ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παλλαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα

Τα πρώτα μπλόκα τους στήνουν οι αγρότες. Συμπαράσταση από Εργατικά Κέντρα και οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ομοβροντία αγωνιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων σήμερα στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με στόχο, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.Ολα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στις κινητοποιήσεις, δημιουργώντας ένα λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Οι αγρότες θα στήσουν "μπλόκα" με τρακτέρ σε βασικούς οδικούς κόμβους και μέσα σε πόλεις, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, θα προχωρήσουν σε καταλήψεις νομαρχιών, καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, εφοριών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

Ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί με νέο κύκλο κινητοποιήσεων που θα αρχίσουν την 1η Φλεβάρη και θα κορυφωθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του ίδιου μήνα, με προχωρημένες μορφές πάλης, που θα "πιέζουν" πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

"Μπλόκα" με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα θα στηθούν σήμερα στο Δρούγο,στο Δέλτα και στον Πάμισο της Καρδίτσας, στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα της Λάρισας, στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό της Μαγνησίας και σ' άλλες επαρχιακές περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο και θα συμμετέχουν στο Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Και οι εργαζόμενοι της Λάρισας θα συμπαρασταθούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις - με απόφαση που πήρε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας - όπως και εργαζόμενοι της Μαγνησίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου και των Τρικάλων, με πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων.

Στον κοινό αγώνα θα συστρατευτούν επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι,οι συνταξιούχοι,που προετοιμάζονται για τις δικές τους κινητοποιήσεις στις 19 Γενάρη.

Ταυτόχρονα, σήμερα, πραγματοποιούνται τα συλλαλητήρια των μαθητών που συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Στις, παλλαϊκού χαρακτήρα κινητοποιήσεις, θα συμμετέχουν πάρα πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με συλλαλητήρια η αρχή

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο του ενωμένου και ανυποχώρητου αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης και του Εβρου πραγματοποιούν σήμερα το πρωί συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν τις επόμενες μέρες και οι συνάδελφοί τους στις Σέρρες και την Ημαθία, ενώ αναβρασμός επικρατεί στα περισσότερα χωριά της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.

Στον Εβρο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο Ομοσπονδίες, οργανώνει δύο συλλαλητήρια. Στις 10 το πρωί στον Προβατώνα και την ίδια ώρα στην Ορεστιάδα, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος κυρίως αγρότες από τα κοντινά χωριά. Και στις δύο συγκεντρώσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κατέβουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Επίσης, σχεδιάζεται δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής οδού στο ύψος του Προβατώνα και αποκλεισμός του καταστήματος της ΑΤΕ στην Ορεστιάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες της Επαρχίας Λαγκαδά, που ήδη από το Δεκέμβρη έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν παναγροτική - πανκτηνοτροφική συγκέντρωση στο Ζαγκλιβέρι, ενώ για τις επόμενες μέρες σχεδιάζονται συγκεντρώσεις σε όλα τα κεφαλοχώρια της περιοχής.

Αιτιολογώντας την απόφαση των αγροτών να ξαναβγούν στους δρόμους, ο Ηρακλής Μπρόζος,Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμωτού και μέλος της ΣΕΑ Λαγκαδά, δήλωσε: "Για μας πλέον είναι μονόδρομος ο αγώνας. Τα προβλήματά μας οξύνθηκαν περισσότερο, η θέση μας καθημερινά χειροτερεύει παρά τις υποσχέσεις των υπουργών και της κυβέρνησης. Κάθε μέρα το εισόδημά μας συρρικνώνεται. Οι τιμές σε καπνό, σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ντομάτα, επιλέξιμα, γάλα πέφτουν συνέχεια. Πρέπει να κινητοποιηθούμε γιατί αλλιώς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα".

Στις Σέρρες με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών, μέχρι το τέλος Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν οχτώ περιφερειακές συγκεντρώσεις στο νομό, προκειμένου να σχεδιαστεί η δράση των αγροτών το επόμενο διάστημα. Ηδη σχεδιάζεται για τις αρχές του Φλεβάρη ένα πανσερραϊκό συλλαλητήριο, το οποίο θα σηματοδοτήσει και τη μαζική έξοδο των αγροτών στους δρόμους του αγώνα. Σήμερα θα γίνει σύσκεψη αγροτών στη Μαυροθάλασσα και αύριο στη Νέα Ζίχνη. Ακολουθούν 19 Γενάρη στον Προβατά, 22 στη Νιγρίτα, 23 στην Ηράκλεια, 27 στη Ροδόπολη, 29 στο Ροδολίβος και 30 στο Σιδηρόκαστρο.

Τέλος και στην Ημαθία οι αγρότες ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις, ενόψει και της δίκης στις 2 του Φλεβάρη των 80 συναδέλφων τους που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '96.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
"Νέα δεσμά για τους αγρότες"

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Δέσμη καταστροφικών μέτρων για τους αγρότες και την ύπαιθρο χαρακτήρισε τις προτάσεις κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γάλα, τα σιτηρά, το κρέας καθώς και τις προτάσεις χρηματοδότησης της ΚΑΠ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕΒ. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Οι προτάσεις κανονισμού που συζητάμε, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, συνιστούν δεσμά, μέτρα, για να γίνει ασφυκτικότερη, πιο πιεστική η προκρούστεια κλίνη, που πάνω της το τελευταίο διάστημα κατακρεουργείται το εισόδημα των αγροτών, με τις μειώσεις των τιμών, με τις μειώσεις επιδοτήσεων ή και την κατάργησή τους, με την κατάργηση των παρεμβάσεων, για να εξοικονομηθούν έτσι πόροι, με την απάτη της συγχρηματοδότησης, κονδύλια που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αποικιακή εκμετάλλευση των κεντροευρωπαϊκών χωρών από το μονοπωλιακό κεφάλαιο".

"Από την άλλη, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τα ίδια μέτρα αποβλέπουν στο να αφαιρέσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του αγρότη, αυτός και τα παιδιά του να καλλιεργούν τη γη τους, να αναπτύσσουν την παραγωγή τους, με τις απαράδεκτες, αυθαίρετες ποσοστώσεις, με τα υψηλά, άγρια πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ώστε και εκεί να μπορεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο να απλωθεί, να βάλει χέρι στην αγροτική γη και εκμετάλλευση και να μετατρέψει τον αγρότη ή σε άνεργο ή να παραμείνει και να εργαστεί στην ύπαιθρο, αλλά ως νέου τύπου κολίγος".

"Τέλος, πρόσθεσε ο Β. Εφραιμίδης, τα μέτρα αυτά αποβλέπουν να εξασφαλίσουν όρους οικονομικούς, εμπορικούς, ώστε το μονοπωλιακό κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση στις συμφωνίες για τον ΠΟΕ να μπορεί να κάνει παραχωρήσεις, για να έχει ανταλλάγματα από το αμερικανικό κεφάλαιο προς όφελός του και σε βάρος των αγροτών".

"Ολα αυτά θέλησε να τα εξωραϊσει, μιλώντας μισή ώρα και πάνω ο αρμόδιος Επίτροπος, τόσο μάλιστα συγκινητικά - τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Β. Εφραιμίδης - ώστε πιθανά να προκάλεσε ανησυχία και σε ορισμένους από εμάς και στους αγρότες τι θα γίνουν, αν με την ψήφιση των προτάσεων μομφής, μαζί με την Κομισιόν χάσουν και τον κ. Φίσλερ!"

"Ολα αυτά, υπογράμμισε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα ανατραπούν από την οργή, από την κινητοποίηση των αγροτών. Και μη γελιέστε, μη νομίζετε ότι δε θα συμβεί αυτό. Δε θα έχουμε βέβαια επανέκδοση του πολέμου των χωρικών, θα έχουμε όμως ένα σαρωτικό κίνημα αγροτών και εργαζομένων που θα σαρώνει αυτή την απαράδεκτη πολιτική των πολυεθνικών και των μονοπωλίων".

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΙ
Κυβέρνηση και ΑΤΕ τούς οδηγούν στον αφανισμό

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι χοιροτρόφοι της χώρας μας, οι οποίοι προειδοποιούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί ο κλάδος της χοιροτροφίας οδεύει, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό. Τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες χοιροτρόφοι, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, αλλά και των τοκογλυφικών επιτοκίων της ΑΤΕ που οδήγησαν τον κλάδο στην υπερχρέωση, επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γ. Τσιρώνης.

"Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται την τελευταία περίοδο ο κλάδος της χοιροτροφίας, είναι ότι η ζημιά που υφίστανται οι Ελληνες παραγωγοί φτάνει τις 13.000 δραχμές ανά ζώο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλούν σε τιμή μικρότερη του κόστους παραγωγής", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και επισήμανε, πως ο κλάδος θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός αν δεν είχε να αντιμετωπίσει την αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για βελτίωση και εκσυγχρονισμό.

Τη μακροχρόνια κρίση που διέρχεται ο κλάδος της χοιροτροφίας, αφορούσε και η σχετική μελέτη που παρουσίασε, χτες, ο γεωπόνος - οικονομολόγος Φ. Βακάκης,ο οποίος ανέφερε ως κύριο αίτιο τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο χοίρειο κρέας. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί, η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η εφαρμογή των αρνητικών ΝΕΠ κατά την περίοδο 1983/89 και η απελευθέρωση των τιμών των σιτηρών το 1990. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι φαίνεται σ' ένα απλό παράδειγμα της μελέτης, όπου ακόμα και σε μια περίοδο έντονης ζήτησης όπως είναι τα Χριστούγεννα, η τιμή του χοιρινού κρέατος είχε διαμορφωθεί στις 270 δρχ./κιλό, όταν το αντίστοιχο κόστος για τους Ελληνες παραγωγούς είναι τουλάχιστον 300 δρχ./κιλό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δραματική μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, από 164.000 τόνους το 1987 σε 110.000 τόνους το 1995, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στους 70.000 τόνους τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η αυτάρκεια της χώρας μας σε χοιρινό κρέας, από 84% το 1981, μειώθηκε σε 40% το1989 και οι εισαγωγές, για τα αντίστοιχα χρόνια, από 31.000 τόνους έφτασαν τους 125.000 τόνους.

Η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων με έγγραφη καταγγελία της είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα ότι έχουν εισαχθεί και συνεχίζουν να εισάγονται μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων χοιριδίων, σε τιμές χαμηλές ως κατεψυγμένα, τα οποία κερδοσκόποι προωθούν ως νωπά και ντόπια στην ελληνική αγορά, με τεράστια κέρδη γι' αυτούς. Παράλληλα, καταγγέλλει τις ενέργειες του υπουργείου Εμπορίου, να επιβάλει ανώτατη τιμή πώλησης στα χοιρίδια την περίοδο των Χριστουγέννων τη στιγμή, μάλιστα, που κανένας κίνδυνος δεν υπήρχε να επηρεαστεί ο πληθωρισμός, αλλά ούτε και να αυξηθούν οι τιμές, δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη προσφορά.

Οι Ελληνες χοιροτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη επίδειξη αδιαφορίας από τους αρμόδιους να επιλύσουν το πρόβλημα, δίνοντας περιθώριο όχι ανώτερο του ενός μήνα και τονίζουν πως την αποκλειστική ευθύνη για την οριστική διάλυση του κλάδου θα έχουν η κυβέρνηση και η ΑΤΕ.

ΧΙΟΣ
Ζητούν έγκαιρη άφιξη εφημερίδων

Τη μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά του περιοδικού και του ημερήσιου αθηναϊκού και ξένου Τύπου στο νησί, καταγγέλλει το Επιμελητήριο Χίου με επιστολή του προς την Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, και ζητάει την καθημερινή αποστολή του Τύπου με την πρώτη πτήση της ημέρας.

Οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και πολλά χρόνια, στερούνται το δικαίωμα της έγκαιρης ενημέρωσης από τον Τύπο, αφού η άφιξή του γίνεται μετά το μεσημέρι και συχνά με τη βραδινή πτήση, με αποτέλεσμα να μένει απούλητος και η διανομή του να είναι αδύνατη στις αγροτικές περιοχές, ειδικά το χειμώνα. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των "φορτωμένων" πτήσεων της Ολυμπιακής, με αποτέλεσμα ο Τύπος να φτάνει πολλές φορές την επόμενη μέρα.

Για την καθυστέρηση του Τύπου έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες από το Επιμελητήριο Χίου, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, "αλλά δυστυχώς δεν πάρθηκε καμία μέριμνα για τη βελτίωση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η οποία προκαλεί τις έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας, την κατάπληξη των ξένων επισκεπτών και την αγανάκτηση των πρακτόρων τύπου".

Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη άφιξη του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου στο νησί, ζητάει το Επιμελητήριο της Χίου, γιατί "κανείς δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα της έγκαιρης ενημέρωσης, αυξάνοντας έτσι την απομόνωσή της από την ηπειρωτική χώρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ