ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Βιβλίο

Παντοτινός μας σύντροφος

Διαχρονική και οικουμενική, η "ρωμιοσύνη" της ποίησής του. Ολη η ζωή του, ανυπότακτα δοσμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά του, θα "μετρά" το ανώτατο ανάστημα του Ανθρώπου - Δημιουργού. Η μνήμη του - δηλαδή αυτά, ακριβώς,που πίστεψε και έπραξε ο ποιητής - αναλλοίωτη από "διερμηνεύσεις" άλλων - ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του - θα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο "κλήρο" του προς τους συντρόφους των ιδανικών του. Γιατί αν ζούσε ο ποιητής, και σήμερα, αναμφισβήτητα - κι όχι "ίσως, να μην άλλαζε γνώμη" - θα ξανάλεγε "Την πρώτη και την τελευταία σου λέξη/ την είπαν ο έρωτας και η επανάσταση. Ολη σου τη σιωπή την είπε η ποίηση".Ο λόγος για το βιβλίο της Αγγελικής Κώττη "Γιάννης ΡΙΤΣΟΣ Ενα σχεδίασμα βιογραφίας" ("Ελληνικά Γράμματα").

Βιβλίο καλογραμμένο, βιβλίο αγάπης, σεβασμού και γνώσης για τον ποιητή, που αξίζει να διαβαστεί. Βιβλίο μακρόχρονης, συστηματικής έρευνας και συλλογής "πηγών" και ποιητικής διασταύρωσής τους. Χρήσιμο για τους μελετητές του μέλλοντος, αν και δεν του λείπουν μερικά λάθη (;) (λ. χ. περί "πολεμικής συντρόφων" στον ποιητή), παραλείψεις "πηγών" (λ. χ. ο "Ρ", παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων για τον ποιητή), μια απόχρωση υποκειμενισμού στην επιλογή κρίσεων, κριτών, στίχων ή στην ερμηνεία τους. Πρόκειται, όμως, για πολύ καλή προσπάθεια βιογράφησης του Ρίτσου - η πρώτη και πληρέστερη, μέχρι τώρα (η Α. Κ. το 1989 είχε δημοσιεύσει τις βιογραφικές "80 Στιγμές του Γιάννη Ρίτσου"). Συνθετική και ποιητικά "αποδεικτική", καθώς περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά "αποστάγματα" της ποίησής του. Πλούσια σε εργογραφικά και βιογραφικά στοιχεία του ίδιου και της οικογένειάς του, γεγονότα ιστορικά που "άπτονταν" της ζωής του, μαρτυρίες του ίδιου του ποιητή, συντρόφων και φίλων του (προ και μετά θάνατο) και παραπομπές σε δημοσιεύματα. Πλαισιωμένη με σημειώσεις, χρονολόγιο, βιβλιογραφία και φωτογραφίες (αν ζούσε ο ποιητής, σίγουρα θα ήθελε στη βιογραφία του και φωτογραφίες λ. χ. από Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκδηλώσεις του ΚΚΕ κ. ά.).

Υ. Γ. Αναγκαία επισήμανση, παραλειπόμενη από το βιβλίο: Ο "Ριζοσπάστης" ήταν το αποδεκτό από τον ποιητή "διαβατήριο" για τη δεκάχρονη περίπου, από τις στήλες του, δημοσιογραφική ενασχόληση της Α. Κώττη, με όλα όσα σήμαιναν Ρίτσος,"εφοδιάζοντας" με "πηγές", μακροπρόθεσμα, και το βιβλίο της.

ΑΡ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλεξάντρ Μέξι

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν πολύ πιθανό να παραιτιόταν καθαιρούμενος ή να καθαιρούνταν παραιτούμενος... Κατά τις φήμες που κυκλοφορούν στα Τίρανα, ο Αλεξάντρ Μέξι ίσως αποτελέσει τον πιο βολικό "αποδιοπομπαίο τράγο" για το Δημοκρατικό Κόμμα και - κυρίως - τον Πρόεδρο και πολιτικό πατριάρχη του, Σαλί Μπερίσα.

Στον Μέξι θα "φορτωθεί" το σκάνδαλο των πυραμιδικών σχημάτων, στην απέλπιδα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Την Παρασκευή, πάντως, ο Μέξι άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του, ότι η ευθύνη είναι συλλογική και δεν αφορά απλώς το κυβερνών κόμμα, αλλά το αλβανικό πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του. Το θέμα, είπε, ήταν γνωστό στους πάντες, ήδη από την περασμένη άνοιξη - "αλλά παραμονές εκλογών, ουδείς μπορούσε να παρέμβει (...) κι ούτε η αντιπολίτευση μίλησε για αυτό".

Και την αποτυχημένη πρότασή του να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, πώς την εξηγεί; "Η Αστυνομία" - είπε στην ίδια συνέντευξη - "δεν είχε τα τεχνικά μέσα να χειριστεί την κρίση".

Ομως, παρά την ομολογία του (;) περί συλλογικής ευθύνης, ο Μέξι δεν απέφυγε να αποδώσει - γι' άλλη μια φορά - υποκίνηση των ταραχών στην "άκρα Αριστερά" και στους "εγκληματίες" (χωρίς να αποκλείει ταύτιση των δύο). Κι αν ακόμη δεν έχει κανείς την πρόθεση να αδικήσει τον Μέξι, η στάση του "όζει". Μυρίζει πολιτική θρασυδειλία και διάθεση "κουκουλώματος" των πυραμίδων...

Μπ. Γ.

Οπου θέλει...

Σ' άλλους

πετάει φούχτες

φλουριά

σ' άλλους

δεν δίνει μία,

κοίτα αδικία,

πονηριά,

αισχρότης,

ατιμία,

κατά πώς θέλει

η καρμιριά

και η γαλαντομία!

Σ' άλλους

το χέρι ανοιχτό,

σ' άλλους κλειστό

με ινάτι,

σύστημα πρόστυχο

φριχτό,

κομπίνα

και απάτη,

όλα

στον μεγαλοαστό,

και μούντζα

στον εργάτη!

Ο οίστρος

Ψέματα και συκοφαντίες!

Τα ψέματα, οι ύβρεις και η συκοφαντία αποτέλεσαν τα κύρια όπλα με τα οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον αγώνα των αγροτών. Τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και όλοι θυμούνται τον Γιαννόπουλο, τον Τζουμάκα, τον Τσουκάτο και άλλους, που ενώ είχαν βγει χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους και τα έβλεπε όλη η Ελλάδα από την τηλεόραση, αυτοί επέμεναν, στα τηλεοπτικά παράθυρα, πως δεν είναι περισσότερα από 150 - 200..!

Τον δρόμο αυτό, του ψεύδους, φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να βαδίσει και ο "καθηγητής" Κ. Σημίτης, πρωθυπουργός της χώρας, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική του. Δίχως λοιπόν κανένα πρόβλημα, από το βήμα της Βουλής, είπε χοντρά ψέματα για τον έλεγχο των τρακτέρ από την Αστυνομία παρουσία δήθεν του Β. Μπούτα, ο οποίος δε διαπίστωσε ούτε αυτός ζημιές!!!

Οπως γνωρίζει όμως όλος ο κόσμος, και ζημιές έγιναν, και κανένας έλεγχος δεν έγινε μετά την "ευρηματική" πράξη της Αστυνομίας, και όπως όλοι μπορούν να καταλάβουν, ο πρωθυπουργός της χώρας ψεύδεται ασύστολα. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε, πότε αλήθεια, θα αρχίσει να βρίζει σαν τον ανεκδιήγητο Ευαγγ. Γιαννόπουλο;

Η απάτη του "διαλόγου"...

Τι σημαίνει για την κυβέρνηση "διάλογος", το έχουν καταλάβει όλα, λίγο -πολύ, τα τμήματα του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, που ήρθαν και έρχονται αντιμέτωπα με τη στυγνή και ανάλγητη πολιτική της. Οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι, γνώρισαν από πρώτο χέρι την "απάτη" όταν "συνομίλησαν" με μια κυβέρνηση όργανο των μεγάλων συμφερόντων. Τώρα αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσμοθετήσει αυτού του είδους τη "συνομιλία" με προφανείς στόχους. Να επιβάλει τη σιωπή στην ελληνική κοινωνία στο όνομα του - υποτίθεται - κοινωνικού διαλόγου και να εκβιάσει τη συναίνεση του ελληνικού λαού με τις επιλογές της για χάρη του "ευρύτερου συμφέροντος".

Ομως, ο λαός δεν πρόκειται να "τσιμπήσει" και να συναινέσει. Δίνει καθημερινά και θα συνεχίσει να δίνει με μεγαλύτερη ένταση την απάντησή του στα φερέφωνα των Βρυξελλών και της ολιγαρχίας. Με τους μαζικούς, ενωτικούς αγώνες του!

Η "ιστορική" συμφωνία

"Ιστορική" (!) χαρακτηρίστηκε η συμφωνία για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ιστορική, προφανώς, γιατί δε δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, όπως η μερική απασχόληση που οργιάζει και οι μισθοί πείνας. Γιατί, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν οι εμποροϋπάλληλοι τέσσερις μήνες τώρα. Γιατί, αφήνει όλα τα "παράθυρα" για κατάργηση και αυτών των απογευμάτων της Δευτέρας και της Τετάρτης... Αν υπήρχε πιθανότητα αυτή η συμφωνία να μείνει στην ιστορία, θα έμενε σίγουρα ως παράδειγμα προς αποφυγή για όσους δεν αποδέχονται το "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω".

"Διαφημιστικό... "

Νέες διαφημίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών για να προωθήσει τους κρατικούς τίτλους στο ευρύ κοινό και να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Φαίνεται ότι εκείνη η παλιά, που έλεγε "Χρηματιστήρια, μετοχές, επενδύσεις, ωραία όλ' αυτά, αλλά ποιους αφορούν", "την έφαγε" η πτώση των επιτοκίων...

"Επιτυχία"

Επιτυχία θεωρεί μεγάλη μερίδα των ηγετικών στελεχών του Συνασπισμού τη στάση που κράτησε το κόμμα τους κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο ΣΥΝ κατάφερε να αναδειχτεί σε υπεύθυνη δύναμη προώθησης του κοινωνικού διαλόγου, χωρίς παράλληλα να υιοθετήσει αιτήματα των αγροτών "ανώριμα" που - όπως σημειώνουν - έθεταν υπό διαπραγμάτευση ή και υπό αμφισβήτηση κεντρικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ισως θα έπρεπε να σκεφθούν εκεί στην Κουμουνδούρου, ότι η έννοια "επιτυχία" είναι σχετική. Οντως - αφού αυτό είναι το άγχος που τους διακατέχει - διατήρησαν "αμόλυντο" το "ευρωπαϊκό προφίλ" τους, "αδειάζοντας" σε πολλές περιπτώσεις και κάποιους αγρότες συνδικαλιστές τους. Παράλληλα όμως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησαν τις πολιτικές εξελίξεις, είχαν την ευκαιρία να δουν ποια κόμματα βρέθηκαν πραγματικά στο πλευρό τους, με ποιο τρόπο και για ποιους λόγους. Κι όσο συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στο προδιαγεγραμμένο από την κυβερνητική πολιτική, αφανισμό τους, θα 'χουν την ευκαιρία να το διακρίνουν όλο και πιο ξεκάθαρα. Ας το γνωρίζουν λοιπόν στο Συνασπισμό, ότι ο αγροτικός κόσμος ούτε "κουτόχορτο" τρώει, ούτε συγχωρεί την υποκρισία...

Δικός τους άνθρωπος είναι...

Και ξαφνικά, ανακάλυψαν όλοι στην Ευρώπη πως το καθεστώς Μπερίσα είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, στενά διασυνδεμένο με το έγκλημα και υπεύθυνο για την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση στην Αλβανία.

Οταν στήριξαν με νύχια και με δόντια τον Σ. Μπερίσα, οργάνωναν μέχρι και τις προεκλογικές του καμπάνιες και τον αναγόρευαν ως κύριο εκφραστή των δημοκρατικών αντιλήψεων σε αυτή τη χώρα, δε γνώριζαν άραγε; Τώρα κατάλαβαν; Και αν κατάλαβαν, γιατί εξακολουθούν να στηρίζουν ένα φαύλο και αντιδημοκρατικό καθεστώς ενισχύοντάς το οικονομικά; Μήπως γιατί, τελικά, ο Σ. Μπερίσα εξακολουθεί να είναι ο δικός τους άνθρωπος στην Αλβανία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ