ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Δε σκύβουν το κεφάλι

Χιλιάδες καθηγητές πορεύτηκαν χτες για μια ακόμα φορά στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί τους δάσκαλοι και μαθητές

Το κεφάλαιο "αγώνας" δε θα κλείσει εύκολα για τους καθηγητές, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μαθήματα διεκδίκησης. Το μήνυμα αυτό στάλθηκε ξεκάθαρο χτες, στη διάρκεια μιας ακόμα μεγαλειώδους κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας, που ανάγκασε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δεχτεί επιτέλους να συναντηθεί με τους καθηγητές.

Οπως φάνηκε, η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση την προηγούμενη μέρα, να καλλιεργήσει κλίμα απογοήτευσης και να απομονώσει τους εκπαιδευτικούς, είτε με κυβερνητικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για "διατάραξη της ομαλής πορείας του σχολικού έτους", είτε με ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίαζαν ως χρυσοπληρωμένους τους εκπαιδευτικούς, έπεσε στο κενό. Χιλιάδες ήταν και πάλι οι καθηγητές που έδωσαν το "παρών" στην πλατεία Κάνιγγος και μαζί τους, για μια ακόμα φορά, μαθητές αλλά και δάσκαλοι με αποφάσεις των συλλόγων τους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς και ανάγνωση ψηφισμάτων συμπαράστασης. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Θαν. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, που χαιρετίζοντας την κινητοποίηση τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε συναινούν, δε σκύβουν το κεφάλι, θα συνεχίσουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς, για αναβάθμιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που ολοένα υποβαθμίζεται. "Η επιχείρηση καταρράκωσης των εκπαιδευτικών που σχεδιάζεται, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ, δε θα περάσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί", τόνισε. Στη χτεσινή πορεία συμμετείχαν με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους διδασκαλικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Τη δυναμική παρουσία των μαθητών επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας,καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τη φιλολογία που αναπτύσσει για χαμένες διδακτικές ώρες, σε μια προσπάθεια να φέρει σε αντίθεση τους μαθητές με τους καθηγητές. "Θέλουν να ζητήσουμε και συγνώμη", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επαναλαμβάνοντας ότι οι καθηγητές δε θα γυρίσουν στα σχολεία με σκυμμένο το κεφάλι.

Αφού διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης μαθητικών συμβουλίων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Καρδίτσας,που εκτός από τη συμπαράσταση των αγροτών στους καθηγητές τόνιζε ότι "πιστεύουμε ότι τα προβλήματα των αγροτών και εργαζομένων δημιουργούνται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση",η πορεία ξεκίνησε.

Η πορεία Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της ΟΛΜΕ με σύνθημα "Απεργία διαρκείας: 15% για την παιδεία, 6.000 διορισμούς τώρα από την επετηρίδα". Ακολουθούσαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές που μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας κατέληξαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Οι εκπαιδευτικοί δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη", "Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" φώναξαν οι καθηγητές, ενώ επιστρατεύτηκε και το πικρό χιούμορ: "Αν θέλετε να δείτε σχολείο ανοιχτό, μόνο στην Παλλήνη θα το βρείτε αυτό","Δεν έχουμε τρακτέρ να τα κλατάρετε, με φραγκοδίφραγκα δε μας τουμπάρετε", "Σημίτη αν είσαι καθηγητής να πάρεις το μισθό που παίρνουμε κι εμείς", "Ετσι κι αλλιώς δε ζούμε με 100.000, γι' αυτό θα απεργούμε μέχρι το 2000" ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν πολύ χτες. "Το μέλλον μας είναι και δική μας υπόθεση", έγραφε το πανό της ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ εκεί ήταν και οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Αχαϊας και Ηλείας με πανό που έγραφε "Οχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο".

Στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας τους καθηγητές υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, που ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των καθηγητών ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Οι καθηγητές απέκλεισαν την οδό Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής σε όλη τη διάρκεια τη συνάντησης της αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά διά του πρωθυπουργού, προκάλεσε την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που συνέχισαν την πορεία τους μέσω της οδού Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, φωνάζοντας με μεγαλύτερη ακόμα ένταση τα συνθήματα "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" και "Οι καθηγητές μαζί με το λαό ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό". Οι συγκεντρωμένοι πριν διαλυθούν έδωσαν ραντεβού για σήμερα το απόγευμα, στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία.

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μας αφορά όλους!
  • Σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα στην Κάνιγγος, το συλλαλητήριο
  • Τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονιών, φοιτητών και σπουδαστών καλούν σε μαζική συμμετοχή
  • Μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονιών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας ρίχνονται σήμερα οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Αθήνας, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική, σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Εργάτες, υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, για να διαδηλώσουν όλοι μαζί, ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την αναβάθμιση της παιδείας και συνεπώς είναι αγώνας όλου του λαού.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η ΕΦΕΕ, η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας καλούν το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να συμμετάσχουν μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, τονίζοντας: "Ο αγώνας των εκπαιδευτικών πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα, ώστε να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί περισσότερο ο εκπαιδευτικός και το έργο του. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η συμπαράταξή μας σε ένα ενωτικό, ριζοσπαστικό κίνημα απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, είναι η μοναδική και αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας".

Του λαού υπόθεση είναι η παιδεία

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών για καλύτερη παιδεία και αντιμετώπιση των χρόνιων θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. "Οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα της παιδείας και στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στηρίζοντας το αυριανό (σ. σ., σημερινό) συλλαλητήριο",αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Π. Σοφός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας υπογράμμισε ότι "οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών έχουν φέρει στην επιφάνεια το μεγάλο εκπαιδευτικό πρόβλημα", τονίζοντας ακόμα την ανάγκη για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. "Πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το εργατικό κίνημα θέλει και μπορεί να υπερασπίζει τις κατακτήσεις του στην παιδεία και να απαιτεί μέτρα που να ενισχύουν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της".

"Το πρόβλημα της παιδείας αφορά όλον τον ελληνικό και κατά συνέπεια όλους τους εργαζόμενους". Αυτό τόνισε στο "Ρ" ο Γ. Μανουσογιαννάκης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος της Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", συμπληρώνοντας ακόμη: "Τα αιτήματα που προβάλλουν οι εκπαιδευτικοί, όπως η αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση, και φυσικά η βελτίωση της δικιάς τους οικονομικής θέσης, για να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα στο λειτούργημα που διατελούν, είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπαρασταθούν, με κάθε τρόπο και μέσο, στον αγώνα αυτό και όλοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της παιδείας και των εκπαιδευτικών".

"Καλούμε όλον τον αθηναϊκό λαό να συμμετάσχει μαζικά στο αυριανό παλλαϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, γιατί η εκπαίδευση πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων, διότι αυτοί είναι που θα πληρώσουν τη νύφη της παραπαιδείας", τόνισε ο Δ. Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ο Γ. Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης, τόνισε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι μια στενή οικονομική διεκδίκηση κάποιας κοινωνικής ομάδας, αλλά ένας αγώνας που αφορά το σύνολο της παιδείας, που αγκαλιάζει τους μαθητές και κυρίως τους εργαζόμενους της χώρας. "Είναι, πιστεύουμε, καιρός να δείξουμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες την αλληλεγγύη μας στους δασκάλους και τους καθηγητές που απεργούν σήμερα και να αξιώσουμε μαζί τους από την κυβέρνηση να αφήσει την αδιαλλαξία και να σκύψει με ενδιαφέρον και προσοχή στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει", κατέληξε.

Ο Γ. Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος κουβέντιασε το θέμα της παιδείας συνολικά και με ομόφωνη απόφασή του συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκπαιδευτικών "που πρέπει να γίνει αγώνας όλου του λαού. Εμείς θα συμμετέχουμε, συνέχισε ο δήμαρχος Περάματος, και καλούμε και το λαό του δήμου μας να συμμετέχει μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο".

Ο Ι. Ναζεντιάδης γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά κάλεσε όλους τους γονείς να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, δίνοντας δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. "Η νίκη των καθηγητών και των δασκάλων, τόνισε, θα είναι νίκη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, θα είναι νίκη όλου του λαού".

Από την πλευρά της ΟΛΜΕ ο Γρ. Καλομοίρης,γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στην ανάγκη πλατύτερης στήριξης του αγώνα των καθηγητών σημείωσε: "Ο αγώνας των καθηγητών αναδεικνύει το ευρύτερο ζήτημα για τη στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού. Είναι συνεπώς υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος και όλων των κοινωνικών κινημάτων, και αντικειμενικά εντάσσεται στη λογική συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου παιδείας".

  • Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στη Λευκάδα, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, της Ενωσης Γονέων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και της τοπικής ΕΛΜΕ, και αύριο στην Καρδίτσα στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν και οι αγρότες του νομού.
Δηλώνουν αλληλέγγυοι

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες φορείς, συνδικάτα, σωματεία κ. ά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια προβλήματά τους. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και καταδικάζει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αντί να δώσει λύσεις προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για το κλείσιμο των σχολείων στους εκπαιδευτικούς. Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών. Η Ενωση Γονέων και οι μαθητές της Καλλιθέας με ανακοίνωσή τους δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους εκπαιδευτικούς. Σε όλα τα μηνύματα συμπαράστασης οι εργαζόμενοι στέλνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους, για τη συμμετοχή τους στο σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν με ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων των Χανίων,οι οποίοι σύστησαν Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και αγρότες.

"Οι αγώνες των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, ο μαζικός, ενωτικός, ηρωικός ξεσηκωμός των αγροτών για τη δικαίωση των αιτημάτων τους έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στα κατώτερα όρια αντιλαϊκής συμπεριφοράς. Χωρίς δισταγμό η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλες εκείνες τις μεθόδους και μέτρα που είναι καταδικασμένα βαθιά στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυταρχισμό και τρομοκρατία, συκοφαντία και ύβρεις, αστυνομοκρατία και χουντική νομοθεσία του "αποφασίζομεν" και "διατάσσομεν", πρακτική του "διαίρει και βασίλευε" με προσπάθειες αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της", αναφέρει στην ανακοίνωση η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Νομού Χανίων.

ΚΚΕ
Τι μέτρα θα πάρετε;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό των καθηγητών, των δασκάλων και των νηπιαγωγών, αξιοπρεπείς συντάξεις, διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών εργασίας, κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού με διορισμό από την επετηρίδα, καθώς και εξασφάλιση λειτουργίας όλων των σχολείων σε πρωινή βάρδια, με τμήματα το πολύ έως 25 μαθητές, και περιορισμό έως την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Αυτή είναι η ερώτηση που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό το ΚΚΕ, με τη διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ.

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης τονίζεται ότι:

"Για σχεδόν ένα μήνα τώρα, ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται στο πόδι διεκδικώντας για όλα τα παιδιά του λαού ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο με δωρεάν φοίτηση και ταυτόχρονα την επιστημονική, παιδαγωγική και οικονομική αναβάθμιση των καθηγητών, των δασκάλων και των νηπιαγωγών".

"Οι μαθητές, οι γονείς, όλος ο λαός, συνεχίζει στην ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατανοεί και συμπαραστέκεται σ' αυτόν το μακροχρόνιο και εν πολλοίς ηρωικό αγώνα των εκπαιδευτικών. Εξάλλου τα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελούν αιτήματα όλου του λαού και της νεολαίας: Αύξηση των κρατικών εκπαιδευτικών δαπανών, αναβάθμιση της παιδείας, προάσπιση και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της, απόκρουση της ιδιωτικοποίησης και περιορισμό έως την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης".

"Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί την ίδια ώρα που συναντούν τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία όταν δεν τους απειλεί, προσπαθεί να τους δελεάσει με εξευτελιστικές "παραχωρήσεις" και με ανέξοδες υποσχέσεις ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ΘΑ αντιμετωπιστούν τα λεγόμενα θεσμικά αιτήματά τους (διορισμοί, μείωση ωραρίου κλπ.). Ταυτόχρονα - και μην παίρνοντας υπόψη τις ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και τις ομαλές σχέσεις διδασκόντων και διδασκόμενων - προσπαθεί να στρέψει τους μαθητές και τους γονείς τους ενάντια στους εκπαιδευτικούς απειλώντας ότι θα επιμηκύνει το διδακτικό έτος, ότι θα γίνονται μαθήματα και τα Σάββατα ή στις διακοπές του Πάσχα, ότι θα "κοπούν" οι μαθητικές εκδρομές κ. ο. κ. ", επισημαίνει ο Ορ. Κολοζώφ.

Η επίκαιρη ερώτηση καταλήγει σημειώνοντας: "Είναι φανερό πως αναβάθμιση της παιδείας δεν μπορεί να γίνει όταν η "ψυχή της εκπαίδευσης", δηλαδή ο εκπαιδευτικός, δεν αμείβεται αξιοπρεπώς, δεν καλύπτεται με επάρκεια ασφαλιστικά, οι συνθήκες εργασίας του δεν είναι ικανοποιητικές. Το σύνθημά τους "δάσκαλος φτωχός - αμόρφωτος λαός", αποτυπώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την αλήθεια αυτή".

ΚΚΕ
"Ολοι στο συλλαλητήριο"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Να συμμετέχουν όλοι σήμερα στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία, καλεί με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ.

Με την ανακοίνωση "το ΚΚΕ χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής να πάρουν μαχητικά μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς, στην πλατεία Κάνιγγος".

"Αποδείχτηκε, τονίζει, και πάλι μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι ο διατυμπανιζόμενος από την πλευρά της κυβέρνησης διάλογος ήταν παραπλανητικός και δεν είχε στόχο να λάβει υπόψη τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών. Η θέση όλων μας βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων γονιών και της νεολαίας".

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκδηλώσεις για την παιδεία

Εκδήλωση - συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, διοργανώνουν την Κυριακή,16 του μήνα, η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ στην περιοχή. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί φορείς του νομού. Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην Πετρούπολη

Εκδήλωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοργανώνουν από κοινού η Γ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Δημήτρης Γληνός", η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης και Δήμου Ιλίου και με τη βοήθεια του Δήμου Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Πετρούπολης. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Ορφέας Περίδης και το συγκρότημα "Σπυριδούλα".

Συνεχίζουν υπό πίεση

Με τον πρωθυπουργό να δηλώνει αναίσχυντα πως "άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν", απαντώντας κατηγορηματικά στα οικονομικά αιτήματα - αιτήματα επιβίωσης - των καθηγητών και τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνητικού κόμματος να κινεί θεούς και δαίμονες για να σπάσει το απεργιακό μέτωπο, δάσκαλοι και καθηγητές έβαλαν για μία ακόμα φορά χτες στη δοκιμασία των ψηφοφοριών την ανάγκη τους να παλέψουν για να ζουν αξιοπρεπώς και να κοιτάζουν με καθαρά μάτια τους μαθητές τους.

Οι μεν καθηγητές απάντησαν ξεκάθαρα με συνέχιση της απεργίας τους και την άλλη βδομάδα, παίρνοντας μία απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (79 ΕΛΜΕ υπέρ, 1 ΕΛΜΕ κατά και 4 ΕΛΜΕ λευκό). Ταυτόχρονα όμως, στη Διδασκαλική Ομοσπονδία έγινε καθαρό πως ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος του συνδικαλιστικού κινήματος από το κυβερνητικό κόμμα τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τον κλάδο. Η Ολομέλεια των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση για το μέλλον της απεργίας. Τελικά το ΔΣ της ΔΟΕ αναγκάστηκε να αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και την άλλη Τετάρτη, με νέες γενικές συνελεύσεις Δευτέρα και Τρίτη και νέα Ολομέλεια προέδρων την Τετάρτη.

Στο πλάι των εκπαιδευτικών οι γονείς

Τις προβοκατόρικες δηλώσεις που αυθαίρετα κάνει στα ΜΜΕ η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, καταγγέλλει η "Δημοκρατική Ενότητα Γονιών"

Τις προβοκατόρικες δηλώσεις που κάνει στα ΜΜΕ η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας ενάντια στην απεργία των εκπαιδευτικών και που έχουν σκοπό να σπείρουν τη σύγχυση στους γονείς και να τους αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα Γονιών",που συμμετέχει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι τοποθετήσεις των μελών της πλειοψηφίας έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αποφάσεις δεκάδων Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που συμπαραστέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους.

"Η παιδεία, τονίζεται, είναι υπόθεση όλου του λαού και αυτό θα κάνουν πράξη αύριο (σ.σ. σήμερα) οι γονείς, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο για την παιδεία, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους εργαζόμενους, για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διεύρυνση και αναβάθμισή της".

Πλήρη απασχόληση

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ με την Αλ. Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ - ΑΕΙ, αποτελούμενη από τους Γ. Σπάθη, πρόεδρο, Π. Κοντό, γραμματέα, και τους Γ. Σαγιά,Ν. Γελαδά,μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επίκαιρα και φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, που αφορούν στις διαδικασίες εξέλιξης του ΔΕΠ, και σύνθεσης των εκλεκτορικών σωμάτων, της αποκλειστικής απασχόλησης και του πανεπιστημιακού μισθολογίου.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναπτύχθηκαν οι θέσεις του Κόμματος γύρω από τα αιτήματα του ΔΕΠ, τονίζοντας την ανάγκη συγκεκριμένων αλλαγών στο σχέδιο νόμου για την εξέλιξη, που ήδη έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Παιδείας. Σε ό,τι αφορά την αποκλειστική απασχόληση, η αντιπροσωπεία του Κόμματος έκανε γνωστό ότι πρέπει να κυριαρχήσει η θέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΔΕΠ στα ΑΕΙ, ενώ για το πανεπιστημιακό μισθολόγιο εξέφρασε την άποψη ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει στην κάλυψη των απωλειών του μισθού του ΔΕΠ, προβάλλοντας επίσης και την ανάγκη συνάρτησης του πανεπιστημιακού μισθολογίου με την αποκλειστική απασχόληση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο

Και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην Καμάρα, οι πέντε ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, για να διαδηλώσουν πως η γνώση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και πως ο αγώνας για την παιδεία είναι αγώνας διαρκείας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος και να διατρανώσουν την απόφασή τους να παλέψουν για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Ηδη ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών δήλωσε τη συμμετοχή του στο αποψινό συλλαλητήριο, ενώ με ανακοίνωσή του καλεί τους συναδέλφους του φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά και να διεκδικήσουν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.

Σε ό,τι αφορά το απεργιακό κλίμα, φαίνεται πως οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αδικαίωτοι. Προχτές, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ανανέωσαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόφασή τους για συνέχιση της απεργίας και κλιμάκωση του αγώνα.

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους αγωνιζόμενους καθηγητές και δασκάλους εκφράζει με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση" Καλαμαριάς (ΑΔΕΚ) ενώ παράλληλα καταδικάζει την κυβερνητική αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό με τα οποία αντιμετωπίζονται οι λαϊκοί αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Τέλος, η ΑΔΕΚ δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών μέχρι την πλήρη δικαίωση των αγώνων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ