ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΒΡΟΣ
Συλλαλητήρια των αγροτών

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά τους, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που την Παρασκευή 15 Γενάρη ανοίγουν τον κύκλο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στο Ζαγκλιβέρι. Θα ακολουθήσουν και άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα σχεδόν τα κεφαλοχώρια της περιοχής, μεταξύ των οποίων και στην Παλιόχωρα στις 23 Γενάρη.

Την ίδια μέρα, στις 15 Γενάρη 1999, οι αγρότες του Εβρου οργανώνουν δύο μαχητικά συλλαλητήρια στον Προβατώνα και την Ορεστιάδα.Σε σύσκεψη που έγινε για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων στην περιοχή του Λαγκαδά, συμμετείχαν δεκάδες αγρότες εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών. Μέσα από τη συζήτηση καταγγέλθηκε ο ρόλος των γνωστών αγροτοπατέρων που με κάθε τρόπο υπονομεύουν τη λειτουργία και αγωνιστική δράση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και σημειώθηκε η ανάγκη ανάδειξης νέων αξιόλογων στελεχών, μέσα από τους αγώνες. Τη συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο και τα αιτήματα που προβάλλει, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Ζαγκλιβερίου και Ν. Απολλωνίας που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων όπως διαμορφώθηκε, οι αγρότες ζητούν να μη γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις και τα μέτρα της ΕΕ σε σχέση με τη διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την ονομαζόμενη "Ατζέντα 2000", γιατί, όπως σημειώνουν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μικρομεσαία αγροτιά.

Για τον καπνό που είναι βασικό προϊόν της περιοχής, ζητούν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις, τα πρόστιμα και τα ατομικά συμβόλαια. Επίσης, ζητούν τιμές με βάση το κόστος και την ιδιαιτερότητα κάθε καλλιέργειας, καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (18 δισ. ) για εφάπαξ ενίσχυση στους μικροκαλλιεργητές και τέλος να μην ισχύσει η ποιοτική σύνθεση στην καταβολή του πριμ. Ενώ για την κτηνοτροφία, την άλλη βασική πηγή εισοδήματος, ζητούν αύξηση των επιδοτήσεων με βάση το κόστος (12.500 κατά κεφαλή). Να σταματήσουν τα πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα και να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Να ανέβουν οι τιμές στο γάλα: Αγελαδινό 160 δραχμές το κιλό, πρόβειο 320 και 210 δραχμές το κιλό για το γάλα της γίδας.

ΑΓΝΟ
Σε πορεία ιδιωτικοποίησης

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, αρωγός των κυβερνητικών επιδιώξεων. Οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της Ενωσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου, εξέφρασε το φόβο, ότι το δρόμο της ΑΓΝΟ θα ακολουθήσουν και άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Με μια πρόταση που διευκολύνει την επιλογή της κυβέρνησης για ξεπούλημα των συνεταιριστικών Οργανώσεων, εμφανίστηκε χτες το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη, που είχε ως θέμα τη "σωτηρία" της Ενωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ. Μια πρόταση που έμμεσα πάει να μεταφορτώσει τα χρέη στις πλάτες των κτηνοτρόφων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος, παρουσίασε ως εξυγίανση της επιχείρησης τη διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία νέας πρωτοβάθμιας οργάνωσης που θα αναλάβει τη λειτουργία της ΑΓΝΟ, αφού όμως πρώτα βρει και καταβάλει ορισμένα δισ. στην ΑΤΕ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να παραμείνει συνεταιριστική η επιχείρηση, είπε ο Ν. Λιόλιος, είναι "να είναι υγιής, που σημαίνει συμμετοχή των ιδίων των κτηνοτρόφων παραγωγών και δεύτερο, οικονομική συμμετοχή". Μόνο κάτω από αυτή τη βάση, είπε τελείως εκβιαστικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ θα δεχτεί να εμπλακεί στο θέμα και μάλιστα να αναλάβει και πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της υπερχρεωμένης ΑΓΝΟ. Ανανέωσε το ραντεβού με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις 28.1.1999, οπότε εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι και Διοίκηση της ΑΓΝΟ θα πρέπει να πάνε με συγκεκριμένες θέσεις - προτάσεις δεσμευτικές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών αγροτοκτηνοτρόφων, η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, διευκολύνει την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της κατεύθυνσης για ξεπούλημα της ΑΓΝΟ. Μια κατεύθυνση που κινείται στην τροχιά του υπουργείου Γεωργίας και της ΑΤΕ που μιλούν για μετατροπή της επιχείρησης σε Συνεταιριστική ΑΕ.

Σήμερα τα χρέη της ΑΓΝΟ ξεπερνούν τα 25 δισ. δραχμές. Οπως κατήγγειλε ο Φ. Γεωργουδάκης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, η πραγματικά δύσκολη κατάσταση αξιοποιείται προκειμένου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έτσι προβάλλεται ως μονόδρομος αυτός της ιδιωτικοποίησης. Τέλος ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι τάσσονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια, απ' όπου κι αν προέρχεται, που θα αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. "Είμαστε υπέρ της διατήρησης των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της Ενωσης που ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και μπορούν να τη βάλουν ξανά μέσα στην αγορά από την οποία σιγά - σιγά τα τελευταία χρόνια εκτοπίζεται. Ομως για να σωθεί η ΑΓΝΟ και κάθε άλλη συνεταιριστική οργάνωση που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, χρειάζεται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής".

Στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων ώστε να δεσμευτούν μπροστά στους κτηνοτρόφους πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις. Κλήθηκαν βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Ωστόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, παραβρέθηκε και μίλησε, σημειώνοντας το φόβο πως η σύσκεψη γίνεται με στόχο να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο για την ΑΓΝΟ, αλλά και άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη συνέχεια.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την ΑΓΝΟ, τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει συνεταιριστική και να συνεχίσει τον παρεμβατικό της ρόλο. "Θα πρέπει να γίνει ρύθμιση των χρεών και ξεκίνημα από μηδενική βάση, να γίνει έλεγχος με τη συμμετοχή και των εργαζομένων και να αποδοθούν ευθύνες για την κακοδιαχείριση που την έφερε στα σημερινά αποτελέσματα", είπε ο Στ. Παναγιώτου ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ ως έναν σημαντικό παράγοντα στη χρεοκοπία της Οργάνωσης. Τέλος ανέφερε πως θα πρέπει "να επιστραφούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΑΓΝΟ που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, να επαναλειτουργήσουν όλες οι γραμμές παραγωγής και να προστατευτούν οι θέσεις των εργαζομένων".

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κοινά "μπλόκα" στην αντιλαϊκή πολιτική

Στους νομούς της Θεσσαλίας δημιουργούνται κοινά μέτωπα πάλης αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών και Αυτοδιοίκησης. Στις 15.1.1999 θα γίνουν συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών

Κοινά μέτωπα πάλης αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών και Αυτοδιοίκησης δημιουργούνται σε νομούς της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Η πρώτη φετινή αγωνιστική παρουσία αυτού του κοινού λαϊκού μετώπου εκδηλώνεται με τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 15 Γενάρη, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κορυφωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, με προχωρημένες μορφές πάλης.

Στην Καρδίτσα οι αγρότες θα στήσουν "μπλόκα" με τρακτέρ στο Δρούγο,στο "Δέλτα",στον Πάμισο κι από κει θα πάνε στην πόλη, όπου θ' αποκλείσουν καταστήματα της ΑΤΕ κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ο αγώνας των αγροτών στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Μαζί με τους αγρότες στο συλλαλητήριο θα είναι οι εργαζόμενοι του νομού, που θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας,συμπαρατασσόμενο στον αγώνα των εργαζομένων της Ενωσης, καθώς και οι έμποροι και οι βιοτέχνες,που προσανατολίζονται σε κλείσιμο των καταστημάτων.

Στο συλλαλητήριο αναμένεται μαζική και δυναμική η συμμετοχή των μαθητών που συνεχίζουν τον αγώνα τους εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με καταλήψεις σχολείων και άλλες μορφές πάλης. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο να κλείσουν η Νομαρχία και ο Δήμος της Καρδίτσας.

Στη Λάρισα αγροτικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα και συλλαλητήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας με αποκλεισμούς της Νομαρχίας, καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Στο συλλαλητήριο θα συμπαρασταθούν ενεργά οι εργαζόμενοι, με απόφαση που πήρε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,καθώς και οι μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Ανάλογες συντονισμένες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν, την ίδια μέρα, στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία.

Για το φράγμα του Σμοκόβου

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη, 13 Γενάρη, πραγματοποιείται στο Λιοντάρι της Καρδίτσας παγκαρδιτσιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο με αίτημα να προχωρήσουν, επιτέλους, τα έργα του φράγματος Σμοκόβου,το οποίο διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.Στον αγώνα του αγροτικού κόσμου της περιοχής για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, συμπαρατάσσονται όλοι οι μαζικοί φορείς του νομού, όπως φάνηκε και στη χτεσινή σύσκεψη, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου που συγκάλεσε ο Νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην άμεση αναγκαιότητα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το φράγμα Σμοκόβου, το οποίο θα αρδεύσει πάνω από 250.000 στρέμματα του νομού, λύνοντας ένα χρονίζον πρόβλημα της περιοχής. Και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο αγώνας να είναι άμεσος, ενωτικός, δυναμικός, συντονισμένος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.

Στην παρέμβασή του ο Β. Μπούτας,υπογράμμισε ότι ο αγώνας για το φράγμα Σμοκόβου, αλλά και γενικότερα για τη λύση των προβλημάτων του νομού, χρειάζεται να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα και να στρέφεται εναντίον των υπευθύνων γι' αυτά τα προβλήματα, που είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπει την κατασκευή αρδευτικών και άλλων έργων υποδομής στη γεωργία, για να μην αυξηθούν οι καλλιέργειες και στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα.

Στην ανάγκη ενωτικών αγώνων αναφέρθηκαν στη σύσκεψη ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ο Σπ. Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Παλαμά, ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, ο Β. Μόσχος,δήμαρχος Ταμασίου, άλλοι δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του εμποροβιοτεχνικού επιμελητηρίου κι άλλων φορέων.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στη σύσκεψη η παρέμβαση του Ηλ. Λιακόπουλου,υποψήφιου Νομάρχη Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ν' αναβληθεί το συλλαλητήριο για το φράγμα του Σμοκόβου με το πρόσχημα ότι πρέπει να προηγηθούν συναντήσεις και συζητήσεις με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες. Την ίδια στάση τήρησε και ο Β. Ζαρκινός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η στάση αυτή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δείχνει την προσπάθεια του κυβερνητικού μηχανισμού και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος να βάλουν εμπόδια στην κοινή λαϊκή δράση για να μην πληγεί η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Λεζάντα 1ου

Το συλλαλητήριο για τους αγρότες στην Καρδίτσα το Δεκέμβρη του 1998



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ