ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Αποκάλυψη της πραγματικότητας

Του Σπύρου ΣΤΡΙΦΤΑΡΗ

Στις μέρες "εκσυγχρονισμού" που ζούμε δεν ακούσαμε μόνο φοβέρες και συκοφαντίες, δεν είδαμε μόνο δολιοφθορές και τρομοκρατία, για τους "καθυστερημένους" αγρότες, που αντιστέκονται στον εξανδραποδισμό τους.

Ο υπουργός Γεωργίας σαν φτωχός πολιτικάντης, που είναι και με το περισσό θράσος που τον διακρίνει, όπως και την κυβέρνησή του, δε δίστασε, ο αθεόφοβος, να επικαλεστεί και τον Μαρξ, για να υπενθυμίσει στους αγρότες και το ΚΚΕ ότι στον καπιταλισμό η μικρή και μεσαία αγροτιά είναι καταδικασμένη να εγκαταλείψει την παραγωγή και τη γη της και να τη δώσει στις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις ή στους πλουσιοχωρικούς, που μπορούν να παράγουν "ανταγωνιστικά". Ολα, λοιπόν, στο όνομα του ανταγωνισμού.

Ο λαλίστατος, αλλά ανίδεος υπουργός, όμως, ακολουθεί και δω την πεπατημένη. Ανταγωνιστικό γι' αυτόν και την κυβέρνησή του, όπως και εκσυγχρονιστικό, είναι ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο.

Γι' αυτό με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες, ότι οι περιορισμοί και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας είναι προς το συμφέρον τους. Η πτώση των τιμών παραγωγού είναι εξυγίανση της αγοράς. Ενώ σταθεροποίηση της αγροτικής οικονομίας είναι η αύξηση των κερδών, όσων πολυεθνικών δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, είτε ως αγοραστές αγροτικών προϊόντων, είτε ως προμηθευτές μέσων και εφοδίων. Γι' αυτούς, σύμφωνα με τη λογική που θέλουν να επιβάλουν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης στο λαό, δεν υπάρχει κανένα όριο στα κέρδη και την αισχροκέρδεια. Οσο πιο πολλά τα κέρδη τους τόσο πιο καλά πάει η οικονομία, υποστηρίζουν δογματικά υπουργοί και υπάλληλοι των πολυεθνικών.

Ελα όμως, που οι "καθυστερημένοι, κατά Τζουμάκα, αγρότες τους πήρανε χαμπάρι και βγήκαν στους δρόμους! Γιατί γνώρισαν πολύ καλά ότι, για να έχουν κέρδη τα αφεντικά της κυβέρνησης πρέπει αυτοί να πουλάνε τζάμπα τη σοδειά τους. Διαπίστωσαν ακόμη ότι, για να μπορούν οι πολυεθνικές να τους εκβιάζουν και να παίρνουν την παραγωγή τους για "ένα πιάτο φακή", η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καταργούν σταδιακά τις ελάχιστες τιμές παραγωγού, ή τις καθορίζουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που, όχι μόνο αφήνουν τεράστια περιθώρια κέρδους, αλλά και οι ίδιες οι πολυεθνικές δίνουν κάποτε κάτι παραπάνω στους παραγωγούς, αφού έτσι κι αλλιώς έχουν τεράστια περιθώρια.

***

Θέλοντας να καλύψουν αυτή τη σκανδαλώδη εύνοια απέναντι στην πλουτοκρατία, μιλάνε για τις επιδοτήσεις που δίνει η ΕΕ στους αγρότες. Εχουν το θράσος να διατυμπανίζουν, αυτοί και όλοι όσοι προσκυνάνε στο εικονοστάσι του Μάαστριχτ, ότι το 45% του εισοδήματος του αγρότη το αποτελούν οι επιδοτήσεις της ΕΕ. Δεν κάνουν, όμως, τον κόπο να πουν στον ελληνικό λαό ότι ο μέσος όρος του εισοδήματος του αγρότη, μαζί με τις επιδοτήσεις, φτάνει δε φτάνει στο 60% του μέσου όρου του εισοδήματος του ελληνικού πληθυσμού. Ούτε φυσικά διανοούνται να πουν στον ελληνικό λαό ότι και απ' αυτά τ' αργύρια της προδοσίας ένα μεγάλο μέρος το καρπώνονται οι φίλοι, σύμμαχοι, και αφεντικά της κυβέρνησης.

Ολοι γνωρίζουν ότι οι εκκοκκιστές, με τα διπλοζυγίσματα στο βαμβάκι, καρπώνονται κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια από τις επιδοτήσεις, όπως και οι ελαιουργικές εταιρίες. Ξέρουν οι αγρότες παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου, βιομηχανικής ντομάτας, χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών ότι κάθε χρόνο εκβιάζονται και υπογράφουν πλαστά εξοφλητικά τιμολόγια, για να επωφεληθούν οι μεταποιητές τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις. Ακόμη και επιταγές δίνουν στους μεταποιητές οι πατριώτες του κ. Τζουμάκα πορτοκαλοπαραγωγοί, για να πληρωθούν τα πορτοκάλια λιγότερο και από την επιδότηση.

Δεν κάνουν, δηλαδή, μόνο πλάτες ΕΕ και κυβερνήσεις στις πολυεθνικές για να αγοράζουν τζάμπα την αγροτική παραγωγή, αλλά τους διευκολύνουν να κλέβουν και αυτά τα ψίχουλα των επιδοτήσεων, που τα δίνουν για αντιστάθμισμα στην πολύ μεγαλύτερη κλεψιά που κάνουν τα αφεντικά.

Και δεν είναι μόνο ψεύτες και υποτακτικοί οι κυβερνώντες. Αποδείχτηκαν και μαέστροι στο διχασμό του λαού.

***

Τους ακούσαμε αυτές τις μέρες, περιφρονώντας κάθε ανθρώπινη αξία, να συγκρίνουν τα εισοδήματα των ανέργων με αυτά των αγροτών. Να χωρίζουν τους αγρότες σε πεδινούς και ορεινούς. Να λένε λόγια συμπόνιας για τους άνεργους και τους ορεινούς. Λες και δεν είναι η πολιτική τους που δημιουργεί την ανεργία. Δεν είναι η αντιαγροτική πολιτική τους που έκανε τις ορεινές περιοχές έρημες και ακατοίκητες.

Αθελά τους, όμως, αποδεικνύουν μια πραγματικότητα και την ουσία της πολιτικής τους. Θέλουν τα εισοδήματα των αγροτών και όχι μόνο, να συγκλίνουν με αυτά των ανέργων. Και δεν τους φτάνει που ερημώθηκαν τα ορεινά, πρέπει να ερημωθούν και τα πεδινά.

Αυτή που είναι η ουσία της πολιτικής τους, αυτό ομολογούν όταν κάνουν τέτοιες συγκρίσεις. Απ' αυτούς, όμως, που δεν ντρέπονται να οργανώνουν συγκεντρώσεις αντιφρονούντων, τύπου καρφίτσας, για να αντιμετωπίσουν τον αγώνα των ναυτεργατών, όλα μπορεί να τα περιμένει κανένας.

Εκείνοι, όμως, που δεν περιμένουν, είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Οχι μόνο τώρα απέδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μετατραπούν σε μοιραίους, άβουλους και υποτακτικούς, όπως τους θέλει η ΕΕ και η κυβέρνηση, αλλά θα παλέψουν, όχι μόνο να πάρουν αυτά που δικαιούνται, αλλά να δουν καλύτερες μέρες. Και όπως αυτούς τους 4 μήνες ξεδίπλωσαν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις συμπορευόμενοι με άλλους εργαζόμενους, θα συνεχίσουν τη μάχη. Και η νίκη θα είναι δική τους, όσα εμπόδια κι αν βρουν μπροστά τους.

Κατανόησαν πιο πολύ την ανάγκη για σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες. Είδαν ότι δεν είναι μόνοι τους και το πιο σπουδαίο, ότι η πάλη τους είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται από κοινού με τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους μικρέμπορους και βιοτέχνες.

Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αναπτυχθούν, σχεδιαστούν και οργανωθούν ακόμη πιο καλά, πιο αποτελεσματικά οι κοινοί αγώνες του λαού μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Δεν κάνουν, δηλαδή, μόνο πλάτες ΕΕ και κυβερνήσεις στις πολυεθνικές, για να αγοράζουν τζάμπα την αγροτική παραγωγή, αλλά τους διευκολύνουν να κλέβουν και αυτά τα ψίχουλα των επιδοτήσεων, που τα δίνουν για αντιστάθμισμα στην πολύ μεγαλύτερη κλεψιά που κάνουν τα αφεντικά


ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ελλάδας - Τουρκίας, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο, δε λείπουν από την επικαιρότητα, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέα σενάρια για τη φύση και τη μορφή της περίφημης "αμερικανικής πρωτοβουλίας" για την Κύπρο, που εκτιμάται ότι συνολικά θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Ο "Ρ" συζητά σήμερα με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που μιλά για τις αιτίες που συντηρούν αυτήν την κατάσταση, τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και τις προοπτικές που υπάρχουν (σελίδες 6 - 7)

"ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ στον ελληνικό λαό και στη συνείδησή μου, ότι θ' αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό ζυγό". Ενα απόσπασμα από τον όρκο που έδιναν οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο ΕΛΑΣ πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών. Καταξιώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού και η προσφορά του αναγνωρίστηκε πολλές φορές και από τους συμμάχους. Πολλά από τα σαμποτάζ που ενήργησε και πολλές από τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε, έγιναν σε συνδυασμό με τις ανάγκες των συμμαχικών μετώπων (σελίδα 10)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ δηλώσεις. Αντιμέτωποι με ένα "λαβύρινθο" θα βρεθούν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν και να συνυποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 1997 και το περίφημο έντυπο Ε9. Ο "Ρ" σήμερα επιχειρεί να καταγράψει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία ο φορολογούμενος πρέπει να δώσει προσοχή για την όσο το δυνατόν ευκολότερη συμπλήρωση του παραπάνω εντύπου (σελίδες 14 - 15)

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ σύστημα. Ο ανταγωνισμός φέρνει... απολύσεις. Η λογική της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και της κίνησης κεφαλαίων προδικάζει εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών και προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα περιθώρια αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών στη νέα κατάσταση, με δεδομένη τη λογική της πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις του "μονόδρομου", είναι αρκετά περιορισμένα, αφού και τα μεγέθη - ποιοτικά και ποσοτικά - ελληνικών και ξένων τραπεζών δεν αντέχουν στην παραμικρή σύγκριση (σελίδα 15)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, θα δώσουν αύριο οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας κλείνοντας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ανελέητο πόλεμο που δέχονται, τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες τους, ενώ παράλληλα θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορες πόλεις. Μιλά στο "Ρ" ο Παντελής Τάτσης, δεύτερος αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, για τα προβλήματα των ΕΒΕ και την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων τους (σελίδα 13)

ΑΠΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ σιωπής καλύπτεται το σκάνδαλο του "Μικρού Λαυρίου", που στοιχίζει στη ΔΕΗ πάνω από 50 δισ. δρχ., ενώ στο ελληνικό δημόσιο πολύ περισσότερα. Το ιστορικό του σκανδάλου ξεκινάει από το 1992. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ το συνέχισαν επάξια, παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί στο Κοινοβούλιο ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα... καταγγείλει τη σχετική σύμβαση (σελίδα 16)

ΣΕ ΒΑΡΥ κλίμα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Με τις "πλάτες" της κυβέρνησης, οι εργοδοτικές οργανώσεις είτε προκαλούν με τις προτάσεις τους, είτε υπονομεύουν ευθέως τον ίδιο το θεσμό (σελίδα 33)

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ανώδυνα ή τραγούδια... "επώδυνα"; Σχέσεις μοναξιάς ή σχέσεις επικοινωνίας; "Αριστεροί σοφιστικέ" ή αριστεροί της συμμετοχής, του λόγου, της αντίστασης; Για όλα αυτά μιλάει στο "Ρ" ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (σελίδα 17)

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ της Κούβας είναι ηρωικές. Μια συζήτηση με την πρέσβειρα της Κούβας Αννα - Μαρία Γκονζάλες. Για το παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας που θα γίνει τον Ιούλη στην Αβάνα, για τον Τσε Γκουεβάρα, που φέτος κλείνουν τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του, αλλά και για τους αγώνες που δίνει σήμερα ο κουβανικός λαός (σελίδα 23)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ