ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Βολές κατά ριπάς στα εργασιακά

Η ΦΑΝΚΟ επανέρχεται δριμύτερη στο στόχο της κατάργησης του οχτάωρου και επιβολής της πολυειδικότητας. Εξαήμερο, αλλά και μείωση αποδοχών στα κλωστήρια "ΓΑΜΑ". Προς "επιδοτούμενες" ομαδικές απολύσεις στην ΟΤΤΟ Εβρος

Επανέρχεται δριμύτερη η επιχείρηση ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή, στην προσπάθειά της να φέρει τα πάνω - κάτω στις εργασιακές σχέσεις, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό - όπως και μια σειρά ακόμα επιχειρήσεις - το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο αντεργατικός νόμος 2639/98. Ετσι, μετά την άρνηση του επιχειρησιακού σωματείου να αποδεχτεί την πρότασή της για την κατάργηση του οχτάωρου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση το ν.2639/98, τώρα εμφανίζει σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενσωματώνοντας σ' αυτό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και την πολυειδικότητα, με τη μετατροπή ενός τμήματος του προσωπικού σε "κομάντος".

Κάνοντας ελιγμό παραπλάνησης, στο άρθρο 5, του σχεδίου συλλογικής σύμβασης εργασίας, που παρουσίασε στο σωματείο, αναφέρει: "Συμφωνείται κατ' αρχήν η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 2639/98 και ειδικότερα του άρθρου 3 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η εταιρία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προβαίνουν σε επιμέρους συμφωνίες για τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής της διευθέτησης, ενώ στο επόμενο άρθρο 6 αναφέρει ότι μέσα στο '99 θα ξεκινήσει διάλογος για σταδιακή μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες, εννοώντας ασφαλώς την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι για το '99 θα δοθεί σε όλο το προσωπικό αύξηση αποδοχών κατά 2%, ενώ, σε μια προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, ορίζει ότι σε 100 από τους 500 που απασχολεί και οι οποίοι θα επιλεγούν με "διαφανή κριτήρια", θα δοθεί μέσος όρος αύξησης 5%. Από τους 100 "προνομιούχους" με τη μεγαλύτερη αύξηση, "οι 80 - σημειώνει - θα χαρακτηριστούν ως πολυειδικευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε περισσότερα από ένα τμήματα"!

Επιπλέον στο άρθρο 3 προβλέπεται εφαρμογή νέου συστήματος πριμ με νέα κριτήρια, που θα εισάγει η εταιρία! Προχωρώντας στο άρθρο 7, διαβάζουμε ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται το νέο κανονισμό λειτουργίας της εταιρίας και στο άρθρο 8 ότι αποδέχονται "τον καταστατικό χάρτη εργασιακών σχέσεων, στον οποίο αποτυπώνονται οι αρχές και οι κανόνες για την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των εργασιακών σχέσεων"... Τα παραπάνω περιτυλίγονται με μικρές αυξήσεις σε ήδη κατακτημένες παροχές, όπως δώρα εορτών, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ.

Από πλευράς σωματείου, εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στα νέα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας.

Αντεργατικές αλλαγές στα κλωστήρια "ΓΑΜΑ"

Πρόγραμμα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων ανακοίνωσε η επιχείρηση κλωστήρια "ΓΑΜΑ" (ΛΑΝΑΡΑΣ) στη Νάουσα, επιχειρώντας επιβολή εξαήμερης απασχόλησης, αλλά και μείωση του μηνιαίου χρόνου εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι μέρες τη βδομάδα,εκτός από την Κυριακή, που κάνει τη χάρη να την αναγνωρίσει σαν αργία. Επίσης θα απασχολούνται τρεις βδομάδες το μήνα και στη συνέχεια θα παίρνουν 8 μέρες ρεπό. Συνολικά το μήνα, με βάση τα σχέδια της εταιρίας, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 146 ώρες, από 160 ώρες που δουλεύουν σήμερα και επομένως θα έχουν και ανάλογη μείωση των αποδοχών.Δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά με το νέο πρόγραμμα η εργασία το Σάββατο δε θεωρείται υπερωριακή και θα πληρώνεται σαν απλό μεροκάματο.

Επίσης, η κανονική άδεια δε θα δίνεται σε όλο το προσωπικό ταυτόχρονα - όπως γινόταν μέχρι σήμερα - αλλά θα δίνονται τμηματικά άδειες από το Μάη ως τον Αύγουστο.

Απολύσεις στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ

Παράνομες ομαδικές απολύσεις 76 εργαζομένων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ στην Κομοτηνή (πρόκειται για γερμανική επιχείρηση), ενώ στις αρχές της βδομάδας έκλεισε τμήμα του εργοστασίου και συγκεκριμένα το κλωστήριο "πενιέ".

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει πάρει επιδότηση απ' το κράτος, ύψους 3,6 δισ. δραχμών, που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον 216 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, απασχολεί μόνο 186 άτομα και τώρα προχωρά και σε απολύσεις. Παράλληλα, παίρνει 62% επιδότηση για δάνεια που έχει πάρει.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέλευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα Παρασκευή σε απεργία διαρκείας, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του τμήματος.

ΕΣΑΚ ΙΟΝΙΚΗΣ
Ενάντια στο ξεπούλημα

Την ψήφο των εργαζομένων, στις επερχόμενες εκλογές για νέα διοίκηση του Συλλόγου, ζητά η ΕΝΙΑΙΑ

Εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Γενάρη,μετά την εσωτερική διαμάχη συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, που οδήγησε σε διάλυση του προεδρείου του Συλλόγου. Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα και Συνεργαζόμενοι τονίζει σε ανακοίνωσή της ενόψει των αρχαιρεσιών, ότι "η ψήφος στην ΕΝΙΑΙΑ είναι η καλύτερη επένδυση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά σας, για το μέλλον το δικό σας και των οικογενειών σας".

Καθώς η τράπεζα βρίσκεται στην "τροχιά" του ξεπουλήματος, η συνδικαλιστική παράταξη τονίζει, απευθυνόμενη στον κάθε εργαζόμενο: "Στην πραγματικότητα έχεις δυο επιλογές. Η να πας με αυτούς που θέλουν το ξεπούλημα (η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη το ξεπούλημα και της Εμπορικής) ή να σταθείς με αξιοπρέπεια, να αντισταθείς, να βάλεις φρένο, όπως έκανες στην ηρωική απεργία των 45 ημερών στηρίζοντας την ΕΝΙΑΙΑ και στέλνοντας έτσι σοβαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Κυβέρνηση, εργοδοσία, συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Αυταπάτες δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να καλλιεργούμε στους συναδέλφους. Αλλωστε γι' αυτό δε συνεργαζόμαστε με ΔΗΣΚ - ΑΣ (ΑΞΙΕΣ 2000) - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ".

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΝΙΑΙΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ προηγούμενα, ακολουθεί χωρίς αντίρρηση τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τονίζει ότι "η πολιτική αυτή είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο γιατί χαρίζονται στους ιδιώτες ολόκληρες οικονομικές μονάδες δήθεν για εξυγίανση, ενώ οδηγούνται στο κλείσιμο για να ξαναχρηματοδοτηθούν.

Στο χώρο των τραπεζών η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις ή ότι πουλάει φτηνά, ενώ η κυβέρνηση είναι ήδη αποφασισμένη να επισπεύσει την "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα με την ιδιωτικοποίηση ολόκληρων μονάδων των ΔΕΚΟ μετά την Ιονική και την Εμπορική Τράπεζα.

Ο ΣΥΝ παραδέχεται άλλωστε επίσημα, στις θέσεις του στο 2ο Συνέδριο, ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων εκτός των επιχειρήσεων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας".

Ασκώντας κριτική και στην ΟΤΟΕ για την "ουδετερότητά" της στην ιδιωτικοποίηση κρατικών τραπεζών, η παράταξη επισημαίνει στη συνέχεια: "Η ΕΝΙΑΙΑ λέει ΟΧΙ στο ξεπούλημα. Λέμε ΝΑΙ στη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα των τραπεζών. Μπορεί και πρέπει να σταματήσουν οι κρατικές τράπεζες να είναι εργαλεία ρουσφετιού και τακτοποίησης λογαριασμών στα χέρια κυβερνητικών και άλλων παραγόντων, χωρίς να χαριστούν σε ιδιώτες".

Και δικαστής ο Καζής!

Στάση εργασίας από τις 12 μ έως τις 3 μμ, με καθολική συμμετοχή, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη μεταλλουργική επιχείρηση "ΚΑΖΗΣ",απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους, που απολύθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σήμερα πραγματοποιούν και νέα στάση εργασίας τις ίδιες ώρες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, επίσης, να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλει ο εργοδότης από δεδουλευμένες υπερωρίες, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια δραχμές. Να σημειώσουμε πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν γίνει τέσσερις απολύσεις, ενώ ο εργοδότης είχε πει ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Χτες ο εργοδότης ανάρτησε στον πίνακα ανακοινώσεων, δήλωση, όπου προκλητικά χαρακτηρίζει "παράνομη" την απεργιακή κινητοποίηση, γιατί γίνεται για μια απόλυση! Επίσης, τη χαρακτηρίζει "καταχρηστική", γιατί αυτή την περίοδο η επιχείρηση έχει φόρτο εργασίας! Ταυτόχρονα, απαγορεύει στους εργαζόμενους να περιφέρονται στο χώρο εργασίας κατά την ώρα της στάσης εργασίας. Κατά τ' άλλα, σημειώνει ότι ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα της απεργίας...

Συλλαλητήριο λογιστών τη Δευτέρα

Συλλαλητήριο οργανώνει τη Δευτέρα 11 Γενάρη στις 6 το απόγευμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών στο Θέατρο "Ακάδημος" και καλεί όλους τους λογιστές και τις λογίστριες να πάρουν μέρος. Οι λογιστές απαιτούν την κατάργηση του ΠΔ 340/98 και του νόμου 2515/97, με τα οποία η κυβέρνηση οδηγεί στην αποδιοργάνωση του λογιστικού επαγγέλματος και θέτει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες λογιστές!

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΛ καταγγέλλει ως "ανεύθυνη και προκλητική" την τακτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Τονίζει για μια ακόμα φορά ότι το ΠΔ 340/98 έχει εκδοθεί παράνομα και γι' αυτό το λόγο, μετά και την άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για έναν ουσιαστικό διάλογο, η ΠΟΛ, αλλά και φυσικά πρόσωπα - μέλη της έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής και ακύρωση του ΠΔ 340/98 και του ν. 2515/97.

"Οι λογιστές - υπογραμμίζεται, τέλος, στην ανακοίνωση - προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, εάν δε δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και δε συναισθανθεί τις ευθύνες της, θα αντιδράσουν δυναμικά και εκ των πραγμάτων θα εξαναγκαστούν να μη συμπληρώσουν φέτος τις φορολογικές δηλώσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, για το υπουργείο Οικονομικών, τον προϋπολογισμό και τη λειτουργία των επιχειρήσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ