ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ Δ' ΕΘΝΙΚΗΣ
Οι μεγαλοκαρχαρίες έμειναν απείραχτοι

Τα συμπεράσματα από την έρευνα της επιτροπής της ΕΠΟ για τις καταγγελίες για δωροδοκία

Οταν η ΕΠΟ συνέστησε εξεταστική επιτροπή που θα ερευνούσε τις καταγγελίες Κούγια για δράση παρανόμων κυκλωμάτων στη Δ Εθνική, από τούτη εδώ την εφημερίδα είχε γίνει η εκτίμηση πως τα όριά της θα είναι πεπερασμένα. Δεν πρόκειται ν' απλωθούν σε βάθος και πλάτος. Δυστυχώς (για το άθλημα) η ιστορία μας επαλήθευσε.

Οι έρευνες και τα συμπεράσματα δεν άγγιξαν τις δομές. Δεν αναζητήθηκαν οι συνθήκες που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια εξαφάνισής τους. Περιορίστηκαν σε γεγονότα. Τα όσα σημαντικά ακούστηκαν δεν αξιοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο που θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο εκκαθάρισης σε βάθος. Φωτίστηκε η "κορυφή του παγόβουνου" και εντοπίστηκαν τα... εύκολα θύματα.

Ο φόβος, η σιωπή και οι μηχανισμοί που δρουν στον χώρο του ποδοσφαίρου κάλυψαν τα "μεγάλα κεφάλια" που ταυτίζονται με αντίστοιχα συμφέροντα. Οι περισσότεροι απ' όσους κατέθεσαν αναιρούσαν δημόσιες δηλώσεις τους, πάθαιναν μερική... αμνησία κλπ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, υπήρξαν αρκετοί που όταν έφταναν στην "ταμπακιέρα" ζητούσαν να κλείσουν τα μικρόφωνα. Ετσι ανεπίσημα ενημέρωναν για όσα ήξεραν, χωρίς όμως τα στοιχεία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ...

Ουσιαστικά αυτή η επιτροπή και το έργο της, ανεξάρτητα από την πρόθεση των μελών, θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα. Οπως η βαλβίδα της χύτρας. Μόλις ο ατμός φτάσει σε υψηλά όρια ανοίγει και απελευθερώνει την απαιτούμενη ποσότητα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα. Οπως είπε στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΠΟ ο Αρης Τσατσαρίδης, "όσα κατήγγειλε ο Κούγιας λίγο πολύ ήταν γνωστά, ποτέ όμως δε θελήσαμε (σ.σ. οι υπεύθυνοι" να τα λύσουμε".

Ετσι "είχαμε τη χρυσή ευκαιρία και τη χάσαμε", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Μουρίκης, μέλος της επιτροπής, στον επίλογο επιστολής που έστειλε στον πρόεδρό της Γ. Θωμαϊδη. Στις εκτιμήσεις του μεταξύ άλλων επισημαίνει πως "αυτά που κατατέθηκαν ήταν πολύ σημαντικά και διαπερνούν όλο το σώμα του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ξεπερνούν το επίπεδο των πιθανολογούμενων ενδείξεων. Γεγονότα που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή παραγόντων, διαιτητών, υπηρεσιών, μελών επιτροπών, αθλητικών φορέων κλπ. Αναφέρθηκαν επιρροές οικονομικές, κομματικές, παραταξιακές, σωματειακές κλπ. Επισημάνθηκαν κυκλώματα δωροδοκιών σε τοπικό, νομαρχιακό αλλά και εθνικό επίπεδο".

Στα συμπεράσματά του ο Δ. Μουρίκης εκτιμά πως "τα γεγονότα και τα στοιχεία που κατατέθηκαν ήταν ικανά να μας οδηγήσουν σε ριζοσπαστικές αποφάσεις. Αυτό δεν έγινε. Πιστεύω ότι οι μεγαλοκαρχαρίες των ποδοσφαιρικών σκανδάλων έμειναν απείραχτοι. Σ αυτό βοηθάει και η δομή του ποδοσφαίρου. Πιστεύω ότι η επιτροπή μας βρήκε μπροστά της τις αιτίες της κακοδαιμονίας στο άθλημα. Ομως δεν τολμήσαμε".

Η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να επιτελέσει ιστορικό έργο. Πέρα από τις τιμωρίες (οι οποίες με νομικά ή νομικίστικα επιχειρήματα μπορούν ν ανατραπούν) έπρεπε ν' ασχοληθεί με την ουσία. Ν' αποκαλύψει πως τα πρωταθλήματα και οι εμπλεκόμενοι σ' αυτά συνδέονται μεταξύ τους όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία. Ο,τι συμβαίνει στη Δ' Εθνική, συμβαίνει και στην Α κατηγορία. Αλλωστε πολλά από τα πρόσωπα είναι τα ίδια.

"Επαναστατικώ δικαίω", όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν, δε θα έπρεπε να παρακάμψει μόνο κάποια νομικά κωλύματα, αλλά κυρίως το κατεστημένο. Να μη φοβηθεί να φτάσει στ' άκρα, γιατί η σήψη είναι τόσο μεγάλη που μόνον άμεσα μέτρα (όσο επώδυνα και αν είναι) μπορούν να σώσουν τον "ασθενή". Οι δυνατότητες υπάρχουν, η θέληση θα βρεθεί;

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Στα μέτρα των πρωτοπόρων

Ολυμπιακός και ΑΕΚ υποδέχονται Απόλλωνα και Καλαμάτα αντίστοιχα

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα γίνουν τα δύο σπουδαιότερα ματς της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Στο Φάληρο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον Απόλλωνα, ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει την Καλαμάτα. Εύκολα ή δύσκολα οι γηπεδούχοι αναμένεται να επικρατήσουν. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η αναμέτρηση της Καβάλας με τον ΟΦΗ. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ζευγάρια της αγωνιστικής.

Με απουσίες ο Ολυμπιακός

Στο Στάδιο Καραϊσκάκη ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ζήτησε από τους παίκτες του αυξημένη προσοχή: "Ο Απόλλωνας δεν έχει να χάσει τίποτα και αυτό τον κάνει περισσότερο επικίνδυνο. Εμείς πρέπει να έχουμε το νου μας στο συγκεκριμένο ματς και όχι στη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ της ερχόμενης Τετάρτης. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα κατακτήσουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης". Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή του Γρηγόρη Γεωργάτου που έχει πρόβλημα στους προσαγωγούς. Ακόμη σε οριακό σημείο καρτών βρίσκονται και οι Σαμπανάτζοβιτς, Βαρεσάνοβιτς, Καραπιάλης. Εκτός απροόπτου οι ερυθρόλευκοι θα παραταχθούν με τους: Ελευθερόπουλο, Βαρεσάνοβιτς, Καραταϊδη, Νταμπίζα, Ανατολάκη, Πασσαλή, Αμανατίδη, Αλεξανδρή, Νινιάδη, Καραπιάλη, Γκόγκιτς.

Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8μμ (ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ).

ΑΕΚ: Σύνθεση ανάγκης

Με πολλά αγωνιστικά προβλήματα η ΑΕΚ στο "Νίκος Γκούμας" θα αντιμετωπίσει την Καλαμάτα. Ο Πέτρος Ραβούσης δε θα έχει στη διάθεση τους τιμωρημένους Κωστένογλου, Μπατίστα, Βλάχο καθώς και τον τραυματία Μαλαδένη. Ενδεχόμενα θα ξεκουράσει και τον Στέλιο Μανωλά. Πιθανή 11άα για την Ενωση: Ατματζίδης, Β. Καραγιάννης, Κασάπης, Ντόμπος, Μαχαιρίδης, Μπορμπόκης, Μαρτσέλο ή Κοπιτσής, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Κωστής, Νικολαϊδης: "Μπορεί η Καλαμάτα να προέρχεται από βαριά ήττα την περασμένη Κυριακή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ένας ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Κάθε άλλο. Προσοχή και σοβαρότητα για να πάρουμε τους τρεις πόντους", είναι τα λόγια του Ραβούση για το ματς αυτό που θα ξεκινήσει στις 5μμ (ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ).

Το ντέρμπι της επαρχίας

Στην Καβάλα θα κοντραριστούν δύο από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Η τοπική ομάδα θα αγωνιστεί με τον ΟΦΗ.

Στο Χαριλάου ο Αρης που αντιμετωπίζει άμεσα το φάσμα του υποβιβασμού θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό και πάση θυσία θέλει τους τρεις πόντους.

"Μονόδρομος" επίσης είναι και για την Ξάνθη η νίκη σε βάρος του Ηρακλή, αφού βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Φυσικά ο Γηραιός είναι σκληρό καρύδι. Στην Πάτρα η Παναχαϊκή θα φιλοξενήσει τη Βέροια, ενώ αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι θα γίνει στην Καστοριά, όπου η ουραγός και καταδικασμένη ομώνυμη ομάδα θα αντιμετωπίσει τον Πανηλειακό που είναι και το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης.

Τέλος, αύριο στο Βύρωνα (3μμ ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ) ο Αθηναϊκός θα κοντραριστεί με τον ΠΑΟΚ σε ένα ματς ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα.

Ο Βασίλης Καραπιάλης θα ηγηθεί της προσπάθειας του Ολυμπιακού να

Ο Βασίλης Καραπιάλης θα ηγηθεί της προσπάθειας του Ολυμπιακού να ξεπεράσει το εμπόδιο του Απόλλωνα

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι από τα παλιά

Οι αυριανοί αγώνες του πρωτοπόρου Πανιωνίου και του δεύτερου της βαθμολογίας Παναιτωλικού συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της 21ης αγωνιστικής στη Β Εθνική. Οι "κυανέρυθροι", που κατέχουν το ρετιρέ στη βαθμολογία, υποδέχονται στη Ν. Σμύρνη την Καλαμαριά, ντέρμπι από τα παλιά, θέλοντας να κάνουν ακόμη ένα επιτυχημένο βήμα στην πορεία τους για την Α Εθνική. Οι "Πόντιοι" μπορεί να έμειναν πίσω στη βαθμολογία όμως δεν πρόκειται να πέσουν "αμαχητί".

Αύριο όμως αγωνίζεται και ο Παναιτωλικός που δοκιμάζεται στο "Αλκαζάρ" αντιμετωπίζοντας τη Λάρισα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σήμερα: Γιάννινα - Προοδευτική, Νίκη Βόλου - Πανελευσινιακός, Λεβαδειακός - Τρίκαλα, Πύργος - Παναργειακός, Δόξα Βύρωνα - Πανσερραϊκός, Νάουσα - Εθνικός, ΕΑΡ - Δόξα Δράμας.

Δευτέρα: Πανιώνιος - Καλαμαριά (17.00 απευθείας ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ), Λάρισα - Παναιτωλικός (20.00 απευθείας ΕΤ3)

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Μονομαχία στο "Ελ Πάσο"

Σύγκρουση στο "Ελ Πάσο" επιφυλάσσει η 20ή αγωνιστική του Νοτίου Ομίλου στη Γ Εθνική, αφού το ντέρμπι των πρωτοπόρων Καλλιθέας και Εθνικού Αστέρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Και οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και όπως είναι φυσικό η νίκη αποτελεί το κύριο στόχο των σημερινών αντιπάλων. Εξάλλου στην Κρήτη δοκιμάζεται ο Ιάλυσος που αντιμετωπίζει τον Αγ. Νικόλαο θέλοντας να περάσει χωρίς απώλειες ώστε να εκμεταλλευτεί έτσι ένα τυχόν στραβοπάτημα ενός εκ των δυο πρωτοπόρων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Αιολικός - Μαρκό, Αγ. Νικόλαος - Ιάλυσος, Κέρκυρα - Ναυπακτιακός, Καλλιθέα - Εθνικός Αστέρας, Εργοτέλης - Βαρβασιακός, Πάτραι - Ηρόδοτος, Ηλυσιακός - Παναιγιάλειος, Αιγάλεω - Κόρινθος, Ενωση Ρόδου Διαγόρα - Ατρόμητος Αθηνών.

Ολοι αγώνες αρχίζουν 15.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ