ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Πλήρης στήριξη στην αντιαγροτική πολιτική και τον αυταρχισμό

Πλήρη στήριξη τόσο την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όσο και στην αυταρχική αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων προσέφεραν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και την πρωτοφανή επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, υπερασπίστηκαν με τις ομιλίες τους ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ο υποδιοικητής της ΑΤΕ Θ. Παπαγεωργίου, καθώς και ο πρωθυπουργός στη σύντομη παρέμβασή του.

Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το 62% αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από ενισχύσεις είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης (40%) είτε τους κράτους (22%). Εχουν εξαντληθεί τα όρια τόνισε, δίνοντας έτσι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το αγροτικό πρόβλημα είναι πρόβλημα διαρθρωτικό και προσαρμογής και όχι πρόβλημα κόστους και ενίσχυσης της παραγωγής. Στη βάση αυτή ζήτησε να ανατραπεί η κυρίαρχη νοοτροπία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Ο κοινός παρονομαστής των ομιλιών των Τζουμάκα - Παπαγεωργίου ήταν ότι δεν μπορούν να γίνουν εισοδηματικές ενισχύσεις των αγροτών, γιατί το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πλήρης συμφωνία και υποταγή στην ΚΑΠ αποτελούν ένα το κρατούμενο για την κυβερνητική πολιτική. Και αυτό παρόλο που αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - "έχει χάσει την κοινοτική αγορά" - ενώ ταυτόχρονα εισάγει από αυτές σε πολύ ακριβές τιμές.

Η ΚΑΠ χαρακτηρίστηκε μονόδρομος και μάλιστα προοδευτική εξέλιξη, ενώ αποδοκιμάστηκε η "καταστροφολογία" γύρω από την ΚΑΠ.

Σε σχέση με το ρόλο του κράτους είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε ότι "δεν μπορεί να προσανατολίζεις τους αγρότες τι θα καλλιεργήσουν, γιατί θα σου στείλουν μετά το λογαριασμό".

Ο ίδιος αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ότι "έπρεπε να χτυπηθεί το φαινόμενο (!) γιατί την ώρα που πέφτουν τα σύνορα, κάποιοι θέλουν να υψώσουν φραγμούς", ενώ έκανε λόγο για σχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο να σπάσει η "ιστορική σχέση ΠΑΣΟΚ - αγροτών" (!).

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βδομάδα συναντήσεων για τα αγροτικά

Σε βδομάδα εξελίξεων ή τουλάχιστον κινητικότητας για τα αγροτικά ζητήματα αναδείχνεται αυτή που έρχεται. Την Τετάρτη 26 Φλεβάρη, πραγματοποιείται η συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Μία μέρα νωρίτερα, με πρωτοβουλία της Πανθεσσαλικής, θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις με τα ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Αμέσως μετά, θα γίνει συνάντηση, στην οποία έχουν κληθεί όλες οι τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις - εκτός, βεβαίως, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ - των εργαζομένων, των ΕΒΕ και άλλων φορέων, όπου θα συζητηθούν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές τάξεις και στρώματα, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και θα ζητηθεί η ηθική και υλική συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς για την επιβίωσή της.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό που γίνεται, ουσιαστικά, κάτω από την πίεση του ηρωικού αγώνα των αγροτών αλλά, όπως φαίνεται, και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει διαλλακτικό πρόσωπο - ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα εκβίαζε τους αγρότες να παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματά τους και να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους "άνευ όρων"! - θα καθορίσει και τις παραπέρα εξελίξεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Είναι γνωστό πως η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, αποδεχόμενη την κυβερνητική πρόσκληση για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι "αν δε δοθούν λύσεις στα έξι άμεσα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, από τον πρωθυπουργό, θα πρόκειται για συνάντηση - εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών".Και, όπως έχει επανειλημμένα διευκρινίσει, η Πανθεσσαλική "δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο που δε θα είναι επί της ουσίας, δε θα αφορά τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών και δε θα προβλέπει μέτρα ικανοποίησής τους".

Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του νόθου συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ δείχνει την εμμονή της κυβέρνησης στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να υπονομεύσει και διασπάσει το αγροτικό κίνημα. Ενώ, πλέον ανησυχητική είναι η εμμονή της κυβέρνησης - όπως εκφράστηκε και χτες από τον Κ. Σημίτη - στις επιλογές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που δεν προδιαγράφουν θετική προοπτική. Ετσι ή αλλιώς, με τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της αγροτιάς στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της 16ης Μάρτη για τον επετειακό και διεκδικητικό γιορτασμό του Κιλελέρ και με τη συμμετοχή ευρύτερα όλων των εργαζομένων και των επαγγελματιών, η Πανθεσσαλική θα δώσει το στίγμα της συνέχισης και κλιμάκωσης των συντονισμένων κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης της αγροτιάς.

Οι συναντήσεις με τις οργανώσεις των δικηγόρων και των δημοσιογράφων είναι φανερό πως δεν μπορεί παρά να αφορούν στην ενημέρωση των συγκεκριμένων οργανώσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την κυβερνητική πολιτική και πρακτική. Ειδικότερα, στη συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας,θα τεθεί το ζήτημα που προκύπτει με τη "βιομηχανία διώξεων" και την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς. Είναι, ήδη, γνωστό πως η επιχείρηση διώξεων έχει σαν αφετηρία την ίδια την κυβέρνηση - χαρακτηριστικές εδώ είναι οι προτροπές του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου για επεμβάσεις των εισαγγελέων.

Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Τίμουν την ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας,στην Θεσσαλονίκη τιμούν τα 54 χρόνια απο την ίδρυση της και καλούν το λαό και την νεολαία της πόλης μας να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα Κυριακή στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη ν.Παραλία Θεσσαλονίκης, στις 11.00 π.μ.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ καλεί τους αγωνιστές, τις αγωνίστριες και τους φίλους της ΕΠΟΝ να πάρουν μέρος στην Επονίτικη ψυχαγωγική βραδιά για το γιορτασμό των 54χρόνων απο την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΤΙΤΑΝΙΑ" (Πανεπιστημίου 52) σήμερα Κυριακή στις 5 μ.μ. Προσκλήσεις διατίθεναι στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, γραφείο 8) τηλ. 3830345 απο Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10-12 και στο ισόγειο του ίδιου μεγάρου στο κατάστημα φωτοαντιγράφων Λυκούργου και Αργυρής Τσιρίκου καθώς και στην Ρεσεψιόν του ξενοδοχείου πρίν την έναρξη της εκδήλωσης.

  • Η ΠΕΑΕΑ Λάρισας και το ΝΣ της ΚΝΕ Λάρισας διοργανώνουν κοινή εκδήλωση για να τιμήσουν τα 54χρονα απο την ίδρυση της ΕΠΟΝ σήμερα Κυριακή στις 10.30 π.μ στην αίθουσα του Γαλαξία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς απο την ΠΕΑΕΑ και ΚΝΕ καθώς και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικά συγροτήματα, απαγγελίες και αναφορές στην πλούσια δράση της θρυλικής ΕΠΟΝ.
ΚΟΑ
Καμπάνια για τις Γυναίκες

Στα πλαίσια της Δίμηνης Πολιτικής Καμπάνιας για τις Γυναίκες που κάνει η Κομ. Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιούνται:

  • Περιοδεία στους εργαζομένους του Δήμου Καισαριανής αύριο Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 10 πμ με επικεφαλής την Φρ. Κορτζίδου, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αθήνας.
  • Περιοδεία στη Σχολή Νοσοκόμων "Ερυθρός σταυρός" την Τρίτη 25 Φλεβάρη το πρωί με κλιμάκιο της ΚΝΕ και την Α. Γιαννούση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αθήνας.
  • Σύσκεψη της ΚΟ ΟΤΕ την Τρίτη 25 Φλεβάρη στις 6.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου & Κοτοπούλη.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρακτέρ από τις δολιοφθορές της Αστυνομίας έχει ανοιχτεί και ειδικός λογαριασμός με αριθμό 276/74608800 στην Εθνική Τράπεζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ