ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγροτικός ξεσηκωμός ξανά στη Θεσσαλία
  • Από τις 15 Γενάρη, νομαρχιακά συλλαλητήρια, καταλήψεις Νομαρχιών και καταστημάτων της ΑΤΕ, "μπλόκα" με τρακτέρ σε οδικούς κόμβους
  • Κορύφωση των κινητοποιήσεων σε πανθεσσαλικό επίπεδο στο πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη

Στις 15 Γενάρη ολόκληρη η Θεσσαλία θα ζει στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Με νομαρχιακά συλλαλητήρια, καταλήψεις Νομαρχιών και καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και "μπλόκα" με τρακτέρ σε οδικούς κόμβους, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν τις νέες κινητοποιήσεις τους, που άρχισαν από τον περασμένο Νοέμβρη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μετά τις 15 Γενάρη και από τις αρχές του Φλεβάρη θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων - με περιφερειακές συγκεντρώσεις και πολλές άλλες μορφές πάλης - που θα κορυφωθεί με το συντονισμό τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Αυτή η κορύφωση του αγώνα δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα προχωρημένο βήμα ανώτερης μορφής πάλης, που θα "πιέζει" πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση για να δοθούν άμεσες λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Η πορεία και η προοπτική του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών συζητήθηκαν χτες το απόγευμα σε σύσκεψη των μελών των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στη σύσκεψη - στην οποία η συμμετοχή των εκπροσώπων του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας ήταν πολύ μαζική - εκφράστηκε η πεποίθηση όλων ότι μόνο με τον ενωτικό, δυναμικό και συντονισμένο αγώνα της η αγροτιά μπορεί να επιβάλει λύσεις στα προβλήματα.Τονίστηκε, δε, ότι για να είναι πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, είναι ανάγκη να συμπαραταχτούν με τους αγωνιζόμενους αγρότες και όλα τ' άλλα λαϊκά στρώματα - εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαία, συνταξιούχοι - η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άλλοι μαζικοί φορείς.

Οπως τόνισε, μιλώντας στη σύσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας,η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο συνεχώς επιδεινώνεται και έφτασε πια στο απροχώρητο, καθώς - όπως είπε χαρακτηριστικά - "σήμερα όποιο αγροτικό θέμα κι αν "πιάσει" κανείς, θα δει ότι αποτελεί πρόβλημα".

Και όπως συμπλήρωσε στην παρέμβασή του ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της ΠΑΣΕ και νέος δήμαρχος Πλατύκαμπου, έρχεται και η "Ατζέντα 2000" που απειλεί με ξεκλήρισμα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών. "Ο αγώνας μας - είπε - είναι αναγκαίος, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο αγροτικό επάγγελμα, να μείνουμε στα χωριά μας. Αλλά για να είναι αποτελεσματικός, χρειάζεται να συμμετέχουν σ' αυτόν πάρα πολλοί αγρότες". Και διακωμωδώντας τα ΜΜΕ που αυτές τις μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ, μας "ζαλίζουν" με το ΕΥΡΩ, αναρωτήθηκε σε τι άραγε θα ωφεληθούν οι αγρότες με την αλλαγή του νομίσματος, όταν όλα τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται άγρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί;

Στο χρέος του αγροτικού κόσμου να παλέψει για να κρατηθεί στη γη και στα χωριά του, προσφέροντας στην εθνική οικονομία της χώρας μας, αναφέρθηκε ο Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ και νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις 13 Γενάρη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας διοργανώνει συλλαλητήριο στο Λιοντάρι - στο οποίο καλεί να συμμετέχουν μαζί με τους αγρότες, όλοι οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι, οι βουλευτές και άλλες αρχές και φορείς του νομού - με αίτημα να προχωρήσουν επιτέλους τα έργα του φράγματος του Σμοκόβου,για την καθυστέρηση των οποίων επί χρόνια τώρα τις ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις.

Αποφασιστικότητα

Στην παρέμβασή του ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ, αφού αναφέρθηκε στην αγωνιστική διάθεση της αγροτιάς των Τρικάλων στάθηκε ιδιαίτερα στη βρώμικη - όπως τη χαρακτήρισε - προπαγάνδα των ΜΜΕ εναντίον της ΠΑΣΕ και του υγιούς μαχητικού κινήματος γενικότερα."Στον αγώνα μας - είπε - θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτού του είδους τις επιθέσεις που στοχεύουν να διαρρήξουν την ενότητά μας και να αποδυναμώσουν την αποτελεσματικότητα της πάλης μας. Εμείς είμαστε όμως σε θέση να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στη θέση του και να προχωρήσουμε μέχρι τη νίκη".

Στις προετοιμασίες των αγροτών της Μαγνησίας να συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε ο Δ. Πάσχος,μέλος της ΠΑΣΕ, ενώ και όλοι όσοι πήραν το λόγο στη συνέχεια στη σύσκεψη, υπογράμμισαν την ανάγκη της ενημέρωσης, της καλής προετοιμασίας και του αποτελεσματικότερου συντονισμού του αγώνα.

Και από τη χτεσινή σύσκεψη, λοιπόν, έγινε φανερή η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα της θεσσαλικής αγροτιάς να δώσει και φέτος τη μάχη της για να ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μαζί με τους Θεσσαλούς αγρότες στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, που θα βρεθεί ξανά μπροστά στον αγροτικό ξεσηκωμό, έχει ακόμα καιρό να το σκεφτεί και να αποφασίσει. Εχει τη δυνατότητα να συζητήσει επί της ουσίας, με τους εκπροσώπους του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, για τα προβλήματα και να δρομολογήσει άμεσα λύσεις. Αν δεν το κάνει, θα είναι αργά για να το μετανιώσει...

Ολοι παρόντες στον αγώνα

Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναφέρει τα εξής:

"Ο καινούριος χρόνος βρήκε την αγροτιά ξανά αντιμέτωπη με τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματά της. Μας βρίσκει όλους και πιο αποφασισμένους να διεκδικήσουμε τη λύση τους μέσα από τη συνέχιση του αγώνα, που χρόνια τώρα κάνουμε, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.

Μπροστά στο φάσμα των δυσκολιών επιβίωσης βρίσκεται σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, που μέσα στο 1998 σταμάτησαν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Η προοπτική για το μέλλον είναι πιο άσχημη.

Η αιτία που γεννά και θεριεύει αυτή την προοπτική είναι γνωστή. Είναι ο συνολικός προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκει και σκοπεύει στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στη συγκέντρωση της γης σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις ή εταιρίες, στη μείωση των ενισχύσεων στην αγροτική παραγωγή.

Μέσα από κανονισμούς, νόμους, ντιρεκτίβες, προωθούνται πολιτικές σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνό, κλπ.), που οδηγούν στη μείωση των τιμών, στον περιορισμό της παραγωγής, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων της χώρας μας.

Η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000" και η αναθεώρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις στο χώρο της αγροτιάς. Οι συνθήκες θα είναι οδυνηρές για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, που είναι η καρδιά της αγροτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν αγωνιά για την κατάστασή μας. Εντείνει τα αντιαγροτικά της μέτρα σε όλα τα επίπεδα, προτάσσοντας την επιδίωξή της για την εκπλήρωση των όρων ένταξης στην ΟΝΕ. Δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, εξολοθρεύοντας τους πολλούς. Γι' αυτό συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, γι' αυτό αρνείται με επιμονή να λύσει τα προβλήματά μας.

Οι κατασχέσεις της ΑΤΕ παίρνουν τραγικές διαστάσεις. Τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται εντελώς "απροστάτευτα", έρμαια στα χέρια των εμπόρων (σιτηρά, καπνά κλπ.), η υποδομή σε έργα καταστρέφεται, η κατάργηση οργανισμών (ΟΒ, Καπνού, κλπ.) αφαιρεί και την τελευταία ελάχιστη προστασία που υπήρχε, η ακρίβεια στα μέσα και εφόδια γιγαντώνεται.

Εμείς, ως αγροτικό κίνημα, με τους μαζικούς και ηρωικούς μας αγώνες, αποκρούσαμε πιο οδυνηρά μέτρα σε βάρος μας, αλλά και κατακτήσαμε αιτήματα που διεκδικούσαμε. Παλέψαμε και παλεύουμε για μια άλλη πολιτική, που θα κινείται σε εντελώς διαφορετικούς άξονες:

  • Που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας να παράγει πληθώρα αγροτικών προϊόντων άριστης ποιότητας και που δε θα εφαρμόζονται πρόστιμα και απαγορεύσεις.
  • Που θα αξιοποιούνται τα αγροτικά μας προϊόντα με στόχο την εσωτερική και διεθνή αγορά.
  • Που θα στηρίζει με συγκεκριμένη βοήθεια την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, η οποία μέσα από παραγωγικό συνεταιρισμό μπορεί να αποκτήσει βιωσιμότητα ή ανταγωνιστικότητα, που θα στηρίζεται σ' ένα ρωμαλέο συνεταιριστικό κίνημα και που θα οδηγεί στην αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής.

Εμείς πολλές φορές θέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα προς την κυβέρνηση, αλλά δε βρήκαμε ποτέ ανταπόκριση. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας, για την ανάπτυξη των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά για την ικανοποίηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. Δεν ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή.

Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως με τους αγρότες δεν "ξεμπέρδεψε". Αντίθετα είμαστε παρόντες στον αγώνα που χρόνια τώρα κάνουμε. Δυναμώσαμε πιο πολύ. Νέοι αγρότες μπήκαν στον αγώνα. Σφυρηλατήσαμε την ενότητα με άλλα κοινωνικά στρώματα. Θα αναπτύξουμε τους αγωνιστικούς μας δεσμούς με όλους εκείνους που εναντιώνονται στις πολιτικές του μονόδρομου της καταστροφής. Και είναι πολλοί αυτοί σήμερα. Γι' αυτό σήμερα (σ.σ. χτες) αποφασίζουμε την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Συγκεκριμένα στις 15 Γενάρη και στους τέσσερις νομούς θα γίνουν κινητοποιήσεις με όποια μορφή επιλέξουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές. Από την 1η Φλεβάρη θα αρχίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σ' όλη τη Θεσσαλία, που ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης στη λύση των αιτημάτων θα κλιμακώνονται".

Αντιδρούν στους περιορισμούς οι ψαράδες

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας έχουν προχωρήσει εδώ και πέντε μέρες οι αλιείς της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας την τροποποίηση και την αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ (1626/94) που θέτει περιορισμούς στην αλιεία και όπως καταγγέλλουν θα οδηγήσει σταδιακά στον αφανισμό τους.

Οι ψαράδες, μέλη της Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Μηχανιώνας,χτες από νωρίς το πρωί, έριξαν άγκυρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ενώ εδώ και πέντε μέρες σταμάτησαν να τροφοδοτούν την αγορά με ψάρια.

Οι ιδιοκτήτες τους προειδοποιούν, πως δεν θα αποχωρήσουν αν προηγουμένως δε δοθεί λύση στο αίτημά τους. Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία που ισχύει από 1η Γενάρη 1999, απαγορεύεται το ψάρεμα σε απόσταση μικρότερη των 3 μιλίων από την ακτή και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων. Επίσης το "άνοιγμα" στα δίχτυα πρέπει να ανέβει από 14 σε 20 χιλιοστά.

Οι ψαράδες καταγγέλλουν πως η εφαρμογή αυτής της οδηγίας θα προκαλέσει μείωση των αλιευμάτων μέχρι και 50% και θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες απασχολούμενους. Γεγονός που θα έχει άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στο εισόδημά τους, αλλά και στους καταναλωτές. Οπως επισήμαναν, εξαιτίας της αποχής τους από το ψάρεμα τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σήμερα ό,τι ψάρι κυκλοφορεί στην αγορά, είναι εισαγόμενο ή ιχθυοτροφείου. Αν εφαρμοστεί η οδηγία, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να τρώνε πλέον μόνο εισαγόμενα ή "πλαστικά" ψάρια, όπως χαρακτηρίζουν αυτά που καλλιεργούνται.

Οι αλιείς ζητούν να τους επιτραπεί να ψαρεύουν σε βάθος 50 μέτρων, χωρίς τον περιορισμό των 3 μιλίων από την ακτή, ενώ για το άνοιγμα στα δίχτυα, ζητούν να μην υπερβαίνει τα 16 χιλιοστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ