ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Δεν έφερε τίποτα καινούριο

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αλλάζουν, στην ουσία, τη μαύρη εικόνα της Δυτικής Αττικής

Μια απ' τα ίδια, είναι ο απολογισμός της προχτεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα και ειδικά στα Ανω Λιόσια του εντεινόμενου ρατσισμού και της συνύπαρξης ανθρώπων και σκουπιδιών. Μια μέρα μετά, μακριά απ' τους αλαλαγμούς της πρώτης εντύπωσης για τα κανάλια, η παράθεση και μόνο των όσων επανέλαβε ως εξαγγελίες, που ήδη έχουν ξαναγίνει, ο πρωθυπουργός αρκεί για να καταδείξει ότι άλλος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του στη Δυτική Αττική και όχι βέβαια το ενδιαφέρον του για τη ζωή των κατοίκων εκεί.

"Θα ανατρέψουμε την εικόνα της πόλης",με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, την ομιλία του την Τρίτη στα Ανω Λιόσια στη συγκέντρωση - φιέστα, που του ετοίμασε ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας, για να πείσει για το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που τον τελευταίο καιρό έχει φτάσει στα επίπεδα των επιχειρήσεων "βουλκανιζατέρ". Ο πρωθυπουργός στη συγκέντρωση - φιέστα, που έγινε στο δημαρχείο, αλλά και στην ομιλία του μετά μέσα σε αυτό, εξαντλήθηκε σε μια σειρά υποσχέσεων και εξαγγελιών για έργα υποδομής και ανάπτυξης για την πόλη, που κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν στα σχέδια εδώ και καιρό, χωρίς να πει όμως πότε να ολοκληρωθούν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους "γνωστούς και φίλους υπουργούς" ωραιοποιώντας την κατάσταση, είπε στην ομιλία του ότι τα Ανω Λιόσια "θα γίνουν σε λίγο ένα μοναδικό υπερτοπικό πάρκο" και πως με τα έργα ανάπλασης της χωματερής "θα υπάρξει εδώ πράσινο που άλλες περιοχές θα ζηλεύουν"! Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας μίλησε, βέβαια, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανω Λιόσια και για τα έργα που γίνονται, δεν είπε κουβέντα όμως για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεσή τους και για την τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων. Αντιθέτως, έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει τους παριστάμενους υπουργούς "για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν"!

Ο Κ. Σημίτης, μιλώντας περί "λύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί", επανέλαβε παλιότερες εξαγγελίες που αφορούν:

Τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου στην περιοχή "Λίμνη" των Ανω Λιοσίων, κόστους εφτά δισ. χωρίς να πει όμως πότε θα ολοκληρωθεί. Επίσης επανέλαβε το γνωστό έργο ανάπλασης της χωματερής των Ανω Λιοσίων, χωρίς όμως να πει πότε αυτή θα κλείσει και πότε, επιτέλους, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Μίλησε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, χωρίς να αναφερθεί στις καθυστερήσεις της ΕΥΔΑΠ στην εκτέλεση των έργων διευθέτησης του ρέματος των "Ευπειρίδων" και την αβεβαιότητα, που έχουν εκφράσει υπεύθυνοι, για το πού θα βρεθούν χρήματα, που η ίδια η δημοτική αρχή είχε καταγγείλει παλαιότερα. Μίλησε, ακόμα, για την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή "Πανόραμα" κόστους 9,2 δισ. αποφεύγοντας φυσικά να αναφερθεί το πώς όλο αυτό το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο σε "γνωστό" εργολάβο. Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου για την εγκατάσταση 400 βιοτεχνιών, ύψους δύο δισ. κάτι που είναι στα σχέδια εδώ και καιρό και όπως λένε κύκλοι της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής δεν πρόκειται να γίνει ποτέ λόγω έλλειψης χρημάτων. Στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής με τους Τσιγγάνους εξήγγειλε την κατασκευή σπιτιών σε περιοχή του Μενιδίου. Την ίδια στιγμή όμως οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων δεν έχουν νερό και ρεύμα, ενώ οι καταγγελίες για διακοπή οικοδομικών αδειών και απαλλοτριώσεις τσιγγάνικων οικοπέδων από την τοπική πολεοδομία και τον δήμαρχο είναι καθημερινές.

Η δημοτική σύμβουλος της "Πανλιοσιώτικης Λαϊκής Ενότητας" Γιωργία Δελή, η οποία αρνήθηκε να πάρει μέρος στη φιέστα της Τρίτης δήλωσε στο "Ρ" ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν είχε ως στόχο τα προβλήματα της περιοχής, αλλά να δείξει το χαμένο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

"Η επίσκεψη και οι εξαγγελίες είχαν ακόμα ως στόχο να παρουσιάσουν και τον δήμαρχοδραστήριο, που παλεύει για την αναβάθμιση της πόλης, ώστε να σιγουρέψουν την επανεκλογή του. Οσον αναφορά δε, τα έργα που εξήγγειλε και παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι αλήθεια ότι ορισμένα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν. Από την άλλη η παρουσίασή τους έρχεται σε μια εποχή, που η ανεργία στην περιοχή έχει γιγαντωθεί και γι' αυτό τα χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν πολιτικά τους εργαζόμενους" τόνισε.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
"Πλαστική" βιτρίνα

Ξενόγλωσσες επιγραφές, που "εγγυώνται" τα διάδοση των προτύπων της τυποποιημένης κατανάλωσης, "στολίζουν" την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Η άδεια για παραδοσιακό εστιατόριο στην εν λόγω πλατεία, που προμηθεύτηκε ιδιώτης από το Δήμο Χαλανδρίου, μεταφράστηκε πρακτικά σε φαστ-φουντ και παγωτατζίδικο ξένης προέλευσης, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η παραδοσιακή λειτουργία της πλατείας, αλλά και η εικόνα τμήματος της πόλης.Μετά και τις αντιδράσεις των κατοίκων, το θέμα της ανάκλησης της συγκεκριμένης άδειας επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου. Από την πλευρά της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία", Λούλα Καρατζά τόνισε πως από την αρχή της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου καταστήματος αντιλαμβανόταν κανείς πως δε θα γινόταν παραδοσιακό εστιατόριο, όπως προέβλεπε η άδεια. "Επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα στο Χαλάνδρι, η παράταξή μας δεν ψήφισε καν την άδεια για τη δημιουργία εστιατορίου στην πλατεία. Η δημιουργία και λειτουργία φαστ-φουντ στην κεντρική πλατεία είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την πόλη μας. Οι ξενόγλωσσες επιγραφές στα καταστήματα, αλλά και τα παρελκόμενα - χάρτινα πιάτα, "πλαστικό" φαγητό, πλαστικά μιας χρήσεως - αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης", σημείωσε η Λούλα Καρατζά. Επισήμανε, ακόμα ότι ο λαός του Χαλανδρίου έχει ήδη αρχίσει να διαμαρτύρεται για την εξέλιξη που συντελείται στο κέντρο της πόλης.

Να διαφυλαχτεί το πολιτιστικό περιβάλλον

Την υποστήριξη και αλληλεγγύη της σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά της αλόγιστης κερδοσκοπίας, της εμπορευματοποίησης των ιστορικών τόπων και της κυριαρχίας των προτύπων της τυποποιημένης κατανάλωσης, εκφράζει, με επιστολή της προς τον δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις Χαλανδρίου, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον χαρακτήρα και τον κίνδυνο αλλοίωσης της παραδοσιακής λειτουργίας της πλατείας Χαλανδρίου. Με την πεποίθηση ότι "η σημερινή πρωτοβουλία θα αποτελέσει αφετηρία μονιμότερης επαφής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος", η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" επισημαίνει ταυτόχρονα ότι "η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των στοιχείων".

"Η δημοτική μας παράταξη έχει ασκήσει επανειλημμένα παρεμβάσεις για τις αλλοιώσεις που επιχειρούνται με αυξανόμενη συχνότητα στο πολιτιστικό περιβάλλον και τα στοιχεία της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης μας. Πιστεύουμε ότι οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν είναι αποκομμένοι και απομονωμένοι, αλλά διαμορφώνουν όλοι μαζί το ενιαίο πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε" τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική συνεργασία για την Αθήνα".

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Πότε θα γίνουν έργα τα λόγια;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς

Καυτά ερωτήματα για το τεράστιο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, που παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστη και έρμαιο των καταστροφών, απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λέων Αυδής και Ορέστης Κολοζώφ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Γεωργίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων υποβάλλοντας τα εξής ερωτήματα που αφορούν όλο το φάσμα του προβλήματος της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο:

  • Τι ποσοστό της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής καλύπτουν σήμερα οι μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους και ποια είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στον προγραμματισμό κατασκευής των έργων μέσα στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας;
  • Ποιες μελέτες έχουν γίνει, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, μετά την καταστροφή της Πεντέλης από τις πυρκαγιές; Πότε ολοκληρώνονται; Τι έργα έχουν γίνει και ποια προγραμματίζονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  • Εχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις που θα έχουν τα μεγάλα έργα, όπως το αεροδρόμιο Σπάτων, η περιφερειακή Υμηττού και ιδιαίτερα η Σταυρού - Ελευσίνας, στην περιοχή και γενικότερα στο Λεκανοπέδιο, όσον αφορά στην παροχέτευση των ομβρίων; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή προβλέπονται για την πρόληψη πλημμυρών και καταστροφών;
  • Ποια είναι η θέση των αρμόδιων υπουργών για το σχέδιο να περάσουν αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως προς το σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;
Οχι στον κατακερματισμό της ΕΥΔΑΠ

Παρά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες τα τρία τελευταία χρόνια, που στοίχισαν εκτός των άλλων και ανθρώπινες ζωές - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - παρά την εξαφάνιση τεράστιων δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην Πεντέλη, την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική και τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αίτια, είναι φανερό ότι το Λεκανοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει έρμαιο των φυσικών φαινομένων με ανυπολόγιστες ζημιές και επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η κάλυψη μόνο κατά 25% της αναγκαίας αντιπλημμυρικής προστασίας - υπογραμμίζουν οι βουλευτές - η έλλειψη συγκεκριμένου γενικότερου σχεδιασμού, η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες των 300 δισ. που χρειάζονται, έρχεται να συμπληρωθεί με την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη αντιπλημμυρικής προστασίας, με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, η οποία καλείται να αναλάβει τα έργα μέρους της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αυτά τα σχέδια για κατακερματισμό της ΕΥΔΑΠ, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό, μακροχρόνιο προγραμματισμό με την αναγκαία ιεράρχηση και προτεραιότητες κατασκευής των έργων - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εκτός των άλλων αρνητικών επιπτώσεων θα οδηγήσουν ένα σημαντικό και σχηματισμένο οργανισμό, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, στην ιδιωτικοποίηση και την επιβολή πρόσθετων τελών και φόρων σε βάρος των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου.

Τα παλαμάκια

"Τα εύκολα χειροκροτήματα δεν τα θέλουμε", είπε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο Δήμο Ανω Λιοσίων, μιλώντας για το "έργο" της κυβέρνησης μπροστά σε πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν. Και οι τελευταίοι ξέσπασαν σε ζωηρά χειροκροτήματα...

Την ίδια ώρα η Αστυνομία κρατούσε σε απόσταση βολής όσους επέμεναν να μη χειροκροτούν...

ΛΕΣΒΟΣ
Σαράντα "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις

Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζουν αιρετοί της Λέσβου. Οι ίδιοι κάνουν σαφές πως οι συνενώσεις πρέπει να είναι εθελοντικές και να συνοδεύονται από ουσιαστικά κίνητρα προς τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 40 δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που είναι επικεφαλής συνδυασμών του νησιού, υπογράφουν κείμενο, στο οποίο σημειώνεται πως πριν δύο χρόνια με πολλές διακηρύξεις και υποσχέσεις δημιουργήθηκαν τα Συμβούλια Περιοχής, για να προωθήσουν τη διακοινοτική συνεργασία των ΟΤΑ, αλλά υπονομεύτηκαν, δίχως αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό.

"Σήμερα, τονίζουν οι αιρετοί, προβάλλονται ξανά οι αναγκαστικές συνενώσεις Κοινοτήτων, όχι στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά μιας λιτότητας που περικόπτει θεσμοθετημένα έσοδα της Αυτοδιοίκησης".

"Βεβαίως, συνεχίζουν, οι συνενώσεις πρέπει να προωθηθούν όπου μπορούν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα, με αναγκαία έργα και κοινές υπηρεσίες, όπου υπάρχει οικιστική ενότητα, με τη συμφωνία των δημοτών. Οι υπάρχουσες γεωγραφικές ενότητες πολλές φορές παρεμποδίζουν, αντί να ευνοούν τις συνενώσεις. Ιδιαίτερα στα παραμεθόρια νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι στις δυσμενείς επιπτώσεις των αναγκαστικών συνενώσεων, με την εγκατάλειψη μικρών οικισμών, αγροτικών καλλιεργειών και την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ