ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ - ΦΑΡΣΑΛΑ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Οι αγρότες "πάτησαν το γκάζι"

Με τρία δυναμικά συλλαλητήρια σε Λάρισα,Φάρσαλα και Τύρναβο οι αγρότες του νομού Λάρισας διατράνωσαν, χτες, την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των Επιτελείων των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.

Στην πόλη της Λάρισας,οι αγωνιζόμενοι αγρότες της γύρω περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νομαρχίας και απέκλεισαν το κτίριο της Νομαρχίας.

Στη μαζική συγκέντρωση που έγινε, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΠΑΣΕ Γ. Παττάκης,ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και στις αιτίες που τα προκαλούν, σχολίασε την προχτεσινή συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,που δόθηκε σε τοπικά ΜΜΕ παραμονή της χτεσινής κινητοποίησης, τονίζοντας πως οι αγρότες από λόγια "του αέρα" έχουν χορτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που χρειάζεται, υπογράμμισε ο ομιλητής, είναι να δοθούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, το μέλος της ΠΑΣΕ Χρ. Παπαδημητρίου,εκ μέρους των μαθητών ο Ηλ. Σκυλλάκος και από την ΕΛΜΕ Λάρισας ο Γ. Παπανίκος.Επίσης, αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τους αντινομάρχες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, όπου παρέδωσε το ψήφισμα και συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στα Φάρσαλα

Ενα απ' τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν, χτες οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων.Με 300 περίπου τρακτέρ "μπλόκαραν" για αρκετές ώρες τους κεντρικούς δρόμους των Φαρσάλων και απέκλεισαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λαού.

Η προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ έγινε στο γήπεδο των Φαρσάλων και στις 11 π.μ. οι αγρότες "πάτησαν το γκάζι" και μπήκαν στην πόλη. Αρκετοί αγρότες πετούσαν στους δρόμους προκηρύξεις πάνω από τα τρακτέρ τους, απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό των Φαρσάλων για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Τα πρώτα τρακτέρ της φάλαγγας πήγαν μπροστά στο υποκατάστημα της ΑΤΕ και το απέκλεισαν, ενώ οι αγρότες που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι σ' εκείνο το σημείο, με χαρακτηριστικό χιούμορ απαιτούσαν να ""ξεφουσκώσουν" οι καρτέλες της ΑΤΕ".

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΠΑΣΕ Θ. Τσαλόπουλος,ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα: "Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως με τους αγρότες δεν "ξεμπέρδεψε". Θέτουμε για μία ακόμα φορά τα αιτήματά μας και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες λύσεις". Στη συγκέντρωση, εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣ Φαρσάλων, εκπρόσωποι των οποίων διάβασαν στους συγκεντρωμένους ψηφίσματα συμπαράστασης. Από τη συγκέντρωση, "έλαμψε διά της απουσίας του" ο δήμαρχος Φαρσάλων Αχ. Γκοντόπουλος.Οι αγρότες, όμως, φρόντισαν να τον ενημερώσουν για τα οξυμένα προβλήματά τους και αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης πορεύτηκαν προς το δημαρχείο και επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στο ψήφισμα, εκτός από το γενικό πλαίσιο των κρίσιμων αιτημάτων της αγροτιάς, τέθηκε ως αίτημα αιχμής η άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των σιτοπαραγωγών. Στην επαρχία Φαρσάλων, που είναι σιτοπαραγωγική περιοχή, το 60% της παραγωγής σιταριού παραμένει ακόμα απούλητο και οι έμποροι βιομήχανοι εκβιάζουν προσφέροντας τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα αυτό απαιτείται να γίνει κρατική συγκέντρωση στο σιτάρι, με παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή των 55 δρχ./κιλό και να καταργηθούν οι ζώνες καλλιέργειας και η περιφερειοποίηση των προστίμων.

Στον Τύρναβο

Ο Τύρναβος "γνώρισε" χτες το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Περισσότερα από 200 τρακτέρ και πολλές εκατοντάδες αγροτών έδωσαν ένα δυναμικό αγωνιστικό παρών αποδεικνύοντας πως όσο τα προβλήματα οξύνονται, τόσο η φλόγα του αγώνα φουντώνει.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, έδωσαν χτες το πρωί ραντεβού με τα τρακτέρ τους στη γέφυρα Τυταρισίου, λίγο έξω από την πόλη. Στη συνέχεια έβαλαν "πλώρη" για την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου πραγματοποιήθηκε η αγωνιστική συγκέντρωσή τους, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών της περιοχής. Παράλληλα, προχώρησαν στον αποκλεισμό των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, της Εθνικής και της Εμπορικής, καθώς και του κτιρίου της Εφορίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Απέκλεισαν τη νομαρχία

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου συγκεντρώθηκαν χτες πολλές εκατοντάδες αγροτών των Τρικάλων, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Στις ομιλίες τους οι Σπ. Τσιοτινός,Τ. Παπαστεριάδης και Φ. Σαλταγιάννης αναφέρθηκαν στην όξυνση των προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου του νομού, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ιδιαίτερα στάθηκαν στα νέα προβλήματα που δημιουργούνται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την εφαρμογή της "Ατζέντας 2000", που απειλούν με ξεκλήρισμα από τη γη της τη μικρομεσαία αγροτιά. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν και θα ενταθούν αν δε δοθούν λύσεις και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα μέχρι την τελική νίκη. Εδωσαν "ραντεβού" για την 1η Φλεβάρη, στην αρχή του νέου κύκλου κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του ίδιου μήνα, με προχωρημένες μορφές πάλης.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στη νομαρχία. Οι αγρότες απέκλεισαν τη νομαρχία και αντιπρόσωποί τους συναντήθηκαν με εκπροσώπους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στους οποίους έθεσαν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

  • Στο Βελεστίνο της Μαγνησίας οι αγρότες με τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην πόλη και απέκλεισαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ, δίνοντας δείγμα αγωνιστικής ετοιμότητας για τις νέες κινητοποιήσεις που έρχονται.
Οι αγρότες έχουν καταλάβει

Μέχρι και τη σοσιαλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας θα έκαναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις σχετικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ πριν το 1981.

Σήμερα, όμως, δεκάδες συνεταιριστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες, έχουν κλείσει και τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες κάτω από το βάρος των χρεών που τους φόρτωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να συγκαλύψουν την αντιαγροτική τους πολιτική και να εξωραϊσουν την καταστροφική ΚΑΠ στην οποία υποτάχθηκαν. Αλλες οργανώσεις είναι υπερχρεωμένες και περιθωριοποιημένες, με αποτέλεσμα να μην παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Και ελάχιστες επιζούν, χωρίς να μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά το μικρομεσαίο αγρότη, γιατί συμπιέζονται από το γενικότερο νεοφιλελεύθερο κλίμα που δημιούργησαν οι "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, για την κυβέρνηση και τον υποδιοικητή της ΑΤΕ, αγροτικό υπεύθυνο του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια υποδιευθυντή της υπερχρεωμένης "Ελαιουργικής" γι' αυτή την κατάντια των συνεταιρισμών οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία ευθύνη. Αντίθετα, ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά στους αγρότες, γιατί ...δε φρόντισαν να δημιουργήσουν έγκαιρα με τη συμβολή τους τα απαραίτητα κεφάλαια στους συνεταιρισμούς για να ανταποκριθούν στις... προκλήσεις της εποχής, όπως ευγενικά αποκαλούν τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική οικονομική πολιτική που ενίσχυσε την κυριαρχία της ΦΑΓΕ, της ΔΕΛΤΑ και άλλων εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών τους.

Με τη θέση της αυτή η κυβέρνηση και τα στελέχη της ξεπερνούν σε συντηρητισμό τους αστούς οικονομολόγους των αρχών του αιώνα μας που θεωρούσαν τους συνεταιρισμούς σαν Ενώσεις "κεφαλών" και όχι "κεφαλαίων", γιατί μέλη των συνεταιρισμών ήταν μικροϊδιοκτήτες και όχι κεφαλαιοκράτες.

Αυτό το χαρακτηριστικό των συνεταιρισμών, δηλαδή ότι αποτελούσαν ενώσεις μικροϊδιοκτητών ήταν και είναι πιο έντονο στη χώρα μας γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι μικρομεσαίοι. Παρ' όλα αυτά, όμως, οι αγρότες της χώρας μας έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για τους συνεταιρισμούς, τα οποία παραβλέπουν συνειδητά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Να υπενθυμίσουμε την εισφορά των σιτοπαραγωγών για ανέγερση σιταποθηκών. Την εισφορά των σταφιδοπαραγωγών για τη δημιουργία των περιουσιακών στοιχείων του ΑΣΟ που ξεπουλάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την παράνομη παρακράτηση 2% επί των επιδοτήσεων του λαδιού που πληρώνουν οι ελαιοπαραγωγοί για την "Ελαιουργική" και 1% για πολλές δευτεροβάθμιες ΑΣΟ. Τις εισφορές που έχουν επιβάλει πολλές ΑΣΟ με απαίτηση της ΑΤΕ στα πλαίσια των λεγόμενων εξυγιαντικών προγραμμάτων κ. ά.

Βέβαια, αυτά τα ποσά που αντιστοιχούν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες δραχμές το χρόνο για κάθε αγροτικό νοικοκυριό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα θεωρεί ψίχουλα, γιατί στόχος της είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα με τη μικρομεσαία αγροτιά και στους συνεταιρισμούς να συμμετέχουν μόνο οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Την πολιτική αυτή εκφράζει και η πρόταση της κυβερνητικής ΠΑΣΕΓΕΣ προς τους 600 περίπου αγελαδοτρόφους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να ξαναγοράσουν, καταβάλλοντας 4 δισ. δραχμές, ένα μέρος της δικής τους συνεταιριστικής βιομηχανίας ΑΓΝΟ, που αυτή την περίοδο τη διαχειρίζεται η ΑΤΕ, επειδή οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις τους τη χρεοκόπησαν. Διάφανος ο στόχος της πρότασης της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανοίξει ο δρόμος για να ξεπουληθεί στους ιδιώτες μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές βιομηχανίες, με άλλοθι την αδιαφορία τάχα των αγελαδοτρόφων, που δεν πρόσφεραν από 6,5 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας για να ξαναγοράσουν τη βιομηχανία.

Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει καταλάβει τους πραγματικούς στόχους και την πολιτική της κυβέρνησης για τη γεωργία και τους συνεταιρισμούς. Εχει καταλάβει, επίσης, και το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ, γι' αυτό της έχει γυρίσει την πλάτη. Και το κυριότερο έχει καταλάβει ότι μόνο με αγώνες μπορεί να αποτρέψει το ξεκλήρισμά της, αλλά και τη διάλυση και το ξεπούλημα των συνεταιρισμών της. Γι' αυτό συμμετέχει μαζικά στα αγροτικά συλλαλητήρια και όχι επειδή, τάχα, υποκινείται από κάποιους.

Γ. Σ.

Καζάνι που βράζει

Πραγματικά πρωτόγνωρο "θέαμα". Να συγκρίνεις δύο ζευγάρια μάτια - ενός 16χρονου μαθητή και ενός 50χρονου αγρότη - να "σκύβεις" μέσα τους και να συναντάς το ίδιο βάθος, να αντικρίζεις την ίδια φλόγα. Να παρατηρείς προσεκτικά το λόγο τους και να βρίσκεις σ' αυτόν την ίδια τόλμη, την ίδια αποφασιστικότητα, το ίδιο δίκιο. Να αναζητάς τις ελπίδες τους, τις επιθυμίες και τα "θέλω" τους και να καταλήγεις σε κοινό παρονομαστή: "Θα ζήσω στον τόπο μου". Ετσι απλά...

***

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο να βρίσκεσαι ξαφνικά μέσα σε μία κοινωνία "βράδυ", να βρίσκεσαι μέσα σε ένα "καζάνι" που είναι έτοιμο να εκραγεί. Μία πόλη, ένας νομός ολόκληρος ξεσηκωμένος. Με συνείδηση και τόλμη. Ο αγώνας τους δεν είναι ρίσκο, είναι πλέον στάση ζωής.

Οι 15χρονοι και 16χρονοι καταληψίες μαθητές, που χτες εντυπωσίασαν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Καρδίτσας, με τον όγκο και τον παλμό τους, είναι τα ίδια παιδιά που πέρσι και πρόπερσι βρίσκονταν πάλι στην ίδια πλατεία, πάλι με την ίδια λάμψη στα μάτια, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πατεράδων τους. Φέτος δεν είναι μόνο παιδιά αγροτικών οικογενειών. Είναι και μαθητές της πόλης. Είναι νέοι που δε δέχονται - τα 'χει αυτά η νεότητα,κύριε Αρσένη - να κομματιάζονται οι ελπίδες τους, να θρυμματίζονται τα όνειρά τους. Είναι νέοι που έχουν γαλουχηθεί, που ξέρουν από αγώνα.

***

Τα τρακτέρ για τους αγρότες, τα νιάτα για τους μαθητές είναι τα όπλα τους. Το πείσμα και η οργή τους παραπόταμοι, που συναντώνται στο "διεκδικώ αυτά που δικαιούμαι". Συγκλίνουν στο ποτάμι που γίνεται πιο ορμητικό, χείμαρρος που παρασέρνει. Υπάρχει κανείς που να μπορεί να το σταματήσει;

Τα ραντεβού τις επόμενες μέρες στην Καρδίτσα - στο νομό που κοντεύει να βουλιάξει από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - δεν έχουν κλειστεί σε πλατείες, σε καφετερίες και σε καφενεία. Εχουν κλειστεί όλα σε δρόμους. Στους δρόμους της πάλης και της αμφισβήτησης, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Τα παιδιά αυτά παραδειγματίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τους γονείς τους και έμαθαν απ' αυτούς πολλά. Σήμερα οι γονείς τους καμαρώνουν για τον αγώνα τους, καμαρώνουν γι' αυτή την τόσο υψηλή συνοδοιπορία. Τώρα πια αυτό το ποτάμι δεν έχει γυρισμό. Ετσι απλά: Φοβηθείτε το βλέμμα τους.

Μπ. Τσ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαχητικά συλλαλητήρια σε Εβρο, Γιαννιτσά, Ζαγκλιβέρι

Κλιμάκωση της δράσης των αγροτών αναμένεται μετά τα χτεσινά μαχητικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν σε Εβρο,Γιαννιτσά,Θεσσαλονίκη καιστο Ζαγκλιβέρι,καταγγέλλοντας τη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής από την κυβέρνηση και τις νέες καταστροφικές επιλογές της ΕΕ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000".

Στον Εβρο πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, σε Προβατώνα και Ορεστιάδα,με συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών. Στην Ορεστιάδα, αγρότες από τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, όπου λίγο αργότερα κατέφθασαν και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες με πορεία κατευθύνθηκαν στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, το οποίο και απέκλεισαν συμβολικά για μια ώρα, καταγγέλλοντας έτσι την τοκογλυφική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στον Προβατώνα, αν και αρχικά σχεδίαζαν, τελικά δεν απέκλεισαν την Εθνική οδό.

Από μεθαύριο θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή,ενώ παράλληλα θ' ανοίξει και νέος κύκλος συσκέψεων στους Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς, προκειμένου οι αγρότες να προετοιμάσουν μεγαλειώδη "υποδοχή" στον υπουργό Γεωργίας, που ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το νομό στο τέλος του μήνα, ώστε από κοντά να συζητήσει και το πρόβλημα για την παραγωγή τεύτλων, βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ., που παραμένει αμάζευτη στα χωράφια εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των αγροτών και στη συγκέντρωση που έγινε χτες στο Ζαγκλιβέρι.Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα οι αγρότες εξέφρασαν την απόφασή τους να μη μείνουν απαθείς απέναντι στην ολέθρια πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια των αποφάσεων των ισχυρών της ΕΕ και οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων Λαγκαδά - Β. Χαλκιδικής,διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και συντονίσουν τον αγώνα τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν στη γη τους και να ματαιώσουν τα σχέδια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας για το ξεκλήρισμά τους.

Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους ο Σωκράτης Γραβαλάς,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε: "Με τη σημερινή μαζική και μαχητική μας συγκέντρωση δίνουμε την αποστομωτική απάντηση σ' όλους εκείνους που πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν με το αγροτικό κίνημα. Σήμερα έχουμε εδώ μαζί μας αγρότες από όλα τα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας με τους μαζικούς του αγώνες και κινητοποιήσεις, τα τελευταία χρόνια, έδειξε ότι δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία και την ψευτιά".

Κάλεσε, τέλος, τους αγρότες να συσπειρωθούν, να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους αγρότες των άλλων περιοχών της χώρας, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ζήσουν στη γη τους, σε πείσμα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που αποβλέπει στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι αγρότες των Γιαννιτσών, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες και μαζικότερες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ