ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς των γερακιών του ΝΑΤΟ
  • Δυναμικό συλλαλητήριο διοργάνωσε χτες η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών
  • Προκλητική η στάση των υπευθύνων του λιμανιού, που δε θέλησαν να παραλάβουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας

Η αγανάκτηση για τη στρατιωτικοποίηση της πόλης, το πάθος για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, το πείσμα για να μπει επιτέλους φραγμός στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών, τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα εκατοντάδων νέων ανθρώπων ξεχύθηκαν χτες βράδυ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Βροντοφώναξαν τα αντιπολεμικά τους συνθήματα και έδωσαν την υπόσχεση να γίνουν το ορμητικό ποτάμι, που θα πνίξει τα φιλοπολεμικά σχέδια των γερακιών και θ' ανοίξει το δρόμο στο ειρηνικό μέλλον.

Η διαδήλωση που διοργάνωσε η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη",ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 6.30μ.μ. Σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να εκφραστεί η αντίθεση της νεολαίας και του λαού στην αχαλίνωτη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, που με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πολεμικό προγεφύρωμα για την προετοιμαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στη σύντομη ομιλία της λίγο πριν την έναρξη της πορείας η Ασημίνα Πανούδη,τόνισε: "Είμαστε αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούμε με αυτή τη φιλοπόλεμη πολιτική. Κι αυτό γιατί τα όνειρά μας για τη ζωή είναι αντίθετα με την τακτική του πολέμου. Δεν έχουμε σκοπό να παραδώσουμε τη ζωή μας στο βωμό του ιμπεριαλισμού". "Γι' αυτό απαιτούμε: Την άμεση απομάκρυνση του πολεμικού εξοπλισμού. Τη μη διευκόλυνση της προώθησής του σε στόχους του ΝΑΤΟ. Την απομάκρυνση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καθώς και τη διάλυσή του".

Μετά την ομιλία σχηματίστηκε πορεία που κατευθύνθηκε μέσω των οδών Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Σαλαμίνας στο λιμάνι, όπου απέκλεισε την είσοδό του για μισή ώρα περίπου. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία και στην πύλη του λιμανιού ήταν: "Οχι στου ΝΑΤΟ τους τυχοδιωκτισμούς- Η πόλη μας δε θέλει άλλους νεκρούς", "Αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών".

Στην πύλη του λιμανιού οι υπεύθυνοι της πορείας ζήτησαν από τους λιμενικούς υπαλλήλους να τους υποδείξουν τον υπεύθυνο για τη διακίνηση και τον έλεγχο του οπλισμού και των στρατιωτών που ξεφορτώνονται στο λιμάνι, για να του επιδώσουν ψήφισμα. Εκπληκτοι οι υπεύθυνοι της πορείας πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος ούτε έλεγχος για τις στρατιωτικές αποστολές που καταφτάνουν στο λιμάνι. Οταν ρωτήθηκαν πού μπορεί να επιδοθεί το ψήφισμα απάντησαν: "Να πάτε να το δώσετε στο Αμερικάνικο Προξενείο! "

  • Στο μεταξύ ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων - Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ο Σύλλογος καλεί όλο το λαό που διακατέχεται από φιλειρηνικά αισθήματα να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και ν' αντισταθεί, για να μην περάσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ που μοναδικό σκοπό έχουν το ματοκύλισμα των λαών για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
Δύναμη καταστολής και επεμβάσεων
  • Υπογράφτηκε στην Αθήνα το πρωτόκολλο ίδρυσης
  • Από τον Αύγουστο μπαίνει σε λειτουργία το στρατηγείο στη Βουλγαρία
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία και άλλων μονάδων

Εργαλείο για στρατιωτικές επεμβάσεις και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή απέκτησε το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την επονομαζόμενη "Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης",το τελικό πρωτόκολλο για την ίδρυση της οποίας υπέγραψαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της περιοχής υπό την εποπτεία των Αμερικανών.

Η ταξιαρχία αυτή θα είναι επικουρική δύναμη του ΝΑΤΟ, εντάσσεται στη νέα δομή του και στους σχεδιασμούς του για ταχυκίνητες δυνάμεις άμεσης επέμβασης. Θα αποτελείται από στρατιωτικά τμήματα των επιμέρους χωρών, επιπέδου τάγματος, που θα τα διατηρούν σε ετοιμότητα στο έδαφός τους. Η αποστολή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η δημιουργία της δύναμης αυτής έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένεται να ακολουθήσει συνέχεια με τη διεύρυνσή της, ενδεικτικό και αυτό του τι σχεδιάζεται. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι ούτε στα σχετικά κείμενα, ούτε στις δηλώσεις που έγιναν δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα του σεβασμού των υπαρχόντων συνόρων.

Στην πρωτοβουλία αυτή συγκρότησης και λειτουργίας της Πολυεθνικής Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης συμμετέχουν χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία) και χώρες του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου, του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" (PFP) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), ενώ η Σλοβενία έχει θέση παρατηρητή, όπως βέβαια και οι ΗΠΑ.

Το σύνολο της συμφωνίας θα υποβληθεί για επικύρωση στα Κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν, στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας. Η ενεργοποίηση του στρατηγείου προβλέπεται να γίνει αυτό τον Αύγουστο και η πρώτη άσκησή της θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 1999. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της δύναμης αυτής, σε περίπτωση που η κρίση συνεχίζεται και όταν η δύναμη θα έχει συγκροτηθεί μετά το τέλος του 1999. "Ελπίζω, είπε, ότι η κρίση του Κοσσυφοπεδίου θα έχει επιλυθεί και δε θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα υπάρξει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί αυτή η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη εκεί".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε ότι η δύναμη αυτή είναι ενταγμένη στην προώθηση των προγραμμάτων του ΝΑΤΟ. Είναι, όπως την αποκάλεσε, "εργαλείο στα χέρια της κοινής συμφωνίας να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μια οργάνωση με βάση το κοινό συμφέρον των χωρών μας για την ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα, βέβαια, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε". Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Αυτό που δημιουργούμε είναι ένα εργαλείο, που έχουμε την ευθύνη, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνεργαζόμαστε για να γίνει αυτή η Δύναμη, να το χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση κρίσεων και προβλημάτων ασφάλειας και σταθερότητας".

"Ζωτικός χώρος"

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Κ. Σκοναμίλιο επανέφερε τη θεωρία περί "ζωτικού χώρου". Εκανε λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ιταλική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, για ενδιαφέρον της Ιταλίας στα Βαλκάνια, καθώς λόγω της μικρής απόστασης από τις απέναντι ακτές "η έλλειψη σταθερότητας στα Βαλκάνια θα ήταν άμεσος κίνδυνος για την Ιταλία". Και επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή εξυπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. "Πιστεύουμε, είπε, ότι αυτή η μορφή συνεργασίας θα ενισχύσει επίσης και την αποστολή που επιτελούμε ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ". Οσο για το μέγεθος της δύναμης που δημιουργείται ο Ιταλός υπουργός ήταν αποκαλυπτικός: "Πρόκειται για κάτι το σημαντικό. Ενδεχομένως από απόψεως μεγέθους δεν είναι πολύ μεγάλη, γιατί είναι μια ταξιαρχία. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα δημιουργηθούν πολλές ταξιαρχίες που θα προσφέρουν περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες στη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το νόημα της πρωτοβουλίας μας".

Βασική αρχή, σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν, που θα διέπει τη λειτουργία της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης θα είναι η αρχή της εναλλαξιμότητας.Η έδρα της ταξιαρχίας θα εναλλάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια. Την πρώτη τετραετία θα είναι στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη), τη δεύτερη στη Ρουμανία, την τρίτη στην Τουρκία, την τέταρτη στην Ελλάδα. Ο διοικητής της ταξιαρχίας θα αλλάζει κάθε δύο χρόνια και την πρώτη διετία θα είναι Τούρκος, τη δεύτερη Ελληνας, την τρίτη Ιταλός και την τέταρτη Βούλγαρος. Η προεδρία της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής Καθοδήγησης,που θα είναι ένας είδος διευθυντηρίου, θα εναλλάσσεται κάθε δύο χρόνια, με πρώτη την Ελλάδα, δεύτερη τη Ρουμανία, τρίτη την Τουρκία, τέταρτη την Αλβανία. Οσον αφορά τη δομή του Επιτελείου, η Ελλάδα παίρνει τον διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών, τον υποδιευθυντή του Γραφείου Επιχειρήσεων, τον διευθυντή του Γραφείου Οικονομικών, η δε Τουρκία παίρνει τον διευθυντή του Γραφείου Επιχειρήσεων, τον υποδιευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών κλπ.

ΣτΕ: Ακυρη η σύμβαση με τη "Dorner"

Παράνομη και ακυρωτέα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την απευθείας, στη γερμανική εταιρία "DORNER", ανάθεση για παροχή υπηρεσιών συστήματος στόχων στο Πεδίο Βολής της Κρήτης.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η εταιρία "Τρία Σίγμα", ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας (24 - 12 - 1997), με την οποία έγινε η απ' ευθείας ανάθεση στη "DORNER" για το χρονικό διάστημα από 1 - 1 - 1998 μέχρι 31 - 12 - 1999.

Είχε προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος ακυρώθηκε από τον υφυπουργό Αμυνας ως ασύμφορος. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός διέταξε την επανάληψή του, αλλά, μετά από αντιρρήσεις που διατύπωσαν τα περισσότερα από τα συμβαλλόμενα κράτη, έγινε η απ' ευθείας ανάθεση.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε ζήτησε την υποβολή προσφοράς από την προσφεύγουσα εταιρία ("Τρία Σίγμα") και ότι το υπουργείο δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένο λόγο που να δικαιολογεί την παράλειψή του.

ΚΚΕ
Στρέφεται ευθέως κατά των λαών της περιοχής

Σχετικά με τη νέα πολυεθνική Βαλκανική Δύναμη του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Η νέα στρατιωτική πολυεθνική δύναμη, που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, εντάσσεται στη δομή του ΝΑΤΟ και στρέφεται ευθέως κατά των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, ότι πρόκειται για δύναμη ειρήνης, κάνουν το μαύρο άσπρο και συγκαλύπτουν τον πραγματικό επιθετικό, πολεμικό χαρακτήρα του νέου στρατιωτικού σώματος.

Στην αλυσίδα των μεγάλων κινδύνων, που απειλούν τον ελληνικό λαό, προστέθηκε ένας ακόμη κρίκος που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή αντίσταση κατά των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ