ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΚΑΙΟΙ ΣΑΜΟΥ
Χρειάζονται το δρόμο

Στην απομόνωση είναι καταδικασμένοι να ζουν οι κάτοικοι ενός χωριού της Δυτικής Σάμου, αφού σταμάτησε στη μέση η διάνοιξη του μοναδικού σύντομου δρόμου που χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα, ως μονοπάτι, για το Καρλόβασι. Λόγος γίνεται για τους Δρακαίους, ένα χωριό που ερημώνει μέρα με τη μέρα, αφού για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να κάνει το γύρο του μισού νησιού. Την καταγγελία κάνει με επιστολή του ο Χρήστος Χριστοδουλάκης, που είναι από τους Δρακαίους. Οπως αναφέρει, ο δρόμος που ένωνε το χωριό με το Καρλόβασι, διά μέσου των Σαϊτανιών - μια διαδρομή 11 χιλιομέτρων - έχει μείνει στη μέση, αφού η περιοχή Σαϊτανιών κηρύχτηκε, στις 11.2.94, με Προεδρικό Διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με εντολή της ΕΟΚ, Α ζώνης προστασίας. Δηλαδή χαρακτηρίστηκε περιοχή βιότοπου, δρυμού για φώκιες και μνημείο της φύσης και εκεί άρχισε ο "εξοστρακισμός" των γύρω χωριών και η ταλαιπωρία των κατοίκων.

Σήμερα, για να φτάσουν οι κάτοικοι της περιοχής στο Καρλόβασι, με τις απαγορεύσεις των αρχών της Σάμου, των Αθηνών και μαζί με τους... "μπίζνεσμαν" των Σαϊτανιών που έκαναν αγορές εκτάσεων στις παραλίες και σχέδια για "μπίζνες" και τουρισμό, κάνουν το γύρο της μισής Σάμου, διά μέσου Μαραθόκαμπου. Δηλαδή 100 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα. Μια διαδρομή που πολλές φορές γίνεται μοιραία, αφού, σε περιπτώσεις που κάποιοι χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην πόλη. Δύσκολα όμως είναι τα πράγματα και με τη συγκοινωνία, αφού, όταν κλείνουν τα σχολεία, έχει λεωφορείο δυο φορές τη βδομάδα. Οσον αφορά την τιμή του εισιτηρίου, 2.000 δραχμές, είναι αρκετά "τσουχτερή" για τους κατοίκους που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και παίρνουν σύνταξη 25.000 δραχμές το μήνα.

Στην καταδίκη των κατοίκων, πέρα από τον νομάρχη της Σάμου, την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ορισμένων μπίσνεσμαν, συμμετέχουν και κάποιοι ζωόφιλοι από το Καρλόβασι, που είναι κατά της διάνοιξης του δρόμου, για να μην "ενοχληθούν", όπως υποστηρίζουν, οι φώκιες. Κανένα λόγο όμως δεν κάνουν οι παραπάνω, για τα ταχύπλοα που διασχίζουν τις θάλασσες της περιοχής και για τους λουόμενους που αυξήθηκαν, μετά τις διαφημίσεις για τις καθαρές θάλασσες και παραλίες της περιοχής. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πέρσι τα Σαϊτάνια ήταν πεδίο βολής του στρατού και κανείς δεν έκανε τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τα τόσα προβλήματα που δημιουργούνται, τα χωριά της Δυτικής Σάμου πλέον ερημώνουν, αφού οι χωριανοί εγκαταλειμμένοι, αδικημένοι και ανυπεράσπιστοι από τους κυβερνώντες και μην αντέχοντας τα δεινά που επιφέρει η απομόνωση, λόγω της μακρινής διαδρομής και της πλημμελούς συγκοινωνίας, εγκαταλείπουν τα χωριά και ξενιτεύονται. Ζωντανό παράδειγμα το σχολείο των Δρακαίων, που πριν μερικά χρόνια είχε 54 μαθητές ενώ σήμερα έχει μόλις 6.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, οι κάτοικοι κάνουν έκκληση, για συμπαράσταση και βοήθεια, σε κάθε αρμόδιο, ζητώντας την άμεση συνέχιση της διάνοιξης του εναπομείναντος δρόμου των 5 χιλιομέτρων που θα ενώσει τους Δρακαίους με το Καρλόβασι, διά μέσου Σαϊτανίων.

ΛΑΡΙΣΑ
Ο ακριβότερος δήμος της χώρας
  • Υπερχρεωμένος ο δήμος
  • Βαριά φορολογία στους δημότες και ανυπαρξία έργου
  • Οικιστική ανάπτυξη έκτασης μέσα στον Πηνειό ενέκρινε ο Κ. Λαλιώτης
  • Καταγγελίες του συνδυασμού "Συνεργασία για τη Λάρισα"

Χρέη "μέχρι το λαιμό" δημιούργησε ο Δήμος Λάρισας, στα δυο χρόνια δημαρχίας του Χρ. Καφφέ,ενώ, ταυτόχρονα, επιβάρυνε πάρα πολύ οικονομικά τους δημότες, με αποτέλεσμα η Λάρισα να είναι η ακριβότερη πόλη της Ελλάδας με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη που είναι ο Πειραιάς. Ενα μόνο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Ο Δήμος Λάρισας επιβάλλει φόρο 46.000 δραχμών για ένα σπίτι 80 τ. μ., ενώ η δεύτερη στη σειρά πόλη επιβάλει 32.000 δραχμές.

Αυτά ανέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της δημοτικής κίνησης "Συνεργασία για τη Λάρισα".

Οι Χρ. Χαλκιάς, Αρ. Λαμπρούλης, Ειρήνη Κατσίγρα και Αγις Παπαστεργίου ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση του δήμου, αναφέροντας ότι:

  • Τα χρέη σε προμηθευτές, εργολάβους και εργαζόμενους ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια δραχμές και στο Συμβούλιο Περιοχής σε 270 εκατομμύρια δραχμές. Τόσο χρέος πρώτη φορά στα χρονικά έχει ο δήμος.
  • Η αύξηση κατά το ιλλιγιώδες ποσοστό του 57% στα δημοτικά τέλη το 1996 δεν έγινε για τις ανάγκες της καθαριότητας, όπως είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, αλλά για να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα του δήμου.
  • Η αύξηση των εσόδων που επικαλείται ο δήμαρχος - ο οποίος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει στην υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,που τον επισκέφτηκε στο δημαρχείο, ότι ο δήμος δεν έχει ανάγκη από λεφτά και η Λάρισα είναι πλούσια πόλη - οφείλεται στη φορομπηχτική πολιτική που επέβαλε στους Λαρισαίους, στην αύξηση λόγω πληθωρισμού της κρατικής επιχορήγησης και στην απορρόφηση χρημάτων για έργα που έχουν ενταχθεί στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το 1993, η οποία, μάλιστα, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.
  • Ταυτόχρονα ο δήμος κάνει μεγάλες σπατάλες και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 1996 αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 1995 οι δαπάνες για αμοιβές εργαζομένων, για να καλυφθούν οι αθρόες νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις και η αύξηση του ποσοστού για τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες φτάνει το 50%.
  • Το χειρότερο είναι ότι ο δήμος παρά την αύξηση των εσόδων δεν παράγει έργο, οι συνοικίες έχουν εγκαταλειφθεί.

Οι εκπρόσωποι της "Συνεργασίας για τη Λάρισα" κατήγγειλαν, επίσης, μια απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που - όπως τόνισαν - αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 1996 ο Κ. Λαλιώτης ικανοποίησε αίτημα 19 Λαρισαίων για ν' αναπτύξουν οικιστικά μια περιοχή 84 στρεμμάτων δίπλα στον Πηνειό, έξω από το Σχέδιο Πόλης, στην περιοχή που πριν ένα μήνα περίπου πλημμύρισε από τον Πηνειό! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγορεύουν την οικιστική ανάπτυξη ακόμη και μέσα σε ρέματα, πόσο μάλλον μέσα σε ποτάμια. Να σημειωθεί δε ότι ο Κ. Λαλιώτης δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη μελέτη της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που έχει υποβάλει ο δήμος από το 1993 και προβλέπει τι πρέπει να γίνει έξω από το Σχέδιο Πόλης, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Λάρισα.

Οι εκπρόσωποι της "Συνεργασίας" ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι για τις 13 Μάρτη διοργανώνεται ανοιχτή συγκέντρωση, όπου θα γίνει ο απολογισμός της Κίνησης και στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Κίνησης για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, μετά από συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής.

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαψεύδεται για τη διάψευση ο δήμαρχος

Με επιστολή του προς τον "Ρ" ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου,διαψεύδει ότι σε δημοτικό συμβούλιο επιτέθηκε με βρισιές και γροθιές εναντίον του Δημήτρη Νταβαρινού, μέλους της ΚΟΚαλυβίων του ΚΚΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στο φύλλο του "Ρ" στις 30/1 είχε δημοσιευθεί ρεπορτάζ όπου καταγγελλόταν η επίθεση που δέχτηκε ο Δ. Νταβαρινός από τον δήμαρχο. Ο Δ. Νταβαρινός, μετά την επιστολή του δημάρχου προς το "Ρ" με δική του γραπτή αυτή τη φορά δήλωση προς την εφημερίδα επαληθεύει την καταγγελία τονίζοντας ότι ο δήμαρχος στις 21/1 μετά το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τον "εξέβρισε χυδαία και τον γρονθοκόπησε" και ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Ο λόγος που έγινε αυτό επισημαίνει ο Δ. Νταβαρινός είναι επειδή σε ήπιο τόνο εξέφρασε τη γνώμη του για το δημοτικό σύμβουλο Σ. Λιάπη και άσκησε κριτική στον δήμαρχο για τις πολιτικές του επιλογές. Ο Δ. Νταβαρινός ακόμα καταγγέλλει τον δήμαρχο ότι "στην επιστολή που έστειλε στον "Ρ" για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ψεύδεται ασύστολα γιατί εγώ ποτέ δεν αποδύθηκα σε οχετό ύβρεων σε βάρος αυτού και της οικογένειάς του, αλλά αντιθέτως εκείνος και Ράμπο υπήρξε και τραμπούκος φώναζε ότι είναι, την ώρα της επίθεσης".

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απλήρωτοι πάλι οι εργαζόμενοι

Δεν περνάνε ούτε δύο μήνες και ξαναβρίσκονται - σε μόνιμη πια βάση - απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά. Ετσι για 12η μέρα μένουν πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου του δήμου, φτάνοντας στο σημείο, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, "να επαιτούν για να πάρουν τα χρήματά τους, τα δεδουλευμένα, που έπρεπε να έχουν πάρει, από την 1η Φλεβάρη".

"Πρέπει να γίνει κατανοητό, σημειώνουν, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από το υπουργείο Εσωτερικών, τους δημοτικούς συμβούλους ως την ΠΟΕ - ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επικρατεί στο δήμο και να είναι όλοι θεατές σ' αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο που έχει πάρει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ