ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευχές στην Μαλαίνα Ανουσάκη

Η εξαίρετη ηθοποιός, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η συντρόφισσά μας Μαλαίνα Ανουσάκη νοσηλεύεται από προχτές στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη την Κυριακή το βράδυ. Αισιοδοξία δηλώνουν οι θεράποντες γιατροί, καθώς χτες η Μαλαίνα Ανουσάκη επικοινωνούσε κάποιες στιγμές με το περιβάλλον της.

Η Μ. Ανουσάκη ξεκίνησε την πορεία της στο θέατρο παίζοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. "Παράλληλα, έκανα κάποια μαθήματα, αλλά τα πράγματα ήταν λίγο περίεργα τότε" - θυμόταν, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο "Ρ", η Μαλαίνα Ανουσάκη."Ηταν γύρω στο '32 - '34. Η καταγωγή μου είναι από την Πελοπόννησο. Ο πατέρας μου ήταν από την Τρίπολη και η μητέρα μου Αρβανίτισσα. Ζούσαμε, όμως, στον Πόρο. Εκεί γεννήθηκα. Εγώ είχα πάντα μια καλλιτεχνική έφεση και κλίση".

Η πρώτη επαγγελματική της παράσταση ήταν στο θέατρο "Μουσούρη". "Παίζαμε ένα έργο των Γιανουκάκη - Γιαλαμά, ένα είδος μιούζικαλ, αλλά μας βρίσκει ο πόλεμος. Στην παράσταση, μαέστρος ήταν ο Σακκελαρίδης και επιστρατεύουν τον Μακρή,τον Δούκα και παίξαμε το "Μπράβο Κολονέλο" με πολύ μεγάλη επιτυχία", έλεγε στο "Ρ", ο οποίος εύχεται ολόψυχα στη γλυκύτατη Μαλαίνα να ξεπεράσει κι αυτή τη δοκιμασία και να επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι της κατάγερη και χαμογελαστή, όπως ήταν πάντα, παρ' όλες τις φουρτούνες της ζωής της.

Οι τυχεροί των Θεάτρων

Φλουριά, λίρες και ...αντιστοιχίες ευρωνομισμάτων περιείχαν οι φετινές βασιλόπιτες των θεάτρων. Ιδού, λοιπόν, οι φετινοί τυχεροί του πρωτοχρονιάτικου εθίμου στα πάσχοντα εισπρακτικά θέατρα.

Στο θέατρο "Ακάδημος" το τυχερό φλουρί πήρε ο ηθοποιός Θωμάς Παλιούρας,στο θέατρο "Ακροπόλ" ο επιχειρηματίας Θύμιος Τάγαρης και ο τεχνικός Χασάν Κεδίρογλου.Στο "Αλφα" η τυχερή ήταν η ταξιθέτρια Ειρήνη Καλφαγιάννη,ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης κέρδισε το φλουρί στο θέατρο "Αμιράλ".Στο "Αμφιθέατρο" η τυχερή ήταν η κόρη του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου και μελλοντική ηθοποιός Κατερίνα Ευαγγελάτου.Στο "Ανοιχτό Θέατρο" ήταν οι ηθοποιοί Νίκος Καραγιώργος και Λίνα Μαρκάκη,στο "Απλό Θέατρο" οι ηθοποιοί Γιώργος Κέντρος και Φώτης Κέπελης.Στο "Βεάκη" ο ηθοποιός Χρήστος Γιάνναρης και η ταξιθέτρια Δέσποινα Δημοπούλου.Στο "Βέμπο" ο ηθοποιός Αλέξανδρος Παναγής,στο "Βικτώρια" ο ηθοποιός Ντίνος Δουλγεράκης και στο "Βρετάνια" ο ηθοποιός Θόδωρος Ρωμανίδης.Στο θέατρο "Εξαρχείων" τυχερή ήταν η Νατάσα που διαχειρίζεται το μπαρ. Στο θέατρο "Ερευνας" το φλουρί ήταν ΕΥΡΩ και το κέρδισε ο τεχνικός Δημήτρης Τζουμερκιώτης,αλλά ΕΥΡΩ ήταν και το φλουρί του θεάτρου "Μουσούρη" που το κέρδισε ο ηθοποιός Λαέρτης Μαλκότσης.Στο Θέατρο "Ερμού" ο κλήρος έπεσε στον ηθοποιό Δημήτρη Πανταζή,στο "Ιλίσια" στον ηθοποιό Αρη Λεμπεσόπουλο,στο "Καλουτά" η ηθοποιός Νότα Παρούση ήταν η τυχερή, στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη" η ταμίας Μαρία Νικολοβιέννη,στο "Κεφαλληνίας" ο υπεύθυνος Τύπου Μπάμπης Κολώνιας,στο θέατρο "Κυκλάδων" η ηθοποιός Μαρία Σκουλά,στο "Λαμπέτη" η αμπιγιέζ Μαρία Μιχαλέλη,στο "Μελίνα" η ταξιθέτρια Μαρία Γεωργαντωνάκη,στο "Μινώα" το ταμίας Παναγιώτης Τίπερης,στο "Μπροντγουαίη" το φλουρί μοιράστηκαν ο διαχειριστής Ντίνος Στεφάνου και η υπάλληλος του μπαρ Μαρία Γεωργιάδου.Στο "Περοκέ" το φλουρί κέρδισε ο υπεύθυνος θεάτρου Γιάννης Πατλάκης,στο "Πολύτεχνο" η σύζυγος του Δημήτρη Πιατά Ελένη,στο θέατρο "Πόρτα" το φλουρί έπεσε στο θέατρο όπως ακριβώς και στο Νέο Ελληνικό Θέατρο καθώς και στο θέατρο "Σημείο".Στο θέατρο "Στοά" τυχεροί ήταν η υπάλληλος του μπαρ Βάσω Κορκοπούλου και ο σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας,στο "Στούντιο Ιλίσια" ο ηθοποιός Αντώνης Σπίνουλας,στο Θέατρο Τέχνης η υπεύθυνη φωτισμού Κατερίνα Μαραγκουδάκη και στο "Υπόγειο" του Θεάτρου Τέχνης ο φωτογράφος Ντίμης Αργυρόπουλος.Στον "Τεχνοχώρο" το φλουρί πήρε η χορογράφος Βάλια Παπαχρήστου,στο "Τζένη Καρέζη" ο ηθοποιός Γιάννης Γούνας και στο "Χυτήριο" η ταξιθέτρια Μάγδα Πορτοκάλλη.

Ζωγραφική, γλυπτική

"Οι καρποί - Τα πρόσωπα" είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του καθηγητή Χρόνη Μπότσογλου,που εγκαινιάζεται στις 12 του Γενάρη στην αίθουσα τέχνης "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11). Για την έκθεση αυτή ο Χρ. Μπότσογλου σημειώνει "Οι μικρές ασκήσεις - παιχνίδια γίναν σε δεκαήμερες παραμονές μου στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια. Ισως από κάτω να είναι κρυμμένη η αγάπη μου για τους Φλαμανδούς προμιτίφ που πάντα με γοήτευε η σοφία τους". Ο ίδιος παλαιότερα έχει δηλώσει: "Δεν είμαι εξπρεσιονιστής. Δε δέχομαι τις παραμορφώσεις. Θέλω η ζωγραφική μου να είναι σχεδόν όμορφη και πολύ σχεδιασμένη. Η φόρμα να είναι ακριβής και διαλυμένη. Πάντα ο άνθρωπος μέσα στο χώρο, το βιωμένο χώρο". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Γενάρη.

  • Εκθεση έργων γλυπτικής των Δ. Γερολυμάτου, Ε. Μουστάκα, Θ. Παπαγιάννη εγκαινιάζεται στις 11 του Γενάρη στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι).
Γενικοί διευθυντές... για λίγο

Μόνο για λίγους μήνες από το 1998 διατέλεσε γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), Γιάννης Τζεδάκις.Το 1999 τον βρίσκει να αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αρνείται πλέον να συζητάει την παραμονή στην Υπηρεσία πέραν του ορίου συνταξιοδότησης.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ο Γ. Τζεδάκις τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας για την Προώθηση και Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ετσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία χάνει ένα πολύτιμο, εδώ και 35 χρόνια, στέλεχός της, ενώ παραμένουν κενές τόσο η θέση του γενικού διευθυντή Αρχαιοτήτων όσο κι εκείνη του προϊσταμένου της ΔΙΠΚΑ.

Το ίδιο συνέβη και με τον γενικό διευθυντή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, Σπύρο Ρέπουλη,ο οποίος θα αξιοποιηθεί σε επιτροπές και αποστολές στο εξωτερικό.

Το "Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ" ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις παραχώρησης του θεάτρου του Λυκαβηττού για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνης - Σεπτέμβρης 1999). Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 31 του Γενάρη 1999, ή να κατατίθενται στα γραφεία, Βουκουρεστίου 2, 10564 Αθήνα, υπόψη Ιωάννας Παναγάκη (τηλ. 3227.442 - 3271.145, φαξ 3235172).

Η πίτα της "Βασίλισσας ...της ομορφιάς"

"Ο επιθεωρητής έρχεται" και για την πίτα του

Εικαστικές δραστηριότητες οργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη,για παιδιά 8 έως 12 ετών. Ο πρώτος κύκλος ονομάζεται "Ανθρωπόδεντρα".Με το σχέδιο, το χρώμα, το πλάσιμο, "Ανθρωπόδεντρα" θα ζωντανεύουν τα Σάββατα 16, 23 και 30 του Γενάρη, από τις 10 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, στο Εργαστήρι της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα (Κριεζώτου 3). Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, δημιουργικότητα, φαντασία. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 3626.215.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Με την παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Καλαϊτζή - Οφλίδη και του Σίμου Οφλίδη "Δυτικά της Σαλονίκης, στις παράγκες με τους κύκνους",από τις εκδόσεις "Παρατηρητής",ανοίγουν οι φετινές λογοτεχνικές εκδηλώσεις του "Παρατηρητή". Στα 20 πεζογραφήματά τους, για την εκτός των τειχών άγνωστη Δυτική Θεσσαλονίκη, μας ξεναγούν με μια αφήγηση που συνδυάζει τη γοητεία του παραμυθιού με την έγκυρη ιστορική αναζήτηση της ταυτότητας της πόλης. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα (8.30μμ) στο βιβλιοπωλείο - αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, σαν μουσική παράσταση, οι συγγραφείς, πλαισιωμένοι από τους Μίμη Καπνά (βιολί και κιθάρα), Στέφανο Καπνά (τουμπερλέκι), Αλέξη Οφλίδη (μπουζούκι), Θεοφανώ Οφλίδου (συνθεσάιζερ και κουτάλια) και Αντώνη Πανουσιάδη (τουμπερλέκι).

"Αναφορά στο έργο του Βασίλη Λιόγκαρη" είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει στις 18 του Γενάρη (6.30μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.Θα μιλήσουν τα μέλη της ΕΕΛ: Δ. Χαλιβελάκης, Ν. Αποστολοπούλου, Θ. Κοινής.Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Αννα Φόνσου, Χριστίνα Λιόγαρη και ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης.Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της ΕΕΛ (Γενναδίου 8, 7ος).

  • Σήμερα (7.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, Αέρηδες), ο Στέφανος Ροζάνης (επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ν. Σορβόννης) θα μιλήσει με θέμα: "Ερμηνευτικές αναγνώσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας".Στο πλαίσιο της σειράς ο Στ. Ροζάνης θα ερμηνεύσει το έργο του "Κωνσταντίνου Καβάφη: Μύρης - Αλεξάνδρεια του 340 μ. Χ.".Στον ίδιο χώρο στις 8/1 (7.30μμ) ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνης Κακριδής θα μιλήσει με θέμα: "Θρησκεία και τέχνη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο".
Αριστείον 1999

Αποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,τη γνώμη της Επιτροπής Απονομής Βραβείων Λογοτεχνίας για τις ελληνικές υποψηφιότητες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας "Αριστείον 1999".

Ετσι προτείνονται: το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη "Ελένη ή ο Κανένας" (εκδόσεις "Αγρα") και η ποιητική συλλογή του Μανόλη Πρατικάκη "Η Κοίμηση και η Ανάσταση των Σωμάτων του Δομήνικου" (εκδόσεις "Νεφέλη").



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ