ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκώνεται αύριο η αγροτιά

Προειδοποιητικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Εβρο

Μέρα αγώνα είναι η αυριανή για τους αγρότες της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Εβρου, που συνεχίζουν με νέες προχωρημένες μορφές πάλης τον αγώνα τους, απαιτώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν ενωτικά, δυναμικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά τη νέα μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των νομών της Θεσσαλίας έχουν προγραμματίσει να γίνουν συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και άλλων επαρχιακών πόλεων, καταλήψεις νομαρχιών, καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, εφοριών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και "μπλόκα" με τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους.

Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα θα στηθούν "μπλόκα" στο Δρούγο,στο Δέλτα και τον Πάμισο.Από εκεί, οι αγρότες θα ξεκινήσουν για την πόλη, όπου και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο πλευρό των αγροτών θα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του νομού, που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για αύριο το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας,συμπαραστεκόμενο στον αγώνα των εργαζομένων της Ενωσης, καθώς και οι έμποροι και βιοτέχνες,που αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Με ανακοίνωσή τους, οι φορείς του νομού καλούν όλο το λαό της Καρδίτσας να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη εξοντωτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Προκειμένου να αντισταθούν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στο "ξεζούμισμα" της εργατιάς, στην οικονομική εξαθλίωση του μικρομεσαίου επαγγελματία. Οπως τονίζεται στο κάλεσμα: "Λέμε ΟΧΙ στην απομόνωση του Νομού Καρδίτσας, στην καθυστέρηση των μεγάλων έργων Αχελώου - Σμόκοβου, στην οδική απομόνωση, στην τουριστική υποβάθμιση. ΟΧΙ άλλη ανεργία στο νομό μας και άλλες παράνομες απολύσεις εργαζομένων". Παράλληλα, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ΕΑΣΚ, χαρακτηρίζοντάς τη μοχλό ανάπτυξης για το νομό, χαιρετίζουν τον αγώνα των μαθητών και καταδικάζουν τις εκβιαστικές ενέργειες της κυβέρνησης που προσπαθεί να φιμώσει το μαθητικό κίνημα.

Στο Νομό Λάρισας αγροτικές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10.30 π.μ. στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα,ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο των αγροτών στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στο συλλαλητήριο - μετά από απόφαση που πήρε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων του νομού, αλλά και μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, συμπαραστεκόμενοι ενεργά στον αγώνα των αγροτών.

Ανάλογης μορφής κινητοποιήσεις - συλλαλητήρια, καταλήψεις κλπ. - θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα στις 10 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στο Βελεστίνο της Μαγνησίας.

Ο αγώνας των αγροτών της Θεσσαλίας θα κλιμακωθεί από την 1η Φλεβάρη με ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, που θα περιλαμβάνει περιφερειακές συγκεντρώσεις, παρατάξεις των τρακτέρ σε πλατείες των χωριών και άλλες μορφές πάλης, ενώ η συνέχεια θα δοθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, με συντονισμό των κινητοποιήσεων σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Στόχος αυτών των νέων προχωρημένων μορφών πάλης, που αποφάσισαν φέτος οι αγρότες της Θεσσαλίας, είναι να "πιέσουν" πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση και να την πείσουν να δώσει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Θεσσαλονίκης προχωρούν αύριο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αγρότες κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά θα πραγματοποιήσουν αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Ζαγκλιβέρι.

Επίσης στον Εβρο, όπου έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αγωνιστικές αποφάσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα διοργανωθούν δύο συλλαλητήρια αύριο πρωί. Το ένα θα γίνει στην Εθνική Οδό στο ύψος του χωριού Προβατώνας,όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από τα χωριά του κεντρικού Εβρου, και το άλλο θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας από τους αγρότες του βόρειου Εβρου. Και στα δύο συλλαλητήρια οι αγρότες του Εβρου θα κατέβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και προσανατολίζονται να προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της ΑΤΕ.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μαχητική απάντηση χτες

Οι αγρότες της περιοχής έστησαν τρία "μπλόκα" στην Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Στους δρόμους του αγώνα κατέβηκαν χτες μαζικά και αποφασιστικά οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να δικαιωθούν.

Στο χτεσινό προειδοποιητικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και Βόνιτσας - Αστακού, έδωσαν βροντερό αγωνιστικό "παρών" περισσότεροι από 2.000 αγρότες, στην πλειοψηφία τους καπνοπαραγωγοί, αποκλείοντας για πολλές ώρες την Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, σε τρία σημεία. Παρέταξαν τα τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, στη θέση Σαμάρι, στη διασταύρωση για Κατούνα, στη γέφυρα του Αχελώου και στη γέφυρα Ερμίτσας στο ύψος του Παναιτωλίου και με τα κορμιά τους κατέλαβαν το οδόστρωμα.

Το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε στα "μπλόκα" και το οποίο αποτέλεσε και το αίτημα αιχμής του χτεσινού συλλαλητηρίου ήταν: "Κάτω τα χέρια από τα καπνά". Τα αγανακτισμένα πρόσωπα των συγκεντρωμένων αγροτών και τα λόγια οργής και αγανάκτησης που ακούγονταν στις μεταξύ τους συζητήσεις φανέρωναν ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ευνοεί μόνο την κερδοσκοπία των καπνεμπόρων - βιομηχάνων και οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια στον αφανισμό και τους καπνοπαραγωγούς στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στο "μπλόκο" που στήθηκε στο Σαμάρι, μαζί με τους αγρότες της περιοχής του Ξηρομέρου, βρέθηκαν και οι μαθητές του Λυκείου Κατούνας και όλοι μαζί βροντοφώναξαν τα συνθήματα "Κάτσε καλά Γεράσιμε" και στη συνέχεια "Κάτσε καλά Ανωμερίτη".

Τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν χτες είναι να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στα καπνά, να καλυφτεί η απώλεια εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός εφαρμοστικός κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά και να μην περάσει η ολέθρια πρόταση της Κομισιόν για το ξεπάτωμα των τσεμπελιών - μαύρων, που θα οδηγήσει στο βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών. Ακολουθούν αιτήματα για ικανοποιητικές τιμές σε εσπεριδοειδή - λάδι και τα άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών κ. ά.

Ωστόσο όμως φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από αιτήματα των καπνοπαραγωγών και θα συνεχίσει να κάνει πράξη τις επιταγές των Βρυξελλών και τις απαιτήσεις των καπνεμπόρων - βιομηχάνων. Ο υπουργός Γεωργίας χτες ερωτηθείς σχετικά για την κινητοποίηση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας και τα αιτήματά τους για τα καπνά και να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν για τον αφανισμό των τσεμπελιών - μαύρων, είπε, από τη μια για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ότι γίνεται διάλογος με την ΕΕ, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ποικιλίες αυτές θα φύγουν και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού το ζητάνε οι Βρυξέλλες και το απαιτεί η αγορά! Και στο πλαίσιο της πολιτικής κοροϊδίας, πρόσθεσε, με λίγα λόγια, ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση στο ξεπάτωμα των τσεμπελιών και μαύρων και ότι η κατάργησή τους θα γίνει σταδιακά. Επίσης για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι, είπε ότι οι τιμές στα καπνά κάνουν κύκλο και άφησε να εννοηθεί ότι φέτος έτυχε να είναι χαμηλές!

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ολοι μαζί θα σπάσουν το "φράγμα" της καθυστέρησης

Μαζικό και δυναμικό παλλαϊκό συλλαλητήριο χτες στο Λιοντάρι Καρδίτσας, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αίτημα να ολοκληρωθούν τα έργα του φράγματος Σμόκοβου

Υπόθεση όλων των Καρδιτσιωτών είναι ο αγώνας για την ολοκλήρωση του φράγματος Σμόκοβου,ώστε να λυθούν αρδευτικά - αντιπλημμυρικά κι αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής. Αυτό φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή, όχι μόνο των αγροτών, αλλά και των εκπροσώπων πάρα πολλών μαζικών φορέων του νομού στο χτεσινό συλλαλητήριο,που πραγματοποιήθηκε στο Λιοντάρι,με διοργανωτή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.

Η συμμετοχή και των άλλων - εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων αγροτών - φορέων του νομού στο συλλαλητήριο εξηγείται και από το γεγονός, ότι όλοι οι Καρδιτσιώτες θεωρούν το έργο του Σμόκοβου πηγή ζωής σ' ένα παραμελημένο κι απομονωμένο νομό, που συνεχώς φθίνει παραγωγικά, οικονομικά και αναπτυξιακά. Ολοι γνωρίζουν πως με την ολοκλήρωσή του το έργο θα δώσει πνοή πρώτα στους μικρομεσαίους αγρότες, ποτίζοντας πάνω από 250.000 στρέμματα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής, θα συμβάλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα βοηθήσει στην αντιπλημμυρική προστασία της πεδινής περιοχής, θα εμπλουτίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα δώσει εργασία σε άνεργους, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία τεχνητής λίμνης.

Κυρίως, όμως, η συμμετοχή όλων στο χτεσινό συλλαλητήριο εξηγείται από το γεγονός ότι στην Καρδίτσα διαμορφώνεται ένα κοινό μέτωπο πάλης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και για την ανάπτυξη του νομού.Εχει, πλέον, γίνει κοινή συνείδηση στους Καρδιτσιώτες πως μόνο με τον κοινό αγώνα μπορούν να επιβάλουν λύσεις. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Λιοντάρι έδωσαν νέο ραντεβού για αύριο, στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην Καρδίτσα.

Χτες, λοιπόν, στο Λιοντάρι ήταν οι αγρότες, με πάνω από 120 τρακτέρ κι άλλα γεωργικά μηχανήματα να "βρυχώνται" την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να παλέψει για να μπορεί να καλλιεργεί και να σοδεύει.

Ηταν εκεί ο νομάρχης, ο δήμαρχος Καρδίτσας και όλοι οι άλλοι δήμαρχοι του νομού.Ηταν εκεί εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, εμπορικών συλλόγων και άλλων μαζικών κοινωνικών φορέων. Ηταν εκεί οι μαθητές των σχολείων της περιοχής που, με τον δυναμισμό της νιότης τους και τη "φόρα" του δικού τους αγώνα κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έδωσαν ιδιαίτερο "χρώμα" στο συλλαλητήριο.

Ο Β. Αναγνωστόπουλος

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος,ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του έργου και στην ανάγκη να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες των Καρδιτσιωτών για την ολοκλήρωσή του, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που επί χρόνια δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της για χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν και να οξύνονται τα προβλήματα των αγροτών, των εργαζομένων και να εμποδίζεται η ανάπτυξη της περιοχής.

Και υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου είναι απαίτηση του συνόλου του καρδιτσιώτικου λαού, που θ' αγωνιστεί μέχρι να γίνει πράξη ένα όραμα που διαρκεί δεκαετίες. Κι ανέφερε συγκεκριμένα αιτήματα αυτού του αγώνα, που είναι:

1. Να χρηματοδοτηθούν γενναία και απρόσκοπτα όλα τα έργα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου και η κατασκευή κλειστού αρδευτικού κυκλώματος και των έργων για την αξιοποίηση των νερών από τους αγρότες, έως και την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου.

2. Να προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λεονταρίου.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και βουλευτής του ΚΚΕ, στάθηκε στους υπεύθυνους της καθυστέρησης του έργου, που είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δε θέλει να κατασκευάζονται έργα υποδομής στη χώρα μας, που συντελούν στην παραγωγική αναβάθμιση και στηρίζουν το εισόδημα των αγροτών.

Και υπογράμμισε ότι για ν' αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική παραγωγικής απογύμνωσης της χώρας και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο κοινός αγώνας των αγροτών, με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, την Αυτοδιοίκηση, όλους του μαζικούς φορείς.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν, εκφράζοντας την ενεργό συμπαράστασή τους, ο Χρ. Τέγος,δήμαρχος Καρδίτσας, ο Β. Μόσχος,δήμαρχος Ταμασίου, και η Μαρία Στουρνάρα εκ μέρους των μαθητών του Λεονταρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο Ν. Σαλαγιάννης,υφυπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, για τις εντυπώσεις, παραδέχτηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη καθυστέρηση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το Νομό Καρδίτσας, δεν είπε, όμως, τίποτα συγκεκριμένο για το πώς η κυβέρνηση της οποίας τώρα είναι και ο ίδιος μέλος θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Καρδιτσιωτών.

Κυβερνητικό "ξεπούλημα" των αγελαδοτρόφων

"Παζάρια" με τα επιτελεία των Βρυξελλών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων, ετοιμάζεται να κάνει ο υπουργός Γεωργίας.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο υπουργός Γεωργίας θα "παζαρέψει" την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ την πενιχρή αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα κατά 150.000 τόνους, με το ότι θα υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα για την παράταση της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στης συσκευασίες του "φρέσκου" γάλακτος κατά μία με δύο μέρες (δηλαδή από τέσσερις μέρες που είναι τώρα να πάει στις πέντε ή έξι μέρες). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει "παζάρι" για λήψη ευνοϊκών ρυθμίσεων όσον αφορά το παστεριωμένο γάλα, σε όφελος κυρίως των γαλακτοβιομηχανιών των βορείων χωρών της ΕΕ.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο υπουργός Γεωργίας επιδιώκει από τη μία να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων και από την άλλη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των γαλακτοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων. Γιατί ακόμα και αν η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα πάει από τις 625.000 τόνους που είναι τώρα στις 775.000 τόνους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος δεν πρόκειται να λυθούν, ενώ ούτε θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας που ξεπερνούν τους 1.100.000 τόνους. Αντίθετα οι μεθοδεύσεις του υπουργού Γεωργίας αποσκοπούν στην ένταση της κερδοσκοπίας των γαλακτοβιομηχάνων και στο άνοιγμα μαζικών εισαγωγών γάλακτος "φρέσκου" και παστεριωμένου από άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα, αφού οι τιμές παραγωγού παραμένουν χαμηλές και οι τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής παραμένουν υψηλές. Για παράδειγμα, οι ντόπιες γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το αγελαδινό γάλα γύρω στις 120 δραχμές το κιλό και το πουλάνε με 360 δραχμές το κιλό.

ΚΚΕ
Χρειάζονται σύγχρονα αρδευτικά

Νέα Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής

Το θέμα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου από τα νερά του Σμόκοβου όχι από σύγχρονα αρδευτικά κανάλια, αλλά μέσω απαρχαιωμένων χαντακιών και ρεμάτων, θέτουν με νέα τους Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Τον Οκτώβρη του 1998 - σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ο κ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στην Ερώτηση 521/23-7-1998 σχετικά με το αρδευτικό δίκτυο του Σμόκοβου, υποστήριξε ότι δε θα κατασκευαστούν αρδευτικά κανάλια, αλλά το νερό θα οδηγηθεί στην πεδιάδα της περιοχής μέσα από τάφρους και ρέματα. Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. υπουργός αναφέρεται στη νέα μελέτη δικτύων "η οποία θα χρησιμοποιεί τμήματα της αρχικής μελέτης, αλλά και τις υφιστάμενες τάφρους και ρέματα για τη διοχέτευση του νερού του ταμιευτήρα φράγματος Σμοκόβου στην πεδιάδα της Καρδίτσας".

Η άρδευση με τάφρους και ρέματα - τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - μας φέρνει σε πολύ παλαιότερες εποχές, όταν δεν υπήρχαν οι σημερινές τεχνικές δυνατότητες και η γεωργία βρισκόταν σχεδόν σε πρωτόγονη μορφή. Οι ίδιες οι γεωπονικές υπηρεσίες άλλωστε - συμπληρώνουν οι βουλευτές - εκτιμούν ότι όταν το νερό δεν παροχετεύεται σε συστηματικά αρδευτικά δίκτυα, αλλά οδηγείται μέσα από χωμάτινα ρέματα, τότε σημειώνεται απώλεια που φτάνει μέχρι και 60%. Πέρα από αυτό η άρδευση χωρίς οργανωμένα δίκτυα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των ίδιων των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να κατασκευαστεί συστηματικό αρδευτικό δίκτυο για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.
  • Να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνικές μέθοδοι, προκειμένου το νερό άρδευσης να οδηγείται μέσα από κλειστούς αγωγούς στα κτήματα των αγροτών.
Συνάντηση ΠΑΣΕ - Ανωμερίτη

Με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη θα συναντηθεί τη Δευτέρα 25 του Γενάρη η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ).

Οπως έγινε γνωστό από τον Γ. Ανωμερίτη το "ραντεβού" κλείστηκε χτες το πρωί. Ωστόσο, όμως, τίθεται ζήτημα για το τι θα απαντήσει επί της ουσίας ο υπουργός Γεωργίας στα κρίσιμα αιτήματα των αγροτών που θα του θέσει η ΠΑΣΕ. Γιατί από υποσχέσεις και διάλογο οι αγρότες έχουν χορτάσει τα τελευταία χρόνια, αλλά από λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους δεν έχουν δει τίποτα. Κι ο Γ. Ανωμερίτης έχει δείξει μέχρι τώρα ότι "ευαγγελίζεται" το διάλογο στο όνομα της δημιουργίας εντυπώσεων και όχι σε μια κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων και λήψης μέτρων για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα δηλώνει "λειτουργός" και "εκτελεστής" των αντιαγροτικών μέτρων που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Αλλωστε η συνολική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των εντολών των Βρυξελλών συνεχίζεται, όπως και οι μεθοδεύσεις εκφοβισμού των αγωνιζόμενων αγροτών μέσω των συνεχιζόμενων δικαστικών διώξεων και των νέων ρητών εντολών σε εισαγγελείς και αστυνομικά όργανα να "πατάξουν" και "τιμωρήσουν" σκληρά όσους αγρότες τολμήσουν να κλείσουν τους δρόμους. Ομως με αυτούς τους όρους, μάλλον δεν πρόκειται να προκύψει ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών και τη λήψη μέτρων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης

Σαφή υπόδειξη στους αγρότες οπαδούς της ΝΔ να μη συμμετέχουν σε "ακραίες κινητοποιήσεις", έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, κινούμενος με συνέπεια στη γραμμή ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των τομεαρχών, όπου συζητήθηκε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη να μεριμνήσουν, ώστε "οι δικοί μας να μη συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις", δηλαδή να απέχουν από τα μπλόκα και κλείσιμο δρόμων.

Βέβαια, και σε προηγούμενους αγώνες, η ίδια γραμμή εκπορευόταν από τη Ρηγίλλης, αλλά οι οπαδοί της αγρότες την αγνόησαν και την περιφρόνησαν, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα και την απειλή του ξεκληρίσματος.

Στη σύσκεψη, ο αρμόδιος τομεάρχης Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ των αγροτών, κυρίως σε Λάρισα, Καρδίτσα και σε νομούς της Μακεδονίας.

Ας προσέχει...

Ξέρετε γιατί έγινε η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών και του λαού της Καρδίτσας στο Λιοντάρι; Ναι, αυτή που οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Καρδίτσας και όλους τους φορείς της πόλης και του νομού, με αίτημα να προχωρήσουν τα εκεί έργα και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος του Σμόκοβου, που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 250.000 στρεμμάτων του νομού, αλλά σκοντάφτει στην αδιαφορία των κυβερνήσεων 12 χρόνια τώρα; Επειδή, ο Βαγγέλης Μπούτας και το ΚΚΕ - σύμφωνα με τον Ευαγγελάτο του "Σκάι" - υποστήριξε τον Β. Αναγνωστόπουλο, να εκλεγεί νομάρχης Καρδίτσας και ο τελευταίος τους το χρώσταγε...

Ναι, γι' αυτό έγινε. Γι' αυτό και θα συνεχίσουν, παίρνοντας μέρος στις αυριανές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Για να μην πούμε, ότι γι' αυτό έχουν ξεσηκωθεί οι αγρότες σ' όλη τη Θεσσαλία, στην Αιτωλοακαρνανία, στον Εβρο, στην Κρήτη, στη Λέσβο, κλπ., κλπ.

Ας προσέχει, πάντως, λίγο περισσότερο τι λέει ο κ. Ευαγγελάτος. Δεν τρώει κουτόχορτο ο κόσμος. Για το δικό του καλό το λέμε...

Από παλιότερες κινητοποιήσεις στο Σαμάρι Αιτωλοακαρνανίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ