ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΑΪΑ
Εκλογικό σύστημα και προκλητικές ενστάσεις

Πριν ακόμα υπάρξουν δείγματα γραφής των νέων νομαρχιακών αρχών - και των δημοτικών - υπάρχει ένα δεδομένο που αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα των Σωμάτων που αναδείχτηκαν. Αυτό δεν είναι άλλο από το ισχύον εκλογικό σύστημα, κύριο συστατικό του οποίου είναι η κλοπή ψήφων από άλλους συνδυασμούς ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή και άνετη πλειοψηφία σε κάθε Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Αρκεί μια φράση για να εξηγήσουμε πώς αυτό συμβαίνει. Ο εκλογικός νόμος δίνει - είτε συγκεντρώσει τον ανάλογο αριθμό ψήφων είτε όχι - τα 3/5 των εδρών του Νομαρχικού Συμβουλίου στον πρώτο συνδυασμό. Για να επιτευχθεί αυτό κλέβει έδρες, δηλαδή ψήφους, από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδίκησαν την προτίμηση του λαού. Αλλοιώνει έτσι την ίδια τη λαϊκή βούληση.

Ο απώτερος πολιτικός στόχος του συγκεκριμένου νόμου είναι σαφής: Η αποδυνάμωση διαφορετικών ή μειοψηφικών θέσεων και παρατάξεων. Η διατήρηση της κυρίαρχης αντίληψης και της κυβερνητικής σταθερότητας.

Γιατί όλα αυτά; Αφορμή στάθηκε η ένσταση της παράταξης του ΣΥΝ, "Αχαϊκή Συμπολιτεία" στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας να καταλάβει μια έδρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο - παρότι σύμφωνα με το νόμο δε δικαιούτο, όπως έχει ήδη γράψει ο "Ρ". Το δικαστήριο έδωσε μια έδρα - κλέβοντάς την από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) - στην "Αχαϊκή Συμπολιτεία". Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κλοπή από τον τρίτο συνδυασμό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε στο όνομα του εκλογικού συστήματος που μιλά για "αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων του εκλογικού σώματος" - κάτι που όπως είδαμε παραπάνω, μόνο ισχυρισμό μπορεί να αποτελέσει. Δηλαδή, από τη μία η παράταξη του ΣΥΝ δέχεται το ισχύον εκλογικό σύστημα και την κλοπή, μέσω αυτού, ψήφων δικών της και των άλλων συνδυασμών - εκτός του πρώτου, του ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω - και από την άλλη, αρνείται το αποτέλεσμα του συστήματος που επικαλείται, για να πάρει την ψήφο όχι του συνδυασμού της πλειοψηφίας αλλά της ΝΑΣ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, μέσω του συστήματος που επικαλείται στην ένστασή της η "Αχαϊκή Συμπολιτεία", η παράταξη του ΠΑΣΟΚ παίρνει 10 έδρες, της ΝΔ 7, της ΝΑΣ 2 και αυτή καμία, αφού δεν έχει "πιάσει" το εκλογικό μέτρο. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, μετά την εν λόγω ένσταση, άλλαξε το εκλογικό μέτρο, δίνοντας έτσι μια έδρα στην παράταξη του ΣΥΝ.

Ισως, θα ήταν πιο τίμιο, οι όποιες ενστάσεις να αφορούσαν την καθιέρωση της πραγματικής αναλογικής εκπροσώπησης που στέρησε από την παράταξη του ΣΥΝ και άλλες να αντιπροσωπεύονται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με τόσους εκπροσώπους όσους και το ποσοστό τους στο λαό. Και όχι να ενισχύουν τον ισχύοντα αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των αιρετών σωμάτων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Θα αποσυρθούν με ... επιφυλάξεις

Ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης, που κρίνει μεν ότι ορισμένα παιχνίδια είναι επικίνδυνα και ενώ αποφασίζει την απόσυρσή τους, αυτή θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου

Με την... επιφύλαξη για ενδεχόμενη αναθεώρηση, "βάσει τυχόν τεχνικών εξελίξεων", υπογράφτηκε τις προηγούμενες μέρες η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία παιδικών παιχνιδιών από PVC με φθαλικά άλατα. Η απόφαση πάρθηκε λόγω επικινδυνότητας που έχουν τα παιχνίδια που περιέχουν τέτοια υλικά, ωστόσο, δεν αφορά τα παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, αλλά μόνο εκείνα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά μέχρι τριών ετών. Και ενώ υποτίθεται πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια κρίθηκαν επικίνδυνα, η απαγόρευση ισχύει τυπικά από χτες, θα μπορούν όμως να πωλούνται στα καταστήματα μέχρι τις 30 του Ιούνη, οπότε και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από την αγορά με ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, και η απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα τέτοιων παιχνιδιών δεν είναι άμεση, αφού η ισχύς της αρχίζει από τις 28 Φλεβάρη και θα περιλαμβάνει κατάλογο που θα εκδώσουν τα υπουργεία με τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Εν ολίγοις, τα δύο υπουργεία από τη μια αποδέχονται την επικινδυνότητα των παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικά άλατα, επιτρέπουν, όμως, πρακτικά στις επιχειρήσεις να πουλήσουν το στοκ που έχουν ήδη στις αποθήκες τους για ένα πεντάμηνο ακόμη, αξιοποιώντας και τις επερχόμενες γιορτές του Πάσχα.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι "τα μέτρα θα επανεξεταστούν στα πλαίσια των μεταγενέστερων εξελίξεων σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς και βάσει τυχόν τεχνικών εξελίξεων από πλευράς υποκατάστασης των φθαλικών αλάτων". Αυτή η επιφύλαξη - σχεδόν προφητική θα έλεγε κανείς - σε συνδυασμό με την "καλή διάθεση" των πολυεθνικών κατασκευής παιδικών παιχνιδιών στο εξωτερικό να διακόψουν οικειοθελώς την παραγωγή τέτοιων ειδών, πριν καν παρθούν οι όποιες αποφάσεις, ενισχύει την άποψη ότι οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν ήδη στα σκαριά νέο υλικό με το οποίο για δικούς τους λόγους ή και σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα των φθαλικών αλάτων θέλουν να υποκαταστήσουν τα τελευταία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρνηση συμμετοχής σε κυβερνητική φιέστα

Δεν παίρνει μέρος το ΚΚΕ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες.

Με επιστολή της στον νομάρχη Κ. Παπαδόπουλο η ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναφέρει τα παρακάτω: "Παρά τις επιφυλάξεις, που είχαμε, για την οργάνωση του Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, σας γνωστοποιήσαμε τη συμμετοχή μας. Η πορεία έδειξε ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, αυτό εξελίχτηκε σε μια κυβερνητική φιέστα. Πέρα από αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας έδειξαν με τον πιο ωμό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το διάλογο και την αντιμετώπιση των διαφορετικών απόψεων, πάνω απ' όλα όμως φάνηκε πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη. Η παρουσία στο συνέδριό σας κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που μαζί με νομαρχιακούς συμβούλους πρωταγωνιστούν σε μια απροκάλυπτη επίθεση στο εκπαιδευτικό κίνημα και απέναντι στο ΚΚΕ, δε μας επιτρέπει να παραστούμε στις εργασίες του συνεδρίου σας".

Αποπροσανατολιστική φιέστα χαρακτηρίζει η ΝΑΣΘ το λεγόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο και δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το νομιμοποιήσει με την παρουσία της.

"Ενώ ο νομός έχει πραγματική ανάγκη από ένα Συνέδριο, όπου θα συζητούνταν τα ουσιαστικά προβλήματα και θα προτείνονταν λύσεις προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού, γύρω από τις οποίες θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα πλατύ μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα, όλα δείχνουν ότι θα εξελιχτεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και οι εισηγήσεις που έχουν διανεμηθεί και η σύνθεση των ομιλητών δείχνουν ότι θα διοργανωθεί μια φιέστα προβολής της κυβερνητικής πολιτικής και των στελεχών της, που με ανέξοδες υποσχέσεις και μακριά από τα πραγματικά προβλήματα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα ανάπτυξης και κοσμογονίας".

Αναγκαστική προσγείωση στο Ελληνικό

"Τέλος καλό όλα καλά" χτες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με την "προσγείωση ανάγκης", λόγω βλάβης, αεροσκάφους ξένης αεροπορικής εταιρίας με 352 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα, που εκτελούσε πτήση από το Μπαχρέιν προς το Λονδίνο.

Ο πιλότος του αεροπλάνου ανήγγειλε χτες στις 3 μ.μ. βλάβη στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες και ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι αρμόδιες αερολιμενικές, υγειονομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες τέθηκαν αμέσως σε κατάσταση συναγερμού και το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 3.45 μ.μ., χωρίς πρόβλημα. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, το αεροσκάφος οδηγήθηκε στον ειδικό χώρο στάθμευσης, όπου άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης.

Διάκριση για Ελληνα επιστήμονα

Ο Ελληνας μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ Δημήτρης Χριστοδούλου τιμήθηκε χτες με το βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η απονομή έγινε στα πλαίσια συνεδρίου, που οργανώνει η Εταιρεία στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες μαθηματικοί από όλο το κόσμο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και αρχαιότερο βραβείο της Εταιρείας, θεσπίστηκε το 1923 και είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε ελληνικά χέρια. Απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε εκείνους, που έχουν επιδείξει τα σπουδαιότερα έργα στους τομείς της μαθηματικής ανάλυσης στη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο καθηγητής Χριστοδούλου τιμήθηκε για το έργο του στις μη γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις και ιδιαίτερα στις εξισώσεις Αϊνστάιν της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Πρόκειται για την έβδομη διάκρισή του.

Προσφυγή κατά της COSMOTE

Την ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες εγκρίθηκε η άδεια για να εγκατασταθεί στην περιοχή τους κεραία κινητής τηλεφωνίας της "COSMOTE" ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Εξωραϊστικός Σύλλογος και κάτοικοι του Νέου Βουτζά Αττικής.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι η κεραία θα εγκατασταθεί σε δασική περιοχή και ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Μεταφορών, με την οποία χορήγησε την άδεια για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην εταιρία "Κυψελοειδές Λειτουργικό Σύστημα Κινητών Τηλεπικοινωνιών" (COSMOTE).

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργού Μεταφορών είναι παράνομη, γιατί δεν έχει την απαιτούμενη αιτιολογία και ότι η έκταση όπου θα τοποθετηθεί η κεραία είναι δασική. Τέλος, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την έκδοση της άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ