ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσιτσάνη μνήμες

"Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. Εγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για την αδικία, για το χαμό, για τη φυγή, για τη λευτεριά, για τον πόθο, για το ανικανοποίητο. Και πού δε φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια...".

Με τα μελωδικά "φτερουγίσματα" της μεγάλης τέχνης του, για μισό αιώνα ύμνησε την ψυχή του λαού μας, τραγούδησε τη Ρωμιοσύνη, χτίζοντας νότα τη νότα στην καρδιά της την απέραντη μουσική του. Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη (πέθανε στις 18/1/84), του κορυφαίου της λαϊκής μας μουσικής, του δημιουργού με το πλουσιότατο σε μέγεθος και ποιότητα έργο. Τα τραγούδια του ταυτίστηκαν με την ψυχή, τις μνήμες, τις λαχτάρες του λαού μας, το ήθος της ελληνικής ψυχής. Τραγούδια, με τα οποία "σμίλεψε" μ' έναν μοναδικό τρόπο το "πρόσωπο" της Ελλάδας των αδικημένων, των περήφανων, της εργατιάς.

Γνήσιος εκφραστής του λαού, σε δύσκολους καιρούς αντιστάθηκε στα ευτελή και ξενόφερτα γούστα που καλλιεργούσε η ολιγαρχία, δημιουργώντας τραγούδια σαν τη "Συννεφιασμένη Κυριακή",τον "εθνικό ύμνο" του λαϊκού μας τραγουδιού, που γράφτηκε στη διάρκεια της Κατοχής, εμπνευσμένο από "τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις". "Αρχόντισσα", "Μπαξέ τσιφλίκι", "Βάρκα γιαλό", "Αραπίνες", "Τα πέριξ", "Μπλόκος", "Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις" είναι κάποια από τα εκατοντάδες τραγούδια του (ανέρχονται στα 1.000), που με ξεχωριστό τρόπο ερμήνευσαν οι Μπέλλου, Τσαουσάκης, Στελλάκης, Γεωργακοπούλου, Χασκίλ, Κερομύτης, Χατζηχρήστος, Παγιουμτζής κ. ά.

Απολιθωμένη "ιστορία" στη Λέσβο

Η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια είναι αποτυπωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο παρέχει μοναδικές πληροφορίες τόσο για τη χλωρίδα όσο και για τις οικολογικές συνθήκες, τις κλιματολογικές μεταβολές, την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις.

Η πρόσφατη ανασκαφική δραστηριότητα αποδεικνύει ότι το δάσος κωνοφόρων δέντρων αναπτύχθηκε σε κλίμα υποτροπικό, που μεταβαλλόταν απότομα σε ηπειρωτικό θερμό, όπως στη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας ή της Αμερικής. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς συγκρίσιμο οικοσύστημα με αυτό του Απολιθωμένου Δάσους βρίσκουμε σήμερα στη Βόρειο Αμερική, όπου αναπτύσσονται μεγάλα δάση κωνοφόρων.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,υπό τη διεύθυνση του Ν. Ζούρου και τη συνεργασία του καθηγητή Παλαιοβοτανικής, Ε. Βελιτζέλο.

Οι εκσκαφές στην περιοχή του Πάρκου αποκάλυψαν γιγαντιαίους κορμούς κωνοφόρων δέντρων, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο τουλάχιστον διαφορετικής ηλικίας απολιθωμένα δάση. Τα τμήματα φυτών που βρέθηκαν καλά διατηρημένα μέσα στα ηφαιστειακά υλικά, εάν παραμείνουν σε υπαίθρια χώρο κινδυνεύουν από διάβρωση και γι' αυτό θα μεταφερθούν στο Μουσείο.

Στην περιοχή του Σιγρίου οι ανασκαφές πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου και συναντώνται δύο ορίζοντες απολιθωμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ε. Βελιτζέλο τα δέντρα του Σιγρίου δεν ανήκουν στα κωνοφόρα, αλλά στα είδη της οικογένειας των αγγειοσπέρμων. Εξάλλου, στην περιοχή της Αντισσας,όπου πέρσι εντοπίστηκε Απολιθωμένο Φοινικόδασος,οι φετινές ανασκαφές αποκάλυψαν γιγαντιαίους ιστάμενους κορμούς με εξαιρετική διατήρηση της εσωτερικής δομής και των εξωτερικών γνωρισμάτων του ξύλου. Σε αυτό το χώρο, αφού περιφραχτεί με πρωτοβουλία της κοινότητας Αντισσας, θα συνεχιστούν οι ανασκαφές, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ακόμα επισκέψιμος χώρος.

Στόχος των ερευνών είναι να συνεχιστούν οι ανασκαφές, ώστε να αποκαλυφθεί το σύνολο των απολιθωμένων κορμών που σήμερα είναι καλυμμένοι από τα ηφαιστειακά πετρώματα. Μεγάλο μέρος των ανασκαφικών ευρημάτων θα εμπλουτίσει τις αίθουσες του Μουσείου που αποπερατώθηκε πρόσφατα.

Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ

Τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της περιόδου 1947-1959 του Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει σε ένα αφιέρωμα, στον κινηματογράφο "Παλλάς",η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από σήμερα μέχρι τις 20/1. Με τον Χίτσκοκ,το "θρίλερ" κατακτά μέσα από το πολύπλευρο αντίκρισμα της ανθρώπινης υπόστασης μια θέση στην κινηματογραφική αισθητική και έμελλε να επηρεάσει πολλούς νεότερους κινηματογραφιστές σ' όλο τον κόσμο. Θα προβληθούν: Σήμερα, "Νοτόριουμ" και "Υπόθεση Παραντάιν".Αύριο: "Στον αστερισμό του Αιγόκερω" και "Ο δολοφόνος έρχεται κάθε βράδυ".Τη Δευτέρα: "Ο άγνωστος του Εξπρές" και "Η εξομολόγηση".Τρίτη: "Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως" και "Δεκατρία εγκλήματα ζητούν ένοχο".Τετάρτη: "Βόρεια με Βορειοδυτικά".Ωρα προβολών στις 8μμ.

Επιστρέφουν στο Ραμνούντα

Τα γλυπτά που κλάπηκαν στις 15 του Φλεβάρη 1997 από την αποθήκη του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντα,τελικά γλίτωσαν την πώληση και την έξοδο στο εξωτερικό. Το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας εντόπισε τους αρχαιοκάπηλους και κατάσχεσε τα αρχαία. Πρόκειται για ένα άγαλμα δούλης και μία επιτύμβια στήλη με παράσταση εφήβου.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα παραδώσει τα αρχαία αντικείμενα στον υπουργό Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλο, στις 20/1 (11.30πμ) στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Μετανάστευση στην αρχαιότητα

Για τις μετακινήσεις πληθυσμών στην κεντρική Ελλάδα από τα Προϊστορικά Χρόνια μέχρι το Μεσαίωνα είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στις 20/1 (6.30μ.μ.), ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Τζ. Μπίντλιφ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Το θέμα προσεγγίζεται από τον ομιλητή μέσα από σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους της δημογραφικής ιστορίας, όπως η επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών.

Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο του κύκλου Επιστημονικών Διαλέξεων με θέμα"Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία",ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Μάη.

Ηχοι και φωνές

Μπλουζ διαδρομές από τη "μαύρη φωνή" της ελληνικής σκηνής, Σοφία Νοητή και τον Ακη Τουρκογιώργη στην κιθάρα, σήμερα (11.30μ.μ.), "Στον αέρα" (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).

  • Η Σαββίνα Γιαννάτου και οι "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο" σήμερα και αύριο, στο κλαμπ του "Μύλου", στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν τα "Τραγούδια της Μεσογείου".
  • Σήμερα, επίσης, οι "Ενδελέχεια" παρατείνοντας την εξόρμησή τους εκτός Αθήνας, εμφανίζονται στην "Υδρόγειο" της Θεσσαλονίκης (10.30μ.μ.), παρουσιάζοντας παλιότερα και καινούρια τραγούδια τους.
  • Στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών (αίθουσα Βασιλείου Πυρσινέλλα), στα Ιωάννινα, σήμερα (8.30μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου. Η Νέλλη Σεμιτέκολο (πιάνο) και ο Δημήτρης Βράσκος (βιολί) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μότσαρτ, Χάιντν, Παπαϊωάννου, Σούμαν, Φορέ.
  • Μουσικά θέματα από τον ελληνικό κινηματογράφο παρουσιάζουν σπουδαστές αρμονίου του ωδείου "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41), αύριο στις 11.30π.μ., στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου. Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) οι Δάφνη Πανουργιά (σοπράνο), Βασίλης Τιγγιρίδης (κιθάρα) και Καμίλ Μούτσα παρουσιάζουν έργα για φωνή και κιθάρα. Το πρώτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στην Αναγέννηση και το Μπαρόκ, με έργα Ντόουλαντ, Μπλόου, Πέρσελ και Χέντελ. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην ισπανική μουσική (Ροντρίγκο, Λόρκα, Βίλα Λόμπος), περιλαμβάνοντας επίσης δύο μινιατούρες του Αγγλοαρμένιου συνθέτη Γκ. Μπιμπέριαν.
  • Αύριο (7μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Ευθυμίου (Αγ. Ευθυμίου 49, Κερατσίνι), θα πραγματοποιηθεί συναυλία και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας. Συμμετέχουν η Χορωδία Αγίου Βασιλείου Πειραιά και τα μουσικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Ευθυμίου. Επίσης, θα βραβευτεί η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα παρουσιάσει μικρό πρόγραμμα, ενώ θα δοθούν βραβεία και ενθύμια στα μέλη των χορωδιών.
12χρονο το Θέατρο Γαστούνης

Δώδεκα χρόνων γίνεται φέτος το Δημοτικό Θέατρο Γαστούνης.Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει αρκετές παραστάσεις. Η ομάδα αποτελείται από 40 μέλη. Τα έργα που ανεβάζει παρουσιάζονται σε όλη σχεδόν την Ηλεία, αλλά και στην Καλαμάτα, την Αχαϊα κ. ά. Με το έργο "Αρραβωνιάσματα" συμμετείχε στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Ζωγράφου, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας και τα βραβεία πρώτου και δεύτερου ανδρικού ρόλου. Να σημειώσουμε ότι έχει συσταθεί και πειραματική ομάδα, η οποία παρουσίασε το έργο "Αναζήτηση" του Τάκη Γιατρά,ενώ τώρα ετοιμάζεται για το ανέβασμα νέου έργου.

Περί λογοτεχνίας
  • Στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ", Γενναδίου 8) τη Δευτέρα στις 6.30μμ, θα γίνει εκδήλωση - αναφορά στο έργο του Βασίλη Λιόγκαρη.Θα μιλήσουν οι Δ. Χαλιβελάκης, Ν. Αποστολοπούλου, Θ. Κοϊνης. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Α. Φόνσου, Χρ. Λιόγαρη και ο Β. Λιόγκαρης.
  • Στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7), σήμερα στις 12.30μμ, οι εκδόσεις Καστανιώτη θα παρουσιάσουν τα βιβλία του Θεσσαλονικιού καρδιολόγου, συγγραφέα (στα γράμματα εμφανίστηκε το 1974) και υπεύθυνου του περιοδικού "τραμ", Περικλή Σφυρίδη "Οι γάτες του χειμώνα και άλλα διηγήματα" και "Παραφυάδες - Κείμενα Λογοτεχνίας και Βιβλιοκρισίες 1979-1998".Για το πρώτο βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Μανόλης Ξενάκης και για το δεύτερο ο φιλόλογος Γιώργος Αλεξίου.
  • Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 19/1 στις 7.30μμ, στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών "Χημεία και Κοινωνία" θα μιλήσει ο καθηγητής του ΑΠΘ Αναστάσιος Βάρβογλης,με θέμα "Χημεία και Λογοτεχνία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ