ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩ - ΤΟ ΝΕΟ "ΒΡΕΦΟΣ" ΤΟΥ ΜΑΜΜΩΝΑ

Τέτοια χαρά στο χρηματιστήριο της Σοφοκλέους είχαμε να δούμε από την εποχή των... Ιμίων. Τότε που η σημαία κατέβαινε, αλλά ο δείκτης τιμών αξιών ανέβαινε. Τώρα δε χρειάστηκε κάποια ανυψωτική κίνηση επί θέματος εξωτερικής πολιτικής - εξαιρουμένης της... λεπτομέρειας των πυραύλων "S - 300" βέβαια - για να πάρουν τα πάνω τους οι κοραλογιακάδες και οι "θεσμικοί επενδυτές". Ηταν αρκετή η γέννηση του ΕΥΡΩ.

Η Σοφοκλέους εκτινάχτηκε, λοιπόν χτες, ο κ. Παπαντωνίου βγήκε στα κανάλια και δήλωσε πανευτυχής, ενώ οι εθνικοί προπαγανδιστές του ευρω - παράδεισου πήραν μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με δοξολογίες υπέρ μιας Ελλάδας της ευρω - μπανανίας. Αλλωστε, όπως λένε, ο στόχος είναι "εθνικός": Πρέπει να κάνουμε το ΕΥΡΩ, τόσο ισχυρό, όσο είναι και το δολάριο!

Αν, τώρα, αυτό σημαίνει πως, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το μοναδικό κέρδος που θα έχει από τη γέννηση του ΕΥΡΩ, είναι να μετρά με νέα συναλλαγματική ισοτιμία την ανέχειά του και τη φτώχεια του, δε χρειάζεται να ασχολούμαστε ιδιαίτερα. Αφήστε που όποιος τολμήσει τέτοιου είδους σκέψεις, θα κατηγορηθεί για μεμψιμοιρία από τον κύριο πρωθυπουργό.

***

Εμπρός, επομένως, να κάνουμε το ΕΥΡΩ τόσο ισχυρό, όσο και το δολάριο. Αν το πετύχουμε, τότε όλοι οι Ελληνες, όλοι οι Ευρωπαίοι θα ευνοηθούν, θα κερδίσουν. Μόνο που εδώ υπάρχει ένα κενό λογικής.

Αν κριτήριο για να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, είναι το νόμισμα που συναλλασσόμαστε να είναι ισχυρό - και όχι πόσα τέτοια νομίσματα έχουμε στις τσέπες μας - τότε γιατί εκεί που συναλλάσσονται με το δολάριο, δεν είναι όλοι και τόσο... χαρούμενοι;

Τι να φταίει, άραγε, που στη Νέα Υόρκη, του ισχυρού δολαρίου, το 1/4 του πληθυσμού, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή, ζουν στις ράγες του μετρό, είναι άστεγοι, πεινασμένοι, φτωχοί και απόκληροι; Γιατί στην Αμερική, που ζει στον αστερισμό του ισχυρού δολαρίου, κάποιες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και ολόκληρης χαμοζωής; Γιατί, άραγε, εκείνοι με τους οποίους μάς καλούν να μοιάσουμε, ο αμερικάνικος λαός, δηλαδή, είδε μέσα στη δεκαετία του 1990 να υφίσταται απώλειες εισοδημάτων της τάξης του 13,5% έναντι της δεκαετίας του '80;

Μάλλον, τα ισχυρά νομίσματα, εν προκειμένω το δολάριο, έχουν μια ιδιότητα ανάλογη με εκείνη που έχει το χαβιάρι: Είναι "νόστιμα", αλλά αυτό το γνωρίζουν μόνο εκείνοι που τρώνε το χαβιάρι, και, επιπλέον, όσο περισσότερο χαβιάρι στολίζει τα τραπέζια της καλής κοινωνίας, τόσο περισσότεροι αδυνατούν να αγοράσουν ένα... χοτ - ντογκ (κάτι σαν φασολάδα, για τα ελληνικά δεδομένα).

***

Ποιος, λοιπόν, θα έχει το ΕΥΡΩ, είναι το ένα ερώτημα. Μήπως τα 50 εκατομμύρια ανέργων ή τα 20 εκατομμύρια φτωχών της ΕΕ; Μήπως οι απολυμένοι της Ρενό, στη Γαλλία, ή οι απολυμένοι της GOOD YEAR, στην Ελλάδα; Μήπως οι Ιταλοί εργαζόμενοι, που επί "κεντροαριστερής Ελιάς" υπέστησαν κεφαλικό φόρο υπέρ Μάαστριχτ, ή οι Ελληνες εργαζόμενοι, που επί "κεντροαριστερού" Σημίτη θα εισπράξουν... αυξήσεις κάτω του 1% (!) από την 1 - 1 - 99; Αλήθεια, οι μαθητές και οι γονείς τους, όταν θα αρχίσουν να πληρώνουν σε ΕΥΡΩ την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια, θα νιώθουν καλύτερα για την αναλωσιμότητά τους στα γρανάζια ενός συστήματος που τους παρέχει... δωρεάν τον αναλφαβητισμό;

Γιατί να αισθάνεται ικανοποιημένος ο εργαζόμενος, επειδή οι πολυεθνικές των Βρυξελλών θα έχουν ένα κοινό νόμισμα ώστε να διεξάγουν τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους με τις αμερικάνικες πολυεθνικές, είναι το επόμενο ερώτημα. Ολες αυτές τις μέρες επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία. Βαφτίζεται σαν "εθνικό", το εξαιρετικά ιδιοτελές συμφέρον της άρχουσας τάξης. Επειδή, μάλιστα, συνέπεσε η γέννηση του ΕΥΡΩ με τη γέννηση του Χριστού, ακόμα και τα "Ωσαννά εν τοις Υψίστοις" προσαρμόστηκαν στις ανάγκες εξύμνησης του "βρέφους" του Μαμμωνά. Μόνο, που, όπως και ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Χριστόφορος Κολόμβος" ομολογούσε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας πριν λίγα χρόνια: καλή είναι "η πίστη, η ελπίδα και η φιλευσπλαχνία, αλλά πιο σπουδαίο από όλα αυτά, είναι το τραπεζικό κέρδος"... Το κέρδος, γενικώς, θα συμπληρώναμε εμείς.

Ο πόλεμος μεταξύ των ιμπεριαλιστών στο πεδίο της οικονομίας, η προσπάθεια της ΕΕ να "χτυπήσει" την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αξιοποιώντας ένα νέο νομισματικό "όπλο" σε αυτό τον πόλεμο, θα έχει όπως συμβαίνει με όλες τις"σταυροφορίες" του κεφαλαίου, τα συνήθη θύματα.

***

Το συμπέρασμα μπορεί να ακούγεται μονότονο, αλλά το ίδιο μονότονη είναι η προπαγάνδα της εξαπάτησης από την εποχή - τότε που πρωτομπήκαμε στην ΕΟΚ - που μας έταζαν ότι θα φάμε με "χρυσά κουτάλια": Αυτοί που μέχρι σήμερα γεμίζουν τα σεντούκια τους με μάρκα, με φράγκα ή με δεκαχίλιαρα, είναι οι ίδιοι που αύριο θα τα γεμίζουν με ΕΥΡΩ.

Για τους άλλους, για τους πολλούς, θα συνεχιστεί το μέτρημα των πόσων μάρκων, των πόσων φράγκων, των πόσων δεκαχίλιαρων τους λείπουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Μάλιστα, αυτές οι απώλειες θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες αφού ο... Μινώταυρος του ΕΥΡΩ πρέπει να ταϊστεί με νέο "αίμα", με νέο ιδρώτα και μόχθο, βγαλμένο από τα λαϊκά στρώματα.

Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται με την ονείρωξη μιας... αναβαθμισμένης ευρω - ανέχειας. Βρίσκεται στο πώς οι πολλοί θα απαλλοτριώσουν τα ευρω - σεντούκια των απαλλοτριωτών τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ισχυρά νομίσματα έχουν μια ιδιότητα ανάλογη με εκείνη που έχει το χαβιάρι: Είναι "νόστιμα", αλλά αυτό το γνωρίζουν μόνο εκείνοι που τρώνε το χαβιάρι, και, επιπλέον, όσο περισσότερο χαβιάρι στολίζει τα τραπέζια της καλής κοινωνίας, τόσο περισσότεροι αδυνατούν να αγοράσουν ένα... χοτ - ντογκ (κάτι σαν φασολάδα, για τα ελληνικά δεδομένα)


ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Εξαντλήθηκε η υπομονή μας

- Σε ποια κατάσταση και με ποια προβλήματα αντιμέτωπους βρίσκει η νέα χρονιά τους συνταξιούχους;

- Ο καινούριος χρόνος βρίσκει τους συνταξιούχους στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Στις 24 Δεκέμβρη είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δεν έδωσε τίποτα. Μάλιστα ήταν πολύ καθαρός ότι ο νέος χρόνος θα είναι δύσκολος και ότι η αύξηση που θα πάρουν οι συνταξιούχοι θα είναι στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού, δηλαδή γύρω στο 2%. Ο πληθωρισμός είναι τώρα στο 4% και το 2% θα πιαστεί, αν πιαστεί, τέλος του '99. Με άλλα λόγια, θα έχουμε και πάλι απώλειες στο εισόδημά μας. Αρνήθηκε επίσης ρητά να μας δώσει το διορθωτικό ποσό, το οποίο είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μας δώσει. Βέβαια ούτε το διορθωτικό αν δινόταν θα έλυνε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όμως η στάση αυτή δείχνει και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Πέρα απ' αυτό, η κυβέρνηση με μπούσουλα την ΟΝΕ, ψήφισε έναν προϋπολογισμό ακόμα πιο σκληρής λιτότητας για το '99, ενώ δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά μας για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, για τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Είχαμε και την ψήφιση του λεγόμενου μικρού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μέσα στο Γενάρη ξεκινά ο "κοινωνικός διάλογος" για το μεγάλο αντιασφαλιστικό πακέτο, που θα σαρώσει τα πάντα. Ο νέος χρόνος λοιπόν μας βρίσκει αντιμέτωπους με ίδια και χειρότερα προβλήματα.

- Ποια θα είναι η απάντηση των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους στην κυβερνητική πολιτική που τους οδηγεί σε αυτή την άσχημη κατάσταση;

- Μετά από την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την αρνητική εξέλιξη που υπήρξε, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 Γενάρη. Τη μέρα αυτή προγραμματίζουμε πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα θα κατέβουν στη συγκέντρωση, εκτός από την περιοχή Μακεδονίας - Θράκης, που λόγω μεγάλης απόστασης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καβάλα. Ηδη έχει σταλεί εγκύκλιος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προς όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις για ενημέρωση και προετοιμασία της κινητοποίησης. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για την επιτυχία της κινητοποίησης.

- Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις δραστηριότητες για την προετοιμασία της κινητοποίησης;

- Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους συνταξιούχους να έρθουν στη συγκέντρωση στην Αθήνα. Για παράδειγμα, από την περιοχή της Πάτρας προγραμματίζουν να έρθουν 10 πούλμαν. Γενικά υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Ηδη τα σωματεία κάνουν ή προγραμματίζουν συσκέψεις ενημέρωσης. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται υλικό, αφίσα και προκήρυξη - κάλεσμα που θα μοιράζεται στους συνταξιούχους. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του θέσουμε τα αιτήματά μας. Ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση με το ΕΚΑΣ να ξεμπλέξει με τους συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ το παίρνει ένας μικρός αριθμός συνταξιούχων. Από το τι απαντήσεις θα δώσει ο πρωθυπουργός στα αιτήματά μας, θα εξαρτηθεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία μας. Θέλουμε να τονίσουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί η υπομονή μας εξαντλήθηκε και δεν πάει άλλο.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ