ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Πιέσεις και ενδοκυβερνητικοί διαγκωνισμοί

Οι Κασσάνδρες που εμφανίστηκαν, όλες μαζί, την περασμένη βδομάδα και προφήτεψαν ελληνοτουρκικό πόλεμο, προετοιμάζουν το έδαφος για την εκδήλωση των πρωτοβουλιών που στόχο έχουν τη συνολική ρύθμιση του σκηνικού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.

Η δημόσια κινδυνολογία από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ και τον Ρ. Χόλμπρουκ, οι οποίοι ταυτόχρονα μίλησαν για τη μεγάλη πιθανότητα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, συνοδεύτηκε και από μηνύματα της Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανεξέλεγκτη και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν την Αγκυρα αν στραφεί κατά της Ελλάδας.

Ολα αυτά, προφανώς, συνθέτουν το περιβάλλον των πιέσεων στο οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία, όμως δεν περιγράφουν απόλυτα την πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται ενόψει των αμερικανικών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Για την αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια ακόμη παράμετρος: Το εσωτερικό, για την ακρίβεια το ενδοκυβερνητικό παιχνίδι που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Αθήνα.

Οι πτυχές των ενδοκυβερνητικών τριβών είναι πολλές. Μια άκρως ενδιαφέρουσα από αυτές, είναι ο "αγώνας" για την ανάδειξη του "προνομιακού" και "αποκλειστικού" συνομιλητή με την Ουάσιγκτον. Και το παιχνίδι αυτό παίζεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Στο παιχνίδι αυτό αποδίδουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών τη δεκαήμερη εκδρομή του Θ. Πάγκαλου στην Απω Ανατολή, ακριβώς τη στιγμή που θα βρεθεί στην Ευρώπη για έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ. Ο Θ. Πάγκαλος, όπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιθυμεί η συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του να έχει το κύρος μιας επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, για την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αγωνίζεται να εξασφαλίσει ημερομηνίες μέσα στον επόμενο μήνα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η αποτυχημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον, τότε γίνεται αντιληπτός ο διαγκωνισμός Σημίτη - Πάγκαλου για την εξασφάλιση του "τίτλου" του προνομιακού συνομιλητή με τους Αμερικάνους.

Ο ενδοκυβερνητικός αυτός διαγκωνισμός, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Συνέπεια αυτής της παρατήρησης, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, αποτελεί η απροθυμία του Λευκού Οίκου να ικανοποιήσει την επιθυμία του πρωθυπουργού - όπως αυτή άκομψα εκφράστηκε από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος προανήγγειλε επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για να διαψευστεί αμέσως από τον Λ. Οίκο - να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η Ουάσιγκτον εκτιμά, πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις αμερικανικές προτάσεις για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά εξαιτίας των εσωκομματικών του αντιπάλων. Αυτός είναι, λοιπόν, και ένας από τους λόγους της κινδυνολογίας των τελευταίων ημερών, η οποία έχει σαν στόχο τη δημιουργία κλίματος για την προώθηση των ιδεών της Ουάσιγκτον.

Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον, ένα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οτι θα αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει την προτεινόμενη διαδικασία διευθέτησης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι, άλλωστε, γνωστά και επί της ουσίας δεν αμφισβητούνται ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο και το Αιγαίο και η έναρξη απευθείας συνομιλιών, πρώτα για το Κυπριακό μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς και έπειτα για τα ελληνοτουρκικά σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θεσμολαγνίας το ανάγνωσμα...

Συνέδριο για το πώς θα "προσαρμοστεί" ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εξυπηρετήσει τις προσπάθειες συντήρησης του συστήματος πραγματοποιεί, χτες και σήμερα, ο ΣΥΝ. Συνέδριο, όπου ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι κάλυψης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και γίνεται προσπάθεια να διοχετευτούν μέσα από τα όργανα της ΤΑ. Συνέδριο, όπου η ΤΑ αντιμετωπίζεται "τυπικά" και με στόχο να εξελιχθεί σε έναν πιο ορθολογικό μηχανισμό, μέσα στα πλαίσια λειτουργίας, συντήρησης και αναπαραγωγής του αστικού κράτους.

Στο συνέδριο του ΣΥΝ για την Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον, οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν χτες, κινήθηκαν όλες στο επίπεδο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να τίθενται πολιτικά ερωτήματα για το πού οδεύει, όχι μόνο ο θεσμός, αλλά και η χώρα. Εγινε σαφής η θεσμολαγνία του κόμματος και μάλιστα της θέσπισης οργάνων, πάντα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό, χωρίς να μπαίνει το ερώτημα αν το πρόβλημα είναι μόνο θεσμικό, αν οι θεσμοί θα κατοχυρώσουν την ΤΑ και αν τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν, όταν πληρωθεί το "έλλειμμα θεσμών", χωρίς να υπάρχει η αναγκαία βάση αντίδρασης.

Παρουσιάστηκε, μάλιστα, έντονη η "αγωνία" για "εκδημοκρατισμό του κράτους με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση", όπως αυτός έχει προωθηθεί - υποτίθεται - στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μόνο που κανείς δεν απάντησε ή καλύτερα δεν έθεσε τα ερωτήματα, αν όντως οι εταίροι έχουν εκδημοκρατίσει τα κράτη τους, σε ποια κατεύθυνση λειτουργούν οι μηχανισμοί και οι βαθμίδες διοίκησης στα άλλα κράτη της ΕΕ, ποιος ο ρόλος των αιρετών οργάνων και αν έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν τεράστια προβλήματα, όπως η ανεργία.

Και οι απόψεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του θεσμού συγκλίνουν σε μια τεχνοκρατική αντίληψη και μάλιστα ΕΟΚική, με προτάσεις για σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και μεικτών με τη συνεργασία ιδιωτών για την "ανάληψη επιχειρησιακών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων". Και αυτό όταν είναι γνωστές σε όλους οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών για "στενή συνεργασία", αν όχι υπαγωγή, της ΤΑ με το μεγάλο κεφάλαιο.

ΝΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των 54χρονων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ στο "Κοβεντάρειο" το Σάββατο 22 Φλεβάρη και ώρα 7.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΚΕ
Ρεμπέτικη βραδιά στο ΤΕΙ Αθήνας

Ρεμπέτικη βραδιά διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.Η "Ανώνυμη Κομπανία" θα είναι εκεί για να σας διασκεδάσει σήμερα Κυριακή στις 10.00 μμ στο ΤΕΙ Αθήνας.

Είσοδος 1.000 δρχ.

Το ΚΜΕ κόβει την πίτα του

Το ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΜΕ στην ετήσια κοπή πίτας, που θα γίνει την Παρασκευή 21 Φλεβάρη στις 6.00 μμ, στα γραφεία του Κέντρου (Τροίας 36 - στάση Αγγελόπουλου). Πληροφορίες στα τηλ. 8810.046, 8810.074.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οριοθετεί το "ευρύτερο" συμφέρον

Το "ευρύτερο" συμφέρον, οριοθετείται επακριβώς από την κυβέρνηση και όσοι δεν το "κατανοούν", είναι είτε "βαρυποινίτες", είτε "το ποιο καθυστερημένο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας", είτε διακατέχονται από τη νοοτροπία του "παίκτη"!

Το ευρύτερο συμφέρον, λοιπόν, περιγράφεται από την ελληνική κυβέρνηση με την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ και ο πρωθυπουργός αναζητά μια "πανεθνική συμφωνία", η οποία όμως δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί, καθώς ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της χώρας αρχίζουν να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται στο "πετσί" τους τι σημαίνει "σύγκλιση".

Η κυβέρνηση, αφού κατασυκοφάντησε, ως καθυστερημένους, βαρυποινίτες και παίκτες, όλους όσοι διαπίστωσαν πως καλούνται να θυσιαστούν μόνο και μόνο για να επιτύχει η κυβέρνηση τα απαραίτητα νούμερα και να εμφανιστεί με "πρόσωπο" στο κοινοτικό Διευθυντήριο, επιχειρεί τώρα να τους "διαφωτίσει" για τους μείζονες "εθνικούς στόχους" με τον "κοινωνικό διάλογο"!

Οι εθνικοί στόχοι, το μείζον συμφέρον, δεν αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου. Για αυτά, έχουν αποφανθεί οι "ευρωλάτρες" επιτελείς της κυβέρνησης, οι οποίοι πρέπει, βάσανο και αυτό, να πείσουν τους "βαρυποινίτες" πως ό,τι γίνει θα γίνει για το καλό τους.

Αλλωστε, πώς είναι δυνατό, το ποιο "καθυστερημένο κομμάτι της κοινωνίας" να ξέρει τι και ποιο είναι το καλό του. Αυτή η "γνώση", φαίνεται πως αποτελεί αποκλειστικό "προνόμιο" των κατοίκων του Μαξίμου, οι οποίοι με αλαζονεία και αυταρχισμό επιχειρούν να εκβιάσουν τη "συναίνεση" της κοινωνίας και να επιβάλουν τη σιωπή σε ολόκληρο των ελληνικό λαό, που καλείται να πληρώσει αυτός τις στρατηγικές επιλογές της ολιγαρχίας της χώρας.

ΕΣΑΚ
Σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων

Σύσκεψη πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα η κλαδική επιτροπή ιδιωτικών υπαλλήλων της ΕΣΑΚ.Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της παράταξης στην οδό Σόλωνος 130 και θα έχει σαν θέμα: Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Συγκέντρωση επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τους επαναπατρισθέντες από τη Ρουμανία να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 17 - 2 - 97 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Πλατεία Κάνιγγος 1, 2ος όροφος.

Στη συγκέντρωση θα γίνει ενημέρωση γύρω από το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρουμανίας σχετικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. εορταστική εκδήλωση με μουσική, τραγούδι, μεζεδάκια και κρασί στη "Βίλα Στέλλα" (Σοφίας και Γαλήνης 7). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2773.027.

  • Η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Αλίμου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 23 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εκτελωνιστών (Ιωνίας 96).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ