ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
"Εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε"

Συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., των παιδιών που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και των γονιών τους και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας

Αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της Μονάδας. Σήμερα ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Μονάδας, στην Ασκληπιού 19, θα παραμείνει κλειστός και όλοι οι θεραπευτές της Μονάδας θα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

"Η θεραπεία απεξάρτησης είναι ζήτημα επιστημονικής και ηθικής τάξης και οι όροι της, η αρχή της θεραπευτικής συνέχειας, ο ιδιαίτερος και καθοριστικός ρόλος του θεραπευτή στην όλη διαδικασία, η λειτουργία της θεραπευτικής ομάδας, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στο έργο της και στην αξία του ανθρώπου και της θεραπείας του, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας. Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Αποτελούν (σ.σ. τα παραπάνω) θεμελιακές αρχές της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας του "18 Ανω", μιας Μονάδας στην οποία στηρίζουν τις ελπίδες τους για ζωή χιλιάδες εξαρτημένοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους. Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των θεραπευτών της Μονάδας και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στελέχωσής της. Η θεραπεία απεξάρτησης είναι ζήτημα ζωής και αφορά ολόκληρη την κοινωνία".

Οι συμβάσεις των 14 θεραπευτών έληξαν στις 20 Ιανουαρίου. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τις δυο προηγούμενες φορές, χρειάστηκε τόσο η κινητοποίηση της μονάδας και των γονιών των παιδιών, όσο και η ευρύτερη εγρήγορση της κοινής γνώμης. Αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση, προκειμένου να πιάσει τους δείκτες για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, φαίνεται αποφασισμένη να διαλύσει μια απ' τις δυο μονάδες αποτοξίνωσης, απ' τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που λειτουργούν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πορεία στο υπουργείο

Πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας διοργανώνουν σήμερα τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας "18 Ανω". Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. από τα γραφεία της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης (Σόλωνος 134).

Χτες τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας παραβρέθηκαν στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμά τους στο οποίο, μεταξύ των άλλων επισημαίνουν: "Δεν περιμένουμε απ' αυτούς που απειλούν παιδιά 16 χρονών με τον εισαγγελέα, να αντέξουν τη ζωή μας" και ότι "Εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε".

Τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 14 θεραπευτών της Μονάδας. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή "βάζει εμπόδια στη θεραπεία μας, αφού διακόπτει τη θεραπευτική μας σχέση με ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους, που μας εμπνέουν την πίστη στη ζωή και στο πρόγραμμα και μας ανοίγουν ένα δρόμο στη ζωή. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα της εξάρτησης και για το "18 Ανω" - συνεχίζει η ανακοίνωση. Εχοντας βγει από το λαβύρινθο των ναρκωτικών, από την κόλαση της εξαθλίωσης, στο φως της καθημερινής ζωής που κερδίζουμε με τόση δυσκολία και πόνο, ζητάμε από τον υπουργό Υγείας και τον αρμόδιο υφυπουργό να μας δεχτεί σε κοινή συνάντηση, για να βρεθεί λύση σε αυτό το τεράστιας σημασίας επιστημονικό και ηθικό για όλους ζήτημα".

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αρχισε η διάλυση

Με δίωρη κατάληψη των γραφείων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις συνεχείς καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Καθυστερήσεις, που είναι ένα από τα αποτελέσματα της συγχώνευσης του ΕΟΠ με το ΠΙΚΠΑ και το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την Πρόνοια.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τα γραφεία της οδού Υπατείας στο Μοναστηράκι, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα και για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον τομέα της Πρόνοιας οι αλλαγές που προωθούνται. "Οι εργασιακές μας σχέσεις, τόνιζαν, είναι μετέωρες και οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι της επαρχίας θα επωμιστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες".

"Το μεγάλο πρόβλημα στον Οργανισμό, δήλωσε η Δημ. Γυφτοπούλου,εργαζόμενη στον Οργανισμό, είναι οι συνέπειες του νόμου που έχει ψηφιστεί για την Πρόνοια. Τώρα μάλιστα εμφανίζεται άμεσα και ένα προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δείχνει πιο έντονα τα προβλήματα στον Εθνικό Οργανισμό. Πρώτο πρόβλημα είναι ότι αυτό το προσχέδιο, αλλά και ο νόμος συντάχτηκαν και ετοιμάστηκαν και ψηφίστηκαν από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση και δε γνώριζαν την πραγματικότητα της Πρόνοιας που εφαρμόζεται μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Ανθρωποι που εργάστηκαν σ' αυτές τις επιτροπές, δεν ήξεραν την ονομασία, πόσο μάλλον τις εφαρμογές κάποιων ιδρυμάτων, τα οποία λειτουργούσαν από τη δεκαετία του '50. Παρ' όλα αυτά αυτοί συνέταξαν το νόμο και έχουμε τις συνέπειες εμείς σήμερα". Παράλληλα επισήμανε πως οι όποιες προτάσεις κατατίθενται δε λαμβάνονται υπόψη και συνέπεια αυτού θα είναι "η συρρίκνωση πολλών μονάδων ειδικά στις αγροτικές περιοχές με τα λεγόμενα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας και σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες, ορεινές ή παραμεθόριες. Εκεί θα δούμε τη συρρίκνωση σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν ανυπαρξία, της Πρόνοιας".

Εμπειρίες οδυνηρές

Ο "Ριζοσπάστης" εκτιμά, σέβεται και τιμά την καλλιτεχνική προσφορά και αγωνιστική παρουσία της ηθοποιού Μαλαίνας Ανουσάκη. Επίσης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην περιπέτεια της ηθοποιού με την υγεία της και εύχεται το καλύτερο δυνατό.

Ομως, δεν μπορεί να αφήσει να περάσουν απαρατήρητες οι επικριτικές δηλώσεις για τα νοσοκομεία της κόρης - και επίσης ηθοποιού - της Μαλαίνας, της κ. Ελένης Ανουσάκη.

Βεβαίως και υπάρχει αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η Ελ. Ανουσάκη, και ο "Ρ" δεν εφείσθη σελίδων, για να καταδείξει αυτό το αίσχος, αλλά και να καταγγείλει την κυβέρνηση που τα οδηγεί σε αυτό το χάλι.

***

Ομως, η Ελ. Ανουσάκη είναι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είπε "ναι" στους κρατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. Πώς ανέχτηκε την αλχημεία για τη δήθεν αύξηση των δαπανών για την υγεία - πρόνοια στον προϋπολογισμό του 1999 κατά 4,6%, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε μείωση κατά 2,5%;

Ισως αυτές τις λογιστικές αλχημείες - αν και αποκαλύφτηκαν απ' το "Ρ" - να μην τις αντιλήφθηκε. Ομως, στον προϋπολογισμό υπήρχαν πλήρη στοιχεία για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων: Για το 1999 προβλέπει 9,5 δισ. έναντι 10,08 δισ. του 1998 και 18,289 δισ. το 1997.

Δεν ήξερε η κ. Ελ. Ανουσάκη ότι αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός θα μεταφραστεί σε άθλιους θαλάμους, "όχι καθαρά σεντόνια, πεσμένους τοίχους, καζανάκια και βρύσες που τρέχουν", για τα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει τις τελευταίες μέρες;

Κι αν βρισκόταν - που δεν υπάρχει - ένα καλύτερο δωμάτιο για τη μάνα της μετά απ' την παρέμβαση του πρωθυπουργού - όπως του ζήτησε με τηλεγράφημά της - θα έβγαινε να καταγγείλει αυτά τα πράγματα δημοσίως;

***

Η Ελ. Ανουσάκη ευχαριστεί - και το δικαιούνται - τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας, όπου νοσηλεύεται η μητέρα της, για την αυταπάρνηση που καταβάλλουν.

Αλλά πού ήταν η κ. Ελ. Ανουσάκη όταν ο πρόεδρος του νοσοκομείου - έμπειρο στέλεχος στο χώρο της υγείας - δεν έκανε άλλη δουλιά απ' το να κάνει προσθαφαιρέσεις, για να μπορέσει να βρει λύση στο πρόβλημα των εφημεριών των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού; Πώς να ασχοληθεί με τα καζανάκια που τρέχουν, όταν δεν έχει λεφτά και όταν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους νόμους για τα εξευτελιστικά μισθολόγια, που ψήφισε η βουλευτής κ. Ανουσάκη;

Γ. Μ.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
"Κραυγαλέο παράδειγμα ανακολουθίας"

Η ανάθεση του διπλογραφικού συστήματος των Δημοσίων Νοσοκομείων σε ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, "όχι μόνο δε συντείνει στην αντιμετώπιση του συνόλου του προβλήματος της οικονομικής διαχειρίσεως των νοσοκομείων, αλλά αποτελεί προσέτι κραυγαλέο παράδειγμα ανακολουθίας, τυχαίας και ευκαιριακής αντιμετωπίσεως ζητημάτων μείζονος σημασίας και πλήρη απουσία, εν τέλει, πολιτικών αποτελεσματικής διαχειρίσεως του δημοσίου χρήματος".

Τα παραπάνω αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας(ΙΣΑ), με αφορμή την ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα ότι θα αναθέσει σε ιδιωτικά λογιστικά γραφεία τα λογιστήρια των Νοσοκομείων."Ανεξαρτήτως του ότι η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να προκρίνει την πολιτική περιθωριοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων σε ό,τι αφορά το χειρισμό μεγάλων θεμάτων υγείας, αυτό καθαυτό το μέτρο, μόνο ως εμβαλωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί", τονίζει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: "Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα, τόσο σε επίπεδο εξαγγελιών, όσο και νομοθετικών ρυθμίσεων το υπουργείο Υγείας δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να προβεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές οργανώσεως, διοικήσεως και χρηματοδοτήσεως των νοσοκομείων, φροντίζει την ίδια ώρα να τις ακυρώνει στην πράξη, πράγμα που συνεπάγεται την παγίωση ενός καθεστώτος που επισωρεύει χρέη επί χρεών, διασπαθίζει το υστέρημα του πολίτη, πλήττει βάναυσα τα οικονομικά δικαιώματα των γιατρών και υποθηκεύει το μέλλον της υγείας στη χώρα μας".

ΒΟΝΙΤΣΑ
"Παροπλισμένο" το Κέντρο Υγείας

Ελλειψη προσωπικού παρουσιάζεται στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας. Εκτός από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, δεν υπάρχει οδηγός, το ασθενοφόρο έχει αχρηστευτεί και η οργανωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, ιδίως σε έκτακτες περιπτώσεις, είναι ανύπαρκτη. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί καρδιολόγος, καθώς δεν προβλέπεται η θέση και οι ασθενείς πρέπει να καταφεύγουν στο Αγρίνιο ή σε άλλες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα έφεραν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Αχ. Κανταρτζής.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τα εξής:

  • Θα προβεί άμεσα η κυβέρνηση σε πρόσληψη οδηγών (και πόσων) ώστε να κινείται το ασθενοφόρο, το οποίο έχει μεταφερθεί σε άλλο Κέντρο Υγείας;
  • Θα προσληφθεί, και πότε, καρδιολόγος;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ανάπτυξη και τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας;

Από πρόσφατη έκθεση με έργα που φιλοτέχνησαν τα παιδιά του "18 Ανω"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ