ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αναταράξεις σε ρυθμούς της ... σάμπα

Στο 6,2% η πτώση στην οδό Σοφοκλέους

Στους ρυθμούς της ...σάμπα, ταρακουνιούνται από χτες οι διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια. Η, από καιρό αναμενόμενη, σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι της οικονομικής κρίσης στη Βραζιλία ξεχείλισε, προκαλώντας για μια ακόμα φορά αλυσιδωτές επιπτώσεις στους "ναούς του καπιταλισμού" σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αρμοδίως, έχασε εν ριπή οφθαλμού 6,21%, δίνοντας ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που ανεύθυνα, από την πρώτη μέρα του χρόνου, προσπαθούν να σπρώξουν στο παιχνίδι του χρηματιστηριακού τζόγου ανυποψίαστους πολίτες, στους οποίους υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις και ανυπολόγιστα κέρδη. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας ώρες να εκμεταλλευτούν για κερδοσκοπικούς λόγους τη νέα μαζική αναστάτωση και τη μεγάλων διαστάσεων βουτιά στις τιμές των χρηματαγορών.

Η χτεσινή μέρα στις χρηματαγορές ξεκίνησε σε σχετικά θετικό κλίμα, αφού, κατά το άνοιγμά τους στις χώρες της Απω Ανατολής, δεν είχαν γίνει γνωστές οι εξελίξεις στη Βραζιλία. Ετσι, οι δείκτες τιμών στις αγορές της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Κορέας έκλεισαν με κέρδη, ωστόσο χρηματιστήρια που κλείνουν αργότερα, όπως του Χονγκ - Κονγκ, της Τζακάρτας κλπ., έκλεισαν με απώλειες από 1 μέχρι και 4%.

Με πτώση των τιμών ξεκίνησε στις 10.45 το πρωί και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από τα πρώτα της Ευρώπης που αρχίζουν τις συναλλαγές. Η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν γύρω στο 2%, όταν σημειώθηκαν σημάδια σταθεροποίησης, χάρη σε φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη πτώση των επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας. Γύρω στις 11.30, ανακοινώθηκε και επίσημα η σχετική απόφαση της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα ο δείκτης να ανακτήσει μέρος των απωλειών του και να φτάσει στο -0,79%. Πάντως, η πρωτοφανής, μάλιστα, κίνηση της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδας να ανακοινώσει, εν μέσω της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την απόφασή της δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει τη βουτιά των τιμών, που σε άλλη περίπτωση θα εκτοξεύονταν προς τα ύψη. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης "έχανε" 6,3%,, ενώ τελικά έκλεισε με ζημιές της τάξης του 6,21%.

Από τις 278 μετοχές, που διακινήθηκαν χτες, οι 217 έκλεισαν σε χαμηλότερες από τις προχτεσινές τιμές. Μάλιστα, στο τέλος της συνεδρίασης, για 138 μετοχές υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές για πώληση και μόλις 81 είχαν την ένδειξη αγοραστές. Τουλάχιστον 44 μετοχές βρέθηκαν στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο πτώσης του 8%, ενώ 88 ήταν οι μετοχές που σημείωσαν απώλειες μεταξύ 7 και 8%. Από τους επιμέρους δείκτες ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (-7,47%), ενώ τις μικρότερες (3,37%) είχαν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Το ύψος των συναλλαγών κινήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 112 δισ. δρχ., γεγονός που από τους αρμόδιους ερμηνεύεται ως παρέμβαση "θεσμικών επενδυτών" με αγορές τίτλων στα χαμηλά επίπεδα των τιμών που διαμορφώθηκαν λόγω της μεγάλης πτώσης.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται και παραπάνω, η Τράπεζα Ελλάδας προχώρησε χτες σε νέα μείωση των επιτοκίων παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας στη διατραπεζική αγορά. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μειώνονται τα επιτόκια αυτά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση της απόφασης επισπεύσθηκε κατά μερικές μέρες, προκειμένου να αποτραπεί η χτεσινή βουτιά στην οδό Σοφοκλέους.

Το λεγόμενο "ντόμινο" συνεχίστηκε και σε όλες τις χρηματαγορές της Ευρώπης, οι οποίες άνοιξαν με ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες, αλλά στη διάρκεια των συναλλαγών όλα τα χρηματιστήρια ανέκτησαν μέρος των αρχικών ζημιών, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύεται ως προσπάθεια, εκείνων που γνωρίζουν την πορεία των τιμών, να κερδοσκοπήσουν, έχοντας στην κατοχή τους "χαρτιά που απέκτησαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές".

Με μεγάλες απώλειες που ξεπερνούσαν το 2,3% ξεκίνησε (νωρίς το απόγευμα για την Ελλάδα) και η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, ενώ αργότερα (ώρα 20.00 Ελλάδας) ο δείκτης Ντάου Ντόουνς ήταν γύρω στο -0,7%.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οξύνεται η κρίση στην οικονομία

Δραματική εκροή κεφαλαίων από τις βραζιλιάνικες χρηματαγορές εντείνει, όχι μόνον τις ανησυχίες για υποτίμηση του ρεάλ, αλλά και τους φόβους για κατάρρευση της οικονομίας...

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Η μαζική εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και η σημαντική πτώση του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας (τουλάχιστον 9%) στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε χτες, όχι μόνον την παραίτηση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Γουστάβο Φράνκο, αλλά και έντονους φόβους για υποτίμηση του ρεάλ και αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος σταθεροποίησης, που προωθεί η κυβέρνηση του Ενρίκε Καρδόσο.

Οι χτεσινές ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν μόλις μία μέρα μετά την προσπάθεια του Προέδρου της χώρας, Ενρίκε Καρδόσο, να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, με το επιχείρημα ότι η "Βραζιλία θα τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των ξένων δανειστών". Αργότερα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωνε την παραίτησή του, επικαλούμενος "προφανή κούραση από συνεχείς, ασταμάτητες προσπάθειες δουλιάς πέντε χρόνων"... Διάδοχός του ορίστηκε ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, Φρανσίσκο Λόπες, ο οποίος φαίνεται πως θα ακολουθήσει περισσότερο ελαστική πολιτική στα νομισματικά ζητήματα και στα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι επενδυτές έχουν, από τον περασμένο Ιούλη, αποσύρει από τη χώρα τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια, ενώ τα κρατικά αποθεματικά δεν ξεπερνούν το ποσό των 35 δισ. δολαρίων. Μόνο, χτες, έκαναν "φτερά" τουλάχιστον 1,2 δισ. δολάρια!

Η Λουσιάνα Φαγούντες, οικονομολόγος που εργάζεται στην Τράπεζα Λόιντς του Σάο Πάολο, προέβλεψε ότι η αστάθεια στις χρηματαγορές θα διαρκέσει τουλάχιστον αρκετά 24ωρα. Υποστήριξε δε ότι η γρήγορη υποτίμηση του ρεάλ θα βοηθήσει την κυβέρνηση Καρδόσο να αποσυμφορήσει την πίεση που δέχεται από επιχειρηματίες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Πάντως, το πρώτο "μέτρο" που πήρε η κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει την πτώση του ρεάλ ήταν η διεύρυνση της ζώνης αυξομείωσης του ρεάλ έναντι του δολαρίου. Το γεγονός αυτό λέγεται πως θα επιτρέψει ενδεχόμενη υποτίμησή του, μέσω διολίσθησης, ως 7,6%. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δε φαίνεται αρκετή μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια... αφού, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 65 δισ. δολάρια!

Η καθίζηση του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου οδήγησε στην πτώση του δολαρίου, καθώς οι χρηματαγορές φοβούνται τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης συνολικής κρίσης της βραζιλιάνικης οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στέλνουν στο νότιο ημισφαίριο το 20% των εξαγωγών τους.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Βραζιλία είχαν αρνητικό αντίχτυπο και στην Ισπανία. Στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, οι τιμές των μετοχών, κυρίως εταιριών όπως "Τελεφόνικα", "Τράπεζα Μπιλπάο Βισκάγια" και "Τράπεζα Σανταντέρ" (που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στη Βραζιλία), έπεσαν σημαντικά με την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της βραζιλιάνικης κεντρικής τράπεζας.

Περί... εκτιμήσεων

Τ' αβγά και τα πασχάλια φαίνεται να έχουν χάσει οι επονομαζόμενοι αναλυτές οικονομικών δεδομένων. Η αλήθεια είναι πως πασχίζουν να δώσουν απαντήσεις για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις προοπτικές του, αλλά δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά, αφού, όπως όλα δείχνουν, εκείνο που μετράει περισσότερο απ' όλα δεν είναι κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες αλλά ο τζόγος.

Το να παρακολουθεί κανείς τις απόψεις που διατυπώνονται, δεν είναι μόνο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για την ουσία των παιχνιδιών που παίζονται στην οδό Σοφοκλέους. Ορισμένες φορές είναι και διασκεδαστικό, αφού συχνά - πυκνά για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, την ίδια ακριβώς στιγμή και - το χειρότερο - με την ίδια ακριβώς σοβαρότητα διατυπώνονται διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις. Για του λόγου το αληθές, και ειδικά τώρα που οι εξελίξεις στη Βραζιλία έβαλαν τη σφραγίδα στο μείον 6,2%, έχει ενδιαφέρον η απλή αντιγραφή των σκέψεων τριών οικονομικών αναλυτών που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή - τότε που το κλίμα ήταν διαφορετικό - σε οικονομική εφημερίδα.

***

Ερώτηση: Ποιοι δίνουν τον τόνο στις πρώτες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου; Απάντηση 1η: "Παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων". Απάντηση 2η: "Οι ξένοι επενδυτές αναβάθμισαν τις προσδοκίες τους για τη Σοφοκλέους".

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε την πορεία για το επόμενο διάστημα; Απάντηση 1η: "Το ελληνικό χρηματιστήριο θα το δούμε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα". Απάντηση 2η: "Ολα δείχνουν ότι υπάρχουν τα περιθώρια για αξιόλογη περαιτέρω άνοδο, αρκεί να μην προκύψουν προβλήματα από τις διεθνείς αγορές". Απάντηση 3η: "Η εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για το αν θα συνεχιστεί αυτή η άνοδος".

***

Οι αντιφάσεις στις εκτιμήσεις είναι εμφανέστατες. Τέτοιες μάλιστα που κατόπιν εορτής όλοι μπορούν μ' ένα στόμα να πουν ότι "έπεσαν μέσα" και είχαν δίκιο. Επειδή όμως πληθαίνουν όλοι εκείνοι που προτρέπουν τον απλό κόσμο να αρχίσει να βάζει τις αποταμιεύσεις του στο Χρηματιστήριο, μια και κάθε αναπτυγμένη κοινωνία πρέπει δήθεν να διαθέτει και υψηλά ποσοστά... "μετοχικής ιδέας", καλό είναι, πριν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με το χώρο, να εξοικειωθεί πρώτα και κύρια με την ιδέα ότι στο "ναό του καπιταλισμού" τίποτα δε θεωρείται δεδομένο. Γι' αυτό ακριβώς και, προκειμένου οι κάθε φορά αναλυτές να μην κατηγορηθούν για τις συμβουλές που παρείχαν προς τους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα των εκτιμήσεων που διατυπώνουν, καταλήγουν στην ίδια... προτροπή. Ο πρώτος: "Θα ήθελα να επισημάνω στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί". Ο δεύτερος: "Οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αγοράζουν συγκεκριμένες μετοχές και όχι Γενικό Δείκτη". Ο τρίτος: "Κανείς δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα".

Και ο νοών νοείτω...

Κ.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Δεσμεύσεις των εταιριών

Τη στρατηγική που χρησιμοποιούν η "Panafon" και η "Telestet" στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την "Cosmote" φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για να παρουσιάσει έργο και δήθεν παρέμβαση στο χώρο προς όφελος των καταναλωτών. Σ' αυτά τα πλαίσια συναντήθηκε προχτές με εκπροσώπους των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,στην οποία ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε πριν από την υπογραφή της σύμβασης οι εταιρίες να παραδίδουν στον πελάτη ερωτηματολόγιο από το οποίο να προκύπτουν οι συνθήκες χρήσης του τηλεφώνου, π.χ. πόσα τηλέφωνα την ημέρα θα πραγματοποιεί, ποιες ώρες θα το χρησιμοποιεί κλπ., ώστε να επιλέγεται το πακέτο χρέωσης που συμφέρει περισσότερο τον καταναλωτή. Παράλληλα, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα θα ενημερώνεται ο πελάτης για τις χρεώσεις που θα είχε εάν είχε επιλέξει κάποιο από τα άλλα πακέτα που απέρριψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ