ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Τώρα όλοι γνωρίζουμε

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη 10ήμερη καμπάνια του ΚΚΕ για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της

Στην τελική τους ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες όλων των κομματικών οργανώσεων για την έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επερχόμενη αναθεώρησή της που αποφάσισε η Κ Ε του Κόμματος για το τελευταίο 10ήμερο του Φλεβάρη.Με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, μοίρασμα προπαγανδιστικού υλικού και συγκέντρωση υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος φιλοδοξούν από την ερχόμενη Πέμπτη - πρώτη ημέρα της καμπάνιας - να θέσουν το πρόβλημα στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, υπάρχουν ορατά στην ελληνική κοινωνία τα αποτελέσματα της υλοποίησής της. Υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που λέει:

- Οι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν επισήμως τις 500.000.

- Υπάρχει συνεχής, και με αυξανόμενους ρυθμούς, μείωση του εισοδήματος των εργατοϋπαλλήλων, ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας αυξάνονται κραυγαλέα - στα 4,5 τρισ. έφτασαν οι καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού.

- Χιλιάδες μικρομάγαζα και βιοτεχνίες έβαλαν λουκέτο.

- Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν.

- Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο, συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν.

- Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται.

- Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια παραδίδονται στα μονοπώλια και γενικότερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

- Νέες φοροαπαλλαγές ψηφίστηκαν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, νέοι φόροι φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, με τον πλέον φανερό τρόπο πως οι στόχοι των προγραμμάτων "σύγκλισης" δεν μπορεί να είναι στόχοι των εργαζομένων. Είναι επιδίωξη των μονοπωλίων και τα βοηθούν να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις στη ζούγκλα του καπιταλισμού.

Από τις επιλογές του Μάαστριχτ, όμως, δε χτυπιούνται μόνο οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Δέχονται ολομέτωπη επίθεση όλοι οι λαοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττονται από τις μαζικές απολύσεις, την αφαίρεση κατακτήσεων, την ανεργία την εξαθλίωση. Γι' αυτό ο αγώνας είναι πανευρωπαϊκός.

Σε λίγους μήνες θα γίνει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τίποτα το καλό δεν αναμένεται να προκύψει απ' αυτήν. Αντίθετα, θα διαμορφωθεί μια συνθήκη ακόμα πιο αντιδραστική από τη σημερινή. Αναθεώρηση του Μάαστριχτ σημαίνει:

- Ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική, δηλαδή διαμόρφωση κι άλλων επιθετικών μηχανισμών ενάντια στους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής.

- Νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, ένταση της εκμετάλλευσης, παραπέρα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου, πολιτιστική υποβάθμιση, ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Το Μάαστριχτ είναι δημιούργημα των πολυεθνικών, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Δε βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Μια, λοιπόν, απάντηση έχουμε σαν λαός: Αντίσταση και πάλη, μαζί με όλους τους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στη συνθήκη του Μάαστριχτ, ενάντια στη Νέα Τάξη του ιμπεριαλισμού.

ΚΝΕ - ΠΕΑΦΕ
Εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ

Η εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ που διοργανώνουν η ΚΝΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και αναβλήθηκε, θα πραγματοποιηθείσήμερα Κυριακή στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στις 6.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Αρτέμιδας (Λούτσα) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα Κυριακή στις 10 π.μ. στο κέντρο "Φάρος".
  • Η ΚΟ Πλατείας Βάθης - Αγίου Παύλου καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της σήμερα Κυριακή και ώρα 10.30 π. μ στα γραφεία της στη συζήτηση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" και στη συνέχεια στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η ΚΟ Γούβας καλεί σε συνεστίαση, που θα γίνει σήμερα Κυριακή και ώρα 10.00 μ. μ στο κέντρο "ΕΡΜΗΣ" (οδός Ελλης 15 Δάφνη, κοντά στο Δημαρχείο).
  • H KO Ψυρρή κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 5.00 μμ στην "Ταβέρνα του Ψυρρή" (Αισχύλου 12). Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Αχαϊας καλεί τους φίλους του ΚΚΕ που κατάγονται από τον νομό σε συνάντηση ανταλλαγής σκέψεων την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 6.00 μμ στα γραφεία της ΚΟ Αθήνας (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, γωνία).
Φτάνει η ώρα για το γλέντι

Και για όσους δεν το 'μαθαν ακόμη, δεν είναι αργά, αλλά αν δε σπεύσουν δε θα προλάβουν. Για το γλέντι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και του "902" ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM, φρόντισαν για όλους εσάς και εμάς φυσικά να προσφέρουν την πιο ευχάριστη έκπληξη, το γεγονός της εποχής, ένα γλέντι τρικούβερτο. Προετοιμάζεται με πολύ μεράκι για το ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ, στις 10 μ.μ. στα "Παλιά Δειλινά". Σας περιμένουμε με πολλή μουσική, πολύ χορό και φαγητό αλλά το κρασί θα 'ναι χύμα, βαρελίσιο και άφθονο. Γλέντι λαϊκό για όλα τα γούστα με τραγούδι και κέφι που δημιουργούν με απλοχεριά, ο ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ και το συγκρότημά του στα λαϊκά και τα δημοτικά, οι αμετανόητοι ΡΕΜΠΕΤΕΣ με την κομπανία τους στα ρεμπέτικα χωρίς παραλλαγή, αλλά υπάρχει κι άλλη έκπληξη. Οποιος δεν προλάβει έχασε, γι' αυτό όσο είναι καιρός μην το αφήνετε. Θα κάνουμε τη βραδιά αξέχαστη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΙΜΗ 5.000

Προσκλήσεις θα βρείτε στον "Ριζοσπάστη" και τον "902".

Τηλέφωνα: 2592.333 - 2592902 - 3826.035 - 3827.655

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στον Πειραιά

Εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά, διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Πειραιά της ΚΝΕ, σήμερα, Κυριακή, το πρωί στις 10.30, στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" στην πλατεία Κοραή. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά και το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρος Μυλωνάς.Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη θεραπευτική κοινότητα "Νόστος" και το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ