ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν ξεμπερδεύουν εύκολα με τους "αλήτες"

Ο υπουργός Παιδείας δεν αποδεικνύεται απλά "ανεπίδεκτος μαθήσεως", αλλά, όπως φάνηκε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χειροτερεύει διαρκώς και κατρακυλά επικίνδυνα στον κατήφορο της κατασυκοφάντησης, της προβοκάτσιας και της επίδειξης αδιαλλαξίας και αυταρχισμού απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο Γερ. Αρσένης κατηγόρησε τους μαθητές, που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων, ως καταστροφείς της δημόσιας περιουσίας, ως κλέφτες που έκλεβαν και πουλούσαν κομπιούτερ και ως χρήστες ναρκωτικών! Με λίγα λόγια, ο υπουργός επιχείρησε να εμφανίσει τους μαθητές απέναντι στην "κοινή γνώμη" ως "ταραξίες" και αλήτες, που πρέπει να τους "συμμαζέψουν" πρώτα και κύρια οι γονείς και οι καθηγητές, αν δεν προλάβουν να τους συμμορφώσουν τα ΜΑΤ.

Αλήθεια, πιστεύουν οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες ότι με τέτοιες άθλιες μεθόδους, που θυμίζουν τις πρακτικές της Ασφάλειας, θα μπορέσουν να τρομοκρατήσουν και να διασπάσουν το μέτωπο για την Παιδεία, τη στιγμή μάλιστα που οι αιτίες των προβλημάτων που το τροφοδοτούν, όχι μόνο παραμένουν, αλλά διογκώνονται; Είναι οικτρά γελασμένοι και ας μην περιμένουν το άνοιγμα των σχολείων να το διαπιστώσουν. Οι "αλήτες" μαθητές έχουν δώσει μέχρι σήμερα σκληρά μαθήματα στην κυβερνητική πολιτική και βέβαια δεν έχουν πει ακόμα την "τελευταία λέξη" τους.

Αντιλαϊκή επιδρομή με έμβλημα το ΕΥΡΩ

Η ευρω-ευφορία και ευρω-αισιοδοξία, που διοχετεύεται με μεγάλες δόσεις στους λαούς της ΕΕ τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη "γέννηση" του ΕΥΡΩ, δεν έχει άλλο στόχο παρά την παραπλάνηση και εξαπάτησή τους, την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων και ψεύτικων προσδοκιών. Κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας επικρατεί πραγματικά στους κύκλους της άρχουσας τάξης, των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΕΥΡΩ, περισσότερο ως συμβολισμός μιας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι κομμένη στα μέτρα των συμφερόντων τους, θα φέρει νέα τρελά κέρδη στα ταμεία τους, θα σταθεροποιήσει το πλαίσιο δράσης τους μέσα στην ΕΕ, θα συρρικνώσει και θα περιθωριοποιήσει τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, θα σπρώξει στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων κ. ο. κ.

Πραγματικά, οι ιθύνουσες τάξεις και το υπαλληλικό πολιτικό προσωπικό τους έχουν σοβαρούς λόγους να γιορτάζουν και να πανηγυρίζουν για την "έλευση" του ΕΥΡΩ. Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι έχουν χιλιάδες λόγους όχι απλά να μη συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των "πάνω", αλλά και να εντείνουν τις αγωνιστικές προσπάθειές τους, ώστε να αναχαιτίσουν και ματαιώσουν την αντιλαϊκή επιδρομή που συνεχίζεται με έμβλημα το ΕΥΡΩ. Οι συνέπειες από το ΕΥΡΩ - όχι βέβαια σαν νόμισμα, αλλά σαν σύμβολο αυτής της επέλασης - θα είναι καταστροφικές και εφιαλτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών. Πολύ περισσότερο αν αφεθούν να παρασυρθούν από τα "φύκια" που η κυρίαρχη προπαγάνδα πλασάρει ως "μεταξωτές κορδέλες".

Ο "δίδυμος"

- Πώς σας φαίνεται

ο νέος;

- Χμμ, σαν δίδυμος

του τέως,

φάτσα, μούτρο

κατεργάρη

κι ένα χέρι

ίδιο... φτυάρι.

- Υπερβάλλεις

υποθέτω...

- Γνήσιο είναι

το πορτρέτο,

όπως το 'χω

ζωγραφίσει,

και να ξέρεις

ότι εφέτο

πιο καλά

θα φαν οι Κροίσοι

κι ο λαός

ο φουκαριάρης

απ' τα βάρη

θα ψοφήσει!

Ο οίστρος

Οι ... εκδοχές

"Ο K. Σημίτης είναι κι αυτός μια εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, όπως εκδοχή του ΠΑΣΟΚ - ιδρυτής - ήταν και ο Α. Παπανδρέου"! Πρόκειται για δήλωση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλου... Του πήρε μερικά χρόνια - δηλαδή, του κυρίου Βενιζέλου, χρειάστηκαν μερικά τέρμινα - μέσα στα οποία συνέσφιξε τις σχέσεις του με το "εκσυγχρονιστικό" μπλοκ του κ. Σημίτη, οπότε πλέον αντελήφθη ότι ο Α. Παπανδρέου δεν ήτο παρά μια... "εκδοχή", απλώς, του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι συμβαίνει και με τους εκάστοτε κυρίους Βενιζέλους. Μια εκδοχή του αριβισμού είναι. Απλώς...

Τάμα και σιγουριά

Από το 2000 θ' αρχίσει να ξεσφίγγει λίγο "το λουρί" της μονόπλευρης λιτότητας, δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννος Παπαντωνίου. Βλέπετε, "το τάμα δε χαλάει σπίτια", πολύ περισσότερο αν δεν αφορά το τώρα, αλλά το μέλλον... Ο υφυπουργός του, όμως, Ν. Χριστοδουλάκης, τάζει στα σίγουρα στους τραπεζίτες και στους "τζογαδόρους", πως τώρα, μέσα στο 1999, θα τους εξασφαλίσει κι άλλα παχυλά κέρδη. Πώς; Με την κατάργηση της φορολογίας των κρατικών ομολόγων, τάμα που δε μένει στα λόγια, αλλά προωθείται η υλοποίησή του, αφού ήδη έχει ετοιμάσει σχετική ρύθμιση.

Είναι γνωστό ότι η κατάργηση της φορολογίας των ομολόγων, μετά την κατάργηση της φορολογίας των ρέπος, αποτελεί πράξη, που ευνοεί κυρίως τους τραπεζίτες, τους "τζογαδόρους" του εξωτερικού, που "επενδύουν" σε κρατικά χρεόγραφα, και τους μεγάλους εισοδηματίες - ραντιέρηδες, που ζουν εισπράττοντας τα κουπόνια των κρατικών ομολόγων.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι - δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - θα πρέπει να περιμένουν το 2000 για να νιώσουν κάποια οικονομική ανακούφιση - που είναι πολύ αμφίβολη, με δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δε διακρίνεται για την ειλικρίνεια των υποσχέσεών του προς το λαό - ενώ οι τραπεζίτες και οι ραντιέρηδες θα "τσεπώσουν" πολλά κι αμέσως. Αυτή η πολιτική δείχνει με ποιους είναι αυτή η κυβέρνηση...

Σταθερά στις επάλξεις το ΚΚΕ

Ομως οι παραπάνω ολέθριες συνέπειες δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις απώλειες που θα έχει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την ένταση της επίθεσης των πολυεθνικών τα επόμενα χρόνια. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές ποτέ δε φιλοδοξούσαν ούτε έπαιξαν το ρόλο της "Κασσάνδρας". Ομως οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που έκαναν χρόνια τώρα, προειδοποιώντας τον ελληνικό λαό για την αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται, έχουν πλήρως επαληθευτεί από την πραγματικότητα. Το ΚΚΕ όχι μόνο ήθελε να προφυλάξει τις λαϊκές μάζες από τις αυταπάτες που τους καλλιεργούσαν, αλλά και να προετοιμάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή και σήμερα, χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες.

Μηνύματα στα ... φιλιππινέζικα

Μήνυμα με ευχές για το νέο έτος έστειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, στους ναυτεργάτες που αυτές τις μέρες βρίσκονται εν πλω. Ανάμεσα στις ευχές του, ο υπουργός σημειώνει: "Δε μετριάζεται η νοσταλγία βέβαια με ευχές και μηνύματα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και πιστεύω ότι όλοι μαζί, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους".

Μα, κύριε Σουμάκη, αν οι ναυτεργάτες σάς δείξουν εμπιστοσύνη και κυρίως αν ξεγελαστούν και αποκτήσουν τους ίδιους στόχους με εσάς, το επόμενο μήνυμά σας προς τα ελληνικά πλοία δε θα είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, αλλά στη ...φιλιππινέζικη. Μόνον έτσι θα το καταλαβαίνουν οι τότε ναυτεργάτες...

Πίσω από τις ευρω-φιέστες...

Πίσω, όμως, από τις ευρω-φιέστες και τα μασκαριλίκια, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει το πραγματικό πρόσωπο του ΕΥΡΩ, δηλαδή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, και τι θα σημάνει για τους "μεγάλους χαμένους", τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ηδη στον Τύπο γράφεται ότι η καθιέρωση του ΕΥΡΩ θα "στοιχίσει" 300.000-500.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες, που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι - μεταξύ τους και πάνω από 12.000 στη χώρα μας - θα στοιβαχτούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στις ουρές των ανέργων. Βέβαια, οι ίδιες οι τράπεζες θα είναι μεταξύ των "μεγάλων κερδισμένων", αφού μόνο στη χώρα μας τα δύο επόμενα χρόνια, όπως ομολογεί ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κερδίσουν από την πτώση των επιτοκίων, αποκλειστικά των μικροκαταθετών, πάνω από 100 δισ. δρχ.! (Ιδού ποιος πληρώνει την πτώση των επιτοκίων...).

Ολα για το ΕΥΡΩ

ΜΑΣ ΦΑΓΑΝΕ Τ' ΑΥΤΙΑ με την περίφημη... χρονιά του ΕΥΡΩ, τις κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και όλα τα σχετικά. Τράπεζες, οργανισμοί, κυβερνήσεις, πολυεθνικές και διάφορα άλλα κέντρα δηλώνουν "έτοιμοι για το ΕΥΡΩ".

***

Εμ, έτοιμοι θα ήταν. Αφού αυτοί το σχεδιάσανε, το πραγματοποιήσανε και το στηρίζουνε το νέο νόμισμα, ήταν δυνατόν να τους... αιφνιδιάσει; Οι Ευρωπαίοι γενικώς, αλλά και οι Ελληνες γενικώς είναι βεβαίως ανέτοιμοι, και πολύ λογικό, αφού ποιος είναι ποτέ έτοιμος για ...ξεπουπούλιασμα;

***

Λες και είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι εννοούνε όταν λένε πως το ΕΥΡΩ πρέπει να είναι "ανταγωνιστικό" στην παγκόσμια αγορά. Οτι απλούστατα για να ανταγωνιστεί το δολάριο ή το γιεν, πρέπει να έχουμε λιγότερη ασφάλιση από τους Αμερικάνους, περισσότερη δουλιά από τους Ιάπωνες και μικρότερους μισθούς ακόμα και από τους Αφρικανούς.

***

Απλά πράγματα. Οσο περισσότερα χάνουμε εμείς, τόσο πιο πολλά θα κερδίζει το ΕΥΡΩ, και θα κάνουν φιέστες στις Βρυξέλλες διάφοροι κουστουμαρισμένοι γιάπηδες και θα μας ζητάνε να χαιρόμαστε κι από πάνω.

***

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ βρήκε λέει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία που ήταν υπό κατάληψη την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ε, καλά, ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει σε αυτή την ιστορία και είναι γνωστό αυτό.

***

Τους μαθητές της χώρας, που αντιδρούν στο άγνωστο και γκρίζο μέλλον που τους ετοιμάζουν, δεν τους είδε η κυβέρνηση, αφού προφανώς δεν την... κατέγραψαν τα Γραφεία Εκπαίδευσης του υπουργείου στις αναφορές τους.

***

Αυτά καταγράφονται όμως στο μυαλό του κόσμου κι ό,τι καταγράφεται δεν ξεχνιέται, αντιθέτως μετατρέπεται σε αγανάκτηση και θα το διαπιστώσουν σύντομα οι ιθύνοντες.

Συγκρίσεις...

"Οποιο κριτήριο και αν ακολουθήσει κανείς, το κριτήριο των κοινωνικών δαπανών ή το κριτήριο των πραγματικών εισοδημάτων, βλέπει ότι δε ζητήθηκαν από τον ελληνικό λαό θυσίες, οι οποίες ζητήθηκαν από άλλες κοινωνίες"...

Κι αυτή διαπίστωση του κ. Βενιζέλου είναι, όπως τη διατύπωσε στα "ΝΕΑ" για να πείσει ότι ο δρόμος προς την ΟΝΕ που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι ..."φιλολαϊκός", έναντι του δρόμου που ακολουθούν οι υπόλοιποι "εταίροι".

Προτείνουμε στον κ. υπουργό και στους ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ, στις επερχόμενες ευρωεκλογές να βγάζουν στα μπαλκόνια και μερικούς καταπονημένους Γερμανούς εργαζόμενους, να τους βλέπουν οι δικοί μας ευτραφείς εγχώριοι εργαζόμενοι και να πηγαίνουν μετά να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ