ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 1999
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΚΑΖΑΜΙΑΣ
1999: "Δε θα περάασει"!

Το 1999 βρίσκει τη χώρα να κινείται πάλι στην τροχιά του (πράσινου) ήλιου και "ζήτω που καήκαμε"! Οι αβάσταχτοι φόροι, το εξουθενωτικό "ζωνάρι" οι "τράκες", η ανεργία, η ακρίβεια, τα λουκέτα στα μαγαζιά, όλα, θα ενταθούν εφέτος και θα μας γονατίσουν για καλά. Μαζί μ' εμάς όμως θα γονατίσει και η άτυχη αυτή χώρα, αφού ολόκληρο το βιος της - διυλιστήρια, ναυπηγεία, τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί - θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες, για να επαληθευτεί ότι χάριν της ΟΝΕ δε θα υπάρξει πλέον ούτε ιερό ούτε... (δημ)όσιο!

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν το 1999 δεν έρχεται με έλκηθρο, αλλά με... δρεπανηφόρο άρμα για να "θερίσει" ό,τι έμεινε ακόμη όρθιο εδώ. Ετσι τουλάχιστον προβλέπει ο "Καζαμίας" και συνιστά να μην υποδεχτούμε το νέο χρόνο με φωταψίες, τραγούδια και πυροτεχνήματα, αλλά με τις γροθιές υψωμένες και με την πάνδημη ιαχή: "Δε θα περάασει, δε θα περάασει"!

Σε νέο έτος

μπήκαμε

λέει το καλαντάρι,

μα εμένα

θα μου κάνετε

παρακαλώ

τη χάρη,

να αμφιβάλλω

έντονα

κι ευθέως να ρωτήσω:

Πάει ο κόσμος μας

μπροστά

ή μήπως πάει πίσω;

***

ΓΕΝΑΡΗΣ

Η δωδεκάτη νυχτερινή έχει περάσει και ο Αϊ Βασίλης ακόμη να φανεί. Ο κόσμος αδημονεί κι αναρωτιέται τι έγινε ο γέροντας και οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Αλλος λέει πως μόλις πέρασε τα ελληνικά σύνορα ο Αγιος, του την έπεσε ο... Γιάννος και του βούτηξε το σακούλι με τα δώρα. Ετσι ο γέροντας κυνηγάει τώρα τον λωποδύτη και μην τον περιμένετε να 'ρθει! Δεύτερος σπερμολόγος, όμως, διαψεύδει τον πρώτο και υποστηρίζει ότι τον Αϊ Βασίλη τον βούτηξε εκεί στα σύνορα ο Σημίτης και τον έχει κλείσει τώρα σε ένα... κουρείο, όπου του κόβει το μουστάκι για να τον "εκσυγχρονίσει"!

Τελικά όμως, όλες αυτές οι εκδοχές αποδεικνύονται αποκυήματα φαντασίας, διότι στις 12.30 ακριβώς ο αναμενόμενος εμφανίζεται με... στρατιωτικό τζιπ και φορώντας αντί για κόκκινα, χακί.

- Ρε, παππούλη, τι έγινε; ρωτάει έκπληκτος ο κόσμος και ο Αγιος απαντά:

- Με... επιστράτευσε, παιδιά, η κυβέρνηση, γι' αυτό με βλέπετε να έρχομαι έτσι.

- Και γιατί σε επιστράτευσε;

- Γιατί απεργούσα μαζί με τον Αϊ Νικόλα, τον Αϊ Θανάση και άλλους συναδέλφους.

- Και γιατί είχατε κηρύξει απεργία;

- Γιατί αυτοί οι αγιογδύτες, που κυβερνούν εδώ πέρα έβαλαν, στο χέρι ως και τα δικά μας κεκτημένα. Με ένα νόμο που έβγαλαν δηλαδή είχαν το δικαίωμα να τρων αυτοί τις... "λειτουργιές" που μας προσφέρουν οι πιστοί!

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά

ρε κεφαλή μου

θες... μπουνιά,

που ψήφισες

και πάλι

"τράκες",

"σφυρί"

και χάλι!

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά,

σε βλέπω, φίλε

απ' τη γωνιά

που στο νιονιό

τα "ψάλλεις"

κι εύχομαι,

νου να βάλεις!

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Συννεφιές στον ουρανό και ήλιος με... δόντια επί της γης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γαρ, ρίχνει πάλι "δαγκωνιές" στους μισθοσυντήρητους, με δέσμες νέων "μέτρων" και το πόπολο υποφέρει. Από το τραπέζι του... απεργούν, επί μήνες, τα κρεατικά, τα αλλαντικά και τα τυριά και για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έχουν... επιστρατευτεί από τους φουκαράδες τα όσπρια και οι λαχανίδες!

- Τι θα φάμε σήμερα, Μαρία;

- Ο,τι τρώμε κάθε μέρα, άντρα μου.

- Δηλαδή;

- Το Μάαστριχτ και τον "εκσυγχρονισμό" στη μάπα!

- Υπομονή, βρε Μαρία, μέχρι να έρθουν εκλογές, οπότε θα απαλλαγούμε από τα αχώνευτα των "πρασίνων"...

- Εντάξει, αλλά αν δε βάλει ο κόσμος μυαλό, ξέρεις τι θα αρχίσουμε να τρώμε, τότε, Παναγιώτη;

- Τι;

-... Πίτσες μπλε!

Να κεφάλι μου

χαζό

που ψηφίζεις

σαν το ζω

κι όλο κάνεις

κυβερνήτες

αρλεκίνους

κι αγιογδύτες!

ΜΑΡΤΗΣ

Μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα εναντίον της "σύγκλισης", της ΟΝΕ και του ξεπουλήματος των δημοσίων οργανισμών. Η κυβέρνηση όμως δεν πτοείται από τη γενική κατακραυγή και συνεχίζει να αναζητά το κοινωνικό της πρόσωπο, ψάχνοντας στις... τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων ή μέσα στα... ανοιγμένα, από τα κλομπς, κεφάλια των διαδηλωτών!

Εκτός όμως από το "κοινωνικό της πρόσωπο", η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως και πού τελικά θα εγκαταστήσει τους πυραύλους "S - 300", που φτάνουν όπου να 'ναι από τη Ρωσία. Οι πύραυλοι, βέβαια, αγοράστηκαν με την προοπτική να εγκατασταθούν στην Κύπρο, αλλά αντέδρασαν σφόδρα Τούρκοι και Αμερικανοί και η κυβέρνηση βρέθηκε έτσι σε δυσχερή θέση. Για την "επίλυση" του ζητήματος φτάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός αξιωματούχος Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ και αρχίζει εκτεταμένες συνομιλίες με Σημίτη, Ακη και Πάγκαλο:

- Θα μας επιτρέψετε, κύριε Ρίτσαρντ, να εγκαταστήσουμε τους "S - 300" στην Κύπρο;

- Νόου, αδύνατον!

- Ε, τότε, να τους βάλουμε στην Κρήτη μας;

- Νόου!

- Μήπως να τους βάλουμε στην Πελοπόννησό μας!

- Νόου!

- Ε, πού να τους βάλουμε, κύριε Ρίτσαρντ;

- Στον... Μώλο σας!

Χρόνια

το δόγμα σας

"γιες μεν"

και τ' αποτέλεσμα

μηδέν,

χρόνια,

αρχόντοι μου,

"γιαβόλ"

κι όλο τα κάνετε

του... Κολ!

ΑΠΡΙΛΗΣ

Απρίλης και ο λαός περιμένει το Πάσχα για να γλεντήσει λίγο, αλλά εις μάτην. Ο Αρσένης ως υπουργός Θρησκευμάτων μεταρρυθμίζει το εορτολόγιο και αντί του Πάσχα έρχονται... Χριστούγεννα. Οι πιστοί οργίζονται αφάνταστα και κάνουν καταλήψεις στις εκκλησίες, καίνε το ομοίωμα του υπουργού, σαν να καίνε το ομοίωμα του Ιούδα, αλλά ο Αρσένης αρνείται να πάρει πίσω τη "μεταρρύθμισή" του. Για να εκτονώσει όμως τις αντιδράσεις, ο υπουργός λέει ότι από την επομένη θα αρχίσει να πηγαίνει στις εκκλησίες για να πίνει... αγιασμό, συζητώντας με τους καταληψίες και τους παπάδες.

Το σχέδιο του Αρσένη, χαροποιεί ιδιαίτερα τον Γιάννο, ο οποίος επισκέπτεται τον συνάδελφό του και του λέει πονηρά:

- Γεράσιμε, να έρχομαι κι εγώ σ' αυτές τις επισκέψεις, που θα κάνεις στις εκκλησίες;

- Να έρχεσαι, Γιάννο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω εσύ τι θα κάνεις εκεί.

- Τη δουλιά μου, Γεράσιμε, όπως θα την κάνεις κι εσύ.

- Δηλαδή;

- Το παγκάρι θ' αρπάζω, Μάκη, το παγκάρι!

Κεφαλλονίτης

υπουργός

κάνει ό,τι

τ' αρέσει

τις εορτές

μετακινεί

και τις αλλάζει

θέση

και στην Παιδεία

ως τ' αυτιά

φοράει

ένα "φέσι"!

ΜΑΗΣ

Νέος τρόπος χρέωσης των τηλεφωνημάτων από τον ΟΤΕ: Κάθε λέξη που θα λέμε θα πέφτει και μονάδα! Οι συνδρομητές ξεσηκώνονται για το χαράτσι και διαμαρτύρονται τηλεφωνικά στον Οργανισμό. Για να μην πληρώσουν όμως τα μαλλιοκέφαλά τους σε μακρούς εξάψαλμους συμπυκνώνουν την οργή τους σε λακωνικές φράσεις: "Ουστ, κλέφτες!" "Φτου, γδάρτες!" Κάποιοι μάλιστα διαμαρτύρονται... αχρεωστήτως, ρίχνοντας απλώς μια μούντζα προς την πλευρά του Αμαρουσίου!

Στο μεταξύ η κυβέρνηση βγαίνει και πανηγυρίζει για την πτώση του πληθωρισμού στο 2% και την πτώση του μισθωτού στα ...40 κιλά. "Με αυτές τις επιτυχίες - δηλώνει ο Γιάννος - είναι βέβαιον ότι βαδίζουμε πλησίστιοι προς την ΟΝΕ. Δυο, τρεις ακόμη τέτοιες πτώσεις να πετύχουμε και το όνειρό μας θα πραγματοποιηθεί".

- Και τι θα προσπαθήσετε να ρίξετε τώρα; ρωτούν οι δημοσιογράφοι.

- Κατ' αρχήν προγραμματίζουμε να πέσουν οι συνταξιούχοι απ' τα... πόδια τους! Επειτα έχουμε στόχο να ρίξουμε τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο... λουκέτου και εντέλει θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε την Ελλάδα ολόκληρη στον... γκρεμό!

Κατορθώματα

και "έπη"

με γερές

βουτιές στην τσέπη,

μ' "αρπαχτές"

και φορο - σφήνες,

"άθλοι" σίγουρα

για... "Γκίνες"!

Κατορθώματα

γενναία

με τα "μέτρα" τους

τα νέα

πράξεις ένδοξες

και κλέη

που θωρεί ο λαός

και κλαίει!

ΙΟΥΝΗΣ

Σε ολόκληρη την επικράτεια στήνονται κάλπες για τις ευρωεκλογές και ο κόσμος πολύ προβληματίζεται αν θα πρέπει να ρίξει ψήφο ή κανένα... γιαούρτι στους πολιτικούς που μας οδηγούν ως πρόβατα επί σφαγήν στην ΕΟΚ των τραπεζιτών και των μονοπωλίων. Σ' αυτούς τους κυρίους, που από χρόνια μας έλεγαν ότι με την ΕΟΚ θα δούμε καλύτερες μέρες και τελικά είδαμε του... Κολ τα εννιάμερα!

Αργά το βράδυ των εκλογών ανακοινώνονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν ως εξής:

Ψηφίσαντες: 8.000.000

Ανεργοι: 500.000

Αφαιμαχθέντες μισθωτοί: 2.500.000

Πενόμενοι συνταξιούχοι: 800.000

Πτωχεύσαντες μικρομεσαίοι: 400.000

Συσσωρεύοντες πλούτη: 150.000

Τα αποτελέσματα στρέφονται σαφώς κατά της πορείας του τόπου προς την ΟΝΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν ιδρώνει και διά του εκπροσώπου της δηλώνει ότι αυτή η πορεία εξακολουθεί να είναι "μονόδρομος".

- Ο λαός όμως, κύριε Ρέππα, έδειξε ότι έχει άλλη γνώμη γι' αυτή τη διαδρομή...

- Δηλαδή;

- Πολύ απλά πιστεύει ότι πρέπει να προστεθεί ένα... ύψιλον μετά το όμικρον της πρώτης συλλαβής, ώστε να είναι ορθός ο χαρακτηρισμός της πορείας, που ακολουθούμε!

Σε μονόδρομο

στραβό

μ' έχουν βάλει

να τραβώ

και το διάβολό μου

βρήκα

έτσι που σερί

η κλίκα

με φορτώνει

σαν... νταλίκα.

ΙΟΥΛΗΣ

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, στέλνοντας τους συνταξιούχους στην... ψάθα, τους μισθωτούς στα... παλούκια και τους μικρομαγαζάτορες στη... Βουλιαγμένη.

Στο μεταξύ αρχίζουν και οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών παίζεται το... κεντροαριστερό κωμειδύλλιο "Η τύχη της Μαρούλας", που έχει οικτρή αποτυχία. Η πρωταγωνίστριά του Μαρία Δραμανάκη αποδοκιμάζεται από το κοινό μαζί με το μπαγαπόντικο έργο που ανέβασαν οι σκηνοθέτες του συστήματος.

Χαμός όμως γίνεται και στις παραστάσεις Καραγκιόζη που δίνει ο Βαγγέλης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το τελευταίο του έργο μάλιστα, ο "Νενέκος" έχει τόση επιτυχία, ώστε θα "παιχτεί" και στα δικαστήρια!

Να και παραστάσεις κουκλοθέατρου από τον κυβερνητικό θίασο. Ο Ρέππας παίζει το ρόλο του... Πινόκιο, ο Γιάννος ερμηνεύει τον... πειρατή Χουκ και ο Σημίτης... παριστάνει τον κυβερνήτη. Ο θίασος κινείται κατά πώς του τραβάν τα σκοινάκια οι "όπισθεν" της σκηνής και το θέαμά του παραπέμπει στο λεγόμενο "χέσε θέατρο και κατούρα παράσταση"!

Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις λείπει μόνο ο ΣΥΝ, γεγονός που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν εξακολουθεί να υπάρχει ή έχει διαλυθεί.

- Οχι, υπάρχει, διαβεβαιώνουν κάποιοι που είναι ενημερωμένοι.

- Ε, και γιατί δεν εμφανίζεται σε καμιά εκδήλωση;

- Γιατί, αγαπητέ μου, προσδοκώντας να συγκυβερνήσει με τους ΠΑΣΟΚους, παίζει διαρκώς... Σοπέν!

Στου θεάτρου

τη σκηνή

βγήκαν όλοι

οι "τρανοί",

ένα πλήθος

μαριονέτες

που περνιούνται

για ηγέτες!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Μεγάλο κοσμικό γεγονός. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εμπρηστών δίνει, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, τον ετήσιο χορό της... φωτιάς, στην Πεντέλη. Οι διοργανωτές υπόσχονται ότι στην εκδήλωσή τους θα καεί, όπως πάντα, το πελεκούδι!

Στις 15 του μήνα σύσσωμη η... παράλυτη κυβέρνηση μεταβαίνει στην Τήνο, με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει κανένα θαύμα και να περπατήσει!

Το θαύμα όμως δε γίνεται και φουρκισμένος ο πρωθυπουργός καταφεύγει στις παραλίες του νησιού για να κάνει ένα μπάνιο και να ξεδώσει. Φοράει, λοιπόν, το μαγιό του, αλλά μόλις προχωράει λίγο στη θάλασσα, ακούει από τη στεριά τον Τσουκάτο να του φωνάζει έντρομος:

- Ως εκεί, αρχηγέ, ως εκεί, ούτε ρούπι παραμέσα!

- Ρε, Ρούλη, παλάβωσες; Γιατί να μην πάω λίγο πιο πέρα;

- Γιατί, αρχηγέ, αν προχωρήσεις κι άλλο θα... βραχούν οι υποσχέσεις που έδωσες στις τελευταίες εκλογές στο λαό και που τελικά τις έγραψες λίγο πιο... πάνω απ' τα γόνατά σου!

Βάρη

στον κόσμο

και δεινά

λιτότητα

και "ζώνη"

και ο αγάς

να κυβερνά

κι αράδα

να τσεπώνει

ο "εκσυγχρονισμός"

περνά,

μακριά

γιατί λερώνει!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά με "μεταρρυθμίσεις" αυτή τη φορά, στα... νηπιαγωγεία. Για να εισάγονται, λέει, τα νήπια στο δημοτικό θα δίνουν εξετάσεις επί εξετάσεων, αρχής γενομένης από την προσέλευσή τους στον... βρεφικό σταθμό. Τα παιδάκια εξεγείρονται εναντίον των νέων "μέτρων" και ο Αρσένης για να τα ηρεμήσει, αποφασίζει να πηγαίνει κάθε μέρα σε ένα νηπιαγωγείο για να πίνει... γάλα.

Στο μεταξύ η "μεταρρύθμιση" στα λύκεια έχει οδηγήσει σε διαλόγους του εξής τύπου:

- Σε ποια τάξη πηγαίνει εφέτος ο γιος σας;

- Στη δευτέρα... φροντιστηρίου!

- Κι ο δικός σας;

- Οπου πάνε τα περισσότερα παιδιά με το σύστημα Αρσένη.

- Δηλαδή;

- Κατά διαόλου, κυρία μου, κατά διαόλου!

Δεκάξι χρόνια

στα σκολειά

και δε με βόηθησαν

σταλιά

να βρω μια θέση

μια δουλιά,

δεκάξι χρόνια

στα σκολειά

κι αν κάτι

κέρδισα, αλιά,

είναι που φόρεσα

γυαλιά!

Δεκάξι χρόνια

σπουδαστής

θύμα εκπαίδευσης

πλαστής

δεκάξι χρόνια

ουτοπία

για ν' αποκτήσω

μυωπία!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Ο κόσμος φτύνει ολημερίς την ΕΟΚ, την ΟΝΕ, τη "σύγκλιση" και τους γδάρτες που τον κουμαντάρουν, αλλά η παχύδερμη κυβέρνηση προσποιείται ότι οι "ψιχάλες" που δέχεται κάθε τόσο είναι από τα... φθινοπωρινά πρωτοβρόχια.

Στο μεταξύ φτάνει η επέτειος του "Οχι" και ο κάθε φουκαράς έμπλεος υπερηφάνειας κρεμάει στον εξώστη του, αντί για σημαία τη... "ζώνη" της λιτότητας, που έχει γίνει προ πολλού έμβλημα του κράτους!

Ανήμερα της επετείου πραγματοποιείται στην οδό Πανεπιστημίου μεγαλειώδης παρέλαση. Στην αρχή της πομπής είναι η κυβέρνηση με στολή... σοσιαλιστικής παραλλαγής και υψώνοντας ένα λάβαρο με το... "σφυρί". Ακολουθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κρατώντας σημαία με τον... δικέφαλο αετό και έπεται ο Αβραμόπουλος έχοντας στα χέρια ένα σιδερένιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάρες και παρκόμετρα! Την παρέλαση κλείνουν τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεμίζοντας... κομπινεζόν αλλοδαπών "χορευτριών" και φούντες χασίς!

Ο λαός ενθουσιάζεται στο έπακρον από την παρέλαση και αρχίζει να φωνάζει "Αέρααα" στους παρελαύνοντες...

Να οι "πρώτοι"

οι "μεγάλοι"

νάτο κι όλο μας

το χάλι,

και ρωτώ,

γεμάτος ζάλη,

είν' η επέτειος

η μεγάλη

ή μας ήρθε

... καρναβάλι;

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Η δραχμή "πέφτει" στο... πεδίον της τιμής και εν μια νυκτί οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και οι αγαθοί φουκαράδες κάθονται και μετράνε περίλυποι πόση χασούρα είχαν από την υποτίμηση, αντί να ξεσηκωθούν όλοι με ξύλα για ν' αρχίσουν να "μετράνε" τα... πλευρά των μπαγαπόντηδων που μας κυβερνούν.

Στο μεταξύ ο Γιάννος καταθέτει στη Βουλή τον προϋπολογισμό που μοιάζει πάλι σαν το δραχμοφάγο μηχάνημα, το επονομαζόμενον "κουλοχέρης". Ο "κουλοχέρης" του υπουργού είναι κατά τέτοιο τρόπο ρυθμισμένος, ούτως ώστε όταν πατάν τα κουμπιά του οι αφέντες τούς βγάζει "παρα-δείσια" φρούτα και όταν πατούν τα κουμπιά οι φουκαράδες βγάζει πάντοτε... "αγγούρια"!

Μαζί με τον προϋπολογισμό ο Γιάννος καταθέτει και νομοσχέδιο για το ξεπούλημα παντός περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. Πλάνο εκποιήσεων όμως υπάρχει και στη ΝΔ. Η Ντόρα και το περιβάλλον της, δηλαδή, περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να "πουλήσουν" τον... αρχηγό του κόμματος!

Στα χαρτιά του

ο Γιάννος σκύβει

κι όλο γράφει

με μολύβι

πόσα πάλι

θα αρπάξει

από μας που 'χει ταράξει

κι απ' αυτά

τι θα χαρίσει

στον αγά

και το δερβίση!

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Η ...εισογδυματική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τη δημοτικότητά της στο ναδίρ. Ετσι, σε σχετικό γκάλοπ, που γίνεται με το ερώτημα "τι θα ρίχνατε στην κυβέρνηση αν γίνονταν εκλογές τώρα", το 25% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα έριχνε... γιαούρτια και το 33% απαντά ότι θα έριχνε... ντομάτες.

Οι υπόλοιποι από τους ερωτηθέντες εμφανίστηκαν ως... αναποφάσιστοι, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καταλήξει αν θα έπρεπε να ρίξουν κεσέ ή ζαρζαβατικό!

Στο μεταξύ πλησιάζει η 25η Δεκεμβρίου και ουδείς γνωρίζει αν θα εορταστούν εφέτος τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί ο Γερ. Αρσένης εξακολουθεί να επιμένει στην μπαγαπόντικη "μεταρρύθμισή" του, με αποτέλεσμα οι ξεσηκωμένοι μαθητές να έχουν μπλοκάρει ακόμη και το δρόμο που οδηγεί από τη... Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ! Πώς λοιπόν να περάσουν ο Ιωσήφ και η Μαρία να πάνε στη φάτνη για να γεννηθεί ο Ιησούς;

Πάνε λοιπόν και τα Χριστούγεννα. Μας τα "έφαγαν" κι αυτά οι γδάρτες που μας κυβερνούν. Οσα κι αν μας κλέψουν όμως, την Ελπίδα για ένα αλλιώτικο μέλλον δε θα μπορέσουν να μας την κουρσέψουν ποτέ!

Είθε να βγούνε

ψεύτικα

αυτά που 'χω

συντάξει,

κι όλα να 'ρθουν

αλλιώτικα

για του λαού

την τάξη.

Μα για ν' αλλάξει

κάτι τι

να μπούμε

σ' άλλη φάση

πάλη χρειάζεται

σκληρή,

μέτωπο, αγώνας,

δράση,

και βροντερή

η ιαχή: "Οχι

δε θα περάσει"!

Καλή χρονιά.

Κείμενα - στίχοι:

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ