ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ακυρώθηκε ένας νόμος που καταδίωκε κομμουνιστές

ΣΟΦΙΑ.-

Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας ανέτρεψε χτες την απαγόρευση σε βάρος πρώην κομμουνιστών αξιωματούχων για την ανάληψη κυβερνητικών θέσεων, που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Κοστόφ για πέντε χρόνια.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον περασμένο Οκτώβρη, ως μέρος ενός νέου νόμου για τη δημόσια διοίκηση που εισήγαγε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κοστόφ. Προέβλεπε ότι ουδείς, που ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Βουλγαρίας και είχε πριν την ανατροπή του καθεστώτος κυβερνητική θέση ή ήταν μέλος υπηρεσίας πληροφοριών, δεν μπορούσε να αναλάβει κρατική θέση.

Αλλά χτες το 12μελές Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε, με ψήφους 7-5 στη σχετική διαδικασία, το νόμο, μετά από σχετική έφεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Η απαγόρευση παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ζίβκο Στάλεφ. Παραβιάζει, πρόσθεσε, το σύνταγμα, και τη διεθνή διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα (που έχει υπογραφεί και από τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών).

Ο Ιβάν Κοστόφ απτόητος δήλωσε ότι η Βουλγαρία "θα αποκηρύξει το κομμουνιστικό της παρελθόν" (!) αν όχι με απαγορεύσεις, τότε με "θετικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις".

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι ανθρακωρύχοι στο δρόμο για το Βουκουρέστι

Παρά την αστυνομική βία, αλλά και τους ελιγμούς της κυβέρνησης οι απεργοί συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Οι χιλιάδες ανθρακωρύχοι από τη Βάλεα Ζιούλουι συνεχίζουν ακάθεκτοι την αγωνιστική πορεία τους προς το Βουκουρέστι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους σταματήσει με κάθε μέσον. Αφού, για άλλη μια φορά τα αστυνομικά μπλόκα απέτυχαν να σταματήσουν την κάθοδο των ανθρακωρύχων, η κυβέρνηση καταφεύγει παράλληλα στη μέθοδο του "καρότου" και δηλώνει τώρα ετοιμότητα για διάλογο που όμως δεν πείθει τους απεργούς να σταματήσουν.

Στους λόφους έξω από το χωριό Κοστέστι (περίπου 190 χλμ. βόρεια του Βουκουρεστίου) σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους απεργούς ανθρακωρύχους που ήταν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο. Η αστυνομία χρησιμοποιώντας κλομπς και δακρυγόνα, προσπάθησε να τους απωθήσει. Οι ανθρακωρύχοι, όμως, οπλισμένοι με πέτρες και ρόπαλα κατάφεραν τελικά να διασπάσουν χτες το απόγευμα τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν συνεχίζοντας την πορεία τους προς το Βουκουρέστι. Στην προσπάθεια των απεργών να περάσουν τα αστυνομικά οδοφράγματα ήταν σημαντική η βοήθεια των κατοίκων της περιοχής που στάθηκαν αγωνιστικά στο πλευρό τους. Είναι άλλη μια απόδειξη πως οι ανθρακωρύχοι με τον αγώνα τους γίνονται σύμβολο αντίστασης και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας. Από τις χτεσινές συγκρούσεις υπάρχουν τραυματίες και από τις δυο πλευρές. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών. Δημοσιογραφικές πήγες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 τραυματίες. Η ρουμανική κυβέρνηση κάλεσε σε διάλογο τους ανθρακωρύχους υπό τον όρο να σταματήσουν την πορεία προς την πρωτεύουσα. Οι απεργοί απέρριψαν αυτή την πρόταση. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση είχε αρνηθεί το διάλογο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών. Από την άλλη μεριά, το ρουμανικό πρακτορείο "Rompres" μετέδωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γκαβρίλ Ντεζέου υπέβαλε την παραίτησή του. Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τρεις τελευταίες μέρες στη Ρουμανία με αφορμή την πορεία των ανθρακωρύχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει ορισμένα ορυχεία και την άρνησή της να δώσει αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι ανθρακωρύχοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στο Βουκουρέστι και να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ψηφίστηκε η περικοπή των συντάξεων...

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Υπό το βάρος της πρόσφατης περιπέτειας που γνώρισε η βραζιλιάνικη οικονομία, πολλοί γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος προτίμησαν να υπερψηφίσουν το πρώτο "πακέτο" της πολιτικής λιτότητας του Προέδρου Ενρίκε Καρδόσο, δίνοντας έτσι τη συγκατάθεσή τους στη δραστική περικοπή των συντάξεων. Γι' αυτό, παρά τις έντονες διαφορές που έχουν προκύψει ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα, η Κάτω Βουλή ενέκρινε χτες με πλειοψηφία τη δραστική μείωση των συντάξεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το συγκεκριμένο μέτρο, που πιστεύεται πως θα "προσδώσει" στην κυβέρνηση ετήσιο κέρδος γύρω στα 2,5 δισ. δολάρια, με 335 ψήφους υπέρ και 147 ψήφους κατά.

"Η ψήφος αυτή δείχνει την κατανόηση του Κογκρέσου απέναντι στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία", σχολίασε τρίβοντας τα χέρια του ο Πρόεδρος Καρδόσο, καθώς αυτή η εξέλιξη όχι μόνον ανάβει το πράσινο φως για την ψήφιση της πολιτικής λιτότητας, αλλά και θα προκαλέσει την ικανοποίηση των ξένων δανειστών και επενδυτών...

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Οικονομικών Αντόνιο Ντελφίμ Νέτο δήλωσε πως, παρά το γεγονός ότι δε συμφωνεί με τη μείωση των συντάξεων, ψήφισε υπέρ για να "σταματήσει την άνοδο της πορείας του δολαρίου"! Ωστόσο, γερουσιαστές κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Πάολου Παϊμ του "Εργατικού Κόμματος" εξέφρασε δριμύτατα την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική της βραζιλιάνικης κυβέρνησης δηλώνοντας: "Οποιοσδήποτε οικονομολόγος ξέρει ότι αυτή η ψήφος δε θα επιλύσει την οικονομική κατάσταση. Παίρνουμε λεφτά από τους ηλικιωμένους μόνο και μόνο για να δείξουμε στους ξένους επενδυτές ότι κάνουμε προσπάθειες να ξεπεράσουμε την κρίση! "...

Δακρυγόνα και ρόπαλα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

"Αλυσίδα" των απεργών για να "προστατεύσουν" την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων μετά τις συγκρούσεις

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Βολιδοσκοπήσεις και ελιγμοί για την υπόθεση Οτσαλάν

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι δε διαθέτει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον τουρκικό ισχυρισμό ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται σε αεροπορική βάση ανατολικά της Μόσχας.

Ωστόσο, προσέθεσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας "ερευνούν οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα", αλλά κατά εκπρόσωπό του"δεν έχουν βρεθεί ίχνη του".

Η ρωσική αντίδραση αφορούσε αναφορές στον τουρκικό Τύπο, συγκεκριμένα την εφημερίδα Χουριέτ, που προχτές έφερε δηλώσα τον νέο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) βρίσκεται "σίγουρα" σε ρωσικό έδαφος. Σε ερώτηση, πάντως, αν η Ρωσία θα έδινε άσυλο στον Οτσαλάν, ο ίδιος εκπρόσωπος, όπως ανέφερε χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", αρνήθηκε να κάνει σχόλια.

Εν τω μεταξύ, όμως, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ, έλαβε, όπως είπε, τη διαβεβαίωση ότι ο "Απο" δεν πρόκειται να τύχει "πολιτικού ασύλου ή καταφυγίου σε ρωσικό έδαφος".

Ο Χικμέτ Τσετίν συναντήθηκε με τον Πριμακόφ στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ωστόσο, ενώ επισήμως οι Ρώσοι διαβεβαιώνουν την τουρκική πολιτική ηγεσία ότι δε θα δώσουν άσυλο στον ηγέτη του ΡΚΚ, στην πραγματικότητα είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να το κάνουν, αφού δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Διήμερη απεργία εκπαιδευτικών

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. -

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν αυτή τη βδομάδα οι εκπαιδευτικοί στην Ολλανδία. Με στάσεις εργασίας, ομιλίες, συγκεντρώσεις και τη 48ωρη απεργία, που ολοκληρώνεται σήμερα διεκδικούν από τον υπουργό Παιδείας, Λοκ Χέρμανς, καλύτερες αμοιβές και την ικανοποίηση μιας σειράς άλλων συνδικαλιστικών ζητημάτων.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας ήταν μαζική, καθώς σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες" δε λειτούργησε η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της χώρας. Οι απεργοί, που υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 20.000, ζητούν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις της τάξης του 3,25% αντί του 2,8% που τους προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ