ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
"Φορτώνονται" και με άλλες αρμοδιότητες

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Στρ. Κόρακα για τους παιδικούς σταθμούς, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο που θα μεταφέρει, εκτός από τους σταθμούς, και άλλες αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας στους ΟΤΑ

Με πρόσχημα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια και την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων, η κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών, μέσω της μεταφοράς της ευθύνης τους από το υπουργείο Υγείας στους ΟΤΑ.

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα,ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο θα μεταφερθούν στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί, αλλά με νομοσχέδιο - που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή - θα περάσουν και άλλες αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας, χωρίς ταυτόχρονα να πει λέξη για το πώς θα ανταποκριθούν οικονομικά οι ΟΤΑ.

Στην παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε τη συνεχή υποβάθμιση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών, επισημαίνοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα μικρά συχνά ερειπωμένα και γενικά ακατάλληλα κτίρια που στεγάζονται. Αναφερόμενος στο προσωπικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τόνισε: "Είναι το πιο κακοπληρωμένο όλων των υπουργείων. Επιπλέον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για την υγειονομική του περίθαλψη. Δεν έχουν επίδομα ευθύνης, βιβλιοθήκης κλπ. σαν να μην έφτανε αυτό. Είναι ζωτικά αναγκαίο να μείνουν οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ενιαίος συνολικός προγραμματισμός της προσχολικής αγωγής. Αντί γι' αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περάσει τους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς στους δήμους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Αδιαφορώντας αν έτσι θα επιβληθούν νέα χαράτσια στους γονείς".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμα τους κινδύνους για το προσωπικό από την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, λόγω της μετατροπής τους από δημόσιους σε δημοτικούς υπάλληλους, τονίζοντας: "Είναι ένα πλήγμα στη μονιμότητά τους".

Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
"Δεν ανακόπτεται η πορεία των σταθμών στους δήμους"

Κατηγορηματικός ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στους κρατικούς σταθμούς, οι οποίοι έκαναν χτες μαχητικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε, χτες, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιαςμ, Κ. Γείτονας,στους εργαζόμενους στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ): "Η πορεία των σταθμών στους δήμους δεν ανακόπτεται".

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ ξεκίνησαν από χτες 48ωρη απεργία και έχουν προγραμματίσει νέα τριήμερη απεργία για τις 19 - 21 Φλεβάρη. Στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, τα προεδρεία των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στους ΚΠΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Διαχειριστών, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού) έθεσαν στον Κ. Γείτονα τα βασικά τους αιτήματα: Παροχή δωρεάν δημόσιας προσχολικής αγωγής, δηλαδή να ανακληθεί ο νόμος μεταφοράς των σταθμών στους ΟΤΑ, και διασφάλιση της εργασιακής τους κατάστασης. Επισήμαναν, δε, στον υπουργό ότι ο τρόπος λειτουργίας των σταθμών, γενικά, πρέπει να εποπτεύεται από έναν φορέα, να μην είναι δηλαδή στη δικαιοδοσία του κάθε δήμου.

Για την ικανοποίηση του πρώτου αιτήματος, την επιστροφή των ΚΠΣ στο υπουργείο, ο Κ. Γείτονας ήταν αρνητικός, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της διασφάλισης της εργασιακής κατάστασης των εργαζομένων. Τους είπε - χωρίς να προσδιορίσει χρονικά - ότι θα συζητήσει το θέμα της εργασιακής τους σχέσης με τους συναρμόδιους υπουργούς και θα τους καλέσει για να τους ενημερώσει.Η συγκέντρωση των εργαζομένων - επί δυόμισι ώρες - στο υπουργείο ήταν μαζική. Συνεχώς έφταναν και ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλόγους γονέων διαφόρων σταθμών. Οι εργαζόμενοι "περιέφραξαν" την οδό Αριστοτέλους με παιδικές ζωγραφιές και είπαν, αρκετές φορές, με παραστατικό τρόπο, το παιδικό τραγουδάκι "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ".

Η πορεία που ακολούθησε ήταν εξίσου δυναμική. Αρχικά είχε προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,είχε σειρά συναντήσεων με υπουργούς, μεταξύ αυτών και με τον Κ. Γείτονα. Επειδή, όμως, την ίδια ώρα έκαναν πορεία και οι καθηγητές, τα "μπλόκα" των αστυνομικών τους σταμάτησαν στη Βουλή. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι: "Παιδικός σημαίνει αγωγή και όχι επιχείρηση δημοτική", "Θέλουμε δημόσια προσχολική αγωγή. Οχι στους δήμους οι παιδικοί σταθμοί" και "Οχι στην άρση της μονιμότητας". Επιτροπή των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα και στον υφυπουργό στονπρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος τους είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Κ. Σημίτη.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έκαναν χτες και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και την κατάργηση των ΚΠΣ, μέσα από την εκχώρησή τους στους ΟΤΑ. Ηδη από τους 1.400, οι 350 έχουν περάσει στους δήμους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος ο Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στους ΚΠΣ συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.
"Εκσυγχρονιστική" αδιαφάνεια στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών" καταγγέλλει ότι η ηγεσία της Συνομοσπονδίας αρνήθηκε να της παραχωρήσει στοιχεία για τα παραστατικά των συνέδρων που παίρνουν μέρος στο συνέδριο, το οποίο γίνεται στην Αθήνα από 21 έως 23 Φλεβάρη

Την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), καταγγέλλει η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών" (ΕΣΚΤ) για την άρνησή της να δώσει στην Κίνηση μια σειρά στοιχεία για το συνέδριο, που οργανώνει η ΕΣΑΕΑ στην Αθήνα (21 - 23 Φλεβάρη).

Η ΕΣΚΤ συμμετέχει στο συνέδριο εκπροσωπώντας ικανή ομάδα συνέδρων και ζήτησε απ' τις αρχές του Φλεβάρη να ενημερωθεί για τα παραστατικά των συνέδρων, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους ενημερώσουν για τις θέσεις της παράταξης, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο δεκάδων κέντρων κατάρτισης σ' όλη τη χώρα για τους αναπήρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η ΕΣΑΕΑ χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για λογαριασμό όλων των αναπήρων, αλλά "η Εκτελεστική Γραμματεία και το Γενικό Συμβούλιο αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία", όπως καταγγέλλει η ΕΣΚΤ. Μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Πρόνοιας - και τώρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Π. Κουρουπλής,καθώς και ο νυν γραμματέας Πρόνοιας Π. Αποσκίτης.

"Αλήθεια, τι φοβούνται οι κρατικοδίαιτοι και διαχειριστές των διάφορων προγραμμάτων της ΕΣΑΕΑ από τον έλεγχο από μέρους μας των δικαιολογητικών των διάφορων οργανώσεων που θα πάρουν μέρος στο επικείμενο συνέδριο; Τι φοβάται η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ από την επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους συνέδρους;", ρωτά η ΕΣΚΤ.

Η ΕΣΚΤ αποκαλύπτει ότι μέλη της ΕΣΑΕΑ είναι πανελλήνιοι σύλλογοι τυφλών, παραπληγικών κλπ., αλλά και νομαρχιακοί σύλλογοι (Κοζάνης) γενικώς ατόμων με ειδικές ανάγκες, και θέτει το ερώτημα: "Πώς λοιπόν θα ελεγχθούν πιθανές διπλοψηφίες;". Υπάρχουν ακόμα σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων με μέλη γονείς και κηδεμόνες ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων με κατάλληλη εξουσιοδότηση από κάποιον κηδεμόνα ενός οποιουδήποτε τρίτου.

Και πάνω απ' όλα, όπως υπογραμμίζει η ΕΣΚΤ, υπάρχει το εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η κάθε οργάνωση εκλέγει όπως θέλει τους αντιπροσώπους της στο συνέδριο και η ίδια η Συνομοσπονδία εκλέγει τα όργανά της με μεικτό πλειοψηφικό του χειρίστου βαθμού, "για να μπορούν οι άνθρωποι της κυβέρνησης να κρατούν δέσμιους τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να μην αντιδρούν στις κυρίαρχες επιλογές". Τι, αλήθεια, είπαν με το σκάνδαλο του κλεισίματος δεκάδων ειδικών κέντρων κατάρτισης; ρωτά η ΕΣΚΤ και τονίζει: "Γι' αυτό και φοβούνται πολύ και από τον έλεγχο των στοιχείων γιατί θα αναδειχτεί πόσα παράθυρα υπάρχουν ανοιχτά για τη νόθευση της θέλησης των μελών της ΕΣΑΕΑ". Η ΕΣΚΤ θα δώσει τη μάχη του περιορισμού της νοθείας στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ, θα αποκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της ηγετικής ομάδας, καθώς και της κυβέρνησης, που αφήνουν να λειτουργούν αφανείς και ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί, οι οποίοι διαχειρίζονται τεράστια ποσά.

Τέλος, η ΕΣΚΤ καλεί κάθε τίμιο σύνεδρο σε κοινή δράση για τον εκδημοκρατισμό των συνδικαλιστικών οργάνων, για να σταματήσει κάθε αισχρή εμπορευματοποίηση των αναγκών και των προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης

Με συγκεντρώσεις σε έξι πόλεις απαντούν σήμερα οι συνταξιούχοι στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τρίτη Ηλικία. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Γιάννενα,Αγρίνιο και Λάρισα.Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, Τραπεζών - οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 27 Φλεβάρη.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, καθώς και τη διαμόρφωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΝΑΤ στο 80% του μισθού που προκύπτει από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης ζητούν να διαμορφωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών στο 80% των ενεργεία εργαζομένων.

Τη σημερινή συγκέντρωση την Αθήνα την οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΣΑ και θα γίνει στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Πειραιά της ΠΕΑΕΑ καλεί τους αντιστασιακούς των παραρτημάτων του Πειραιά, της Κοκκινιάς, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού, του Περάματος και της Σαλαμίνας να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Επίσης με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ καλεί τα μέλη του να συμπαραταχτούν με όλες τις δυνάμεις τους στην κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη η ΣΕΑ των Συνταξιούχων έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους συνταξιούχους όλων των κλάδων να ενισχύσουν τον συνταξιουχικό αγώνα.

Στην Καβάλα η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 π.μ.

Πανηπειρωτική συγκέντρωση των συνταξιούχων οργανώνει η τοπική ΣΕΑ (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ) στα Γιάννενα στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 10.30 π.μ.

Τη συγκέντρωση στη Λάρισα οργανώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις του ΙΚΑ, του ΤΣΑ και του ΝΑΤ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, ώρα 10 π.μ..

Νέα δίκη ζητά πάλι ο Καλαμπόκας

Τις χριστιανικές του αρετές επικαλείται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γ. Καλαμπόκας,ζητώντας από τον Αρειο Πάγο να δικαστεί για τέταρτη φορά. Ο Γ. Καλαμπόκας εκτίει ποινή κάθειρξης στις Φυλακές Κασαβέτειας 17 ετών και τριών μηνών για τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα.

Στην αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο Γ. Καλαμπόκας στον Αρειο Πάγο στρέφεται κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας που τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ο Γ. Καλαμπόκας υποστηρίζει ότι το δικαστήριο κακώς επέτρεψε τη χήρα του άτυχου καθηγητή να κάνει δηλώσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου προκαλώντας "δυσφορία και σοβαρό φόβο για επηρεασμό των δικαστών", ενώ ανέφερε ότι συμπεριφέρεται στη χήρα Τεμπονέρα "με συμπάθεια και χριστιανική αγάπη".

Τέλος, επικαλείται κακή σύνθεση του δικαστηρίου, ισχυριζόμενος πως οι τέσσερις ένορκοι που το συγκροτούσαν "ανήκουν σε άλλους αντίπαλους πολιτικούς χώρους".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παρέμβαση για τις υγειονομικές παραβάσεις

Τη γρήγορη εκδίκαση από τα δικαστήρια υποθέσεων που αφορούν παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού σε κυλικεία σχολείων και οίκους ευγηρίας, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ηλ. Σπυρόπουλος με έγγραφο που έστειλε προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο χρονικό διάστημα από 1 - 5 - 1996 μέχρι 30 - 11 - 1996 έχουν υποβληθεί 46 μηνύσεις για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού, εκ των οποίων μόνο οι οκτώ έχουν προσδιοριστεί, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμούν για σύνταξη κατηγορητηρίου.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν αυτές οι υποθέσεις και υπέδειξε μάλιστα τη χωρίς βραδύτητα εκδίκασή τους, γιατί αν συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια στο τέλος του σχολικού έτους ή στη χειρότερη περίπτωση, αφού θα έχει παρέλθει η σχολική χρονιά.

Με άλλο έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας Η. Σπυρόπουλος ζητάει να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελικό λειτουργό για την υγιεινή και ασφάλεια του 6ου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στο Κορδελιό και αν διαπιστωθούν ευθύνες, οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν σε δίκη το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, υπάρχει πρόβλημα για την ασφάλεια των 200 μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου.

Τα χαμόγελα

Χαμογελαστός βγήκε απ' τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας αλλά οι κουβέντες έβγαιναν με το τσιγκέλι παρά το ότι έγινε συζήτηση "εφ' όλης της ύλης για τις πολιτικές σε όλους τους τομείς της υγείας".

Κατά τ' άλλα το σχέδιο για την υγεία δεν μπαίνει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο γιατί προηγείται ο "κοινωνικός διάλογος" και μετατίθεται για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Εχει πολλά αυτό το νομοσχέδιο: Θέματα για τις εργασιακές σχέσεις και την εξέλιξη των γιατρών, τη διοίκηση των νοσοκομείων κλπ. Γενικώς "έχει κόστος".

Βέβαια για να έχεις δημόσια και δωρεάν περίθαλψη πρέπει να την πληρώσει το κράτος. Αλλά η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και ως φαίνεται το κόστος θα το έχουν οι ασθενείς και τα "υγιή άτομα".

Μ' άλλα λόγια τα χαμόγελα του υπουργού προοιωνίζονται ότι θα κλάψουν μανούλες...

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κατάχρηση από υπάλληλο του ΤΕΒΕ

Απάτη σε βάρος του ΤΕΒΕ και των ασφαλισμένων του ερευνά ο εισαγγελέας Χαλκίδας κ. Αγγελής, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από τη διοίκηση του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων, η διοίκηση του ΤΕΒΕ έκανε διοικητικό - οικονομικό έλεγχο στο γραφείο της Χαλκίδας και έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν υπάλληλο, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί δεκάδες εκατομμύρια δραχμές (γίνεται λόγος για 40 εκατομ. δρχ.), τα οποία εισέπραττε από ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος που είχε την αρμοδιότητα είσπραξης των εισφορών και επικόλλησης των ενσήμων, αντί να κολλήσει καινούρια, ξεκολλούσε ένσημα από παλιά βιβλιάρια ασφαλισμένων που είχαν πεθάνει και υπήρχαν στα Ταμείο και τα κολλούσε στα εν ενεργεία. Υπήρχαν, μάλιστα, περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι του Ταμείου από κοινότητες κοντά στη Χαλκίδα (προς διευκόλυνσή τους!) είχαν δώσει στον υπάλληλο - τον οποίο εμπιστευόταν λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του στο ΤΕΒΕ - τα βιβλιάριά τους.

Η διοίκηση του ΤΕΒΕ φέρεται διατεθειμένη να καλύψει τις υποχρεώσεις των εξαπατηθέντων ασφαλισμένων οι οποίοι είναι πολλοί.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Οχι στην "ειδική αμοιβή"

Δεν αποδέχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την καταβολή ειδικής αμοιβής στους αστυνομικούς που θα εντοπίζουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Με ανοιχτή επιστολή της προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης, επισημαίνει ότι η βεβαίωση των παραβάσεων είναι υποχρέωση των αστυνομικών και η έξτρα ειδική αποζημίωση λειτουργεί αρνητικά, όπως συνέβη κατά το παρελθόν με τις παραβάσεις για το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και για τη ρύπανση των οδών από το πλύσιμο των οχημάτων. Η ΠΟΑΣΥ προτείνει να καταβάλλεται η ειδική αμοιβή από το επικουρικό Ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών και μάλιστα να εισπράττεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία της Αστυνομίας.

Πρόληψη, η καλύτερη ασπίδα στον καρκίνο

Αμεσο κίνδυνο κύρια για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της γυναίκας και κατά δεύτερο λόγο στα άλλα όργανα της πρωκτογεννητικής περιοχής αποτελεί η ύπαρξη του ιού HPV που προκαλεί τα γνωστά κονδυλώματα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γ. Μπόντης και Θ. Αγοραστός ενόψει της επιστημονικής συνάντησης με θέμα "Καρκινογέννηση στο γυναικείο γεννητικό σύστημα" που διοργανώνει στις 15-16 του Φλεβάρη η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Η ύπαρξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει ανιχνευτεί στο 93% των εξετασθέντων καρκίνων. Αυτό επισημαίνουν πως η εμφάνιση του ιού δε σημαίνει από μόνη της και ταυτόχρονη ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά σηματοδοτεί σοβαρούς κινδύνους.

Η πρόληψη τόνισαν είναι η μεγαλύτερη ασπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου και των άλλων οργάνων της περιοχής.

Στο κεφάλι, από τα τρία μέτρα

Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον μικρό Αλβανό

Από απόσταση τριών μέτρων πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό Δημήτρη Ανδρεόπουλο ο νεαρός Αλβανός Εριόν, που πέθανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του από την Καστοριά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό δήλωσε ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροτομή στο πτώμα του άτυχου παιδιού, επισημαίνοντας ότι το θύμα έφερε διαμπερές τραύμα στην κροταφική χώρα. Ο αστυνομικός, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ισχυρίζεται ότι ο ανήλικος Αλβανός σκοτώθηκε κατά λάθος, αφού ο ίδιος δεν πυροβόλησε σκοπεύοντας το παιδί, αλλά τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

Κι ενώ διεξάγεται ΕΔΕ από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της Καστοριάς, ο Δ. Ανδρεόπουλος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή. Οσον αφορά τους τρεις λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο ίδιο όχημα με το θύμα και είναι οι μόνοι μάρτυρες του αιματηρού επεισοδίου, πέρα από τους αστυνομικούς, άρχισε η διαδικασία της απέλασής τους. Πώς όμως θα φωτιστεί αυτή η υπόθεση, όταν στη δίκη που θα ακολουθήσει, θα παρευρίσκονται μόνο οι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου αστυνομικού;

Μαχητική ήταν η συγκέντρωση των εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς έξω από το υπουργείο Υγείας

Μαζί με τους εργαζόμενους ήταν και παιδιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ