ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλλαϊκό μέτωπο για την παιδεία

Ολο και περισσότεροι είναι οι μαζικοί φορείς που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντιδημοκρατικές και κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να την επιβάλλει.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών που γίνονται με μαζικότητα, αποφασιστικότητα και ωριμότητα και τονίζει: "Τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, για την παιδεία, οδηγούν στην τρομακτική αύξηση της παραπαιδείας, οξύνουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η εργατική οικογένεια. Οδηγούν ένα τμήμα παιδιών της εργατικής τάξης εκτός Λυκείου και τα σπρώχνουν σε ένα κύκλωμα υποβαθμισμένων τεχνικών σχολών. Εχουν δε σαν στόχο να παράγουν ένα μισοειδικευμένο - μισοκαταρτισμένο φτηνό εργατικό δυναμικό, έρμαιο στα χέρια και στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Η μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης δεν είναι στενά εκπαιδευτικό ή επιστημονικό πρόβλημα. Είναι κοινωνικό, πολιτικό και κατ' εξοχήν ΤΑΞΙΚΟ πρόβλημα, γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων".
  • Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν "την εντεινόμενη τρομοκρατία και αυταρχισμό της κυβέρνησης προς τους μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση, κόντρα στην ταξική σκοταδιστική "μεταρρύθμιση" που προσπαθεί να επιβάλει στο εκπαιδευτικό σύστημα".

Τα σωματεία καλούν τα μέλη τους και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τα παιδιά τους για δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο.

  • Η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Θριασίου επισκέφθηκε χτες το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των μαθητών και δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της με την αστυνομοκρατία της κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα των μαθητών.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως "θέλει να επιβάλει ταξική πολιτική κατάργησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας", ενώ συμπαρίσταται στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων - Φυλής και Πέριξ Δήμων "εκτιμά ότι το ζήτημα της δημόσιας παιδείας είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα της εργατικής τάξης, έχει σχέση με το επίπεδο ανάπτυξής της και με τη γενικότερη κατάστασή της" και καταγγέλλει "τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που εκδηλώνεται ποικιλότροπα σε βάρος του μαθητικού κινήματος".
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την κυβέρνηση που προσπαθεί να σπάσει το δίκαιο αγώνα των μαθητών και τονίζει ότι "είναι χρέος όλων μας, όλων των τμημάτων της κοινωνίας που δεχόμαστε στην πλάτη μας τα βάρη της αντεργατικής πολιτικής και πληρώνουμε τις συνέπειες του μονόδρομου της ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, όχι μόνο να συμπαρασταθούμε, αλλά να συμπαραταχτούμε με τους αγωνιζόμενους μαθητές".
  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας "καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης" και στέκεται "στο πλάι των παιδιών μας συμπαραστάτες τους και συνοδοιπόροι τους".
  • Το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας ο "Αγιος Σπυρίδων" δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της "στη μαθητική νεολαία και στο δίκαιο αγώνα που κάνει" και καταδικάζει την τρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου "καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο μαθητικό κίνημα του νησιού μας και της χώρας μας που αγωνίζεται ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας".
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ταύρου καλεί "την κυβέρνηση έστω και τώρα να πάρει πίσω την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλιώς ο ενωμένος αγώνας εργαζομένων - μαθητών - καθηγητών και όλου του λαού θα την καταργήσει".
  • Η ΕΣΑΚ Νομού Λάρισας τονίζει πως "ο κ. Σημίτης και οι ακόλουθοί του πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν απέναντί τους τους μαθητές, έχουν απέναντί τους την Ελλάδα" και καλεί τους εργαζόμενους να βρεθούν στο πλάι των αγωνιζόμενων μαθητών.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζει "τον δίκαιο αγώνα των μαθητών" και καλεί "τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των μαθητών".
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινητιστών Ν. Λάρισας συμπαραστέκεται "στον μεγαλειώδη αγώνα των μαθητών, οι οποίοι παλεύουν να καταργηθούν οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία" και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναβιώνει κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία.
  • Το Σωματείο Εργατών - Εργατριών Ετοιμου Ενδύματος Ν. Λάρισας τονίζει ότι "ο υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του είναι πολύ γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τον αυταρχισμό, τη βία και την τρομοκρατία θα γονατίσουν το μαθητικό κίνημα".
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καλεί "όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Καταγγέλλει επίσης "την επιχείρηση τρομοκρατίας του διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου κ. Κοράκη και μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενάντια στους μαθητές του σχολείου".

  • Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας,μεταξύ άλλων, δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα μαθητών, των γονέων και των καθηγητών, που αυτή την περίοδο αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία και μόρφωση και τους καλεί να εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για το εθνικό θέμα της παιδείας και τη μεγάλη ευθύνη της για τον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο όπου οδηγεί τη χώρα μας, πιστή στις ξένες εντολές, καταγγέλλει με την επιστολή του προς την κυβέρνηση το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν "την απόλυτη συμπαράστασή τους στη μαθητιώσα νεολαία για τον δίκαιο εκπαιδευτικό αγώνα, που σύσσωμοι διεξάγουν, διασχίζοντας τα πεζοδρόμια της χώρας μας, διεκδικώντας μια παιδεία δημόσια και δωρεάν, χωρίς τα χιλιάδες φροντιστήρια, για μια μόρφωση όλων των παιδιών της Ελλάδας και όχι μόνο για τους έχοντες, για σχολεία σύγχρονα και εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μέσα".
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δε σκύβουν το κεφάλι

Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και τον (παρα)κρατικό μηχανισμό της η απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αποτέλεσμα αυτού του πανικού είναι η έξαρση της βίας και του τραμπουκισμού τον οποίον βιώνουν καθημερινά οι μαθητές.

Στην Πάτρα βρίσκονται ήδη σε καταλήψεις 22 Λύκεια και 15 Γυμνάσια, δύο Λύκεια στην Αχαγιά κι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες των μηχανισμών καταστολής, οι οποίες ολοένα εντείνονται με τις ευλογίες του ίδιου του υπουργείου, με τη γνωστή απαράδεκτη εγκύκλιο.

Χτες το πρωί έξω από το συγκρότημα που στεγάζονται το 1ο και 6ο Λύκειο Πάτρας εμφανίστηκε ομάδα τραμπούκων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Φούρα,αδελφό του υφυπουργού Ανδρέα Φούρα. Αρχικά, οι "αγανακτισμένοι" επιχείρησαν με σιδεροπρίονα να κόψουν τις αλυσίδες της πόρτας και να εισβάλλουν στο κτίριο. Οταν απέτυχαν, άρχισαν τις απειλές πως θα φωνάξουν εισαγγελέα, καλώντας τους μαθητές να συμμορφωθούν. Οταν και πάλι απέτυχαν, χρησιμοποίησαν το "επιχείρημα" της γροθιάς. Δίκην πυγμάχου, ο Μιχάλης Φούρας επιτέθηκε στους μαθητές και γρονθοκόπησε 2 από αυτούς, εκτοξεύοντας απειλές κατά των υπολοίπων, αλλά και εναντίον των μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το σχολείο. Τελικά ο θρασύδειλος τραμπούκος φυγαδεύτηκε από τους ομοίους του, όταν έσπευσε ο πατέρας ενός από τα χτυπημένα παιδιά τον οποίο μετά βίας συγκράτησαν οι ψυχραιμότεροι για να μην επιτεθεί εναντίον του αδελφού του υφυπουργού.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και έξω από το 17ο Γυμνάσιο Πάτρας, όταν έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους μερικοί "αγανακτισμένοι" γονείς, οι οποίοι, βλέποντας πως οι μαθητές είχαν ήδη καταλάβει το σχολείο, κρατούσαν με τη βία τα παιδιά τους στο δρόμο και καλούσαν τους δημοσιογράφους να καταμετρήσουν τα παιδιά που ήταν έξω, ισχυριζόμενοι πως μια "μικρή μειοψηφία" επιβάλλει την κατάληψη. Παρά τις εκκλήσεις άλλων γονέων και εκπαιδευτικών να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στα παιδιά να πάρουν ανεπηρέαστα αποφάσεις, εκείνοι χρησιμοποιούσαν το αμίμητο "επιχείρημα" πως "τα παιδιά δεν έχουν κρίση και χρειάζονται καθοδήγηση από τους γονείς τους". Επειδή, υπήρχαν και πολλές νηφάλιες φωνές γονέων, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων στο πόδι "αποφάσισε" να επαναληφθεί και σήμερα το ίδιο σκηνικό: Η τρομοκρατία των παιδιών και η παραμονή κάποιων εκτός του κτιρίου, με στόχο να φανεί πως η κατάληψη "φυλλορροεί". Οι "δημοκράτες" αυτοί που δεν επέτρεπαν σε όποιον γονέα είχε αντίθετη μ' εκείνους άποψη να εκφραστεί, έφθασαν στο σημείο να σχεδιάζουν κατάληψη του κτιρίου από τους ίδιους το βράδυ, ώστε σήμερα να λειτουργήσει "κανονικά". Παρ' όλα αυτά, η κατάληψη συνεχίστηκε, καθώς η πλειοψηφία των μαθητών δεν πτοήθηκε από την τρομοκρατία.

Και στο 3ο Λύκειο Πάτρας η απόφαση των μαθητών για συνέχιση της κατάληψης δεν αλλάζει, παρά την παρουσία ασφαλιτών με πολιτικά, οι οποίοι κάθονταν στην πόρτα του σχολείου και τρομοκρατούσαν τους μαθητές.

Στις άλλες πόλεις

Παρά την έντονη τρομοκρατία στην Καλαμάτα,οι καταλήψεις δε σταματούν. Υπό κατάληψη τελούν 6 Λύκεια και 2 στην επαρχία Μεσσηνίας.

Να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι μαθητές τεσσάρων από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Αργολίδας.Πρόκειται για το 1ο και 2ο Λύκεια, καθώς και το ΤΕΛ Ναυπλίου, ενώ ανάλογη απόφαση για κατάληψη πήραν και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Αργους, παρά τις πιέσεις που δέχονταν για το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ορισμένοι διευθυντές Λυκείων εμπόδισαν τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις τους ανάγκασαν να μπουν στις αίθουσες. Εξάλλου με νέα απόφασή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους μαθητές, ενώ καλεί και πάλι τον υπουργό Παιδείας ν' αναστείλει το νόμο και να επαναδιαπραγματευτεί με τους μαθητές.

Στην Τρίπολη τα υπό κατάληψη σχολεία είναι πέντε, στο Αστρος ένα, στην Κόρινθο επτά και στην Ηλεία δεκαέξι.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας, τιμή και χρέος στη θυσία του Ν. Τεμπονέρα

Σε "ανώδυνο" γεγονός μουσειακού χαρακτήρα, προσπάθησαν να μετατρέψουν την εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα το ΠΑΣΟΚ και το ΣΕΑΜ. Μέσω ελεγχόμενων από αυτούς φορέων που εμφανίστηκαν σαν διοργανωτές ενός πολιτικού μνημόσυνου, προσπάθησαν επιμελώς να αποφευχθεί η παραμικρή σύνδεση της θυσίας του δολοφονημένου καθηγητή με τους σημερινούς αγώνες των εκπαιδευτικών, μαθητών και των εργαζομένων για μια καλύτερη Παιδεία, αλλά και επιδίωξαν, κόντρα στο λαϊκό αίσθημα, να μη γίνει η εκδήλωση βήμα καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής και του αυταρχισμού που τη συνοδεύει.

Αποκαθιστώντας το πραγματικό νόημα της θυσίας του Ν. Τεμπονέρα, η ΝΕ Αχαϊας, σε ανακοίνωσή της προς το λαό της Πάτρας, τονίζει: "Η θυσία του Ν. Τεμπονέρα ήταν το αποτέλεσμα της δράσης παρακρατικού μηχανισμού, που επιστράτευσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο, μαχητικό μαθητικό κίνημα, που αγωνίζεται, όπως και τότε, ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση που προωθείται στην παιδεία από τους νέους υπάλληλους της ολιγαρχίας, των πολυεθνικών".

Στη συνέχεια, αφού σημειώνει ότι "οι νόμοι Κοντογιαννόπουλου, όπως και τώρα, οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προωθούν τον ίδιο στόχο, τον αποκλεισμό των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη μόρφωση, τη χειραγώγηση μαθητών - εκπαιδευτικών, την ένταση των ταξικών φραγμών, την παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, το χτύπημα του δημόσιου χαραχτήρα της παιδείας και την ιδιωτικοποίησή της", αλλά και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει τους στόχους και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην παιδεία, χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η ΝΔ πριν 8 χρόνια, με εισαγγελείς, μασκοφόρους "αναρχοχαφιέδες", τραμπουκισμούς και αντικομμουνισμό, επισημαίνει:

"Σήμερα που τιμάμε τη θυσία του Ν. Τεμπονέρα, ο δολοφόνος Καλαμπόκας κυκλοφορεί ελεύθερος με τη συνευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και δεν έχουν ανοίξει το φάκελο των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.

Σήμερα ο δρόμος της τιμής και του χρέους στη θυσία του Ν. Τεμπονέρα, αλλά και χιλιάδων αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την παιδεία, τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, το σοσιαλισμό είναι η έμπρακτη στήριξη του μαθητικού κινήματος που διεκδικεί την κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης, την καθιέρωση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν 12χρονου βασικού, υποχρεωτικού σχολείου, την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την αύξηση των δαπανών στο 15% για την Παιδεία.

Και αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός ρωμαλέου, μαχητικού, παλλαϊκού μετώπου της εργατιάς, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, ενάντια στην ΟΝΕ και την ΕΕ, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και όλων όσων τη στηρίζουν. Ενα μαχητικό, Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης, που θα παλέψει για άλλη κυβέρνηση, άλλη εξουσία του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό".

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στους δρόμους του αγώνα

Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό που έβαλε σε λειτουργία η κυβέρνηση για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, το μαθητικό κίνημα στη Στερεά - Εύβοια επανακάμπτει στους δρόμους του αγώνα, κλιμακώνοντας την πάλη του.

Ηδη σε Χαλκίδα,Αλιβέρι,Ιστιαία,Θήβα,Ορχομενό,Λαμία,Στυλίδα,Δομοκό,Αμφίκλεια,Γραβιά,Ιτέα και Αμφισσα,από την προηγούμενη Παρασκευή, χτες και σήμερα, οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις, καθορίζουν τα παραπέρα βήματά τους και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στα κατά νομό συλλαλητήρια και πορείες της 15 Γενάρη. Παράλληλα διοργανώνουν και άλλες εκδηλώσεις όπως στη Χαλκίδα, αφού αύριο το βράδυ, στις 9.00, στην παραλία της Χαλκίδας θα δοθεί συναυλία διαμαρτυρίας.

"Δε μας σταματάνε οι ελιγμοί του υπουργείου", τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών της Χαλκίδας, "έχουμε δύναμη, ο αγώνας μας στρίμωξε την κυβέρνηση, θα σπάσει και τον αυταρχισμό".

Περιπτώσεις αυταρχισμού και τρομοκρατίας εμφανίστηκαν στη Χαλκίδα και σε άλλες πόλεις της Στερεάς, όπου τα σχολεία έχουν "κυκλωθεί" από ασφαλίτες και με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Κεραμάρη να δηλώνει ότι "τέλειωσαν τα ψέματα, οι εισαγγελείς έχουν το λόγο και θα εφαρμοστεί ο νόμος".

Σ' αυτή την κατεύθυνση, δύο σπουδαστές του ΙΕΚ Χαλκίδας συνελήφθησαν "προληπτικά" προχτές το βράδυ από την Ασφάλεια Χαλκίδας, επειδή πέρναγαν έξω από το υπό κατάληψη 1ο Λύκειο και κρατήθηκαν για ώρα. Μερικοί διευθυντές σχολείων (ευτυχώς ελάχιστοι), σε Χαλκίδα, Θήβα και αλλού, δεν επέτρεπαν στους μαθητές να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και οι μαθητές έκαναν αποχή.

Το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Το "σκηνικό", σημειώνει, θυμίζει μαύρες εποχές για τον τόπο μας. Ο στόχος είναι γνωστός. Να ανατρέψουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις της νεολαίας. "Ας πάνε με το μέρος της κυβέρνησης όλοι όσοι βάλθηκαν να κατασυκοφαντήσουν τους αγώνες των μαθητών, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι μαθητές θα έχουν δίπλα τους σ' αυτό τον ηρωικό αγώνα το λαό, τους εργαζόμενους της χώρας. Και θα τους έχουν συμπαραστάτες γιατί έχουν δίκιο". Ψήφισμα συμπαράστασης στους μαθητές εξέδωσε και η ΔΕΕ Χαλκίδας και η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Δυναμική συνέχεια

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο χτες στην Κέρκυρα

Με ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο περίπου 2.500 ατόμων και με συνθήματα, όπως "Με ΜΑΤ και εισαγγελείς δε γίνεται παιδεία, κάτω τα χέρια από τα σχολεία", οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας απάντησαν στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Το μαχητικό Μέτωπο Παιδείας της Κέρκυρας εμπόδισε με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη, του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, του προϊστάμενου Ββάθμιας εκπαίδευσης και τη διατυπωμένη πρόθεση της εισαγγελικής αρχής να ανοίξουν - με τη βοήθεια της αστυνομίας - τα σχολεία του νησιού.

Το Σάββατο είχε προηγηθεί σύσκεψη των φορέων με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, όπου αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις. Παράλληλα, την Κυριακή, μετά από δυναμική κινητοποίηση των φορέων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε ομόφωνα δεκτό ψήφισμα - πρόταση των νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ, στο οποίο καταγγέλλονται οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και η κυβερνητική τρομοκρατία και εκφράζεται ο σεβασμός στον αγώνα και στις μορφές δράσης του μαθητικού κινήματος.

Η παραπάνω απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς "έρχεται" αμέσως μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, Κ. Γεωργαλίδη,πως αν δεν άνοιγαν χτες τα σχολεία, θα διέταζε εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η ΕΛΜΕ, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και πολλοί άλλοι φορείς.

Πάντως η επιχείρηση τρομοκράτησης δε δείχνει να φοβίζει τους μαθητές και να λυγίζει τον αγώνα τους. Ηδη είναι υπό κατάληψη σχεδόν όλα τα Λύκεια του νησιού (12 στα 14) και πάρα πολλά Γυμνάσια, ενώ στα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις. Παράλληλα προετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο για τις 15 του Γενάρη.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο το σύνολο των σχολείων (5 Λύκεια και 4 Γυμνάσια) τελούν υπό κατάληψη, παρά την κινητοποίηση των (παρα)κρατικών μηχανισμών βίας και τρομοκρατίας. Χτες στο 1ο Λύκειο συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ββάθμιας εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ζακύνθου Μάκη Λογοθέτη,ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και προσπάθησαν να κάνουν ανακατάληψη του σχολείου. Απείλησαν μαθητές και ιδιαίτερα μέλη της ΚΝΕ που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Απείλησαν μάλιστα τον πρόεδρο του ΕΚ Ζακύνθου Διονύση Σιγούρο και την συνδικαλίστρια Γεωργία Λιώλη και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, οι οποίοι εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών, καταδικάζοντας την κυβερνητική τρομοκρατία. Ομως, η καθολική συμμετοχή των σχολείων στις κινητοποιήσεις αποτελεί την καλύτερη απάντηση των μαθητών στην τρομοκρατία.

  • Στη Λευκάδα υπό κατάληψη είναι όλα τα λύκεια (4) και τρία γυμνάσια.
  • Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη κανένα σχολείο δεν είναι υπό κατάληψη, εξαιτίας της τρομοκρατίας που υφίστανται οι μαθητές από τους διευθυντές. Σήμερα έκαναν αποχή οι μαθητές δύο σχολείων στο Αργοστόλι για να κάνουν γενική συνέλευση.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μάχη για να σπάσει η τρομοκρατία

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων

Με επιμονή, θάρρος και αγωνιστικότητα, οι μαθητές της Θεσσαλίας έδωσαν και χτες τη μάχη για να "σπάσουν" την τρομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση και να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι μαθητές είχαν και χτες να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια στα σχολεία, αλλά κατάφεραν να τα ξεπεράσουν, πραγματοποιώντας μαζικές συνελεύσεις και αποφασίζοντας τη συνέχιση των καταλήψεων σε πολλά σχολεία. Στη Λάρισα καταλήψεις αποφασίστηκαν στο 2ο, το 4ο, το 5ο, το 7ο, το 8ο και το 10ο Λύκειο, καθώς και στο 1ο ΤΕΛ. Σε μερικά από αυτά τα σχολεία, παρά την απόφαση για κατάληψη, οι διευθυντές δεν επέτρεψαν στους μαθητές να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους και τότε αυτοί προχώρησαν σε αποχή απ' τα μαθήματά τους.

Στο Βόλο,καταλήψεις αποφασίστηκαν στο 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο και 7ο Λύκεια, στο ΤΕΕ και στα Λύκεια Βελεστίνου, Ζαγοράς και Αγριάς, παρά την τρομοκρατία στα σχολεία, ιδιαίτερα από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία έστειλε και σχετικό έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων, ζητώντας να κληθούν εισαγγελείς.

Στην Καρδίτσα καταλήψεις και αποχές γίνονται στο 1ο, 2ο, 4ο και νυχτερινό λύκειο, στο πολυκλαδικό, στο τεχνικό, καθώς και σε σχολεία επαρχιών και χωριών.

Στα Τρίκαλα,στο 3ο Λύκειο Τρικάλων, στα Λύκεια Βαλτινού και Φαρκαδώνας,ενώ σε αρκετά σχολεία, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκαν καταλήψεις, διευθυντές εξανάγκασαν τους μαθητές να πάνε στις αίθουσες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ