ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιβλίο

Ο 20ός αιώνας δύει. Κι εκείνοι, αφού "ρούφηξαν" τις γόνιμες περιόδους του, πέρασαν στην ιστορία. Εζησαν, δημιούργησαν, συνδέθηκαν, ομοφώνησαν ή διαφώνησαν με άλλους ομότεχνούς τους. "Μαθήτευσαν", και διά της απόρριψης, στα αισθητικά ρεύματα της Μοντέρνας Τέχνης και της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής και στα παράγωγά τους. Καταξιώθηκαν εν ζωή και άφησαν το έργο τους "κληρονομιά" του τόπου μας. Αναφερόμαστε στους Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα και Δημήτρη Πικιώνη.Του πρώτου το έργο δικαιώθηκε πλήρως. Και όσο ζούσε και μετά θάνατον, αφού εξασφάλισε την προβολή και αξιοποίησή του, χάρη στη δραστήρια, ουσιαστική και όχι τυπική, "στοργή" του Μουσείου Μπενάκη,απέναντι στα έργα του και στα αρχεία του. Του δεύτερου, παρότι σπουδαιότατο, δε δικαιώθηκε πλήρως και όπως το άξιζε. Ούτε όσο ζούσε (βλέπετε το έργο του και τα οράματά του δε συνέφεραν τους μεγαλοϊδιοκτήτες που θεωρούσαν "τσιφλίκι" τους την Αθήνα κυρίως, και τους κυβερνώντες που επέτρεπαν προς όφελος των πρώτων μια στρεβλή, καταστροφική για το περιβάλλον και την αρχαιολογική κληρονομιά μας πολεοδόμηση και μια ταξική, "τριών ταχυτήτων" αρχιτεκτονική, υψηλή για τους μεγαλοαστούς, ανεκτή για τους μικροαστούς, απάνθρωπη για τους προλετάριους), ούτε και μετά το θάνατό του. Εμεινε όμως το έργο του (λίγο το υλοποιημένο, πολύ το μη υλοποιημένο) για να διδάσκονται όσοι από τους σημερινούς και αυριανούς ομοτέχνους του θα οραματίζονται πόλεις ανθρώπινες για όλο το λαό.

Η αναφορά μας στους δύο δημιουργούς, οφείλεται στο βιβλίο "ΓΡΑΜΜΑΤΑ Δημήτρη Πικιώνη - Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα",που εκδόθηκε από τον "Ικαρο" (1996), με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη - Πινακοθήκης Γκίκα και της Αγνής Πικιώνη (κόρη του κορυφαίου αρχιτέκτονα), με επιμέλεια - πρόλογο του Ν. Π. Παϊσίου.Η γνωριμία των Πικιώνη - Γκίκα άρχεται το Μάη του 1928, με την πρώτη έκθεση του Γκίκα στην Αθήνα, για να εξελιχθεί σε φιλία και συνεργασία στο ιστορικό περιοδικό τέχνης της δεκαετίας του '30 "Τρίτο Μάτι". Η αλληλογραφία Πικιώνη - Γκίκα αφορά κυρίως σε θέματα και κριτική των αισθητικών ρευμάτων, και κορυφαίων, ξένων εκπροσώπων αυτών των ρευμάτων, που επηρέασαν την Ελληνική Τέχνη στον αιώνα μας, σε αισθητικές ανησυχίες και απόψεις των αλληλογραφούντων, σε Ελληνες ομοτέχνους της εποχής τους.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τανσού Τσιλέρ

Στα τέλη του 1995, τη θεώρησαν "τελειωμένη" λόγω των ισορροπιών στο κόμμα της και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Στα τέλη του 1996, είπαν ότι οι μέρες της στην εξουσία ήταν μετρημένες, λόγω της ανάμειξης του ονόματός της σε πολυάριθμα σκάνδαλα.

Σήμερα, η Τανσού Τσιλέρ όχι απλώς θεωρείται αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στο Κόμμα Ορθού Δρόμου, παραμένοντας στην κορυφή του υπουργείου Εξωτερικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όχι απλώς έχει "γλιτώσει" το μέλλον της, μετά από απανωτές απαλλαγές της την περασμένη βδομάδα από τη Βουλή (κατά σειρά, για τις ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού και του "πόθεν έσχες" της), αλλά παράλληλα αποτελεί πρωθυπουργό εν αναμονή.

Η Τσιλέρ ποτέ της δεν υπήρξε καταρτισμένη υπουργός Εξωτερικών, λένε οι διπλωμάτες υφιστάμενοί της. Και ποτέ της δεν υπήρξε ικανή πρωθυπουργός, συμπληρώνουν αναλυτές. Τότε τι την διατηρεί στην εξουσία, ενώ ουκ ολίγοι παράγοντες την απειλούν; Ισως η απάντηση να βρίσκεται σε μία και μόνη λέξη: Ευελιξία.

Οταν η Τσιλέρ συμμαχούσε πέρσι με τον "ισλαμιστή" Νετσμετίν Ερμπακάν και το Κόμμα Ευημερίας του, οι περισσότεροι έμειναν άναυδοι - η κίνηση ήταν πιο σατανική κι από εκείνες που περιέγραφε στον "Ηγεμόνα" ο Νικολό Μακιαβέλι (ως φαίνεται, ο Ιταλός έφυγε νωρίς...). Σήμερα, εν μέσω απειλών του στρατού για δυναμική αντιμετώπιση των κινήσεων "εξισλαμισμού" της Τουρκίας από το Ρεφάχ, η Τσιλέρ εμφανίζεται ως η "αντίρροπη τάση" και η "ήρεμη δύναμη" του κοσμικού κράτους. Κι ό,τι άλλο χρειαστεί...

Μπ. Γ.

Ηθος και ... υπογραμμός!

Ακριβώς αυτή η ανήθικη πολιτική προσδιορίζει και το είδος του "κοινωνικού διαλόγου" που η κυβέρνηση επιλέγει. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, την ώρα που κάνει λόγο για "ήθος και ύφος", δε διστάζει να ευνοεί νόθα συνέδρια, π. χ. στη ΓΕΣΑΣΕ, για να επιλέξει "εκπροσώπους - μαϊμού" για να τους χρησιμοποιήσει ως συνομιλητές της στον διαβόητο κοινωνικό διάλογο, μαζί με τους γνήσιους βέβαια εκπροσώπους των βιομηχάνων, εμπόρων, εξαγωγέων. Να επιλέξει, με το αζημίωτο... ανθρώπους που στηρίζουν όλες τις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές επιλογές της. Ετσι, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, οι αμοιβές των μελών της "ημετέρας" νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ, μόνον για το 1996, έφθασαν στο τεράστιο ποσό των 51 εκατομμυρίων δραχμών κι αυτό πέραν των λοιπών "επιχορηγήσεων και άλλων προνομίων", "ταξιδίων αναψυχής" κλπ. που εξασφαλίζουν. Ηθος και ...υπογραμμός κεντροαριστερής - εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης!

Ενδειξη αυτοκριτικής;

Σχεδόν κατηγορηματικός ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, όταν ρωτήθηκε, αν με την υλοποίηση του έργου μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών κλείνει η αλυσίδα για τη φοροδιαφυγή. "Οχι", έσπευσε να απαντήσει, προσθέτοντας ότι "η φοροδιαφυγή δε χτυπιέται μόνο με το έργο TAXIS, αλλά θα χρειαστούν μια σειρά από οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες". Εμείς, πάντως, θυμόμαστε ότι μέχρι σήμερα οι εκάστοτε - συμπεριλαμβανομένης και της νυν - πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών "έπιναν νερό" στο όνομα του... TAXIS, όταν έκαναν λόγο για τις "πρωτοβουλίες" πάταξης της φοροδιαφυγής που αναλάμβαναν. Και, βέβαια, τότε και τώρα, τονίζαμε ότι πάταξη της φοροδιαφυγής, αν δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική και βούληση και επόμενα η σύγκρουση και η ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα υπάρξει ποτέ, όσο καλά κι αν μηχανογραφηθεί το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο... Η"έκρηξη ειλικρίνειας" συνεπώς του υφυπουργού, και η όλο και πιό συχνή "αυτοκριτική" της κυβέρνησης που εκπροσωπεί για διάφορα θέμα το τελευταίο διάστημα μαλλον ως ειρωνία και εμπαιγμός εκλαμβάνεται πλέον από τους εργαζόμενους ...

Η "νύφη"

Μπλε

και πράσινοι

κουμπάροι

και οι "Συν"

μ' αυτούς

(να πάρει),

με "παντρέψαν"

με τη βία

και μου δώσαν

για συμβία

μια απαίσια

γυναίκα,

την ΕΟΚ

(τότε)

των δέκα!

Κι από τότε

που την πήρα,

μαύρη και κακή μου

μοίρα,

όλο ρεύω,

όλο λιώνω

και τη "νύφη"

αδρά

πληρώνω!

Ο οίστρος

"Κυβερνητική... ηθική"

Την "ηθική στην πολιτική" και την εμμονή στον "κοινωνικό διάλογο" επικαλείται, κατά κόρον, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, σαν βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησής του, προσπαθώντας να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της και σε αντιπαράθεση με τις "μεμονωμένες ομάδες" ή "συντεχνίες", όπως συκοφαντικά παρουσιάζει τους αγωνιζόμενους εργάτες, αγρότες, εκπαιδευτικούς κ.ά. Κι αυτά, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εξόφθαλμα αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησής του, αλλά και τον αυταρχικό - αντιδημοκρατικό τρόπο (με συκοφαντίες, κατασταλτικούς - τρομοκρατικούς μηχανισμούς, με διώξεις και εκβιαστικές τακτικές) που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους δίκαιους αγώνες επιβίωσης, για την αναβάθμιση της παιδείας κλπ.

Ομως, ηθική δεν μπορεί να υπάρχει στην εφαρμογή μια απαράδεκτης ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής που ληστεύει τη χώρα και το λαό για να αυξήσει τα άνομα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και υπηρετεί, γενικότερα, τα συμφέροντα ντόπιων και ξένων κέντρων της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Ετσι και ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος δεν έχει άλλο στόχο παρά να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, για να περάσει η κυβέρνηση την προαποφασισμένη αντιλαϊκή πολιτική της Σύγκλισης, της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ. Μιά πολιτική που καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και επιχειρεί να πάρει πίσω ό,τι οι εργαζόμενοι, δεκαετίες ολόκληρες, με το αίμα και τον αγώνα τους κατέκτησαν (κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κλπ).

Κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης του "Ρ"

Στο αποκορύφωμά του έφτασε τη βδομάδα που πέρασε το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Ο εν λόγω "εκσυγχρονιστής" έφτασε στο σημείο με την αποστολή εξώδικου προς τη διεύθυνση του "Ρ" να ζητήσει από την εφημερίδα μας "δήλωση μετανοίας", επειδή τόλμησε να φιλοξενήσει στις στήλες του ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών που δεν άρεσε τον Ε. Γιαννόπουλο. Ηδη αυτή η απειλή δίωξης του "Ρ" έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δεκάδων μαζικών οργανώσεων, καθώς και δημοσιογράφων. Αυτήν την πρωτοφανή ενέργεια η κυβέρνηση έσπευσε να την καλύψει, δείχνοντας έτσι ότι οι απειλές αυτές δεν είναι απλώς μία πράξη που πηγάζει από την "ιδιομορφία" του Ε. Γιαννόπουλου, αλλά συνειδητή κυβερνητική επιλογή. Ομως είναι γελασμένοι και ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Σημίτης, εάν νομίζουν ότι με τέτοιες πράξεις θα κάμψουν τη φωνή του "Ρ". Αλλωστε οι δυο τους το είχαν επιχειρήσει και το 1986, όταν με κοινή τους απόφαση είχαν επιβάλει πρόστιμο στο "Ρ", επειδή είχε δώσει αυξήσεις στο προσωπικό του, κατά παράβαση της εισοδηματικής πολιτικής της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και έφαγαν τα μούτρα τους από τη λαϊκή κατακραυγή και το κύμα συμπαράστασης στο "Ρ". Να είναι σίγουροι ότι το ίδιο θα πάθουν και τώρα.

Θα συναντούν περισσότερα "μπλόκα"

Τελικά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, παρά τη γλώσσα του φραγγέλιου, του αυταρχισμού, των εκβιαστικών διλημμάτων, της ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και με την προχτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου βέβαια τα περί "κοινωνικού διαλόγου" είχαν εξαφανιστεί. Αντίθετα περίσσεψαν οι προειδοποιήσεις και απειλές προς τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και αντιστέκονται, οι οποίοι συκοφαντικά βαφτίστηκαν "συντεχνίες" και "κοινωνικά μορφώματα", ότι "θα υπάρξουν και άλλες συγκρούσεις" και "θα ανοίξει σκληρό μέτωπο εναντίον τους".

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν εκπλήσσει πλέον κανένα. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, διαρκώς και περισσότεροι, αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που βρίσκεται όχι απλά απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αγωνίζεται με κάθε μέσο, στην κυριολεξία, για να μετατρέψει τη χώρα σε "κρανίου τόπο", σε μια μεγάλη ζώνη φτώχειας και ανεργίας.

Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι με αυτή την επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής θα τρομάξουν τους εργαζόμενους και θα τους "αποθαρρύνουν" από το να διεκδικήσουν με αγώνες αυτά που τους ανήκουν, πέφτουν έξω. Ηδη, τους έχουν διαψεύσει με τους σκληρούς και μαζικούς αγώνες τους οι αγρότες, οι καθηγητές, οι ναυτεργάτες κ. ά.

Ας είναι σίγουροι ότι καθημερινά θα ορθώνονται στον αντιλαϊκό δρόμο της όλο και περισσότερα "μπλόκα" οργής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ