ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Λύτρωση στις καθυστερήσεις

Ο Ηρακλής λαχτάρησε στη Μηχανιώνα. Επικράτηση των φαβορί και στα υπόλοιπα παιχνίδια

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (97) σταμάτησαν τα όνειρα των παικτών της Μηχανιώνας να γράψουν για μια ακόμη φορά ιστορία στη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ομως αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το φαβορί. Ο Ηρακλής φύλαγε τη... ροπαλιά στους "ψαράδες" για το τέλος, αφού η βολίδα του Στολτίδη σε απευθείας φάουλ έδωσε τη νίκη - πρόκριση με 2 - 1. Πάντως μέχρι να φθάσει εκεί ο Ηρακλής κοψοχόλιασε αρκετά, αφού στο πρώτο μέρος οι παίκτες του Ποσειδώνα κρατούσαν απροσπέλαστη την άμυνά τους. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν πρώτοι στο 49 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κωνσταντίνου. Παρ' όλ' αυτά όμως, οι γηπεδούχοι δεν το έβαλαν κάτω και ισοφάρισαν στο 73 με τον Πρίτα.

Μέσα σε ένα δίλεπτο τελείωσαν όλα στην Ξάνθη όπου η ομώνυμη ομάδα κέρδισε τον ΑΟ Καρδίτσας με 2 - 0 (63' Καρτάλης, 65' Τεγγελίδης). Τόσο χρειάστηκε η τοπική ομάδα να σημειώσει δυο γκολ και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Πάντως οι γηπεδούχοι παρά τη νίκη απογοήτευσαν με την απόδοσή τους στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα και χωρίς τον Μάριο Αγαθοκλέους στη σύνθεσή του ο Αθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από τη Λάρισα επικρατώντας της ΑΕΛ με 2 - 0 (Κοζανίδης 10, 39). Εύκολη πρόκριση για την οκτάδα πήραν ακόμη και η Καλαμάτα που επικράτησε εκτός έδρας με 3 - 0 του Αιολικού και οι Λύκοι που συνέτριψαν την Κοζάνη με 5 - 1.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Η αυλαία της φάσης των "16. για το Κύπελλο "πέφτει" σήμερα με μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Ο Πανηλειακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (14.30, ΕΤ 1). Στην πλευρά των γηπεδούχων επικρατεί ένταση, αφού θυμούνται τον αγώνα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, απ' όπου αποχώρησαν με πολλά προβλήματα. Φυσικά πιστεύουν και στη νίκη.

Ενδεικτικά ο Γ. Κυράστας επισήμανε στους παίχτες του πως είναι μια ευκαιρία να κυνηγήσουν τη διάκριση και με μια καλή κλήρωση στη συνέχεια, γιατί όχι και την έξοδο στην Ευρώπη. Δε θ' αγωνιστούν οι τιμωρημένοι Νούσιας, Φερεκίδης. Μάλλον θα ξεκινήσουν οι Γεωργίου, Τόγιας, Σαρούν, Τασιόπουλος, Μοσχογιάννης, Τάτσης, Νεμπεγλέρας, Σαπάνης, Ζιάκας, Παπανδρέου, Ροζάλες.

Ο Β. Δανιήλ χαρακτήρισε το παιχνίδι αρκετά δύσκολο, αφ' ενός, γιατί ο Πανηλειακός είναι πολύ καλή ομάδα και, αφ' ετέρου, έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Θα στερηθεί τις υπηρεσίες των τιμωρημένων Ασάνοβιτς, Βαζέχα, Αλεξόπουλου. Πιθανόν αρχικά θα στηριχτεί στους Νικοπολίδη, Λαγωνικάκη, Φύσσα, Βόκολο, Γκούμα, Μιλόγεβιτς, Κωνσταντινίδη, Μίκλαντ, Κόλα, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο, Σιμπνιέφσκι.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Το μυαλό τους τώρα στον προπονητή

Η ΑΕΚ πέτυχε χλομή νίκη επί της Μπούντουσνοστ και ο Αρης υπέστη ήττα στο Βίλνιους, αλλά ελπίζει

Η ΑΕΚ επικράτησε με 66-61 της Μπούντουσνοστ στην Αθήνα, η Στατίμπα νίκησε στο Βίλνιους τον Αρη με 77-76, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι ηττημένοι ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν. Οι διαφορές είναι ανατρέψιμες και στους επαναληπτικούς οι έδρες θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Φ. Κατσικάρης από την εμφάνιση των παικτών του, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, έστω κι αν έδωσε περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης στη γιουγκοσλαβική ομάδα. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν θα παραμείνει πρώτος προπονητής μέχρι και τον επαναληπτικό της Τρίτης. Οι όποιες εξελίξεις μετατέθηκαν για την Παρασκευή, καθώς η επιλογή προπονητή... κολλάει στις επιθυμίες των οπαδών. Οι τελευταίοι δε θέλουν τον Κ. Πολίτη και εμμέσως διαδίδεται ότι ο όποιος προπονητής θα είναι προσωρινός, καθώς το καλοκαίρι επιστρέφει ο Γ. Ιωαννίδης.

Ο Θεσσαλονικιός προπονητής βρέθηκε και στο στόχαστρο του Αρη. Αρνήθηκε όμως ευγενέστατα να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια, πρώτον επειδή δεν αναλαμβάνει ομάδες στα μισά της περιόδου και δεύτερον γιατί είναι δεδομένη η απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Ο Αρης χωρίς τον Μιχάιλοφ, πήρε πάντως στο Βίλνιους το αποτέλεσμα που του επιτρέπει να ελπίζει ότι θα προκριθεί στις δεκαέξι καλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

ΑΕΚ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΣΝΟΣΤ 66-61

ΑΕΚ: Παπανικολόπουλος, Κορωνιός 13 (2), Νικολαϊδης, Πρέλεβιτς 17 (2), Αρλάουκας 7, Χατζής 1, Τσακαλίδης 4, Ουίλιαμς 1, Αντερσεν 5, Κακιούζης 18. ΜΠΟΥΝΤΟΥΣΝΟΣΤ: Σκεπάνοβιτς 18 (6), Πάιοβιτς 10 (2), Μπόσκοβιτς, Ράντοβιτς, Οστογιτς 3, Βούκσεβιτς 2, Ραντούνοβιτς 3, Μπουλάτοβιτς 21 (2), Τοπάλοβιτς 4.

ΣΤΑΤΙΜΠΑ - ΑΡΗΣ 77-76

ΣΤΑΤΙΜΠΑ: Καζλάουσκας 14, Γκιεντράιτις 16, Ντιμαβίτσιους 10, Γιασικεβίτσιους 5, Βισνιάσκους 10, Σισκάουσκας 22.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 20, Χρυσανθόπουλος 6, Σιγάλας 10, Σιούτης 5, Γαλακτερός 1, Αγγελίδης 21, Κουλ 2, Γκραντ 11.

ΠΑΟΚ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 0-1
Πανηγύρια και μοιρολόγια

Ο Ηπειρώτης με μια κεφαλιά έστειλε την ομάδα του στο ζενίθ και τον ΠΑΟΚ στο ναδίρ

Για πρώτη φορά στην 35χρονη ιστορία του ο Πανσερραϊκός προκρίνεται στους "8" του κυπέλλου, για πολλοστή φορά ο ΠΑΟΚ "ναυαγεί" σε μια θεωρητικά εύκολη συνάντηση και δημιουργούνται έντονοι κραδασμοί. Στην Καβάλα ο τυπικά γηπεδούχος δικέφαλος του βορρά έχασε από τους φιλοξενούμενους με 1-0, αποχαιρετώντας έτσι το θεσμό, αλλά και την ηρεμία του.

Ηταν ένας κακός ποιοτικά αγώνας. Ο ΠΑΟΚ εκτός από μαύρη εμφάνιση, είχε... ομόχρωμη απόδοση. Ασύνδετος, χωρίς σύστημα, φαντασία και θέληση. Από την άλλη μια ομάδα Β Εθνικής που αμύνθηκε σωστά, είχε τύχη και μια σωστή αντεπίθεση. Στο 84 ο Τσιμπλίδης έκανε σέντρα και ο Ηπειρώτης με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση.

Το σφύριγμα της λήξης απλά κορύφωσε τα διαφορετικά συναισθήματα. Οι "ασπρόμαυροι" φίλαθλοι κατηγορούσαν τους παίχτες. Το "δημόσιοι υπάλληλοι" και "να φύγουν οι άχρηστοι" ήταν τα πιο ευγενικά. Οσο για τον Αγγ. Αναστασιάδη: "Συγχαρητήρια στον Πανσερραϊκό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μας. Ισως είναι από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Για τ' αποτέλεσμα αυτό ευθυνόμαστε όλοι και θα το πληρώσουμε όλοι"...

Από την άλλη πλευρά "τρελή" χαρά. Ο σκόρερ με δυσκολία άρθρωνε "αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην έως τώρα καριέρα μου", ενώ πιο συγκρατημένος ο προπονητής του, Χ. Αρχοντίδης, δήλωνε: "Σπουδαία πρόκριση επί σπουδαίου αντιπάλου. Ηταν αναμφισβήτητα μια δίκαιη νίκη. Συγχαρητήρια στα παιδιά μου, που σε καμιά στιγμή δε φοβήθηκαν τ' όνομα του αντιπάλου τους και έπαιξαν ως ίσοι προς ίσους".

ΠΑΟΚ: Αργυρίου, Καπετανόπουλος (55 Κωνσταντινίδης), Τάκολα, Μπάντοβιτς, Κατσιαμπής, Νάγκμπε, Βελής, Ζαφειρίου, Ολιβάρες (55 Βρύζας), Φραντζέσκος, Κυριακίδης (65 Καφφές).

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Καρύπης, Μεσέρδης, Πάβλικ (67 Ηλιόπουλος), Φράνσεκ, Μπουτσακτσής, Κιοσσές, Ηπειρώτης, Πεμπές, Βάλβης, Χάβος, Τσιμπλίδης (88 Παπαγεωργίου).

Ο Νουόσου στον Σπόρτιγκ

Ο Νουόσου θα είναι εκτός απροόπτου ο δεύτερος ξένος παίκτης του Σπόρτιγκ. Ο Νιγηριανός αναμένεται σήμερα στην Αθήνα κι αν βρεθεί... καθαρός, θα υπογράψει συμβόλαιο για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Ο Νουόσου πριν δυο χρόνια αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, ενώ τον Αύγουστο τιμωρήθηκε από τη ΦΙΜΠΑ με δίμηνο αποκλεισμό, επειδή βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Χτες έγινε γνωστό από την ελληνική ομοσπονδία ότι ο Μακ Κι, τον οποίο απέρριψε τελικά ο Σπόρτιγκ, είχε υποβληθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ στον αγώνα Λεόν - Μπαρτσελόνα στις 14 Νοέμβρη και βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κάνναβης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ισπανικής ομοσπονδίας, θα τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού ενός χρόνου.

ΠΑΟ - ΒΑΡΕΖΕ
Με ελλείψεις ο ΠΑΟ

Με στόχο τη δωδέκατη συνεχόμενη νίκη, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στις 21.30 στο ΟΑΚΑ τη Βαρέζε, άλλοτε πανίσχυρη ομάδα του ιταλικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ (απευθείας μετάδοση ΣΚΑΪ). Οι "πράσινοι" θα στερηθούν των υπηρεσιών των Μπεργκ και Μάγλου που είναι τραυματίες, όμως ο Λ. Σούμποτιτς δεν ανησυχεί. "Πέσανε τα προβλήματα μαζεμένα, αλλά δεν απογοητευόμαστε", υπογράμμισε. Η Βαρέζε εντυπωσιάζει στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου προηγείται στο βαθμολογικό πίνακα με 15 νίκες και 1 ήττα, αλλά η πολύχρονη απουσία της από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, δεν της επέτρεψε να έχει την ίδια πορεία και στην ευρωλίγκα. Στα 11 παιχνίδια μετράει 6 ήττες και κινδυνεύει να βρεθεί εκτός πλέι οφ, αν συνεχίσει να μην κερδίζει βαθμούς εκτός έδρας.

ΔΟΕ
Νέες αποκαλύψεις για δωροδοκίες

Ο Μπρους Μπέιρντ, πρώην υπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και αρμόδιος για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων για λογαριασμό του Σίδνεϊ, δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να αποκαλύψει ονόματα μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που τον πλησίασαν και του ζήτησαν χρήματα προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του Σίδνεϊ όταν διεκδικούσε την ανάληψη της διοργάνωσης των Αγώνων του 2000. Ο Αυστραλός αξιωματούχος δήλωσε πως έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν του τα έχει ζητήσει. Ο Μπέιρντ, που τώρα είναι μέλος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, αποκάλυψε πως δύο φορές τον πλησίασαν και του ζήτησαν αντί χρηματικών ποσών να εξαγοράσει κάποιες ψήφους μελών της ΔΟΕ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του δύο φορές του έγινε η συγκεκριμένη πρόταση. Η πρώτη ήταν σε επίσημο ταξίδι στο Ακαπούλκο, όταν τον πλησίασε άτομο που του είπε πως εκπροσωπεί μέλη της ΔΟΕ και του ζήτησε συγκεκριμένα ποσά για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Σίδνεϊ. Η δεύτερη ήταν από μέλος της Διεθνούς Επιτροπής, ο οποίος απροκάλυπτα του ζήτησε χρήματα για να ψηφίσει υπέρ της πόλης της Αυστραλίας.

Τη γλίτωσε με πρόστιμο η ΑΕΚ

Ενας στους δύο... κέρδισε χθες στη Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων (ΔΕΕ) της ΕΠΟ. Μείωση των ποινών τους είχαν αιτηθεί ΑΕΚ και Αρης που πρωτόδικα τιμωρήθηκαν με μια και δύο αγωνιστικές αντίστοιχα. Η ΔΕΕ μετέτρεψε την ποινή της ΑΕΚ σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 1 εκατ. δρχ., ενώ απέρριψε την προσφυγή του Αρη. Ετσι οι "κιτρινόμαυροι" της συμπρωτεύουσας θα στερηθούν το Χαριλάου για δύο παιχνίδια και θα πληρώσουν πρόστιμο 2 εκατ. δρχ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ λοιπόν όρισε τις έδρες των συναντήσεων που οι γηπεδούχοι είναι τιμωρημένοι. Ολυμπιακός - Ξάνθη θα παίξουν στο Αργος, ΠΑΟΚ - Προοδευτική στην Καρδίτσα και Αρης - ΟΦΗ στο Βόλο. Απόλλωνας - Εθνικός θ' αγωνιστούν στη Ριζούπολη ή στην Καισαριανή.

Στο μεταξύ ο αθλητικός δικαστής δέχτηκε χθες τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας στην ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία είναι αναρμόδιος να επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν εφαρμογή κανονισμών εντός παιδιάς. Ετσι απέσυρε την κλήση του διαιτητή Παπαδάκου.

Τέλος εποχής

Ο Μ. Τζόρνταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του

Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ανακοίνωσε χτες ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Σικάγο παρουσία παραγόντων των Σικάγο Μπουλς, με τους οποίους κατέκτησε έξι πρωταθλήματα την τελευταία 8ετία, αλλά και εκπροσώπων του ΝΒΑ.

"Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω ότι εγκαταλείπω την ενεργό δράση" ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Τζόρνταν στο Γιουνάιτεντ Σέντερ του Σικάγο, όχι μακριά από το μπρούντζινο άγαλμά του με την επιγραφή: "Ηταν ο καλύτερος. Θα είναι ο καλύτερος".

Ο Μάικλ Τζόρνταν γεννήθηκε στις 17/2/63 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το 1981 έπαιξε για πρώτη φορά στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το Πανεπιστήμιο της Νορθ Καρολάινα και το 1984 εντάχθηκε στους Σικάγο Μπουλς. Κατέκτησε με τους "Ταύρους" 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ ('91 - '92 - '93 - '96 - '97 - '98). Παράλληλα πέντε φορές ανακηρύχτηκε πολυτιμότερος παίκτης ('88 - '91 - '92 - '96 - '98). Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις Ολυμπιάδες του 1984 και του 1992.

Ο Αγαθοκλέους στον Αρη

Το οριστικό τέλος στο σίριαλ της μεταγραφής του Μάριου Αγαθοκλέους δόθηκε χθες, αφού ο Κύπριος παίκτης του Αθηναϊκού μετακομίζει πλέον από το Βύρωνα στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως ήθελαν οι φήμες. Ο Αρης ήταν ο νικητής έναντι της ΑΕΚ στη διεκδίκηση του νεαρού επιθετικού που τον εντάσσει στη δύναμή του για τέσσερα χρόνια έναντι του ποσού των 550 εκατ. δρχ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα που θα πρέπει να πάρει και ο Αθηναϊκός. Ομως οι μεταγραφές του Αρη δε σταμάτησαν εκεί, αφού η διοίκηση των "κιτρινόμαυρων" κατέληξαν σε συμφωνία και με τον Γιάννη Μαλλούς της Βέροιας ο οποίος αλλάζει φανέλα για 90 εκατ. δρχ.

ΠΟΛΟ

Με τον πλέον άσχημο τρόπο εγκαινίασαν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις για τη νέα χρονιά οι πρωταθλητές της Βουλιαγμένης, που στο πρώτο αγώνα για τον όμιλο του Τσάμπιονς Καπ υπέστησαν βαριά ήττα από την ιταλική Ποσίλιπο με 5 - 9. Οι "μπέμπηδες" βρέθηκαν σε κακή μέρα, με κακά ποσοστά στον παίκτη παραπάνω (2/6) και λάθος επιλογές στην επίθεση εξαιτίας του μεγάλου άγχους. Μια από τα ίδια ήταν και η εικόνα στην άμυνα. Τα επτάλεπτα του αγώνα ήταν: 1 - 0, 4 - 2, 3 - 3, 1 - 0. Τα γκολ των Ιταλών πέτυχαν οι: Ποστιλιόνε 3, Μπεντσιβέγκα 3, Φίλιπο 1, Ραπ 1, Κάσας 1. Για την ελληνική ομάδα σκόραραν οι: Αφρουδάκης 3, Μάζης 1, Κρεντέλ 1.

Νίκη πρόκρισης ο Πανιώνιος

Αλμα πρόκρισης στους οκτώ του Κυπέλλου Κόρατς έκανε ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης επικράτησε στο Βελιγράδι της Ραντνίτσκι με 88 - 74, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα από την αντίπαλό της ενόψει του επαναληπτικού της ερχόμενης Τρίτης. Ο Σιμς με 31 πόντους, ο Καράγκουτης με 19 και ο Γέλιτς, που διέπρεψε αμυντικά, ήταν οι κορυφαίοι παίκτες του Αντρ. Ματζόν.

ΒΟΛΕΪ

Με ήττα έκανε ποδαρικό στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις ο Αρης, που έχασε στην Κων/πολη από την Αρτσελίκ με 0-3 (18-25, 19-25, 21-25 ) . Οι Θεσ/νικείς προσπάθησαν να αντιδράσουν μόνο στο τρίτο σετ όταν προηγήθηκαν με 12-6.

Τα Βριλήσσια κέρδισαν στο Χαλάνδρι τη σλοβακική Σίνιτσα με 3-1 (25-14, 25-20, 22-25, 25-20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ