ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι όμως ΔΕΝ ντρέπονται

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ μ' αυτή την κυβέρνηση τελικά, δεν είναι τόσο αυτά που κάνει, αλλά το γεγονός ότι μετά έχει και μούτρα να βγαίνει και... περιοδείες για να υπερασπίσει την πολιτική της!

****

Τι μούτρα; Απ' ό,τι είδατε... της Βάσως Παπανδρέου. Δε δίστασε η κυρία, να πάει σε καφενείο στη Νίκαια και να πει ότι είναι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών...

****

Τώρα, τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στην υπουργό Ανάπτυξης και στην αγροτιά (εκτός ίσως από αυτό το... μετέωρο βλέμμα της αγελάδας, που εμφανώς διαθέτει) το αφήνουμε στην κρίση σας.

****

Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, είναι γενικά γνωστό ότι οι χειρότερες πολιτικές για αγρότες, για εργαζόμενους, για συνταξιούχους, ασκούνται κυρίως από αυτούς που δηλώνουν ότι "τους καταλαβαίνουν" και "τους συμπονούν"!

****

ΕΠΕΙΔΗ δηλώνει ότι αγωνιά η κυβέρνηση για το πού οδηγείται η παιδεία σήμερα, και για τις "σοβαρές επιπτώσεις" στη μόρφωση των παιδιών από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, θα της δώσουμε μία διέξοδο...

****

Θα μπορεί να πει ότι έχει κάνει ένα βήμα, όταν ένας μαθητής λυκείου, καλός στα μαθηματικά, θα μπορεί να λύσει το εξής πρόβλημα: "Εστω ότι πρωτοδιόριστος καθηγητής έχει δύο παιδιά και μένει σε ένα τριάρι με ενοίκιο. Πώς θα επιβιώσει με το μισθό του;".

****

Διότι μέχρι στιγμής η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι το... "Να κερδίσει το ΛΟΤΤΟ"!

****

ΧΑΡΗΚΑΝΕ,λέει, στην κυβέρνηση, επειδή ο νέος γραμματέας του ΟΗΕ, που λέγεται Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη θέλησή του να λυθεί γρήγορα το Κυπριακό. Φαίνεται ότι ξεχάσανε πως κι ο προκάτοχός του τα ίδια έλεγε...

****

Το κοινό στοιχείο (του νυν και του τέως) άλλωστε, δεν είναι μόνο ότι έχουν περίεργα αφρικανικά ονόματα, αλλά και το ότι ακολουθούν και την ίδια αμερικανόπνευστη τακτική του ΟΗΕ...

Υπουργός της δολιοφθοράς και των γκάνγκστερ

Μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να έχει διατελέσει δημοσιογράφος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε όταν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με τη χρήση βίας και τις δυνάμεις καταστολής τον αγροτικό ξεσηκωμό, να συμπεριφερθεί όχι μόνο όπως οι προκάτοχοί του, αλλά σε πολλά τους ξεπέρασε. Ετσι, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί η γενική κατακραυγή από τη δολοφονική επίθεση κατά των τρακτέρ το πρωί του Σαββάτου, δε δίστασε να κάνει μπλακ άουτ στην ενημέρωση, φτάνοντας στο σημείο να βιαιοπραγήσει κατά των δημοσιογράφων. Επιπλέον, υπερηφανεύεται στη συνέντευξή του στα "Νέα", ότι η "ιδέα" για τις δολιοφθορές στα τρακτέρ ήταν "μέσα από το υπουργείο του".

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του υπουργού Δημόσιας Τάξης - πρόσωπο αυταρχικό και εχθρού των αγωνιζόμενων αγροτών, καθηγητών, κλπ. - και όσο και αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί ότι αυτή η πρωτοφανής επιχείρηση καταστολής των λαϊκών αγώνων έγινε γιατί "δεν ήθελε αίμα", η αλήθεια είναι ότι πλέον στιγματίστηκε ως ο υπουργός της δολιοφθοράς και των γκανγκστερικών επιθέσεων.

Παπαδόπουλος "όνομα και πράμα"

Εξω φρενών έγινε ο γνωστός ως λογιστάκος των Βρυξελλών, υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, όταν η δημοσιογράφος του "Μέγκα" στο σαββατιάτικο δελτίο των "οκτώμισι"... τόλμησε να τον ρωτήσει για τις... "φθορές" των τρακτέρ από τα ΜΑΤ. "Δε διαβάσατε την ανακοίνωση της Αστυνομίας; Πώς τολμάτε και την αμφισβητείτε;" (!) ήταν η οργισμένη απάντηση του επικεφαλής της περιβόητης ομάδας διαχείρισης κοινωνικών κρίσεων. Φυσικά δεν εκπλήσσει αυτή η συμπεριφορά του υπουργού, ο οποίος φέρεται ως ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας για την γκανγκστερική επίθεση στα τρακτέρ. Την επομένη στο Βόλο, με το γνωστό κυνισμό που τον διακρίνει, αποφάνθηκε ότι "το μέλλον της αγροτιάς θα είναι μαύρο". Τελικά το πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονισμού επιβεβαιώνει στη συνείδηση του λαού καθημερινά τη ρήση ότι είναι "όνομα και πράμα".

Ξεπέρασε τα εσκαμμένα

Ξεπέρασε τα εσκαμμένα, χτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος. Γιατί, τι έννοια είχε απόσπασμα ομιλίας του, όπου υπογραμμίζει, "όπως εμείς σεβόμεθα τη γνώμη οποιουδήποτε, είμαι βέβαιος ότι και το ΚΚΕ σέβεται τις απόψεις των άλλων"; (Η αναφορά γίνεται για την ΕΕ, όπου ο Κ. Στεφανόπουλος διαπιστώνει - και σωστά - πως όλα τα κόμματα συγκλίνουν, πλην του ΚΚΕ).

Ο σκοπός της αιχμής είναι φανερός: Είναι ο ίδιος με αυτόν της κυβερνητικής προπαγάνδας, να εμφανίσει τη σύγκρουση της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας με την κυβερνητική πολιτική, ως σύγκρουση του ΚΚΕ με την πλειοψηφία του λαού, την άποψη του οποίου για την ΕΕ, υποτίθεται ότι εκφράζουν όλα τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ!

Πρώτον, από πού αντλεί την αρμοδιότητα ο Κ. Στεφανόπουλος να τοποθετείται υπέρ της τρέχουσας κυβερνητικής προπαγάνδας, πολύ περισσότερο όταν αυτή διαστρεβλώνει την πραγματικότητα; Δεύτερον, ας εξηγήσει ο Κ. Στεφανόπουλος, πώς συμβαίνει να αντιδρούν, να αγωνίζονται εναντίον αποφάσεων της ΕΕ τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι; Πώς συμβαίνει όλος ο λαός να είναι αγανακτισμένος με την πολιτική του Μάαστριχτ, την οποία ψήφισαν όλοι - πλην ΚΚΕ - και την υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ;

Θα 'πρεπε να 'ναι πιο προσεκτικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόσο για το περιεχόμενο των όσων λέει, όσο και για το χρόνο που επιλέγει να τα πει.

Συνεχίζουν

Ενα μικρό

διάλειμμα

κι όταν ξανά

σημάνει,

"παρών" όλοι

στο πάλεμα

και τότε ποιος

μας πιάνει!

Ενα μικρό

διάλειμμα

τίποτε

παραπάνω,

με το καινούριο

κάλεσμα

ξανά παντιέρα

πάνω!

Ενα μικρό

διάλειμμα,

παρένθεση

στην πάλη,

το Κιλελέρ

είναι κοντά,

για όποιον

αμφιβάλλει!

Ο οίστρος

Η "πρόκληση" του ΣΥΝ

"Υπάρχουν ορισμένοι δήμοι που καταστρατηγούν κάθε έννοια διαφάνειας. Αναθέτουν απευθείας σε "ημέτερους" εργολάβους μεγάλα έργα (100, 200 εκατομμυρίων κλπ.), χωρίς καν να δημοσιεύουν πρόσκληση και να διενεργούν δημοπρασία! Και υπάρχουν περιπτώσεις που και εμείς ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις, στο όνομα της συμμετοχής μας στη δημοτική πλειοψηφία. Η ρουσφετολογία στις προσλήψεις αποτελεί πλέον κοινοτυπία. Ορισμένες φορές υποστέλλουμε και εμείς τη σημαία της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, θεωρώντας το φαινόμενο "φυσιολογικό". Ο παραγοντισμός και ο πολιτικός νεποτισμός αποτελούν άγραφο νόμο για τον ορισμό των διοικήσεων των δημοτικών φορέων (πνευματικά κέντρα κλπ.). Πολλές φορές και εμείς αποδεχόμαστε την αριθμητική λογική των καρεκλών υποδεικνύοντας πρόσωπα, χωρίς να αντιπαρατάσσουμε θεσμούς και διαδικασίες".

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του Μ. Γριβέα, μέλους της ΝΕ Β Αθήνας του ΣΥΝ. Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την 1.2.1997 με τίτλο "Η "Τοπική" πρόκληση. Οι δήμοι της Β Αθήνας και ο ΣΥΝ". Τα συμπεράσματα, δικά σας...

Αφεση αμαρτιών σε κακοπληρωτές

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Στη χώρα που πνίγεται στο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, καθώς - για πολλούς και διάφορους λόγους - το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει βεβαιωμένους φόρους και άλλες απαιτήσεις από διάφορους κακοπληρωτές, που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

Και ενώ η κυβέρνηση δικαιολογεί την εμμονή της πως "δεν αντέχει η οικονομία" για παροχές στο λαό και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική. Ενώ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κράτους, για την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και άλλων οφειλών στο δημόσιο - από τους διάφορους κακοπληρωτές - κάνει το αντίθετο.

Για όσους το αμφισβητούν, τους πληροφορούμε πως το υπουργείο Οικονομικών απαλλάσσει από τα χρέη τους στο ελληνικό δημόσιο, όσους είναι κάτοικοι της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, επειδή "δεν υπάρχει η δυνατότητα απαίτησης της οφειλής, με συνέπεια να μην μπορούμε να τους στείλουμε ειδοποιήσεις"...

Οσοι, λοιπόν, έχετε χρέη στο δημόσιο και δε θέλετε να τα πληρώσετε, δεν έχετε παρά να μετακομίσετε στο Λιχτενστάιν ή την Ελβετία.

Ποιος είπε ότι η οικονομία δεν είναι πολιτική;

Γενιτσαρισμός

Υπάρχει μια άθλια κατηγορία μεταξύ των δημοσιογράφων, οι "πρώην ΚΚΕ", οι οποίοι έχουν προκαλέσει το δέος ακόμα και στους πλέον αντικομμουνιστές του χώρου με το γενιτσαρισμό τους. Προκειμένου να αποδείξουν στα αφεντικά την "αξία" τους, τις κρίσιμες ώρες προσφέρονται εθελοντικά να "μαγαρίσουν", με τη βρωμιά τους, τους λαϊκούς αγώνες και το ΚΚΕ. Τα ονόματά τους είναι πλέον γνωστά σε όλους και το άκουσμά τους προκαλεί αισθήματα αηδίας και την ανάγκη να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους με ορμητική "έξοδο σιέλων".

Ο τρόπος που επιχειρούν να παίξουν τον πεμπτοφαλαγγίτικο ρόλο τους είναι σχεδόν πάντα πανομοιότυπος. Μιλούν, δήθεν, "από τα μέσα" και εκφράζουν φόβους για το "αδιέξοδο" και την "ήττα" των λαϊκών αγώνων. Αυτοί οι οποίοι, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες, αλλά έχουν προδώσει με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων και έχουν ξεπουληθεί στον ταξικό αντίπαλο, επιχειρούν να εμφανίζονται τιμητές των αγώνων. Αυτό επιχείρησε - για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα - να κάνει και το γνωστό δημοσιογραφικό "λουλούδι" στη στήλη του χτες στην "Εξουσία". Ιδού ένα δείγμα: "Πάντως, τέτοιο ρεζιλίκι δεν το φανταζόμουνα μήτε εγώ που από την αρχή σας προειδοποίησα πως ο δεύτερος γύρος θα σημάνει αποδεκατισμό του αγροτικού κινήματος"! Αει χάσου, μίσθαρνο τριανταφυλλ-οργανάκι.

Αθλιότητες και μάσκες "εκσυγχρονιστών"

Δεν υπάρχει καλύτερη ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής από το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη της, που εξόρμησαν στη Θεσσαλία και τις άλλες επαρχιακές πόλεις το Σαββατοκύριακο, χρησιμοποίησαν την άθλια μέθοδο της "διπλής γλώσσας" για να μπορέσουν να προσεγγίσουν το ακροατήριό τους.

Ενώ στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την περασμένη βδομάδα, συμφώνησαν όλοι ότι η αναμέτρηση ήταν πολιτική και, άρα, πρέπει να κατασταλεί με τη χρήση βίας, στους αγρότες επιχείρησαν να εμφανίσουν ένα άλλο προσωπείο, δήθεν φιλολαϊκό, δήθεν φιλοαγροτικό, δήθεν διαλόγου. Ετσι, ο Τσοχατζόπουλος διαπίστωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δε λύνουν το αγροτικό πρόβλημα και "δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να κινούνται μόνα τους στην πορεία προς τη σύγκλιση", ο Λαλιώτης ανακάλυψε ότι "στην τροχιά προς τη σύγκλιση υπάρχουν και κινούνται άνθρωποι και όχι μόνο αριθμοί", ενώ η Β. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι "θα πάρει από το χέρι τον κ. Παττάκη και θα τον πάει στον πρωθυπουργό", λες και ο Παττάκης είναι ο Κοπελούζος, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης και οι άλλοι, με τους οποίους συναγελάζεται.

Παρ' όλα αυτά όμως, αυτό που κατάφεραν ήταν να εισπράξουν τη γενική περιφρόνηση των αγροτών και τις αποδοκιμασίες ακόμη και των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Καλά τα κατάφεραν...

Ανακούφιση για μια χούφτα πλουτοκράτες

"Ανοιξε ο δρόμος για την οικονομία" ήταν ο χτεσινός τίτλος της οικονομικής εφημερίδας του συγκροτήματος Μπόμπολα, μετά και το κλείσιμο της δεύτερης φάσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Προφανώς ορισμένοι - όπως ο μεγαλοκατασκευαστής Μπόμπολας - έχουν ταυτίσει την οικονομία με την τσέπη τους και τα δισεκατομμύρια των δημοσίων έργων. Για όλους αυτούς, ο αγώνας των αγροτών είναι οικονομικά και εθνικά "επιζήμιος", "αντικοινωνικός" και "αυταρχικός", γιατί ακριβώς απειλεί τις λεπτές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ της ομάδας Σημίτη και των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης. Και τι παράδοξο, αλήθεια! Εκείνοι που καταγγέλλουν τους αγρότες ως "καθυστερημένους", επειδή ζητάνε εθνικές επιδοτήσεις, είναι ακριβώς οι κρατικοδίαιτοι "επιχειρηματίες", που επιβιώνουν χάρη στα δημόσια έργα και τις δημόσιες προμήθειες ύψους τρισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτό που τους φόβισε από το ξέσπασμα των αγροτικών και των άλλων κινητοποιήσεων ήταν ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και η δική τους η σειρά. Κυριολεκτικά τους τρομοκρατεί η ιδέα ότι μπορεί να έρθει η στιγμή όπου δε θα μπορούν να λεηλατούν τον ιδρώτα των εργαζομένων και των αγροτών και να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ