ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο υφυπουργός ελπίζει...

Την ελπίδα του εξέφρασε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή,ότι μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα απαλειφθεί από το νομοσχέδιο, που το απόγευμα αρχίζει να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη που περικόπτει από τον ΣΕΓΑΣ το 2% των εσόδων του ΟΠΑΠ. Απαντώντας εξάλλου ο υφυπουργός Αθλητισμού στα άλλα σκέλη της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για σκάνδαλα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της διοργάνωσης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, "Μπορεί να αποτελούν αντικείμενο κάποιων δημοσιευμάτων, όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Τέλος, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, σημειώνοντας για τις σχετικές απειλές που έχουν εκτοξευτεί από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ: "Δε σημαίνει ότι το πρωτάθλημα βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα ανταποκριθούμε απόλυτα, παρά κάποια φαινόμενα τα οποία ζήσαμε τον τελευταίο καιρό και για τα οποία δεν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής". Στη δευτερολογία του ο Α. Φούρας είπε ότι μέσα στην τρέχουσα βουλευτική περίοδο ο νόμος για τον Αθλητισμό 75/75 θα αντικατασταθεί από νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Ν. Γκατζής

"Το να ελπίζει ένας αθλητής είναι θεμιτό. Το να ελπίζει ένας υπουργός αν το αντίστοιχο υπουργείο θα δώσει χρηματοδότηση είναι αθέμιτο", τόνισε ο Ν. Γκατζής, προσθέτοντας: "Ούτε μπορείτε με αυτή τη διαβεβαίωση να μας πείτε ότι όλα είναι εντάξει και η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. Εμείς ρητά λέμε ότι μέχρι να θεσμοθετηθεί αυτό που λέτε, να μην περικοπεί το 2%. Αυτή η κόντρα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρεθεί λύση. Ο νόμος 75/75 που είναι ένα έκτρωμα πρέπει να αλλάξει". Ακολούθως, αφού σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι οι απειλές για μη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Στίβου είναι επανειλημμένες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση την υπόθεση αυτή δεν πρέπει να την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε να δυσφημιστεί η χώρα μας, με όλες τις παραπέρα συνέπειες.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Με ρυθμούς χελώνας

Την καθυστέρηση των έργων κατασκευής της Εγνατίας Οδού επισήμανε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνονται τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας ειδικότερα την κριτική που άσκησαν βουλευτές της ΝΔ παρατήρησε ότι στα τρία και κάτι χρόνια που ήταν το κόμμα τους κυβέρνηση, κατασκευάστηκε μόλις μία σήραγγα, που σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς το έργο θα ολοκληρωθεί μετά τριάντα ή σαράντα χρόνια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ακολούθως ότι το έργο δε στερείται μεν σημασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των πολυεθνικών από την κατασκευή του, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος της χρηματοδότησης που υπάρχει. Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα αν το έργο θα ωφελήσει ή όχι τη Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε ότι χωρίς άλλα παράλληλα έργα, αυτό που θα γίνει είναι οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες θα διανύει ο δρόμος θα είναι να βλέπουν τις νταλίκες να περνούν.

Αναφερόμενος ακολούθως στην απειλή της κατασκευής της παραεγνατίας οδού, είπε ότι λέγονται για να ασκηθούν πιέσεις στη χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, για την "Εγνατία ΑΕ", εξέφρασε το φόβο ότι έγινε για να υπάρχει ο αποδιοπομπαίος τράγος των κάθε φορά καθυστερήσεων και ολιγωριών που παρουσιάζονται.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,χαρακτήρισε το έργο υψίστης εθνικής σημασίας που μέρα με τη μέρα γίνεται πραγματικότητα. "Αυτό το έργο, με ορίζοντα το 2000 θα έχει ολοκληρωθεί", υποσχέθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Κορκολόπουλος,είπε ότι θα είναι ευτύχημα αν ολοκληρωθεί το 2004, αποδίδοντας για την καθυστέρηση πολιτικές ευθύνες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και στο ΔΣ της "Εγνατίας ΑΕ". Ακόμα έκανε αναφορά σε σπατάλες δισεκατομμυρίων για μελέτες που υπάρχουν και ξανασυντάσσονται. Την καθυστέρηση των εργασιών επισήμανε στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.

Μεσαίωνας

Αλλο ένα "θαύμα" πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες! Στην Κύπρο αυτή τη φορά. Στη Μονή Κύκκου, όπου σε εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε ένα δάκρυ... Κι έσπευσαν, μια σειρά ΜΜΕ, να προβάλουν το... θαύμα. Μερικοί πήραν και συνέντευξη από τον ηγούμενο της μονής, ο οποίος με ένα θρησκευτικοεθνικοκαπηλικό παραλήρημα απέδωσε το γεγονός ως εξής: Πρώτο, έγινε θαύμα, μετά από 1.000 χρόνια! Δεύτερο, το θαύμα δεν έγινε τυχαία, αλλά σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι προκλήσεις των απίστων(!) (δηλαδή των Τούρκων). Τρίτο, ο λαός έσπευσε με κατάνυξη να προσκυνήσει... Τέταρτο, πάντοτε θρησκεία και πατρίδα πήγαιναν μαζί...

Επομένως, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά για την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της Παναγιάς δακρύουσας... Ολοι είναι με το μέρος της. Και ο Θεός...

Ανάλογες Παναγιές δακρύουσες έχουν "εμφανιστεί" κατά καιρούς σε διάφορες χώρες. Απ' ό,τι θυμόμαστε, για παράδειγμα, μια τέτοια Παναγιά έκανε την παρουσία της στην Ιταλία, στις πρώτες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εκλογές, όταν το ΚΚ έδειχνε δυνατότητες να σημειώσει εκλογικό θρίαμβο. Προτού, λοιπόν, ψηφίσει ο ιταλικός λαός, οι παπάδες περιέφεραν τη σχετική Παναγία, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Θεός κι η Παναγία είναι με το μέρος της Χριστιανοδημοκρατίας! Και έτσι ο λαός να ψηφίσει ...ελεύθερα. Διότι έχουμε Δημοκρατία... προστάτης της οποίας είναι, πρώτα και κύρια, η Παναγιά!

***

Τέτοιου είδους αγυρτείες δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστικές. Πέρα από γελοίες, είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνες. Γιατί επιχειρούν να γυρίσουν τους λαούς στο Μεσαίωνα. Η έξαρση του φαινομένου της θρησκοληψίας και της αγυρτείας παπάδων και κοσμικών (ας θυμηθούμε και την περιφορά άλλης εικόνας από το Αγιον Ορος, που η Μιμή έφερε εδώ στην Αθήνα για προσκύνημα), είναι φαινόμενο βαθιά αντιδραστικό, αποτελεί πισωγύρισμα στις πιο μαύρες εποχές της ανθρωπότητας. Και, βέβαια, συνδέεται με τη σήψη της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης, με την επιστροφή της στο μυστικισμό και σε κάθε άλλη ιδεολογική σαβούρα του είδους.

***

Πάντως, η Κύπρος καλά την έχει... Μόνο για το αμερικανικό σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του νησιού δεν ξέρουμε τι λέει η Παναγία... Δε φρόντισε να μας διαφωτίσει ο άγιος ηγούμενος σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ισως επειδή είναι τόσο φανερό, που δε χρειάζεται καμία "θεία" παρέμβαση για να το αντιληφθούμε. Ισως και επειδή τέτοιες συζητήσεις είναι ...αντίχριστες.

Μ.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Θα καλέσει η ΕΡΤ και τη Συντονιστική;

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Αναγνώρισε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χτες στη Βουλή - απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ - ότι είναι υποχρέωση της ΕΡΤ να καλέσει τη Συντονιστική Επιτροπή για το Πάρκο Ελευθερίας, ούτως ώστε να καταθέσει τις απόψεις της και να απαντήσει στα όσα είπε για τη σχετική υπόθεση, στην εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα, ο γνωστός Χρ. Λαμπράκης. Ωστόσο, απέφυγε ο ίδιος να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο, παραπέμποντας στην κρατική ραδιοτηλεόραση και στους δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί. "Δε χρειάζεται, είπε, δική μας παρέμβαση, παρότρυνση, οποιασδήποτε μορφής να παρουσιαστεί η άλλη άποψη ή οποιαδήποτε άποψη μέσα από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Είναι υποχρέωση και δέσμευση που εξ ορισμού έχουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Μ' αυτή την έννοια και η Συντονιστική Επιτροπή και εκπρόσωποί της ασφαλώς έχουν τη δυνατότητα ή στην εκπομπή της κ. Παναγιωταρέα ή με όποιο άλλον πρόσφορο τρόπο μπορεί να υπάρξει να εκθέσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, ο υπουργός υποστήριξε τα κατορθώματα του Χρ. Λαμπράκη στο Πάρκο Ελευθερίας, λέγοντας ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις από το Συμβούλιο Επικρατείας και της ΕΕ, που απορρίπτουν ενστάσεις και αιτιάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο Λέων Αυδής

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα στη Συντονιστική Επιτροπή να απαντήσει στον Χρ. Λαμπράκη, ο οποίος, στο μονόλογό του, στην εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της "μπούρδες και ανοησίες". Ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αντικείμενο της ερώτησης δεν είναι η συγκεκριμένη εκπομπή, στην οποία εμφανίστηκε ο Χρ. Λαμπράκης, αν και "θα μπορούσε να παρατηρηθεί πως ήταν άκαιρη η συνέντευξη, επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η αντιδικία περί το πάρκο ελευθερίας". Και συνέχισε: "Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η αντιδικία αφορά και την παραχώρηση του χώρου, και την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τι θα κατασκευαστεί και τις διαδοχικές παραχωρήσεις, ώστε όλος ο χώρος γίνεται πίσω αυλή του Μεγάρου Μουσικής, όπως λέει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, αφορά και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ για άδηλο έργο. Υπάρχει αντικειμενική αμφιβολία και έχει διαταχθεί προκαταρκτική ποινική εξέταση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά από καταγγελίες. Αφορά την επιβάρυνση της περιοχής με μια εντατική χρήση, αφορά την έλλειψη διαγωνισμού, αφορά την πληρωμή για το έργο". Καταλήγοντας ο Λ. Αυδής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί η δυνατότητα στη Συντονιστική Επιτροπή για όλα αυτά να ενημερώσει το κοινό.

ΚΑΖΙΝΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
Πολιτική η όποια απόφαση

Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,παρέπεμψαν χτες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του καζίνο στο Φλοίσβο, την απόφαση για το πόρισμα που θα προτείνουν σαν απόφαση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση που είχαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα πριν τους γνωστοποιηθεί η πολιτική βούληση του κομματικού τους φορέα, σχετικά με το πώς επιθυμεί να καταλήξει η υπόθεση. Ετσι, η τύχη του πρώην υπουργού Τουρισμού Δ. Λιβανού συνδέεται άμεσα με τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ