ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ - ΟΛΘ
Στο "πιάτο" των ιδιωτών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα λιμάνια σε Ανώνυμες Εταιρίες και ανατρέπει συνολικά το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων. Τέρμα στη μονιμότητα

Στο "πιάτο" των ιδιωτών και των εφοπλιστών προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα λιμάνια, που αποτελούν τις "πύλες" της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καλώντας τη Βουλή να νομιμοποιήσει το νέο "έγκλημα". Ετσι, προχτές κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο, που μετατρέπει τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Το νομοσχέδιο, που έχουν συντάξει οι υπουργοί Εσωτερικών,Εθνικής Οικονομίας,Ανάπτυξης,ΠΕΧΩΔΕ,Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας,ορίζει σαφέστατα το διαμελισμό των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τη λεηλασία τους από τους ιδιώτες, τη συρρίκνωση του παραγωγικού τους έργου, το συντριπτικό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των 3.000 εργαζομένων που απασχολούν.

Από την παρουσίαση του Καταστατικού των Ανωνύμων Εταιριών (αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου), το οποίο περιέχεται στο 3ο άρθρο, ξεκαθαρίζεται ότι δε διασφαλίζεται απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λιμανιών και των παραγωγικών τμημάτων τους, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και στα εργασιακά θέματα.Ολα, σύμφωνα με το Καταστατικό, θα καθοριστούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας!Πρόκειται για θέση που μπορεί να παραδοθεί ακόμα και σε πολυεθνική εταιρία, αφού για να καλυφθεί θα κηρυχτεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός!

Ο διευθύνων σύμβουλος, όπως καθορίζεται στο άρθρο 14 του Καταστατικού, θα είναι ουσιαστικά το "αφεντικό". Ρητά αναφέρεται στο άρθρο 14 του Καταστατικού, παρ.1, ότι: "Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και η ιδιότητά του δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Εταιρίας, προϊσταται όλων των υπηρεσιών της Εταιρίας, διευθύνει το έργο της, λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στα πλαίσια των διατάξεων (σ.σ.: που και αυτές όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο καθορίζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο) που διέπουν τη λειτουργία της Εταιρίας, του Συμβολαίου Διαχείρισης, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών και του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου".

Ετσι, ενώ οι δύο Οργανισμοί διατηρούν το 51% των μετοχών τους, τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιώτης διευθύνων σύμβουλος. Το υπόλοιπο 49% των μετοχών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του Καταστατικού, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Οσον αφορά την εκμετάλλευση των λιμανιών από τους ιδιώτες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του Καταστατικού, θα γίνει με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών, που θα συσταθούν ύστερα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι 9μελές. Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι οι δύο Οργανισμοί, ως Ανώνυμες Εταιρίες πλέον, θα μπορούν να... δανειοδοτούν ιδιώτες που θα εμπλέκονται με την εκμετάλλευση των λιμανιών.

Οσον αφορά το προσωπικό των δύο Οργανισμών τινάζεται στον αέρα κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό τους δικαίωμα.

Καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων,ενώ στο άρθρο 32 του Καταστατικού γίνεται σαφές ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού θα συνταχθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ.: ουσιαστικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο) και κατόπιν θα κληθούν για να τον εγκρίνουν οι δύο πιο αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για το προσωπικό περιέχονται στο 12ο άρθρο του νομοσχεδίου. Ετσι, σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, αυτές θα καθορίζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Το μόνιμο προσωπικό εντάσσεται σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως στις ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ. Επιπλέον, οι δύο Οργανισμοί, όπως αναφέρεται στο 13ο άρθρο του νομοσχεδίου, θα μπορούν να απασχολούν και εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις!

Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών, σύμφωνα με το 15ο άρθρο του νομοσχεδίου, θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά τους ταμεία εντάσσονται στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.Οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι των Οργανισμών μεταφέρονται επίσης στο ΙΚΑ, γεγονός που (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΛΠ) θα επιβαρύνει το ΙΚΑ κατά 120 δισ. δραχμές! Οι κλάδοι πρόνοιας μεταφέρονται στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθενείας εργαζομένων στα λιμάνια.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Επιλογή διεξόδου

Της Μαρίας ΚΙΑΜΟΥ*

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση των κυβερνητικών συνδικαλιστών στο Σύλλογο της Ιονικής, αλλά και στην ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ, προχωρά στο ξεπούλημα της τράπεζας. Οι εργαζόμενοι με το μεγαλειώδη αγώνα των 40 ημερών έχουν δώσει τη δική τους θέση, που είναι να παραμείνει η Ιονική στο δημόσιο. Οχι γιατί έχουν αυταπάτες για το ρόλο που παίζουν σήμερα οι κρατικές τράπεζες, αλλά γιατί με την αποδυνάμωση ακόμα παραπέρα του κρατικού τομέα στο πιστωτικό σύστημα, χάνεται ένα "εργαλείο", που στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης θα μπορούσε να παίξει έναν αναπτυξιακό ρόλο. Ακόμα, γιατί στην κρατική Ιονική από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλιά, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική, όχι μόνο δεν πήγε χαμένος, όπως λένε οι απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά έδειξε ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Ετσι:

1. Αποκάλυψε ότι η κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως επιτάσσει η ΟΝΕ, συνδέεται με αυταρχισμό (ποινικοποίηση του αγώνα, συλλήψεις απεργών, επέμβαση των ΜΑΤ).

2. Οι 4.500 εργαζόμενοι της Ιονικής και όχι μόνο αυτοί είδαν το ρόλο των "υποταχτικών" της κυβέρνησης στην ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα είδαν και την ταξική αλληλεγγύη, ειδικά στον Πειραιά που οι εργάτες ήταν μαζί μας στην περιφρούρηση του αγώνα.

3. Διαπίστωσαν στην πράξη ότι δεν είναι ίδιοι όλοι. Είδαν τη στάση των ΕΣΑΚιτών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα τους. Τους άκουσαν να λένε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική μπορεί να νικηθεί, στο βαθμό που προωθείται ο συντονισμός των αγώνων, στο βαθμό που συγκροτείται ένα ισχυρό, πλατύ, ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο. Διαπίστωσαν ότι μόνο το ΚΚΕ υποστηρίζει να παραμείνει η Ιονική κρατική, όταν οι άλλοι - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συνδικαλιστές του ΣΥΝ μαζί με τον γραμματέα της ΟΤΟΕ Α. Πουλαρίκα - πρότειναν τον "τρίτο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση (μέσω θεσμικών επενδυτών που θα έχουν και το μάνατζμεντ).

Τέλος, ο αγώνας της Ιονικής διέλυσε τους μύθους για μια πορεία προς την ΟΝΕ με "κοινωνικό πρόσωπο". Αποδείχτηκε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ φέρνει ανεργία, χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν σε λίγες μέρες στο Σύλλογο της Ιονικής, οι εργαζόμενοι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα Αντίστασης, Αξιοπρέπειας και Αντεπίθεσης. Να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη μόνη αριστερή και συνεπή παράταξη, την ΕΣΑΚ, και στο ΔΣ και σε αντιπροσώπους σε ΟΤΟΕ - ΕΚΑ. Να τιμωρήσουν τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, την ΠΑΣΚΕ, που με πιέσεις επιχειρούν να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να τους ψηφίσουν, αλλά και τη ΔΑΚΕ που υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση. Να καταλογιστούν οι ευθύνες που έχει η σημερινή ηγεσία της ΔΗΣΚ για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της τράπεζας. Να καταδικαστούν οι τυχοδιωκτικές πρακτικές της παράταξης του ΣΥΝ (ΑΞΙΕΣ) και η ουσιαστική συμπόρευση, μ' όλες τις άλλες παρατάξεις, της ηγεσίας της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ. Οι επιθέσεις των παραπάνω ηγεσιών προς την ΕΣΑΚ δείχνουν και το μέτρο ευθύνης τους, αλλά και τις "προθέσεις" τους για συνεργασία.

Η αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων και η ενίσχυση της ΕΣΑΚ δε θα λύσει τα προβλήματα, δε θα αποτρέψει το ξεπούλημα. Μπορεί όμως να δημιουργήσει καλύτερους όρους για την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα. Θα συμβάλει στη μόνη διέξοδο και αναγκαιότητα της εποχής, στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα πλατύ μέτωπο των εργαζομένων. Θα φέρει μια νέα αισιοδοξία. Θα στείλει ένα μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και αντεπίθεσης.

* Η Μαρία Κιάμου είναι μέλος της Γραμματείας ΕΣΑΚ - ΙΟΝΙΚΗΣ

Ξανά περί... "35ωρου"

Οι εργοδότες δηλώνουν ότι δέχονται την πρόσκληση διαλόγου της ΓΣΕΕ για το "35ωρο", αντιπροτείνοντας πλήρη ελαστικοποίηση

Με δεδομένες τις επιδιώξεις τους για πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και μη εφαρμογή ενός πραγματικού 35ωρου,οι εργοδοτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν χτες την πρόταση διαλόγου της ΓΣΕΕ,βλέποντας ίσως σ' αυτή και στον τρόπο που διατυπώνεται, μια ευκαιρία προώθησης των απόψεών τους.

Χτες κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος δήλωσε: "Ολοι οι φορείς της εργοδοσίας συμφωνήσαμε να αποδεχτούμε την πρόσκληση για διάλογο στο θέμα του 35ωρου. Οι θέσεις μας όμως από το παρελθόν είναι γνωστές. Μείωση του χρόνου εργασίας αυξάνει το κόστος εργασίας και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της χώρας και αυτό δεν είναι σε όφελος της οικονομίας, αλλά και δε θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη μείωση της ανεργίας".

Σε ερώτηση για το 35ωρο σε συνάρτηση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο πρόεδρος των βιομηχάνων επαναβεβαίωσε τους απώτερους σκοπούς των βιομηχάνων, σημειώνοντας: "Βλέπουμε μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την οικονομία αν έχουμε ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Σε όποιες χώρες εφαρμόστηκε αυτό, είχαμε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας, ενώ αντιθέτως με βάση μελέτη του ΟΟΣΑ, η μείωση των ωρών εργασίας συσχετίστηκε με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας"!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε: "Δεν περιμέναμε η πρώτη απάντηση του ΣΕΒ να είναι "ελάτε εδώ να σας δώσουμε το 35ωρο". Γνωρίζουμε ότι εδώ θα υπάρχει σκληρή κόντρα για την εφαρμογή". Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι "πολλοί λαλούν περί 35ωρου, ουδείς όμως δεσμεύεται, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά, ουσιαστικά για τη θεσμοθέτηση της υλοποίησής του".

  • Ο Ι. Στράτος δεν παρέλειψε να καλέσει σε συνέπεια στην ασκούμενη οικονομική πολιτική λιτότητας, λέγοντας ότι "ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι εφόσον τηρηθεί η πολιτική που έχει χαραχτεί και η οποία προσβλέπει στη σύγκλιση με την ΕΕ, είναι δυνατόν η χώρα μας εγκαίρως να ενταχθεί στο ΕΥΡΩ και αυτό θα έχει τα γνωστά καλά αποτελέσματα, τη μείωση των επιτοκίων και τη σταθερή νομισματική πολιτική".
Πρωτοβουλία για το συνδικαλιστικό κίνημα

Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα δίνει Επιτροπή συνδικαλιστών

Συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναγγείλει πρωτοβουλίες για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα,δίνει την ερχόμενη Δευτέρα Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από τους συνδικαλιστές: Δ. Αγκαβανάκη,μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Κ. Αρτεμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (Θεσσαλονίκη). Κ. Γεωργακόπουλος,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Φ. Κολεβάντης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας. Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ