ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εξέγερση των γραμμάτων

Χαμός γινόταν εδώ και σαράντα μέρες στο χώρο των γραμμάτων. Είχαν ξεσηκωθεί σύσσωμα και εγκαταλείποντας τις σχολικές αίθουσες, ξεχύθηκαν στους δρόμους, γιατί η κατάσταση είχε φτάσει γι' αυτά στο απροχώρητο, που λένε. Το "Ητα", λόγου χάρη, είχε αποκτήσει δυο καμπουρίτσες από τα δυσβάσταχτα βάρη που του είχαν φορτώσει οι κυβερνήτες, λόγω "Μάαστριχτ" και "Σύγκλισης". Το "Γιώτα" πάλι είχε γίνει λεπτό σαν γραμμή, από το πολύ σφίξιμο του "ζωναριού". Κι εκείνο το άτυχο το "Πι", είχε λυγίσει τόσο από τους εξοντωτικούς φόρους, ώστε δεν μπορούσε να σταθεί στα δυο του πόδια!

Δεν ήταν όμως μόνον η δεινή τους οικονομική θέση, που έσπρωξε τα γράμματα στον ξεσηκωμό. Ηταν χίλια δυο ακόμη προβλήματα που αντιμετώπιζαν στα σχολεία, όπου διέμεναν. Τα μαθήματα, λόγου χάρη, γίνονταν σε δύο βάρδιες κι άντε στο απογευματινό ωράριο να μπορέσουν τα γράμματα να μπουν μέσα στο μυαλό των παιδιών, έτσι που άλλα νύσταζαν, και άλλα χάζευαν του καλού καιρού. Από το ένα αυτί των μαθητών έμπαιναν και αμέσως έβγαιναν από το άλλο και τα είκοσι τέσσερα!

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως, ήταν ότι τώρα τελευταία οι κυβερνήτες είχαν αποφασίσει να καταργήσουν σιγά σιγά τη δωρεάν εκπαίδευση και να πουλήσουν τα γράμματα σε ιδιώτες.

- Ε, όχι και να βγάλουν κάποιοι αετονύχηδες λεφτά από τις πλάτες μας! είπαν το "Βήτα", το "Εψιλον" και άλλα κυρτά ψηφία. Και τελικά ολόκληρη η "αλφαβήτα" αποφάσισε να ξεσηκωθεί για να απαιτήσει την αναβάθμιση της Παιδείας. Ακόμη και το "Ρο", που λέγεται ότι ήταν φιλοκυβερνητικό, δεν τόλμησε να βγάλει την "ουρά" του έξω από την εξέγερση!

Οταν ξέσπασε η γενική απεργία, η κυβέρνηση στύλωσε τα πόδια και ούτε σκεφτόταν καν να ικανοποιήσει έστω και κάποια από τα αιτήματα των γραμμάτων. "Αδύνατον, αδύνατον - έλεγε ο πρωθυπουργός. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια". Και ο υπουργός Παιδείας, παραβλέποντας σκόπιμα τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου, υποστήριζε ότι όλη την ιστορία την είχαν προκαλέσει τρία γράμματα όλα κι όλα.

- Δηλαδή, κύριε υπουργέ;

- Τι δηλαδή; Είναι φως φανάρι ότι η απεργία υποκινήθηκε από δυο "Κάπα" και ένα "Εψιλον"!

- Μα, τα ίδια έλεγε και ο επί της Γεωργίας συνάδελφός σας όταν ξεσηκώθηκαν οι αγρότες. Δε σταματάτε, λοιπόν την κοροϊδία και δεν κοιτάτε να βρείτε κάποια λύση για να ξαναγυρίσουν τα γράμματα στα σχολεία;

- Τι, να τους ικανοποιήσω, δηλαδή, τα αιτήματά τους; Αδύνατον!

- Μα γιατί τόση κόντρα με την "αλφαβήτα";

- Διότι για μας κύριοι το "άλφα" και το "ωμέγα" είναι το Μάαστριχτ και η "Σύγκλιση"!

Ετσι είχαν τα πράγματα και επί σαράντα μέρες γίνονταν χαμός. Η κυβέρνηση περίμενε να "σπάσουν" τα γράμματα για να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να δώσει κάτι, αλλά εις μάτην, που λένε. Τα 24 ψηφία έδειχναν εκπληκτικό σθένος και με σύνθημά τους το "Ζήτα" συνέχιζαν να αιτούν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την καλυτέρευση της οικονομικής τους θέσης. Σ' αυτόν τον εκπληκτικό αγώνα πρωτοστατούσαν, φυσικά, ως ηχηρά τα εφτά "φωνήεντα". Αλλά και τα "σύμφωνα" δεν πήγαιναν πίσω. Παρά το συμβιβαστικό όνομά τους δεν έλεγαν ούτε αυτά να συμφωνήσουν σε μια Παιδεία λειψή και φτωχοπροδρομική που ήθελε η κυβέρνηση. Τόσο μάλιστα ήταν αποφασισμένα για αγώνα και τόσο πίστευαν στην τελική επιτυχία, ώστε: Δύο από τα σύμφωνα, το "Νι" και το "Κάπα", είχαν αγκαλιαστεί με τα φωνήεντα "Γιώτα" και "Ητα" και προπορεύονταν σε όλες τις εκδηλώσεις των γραμμάτων, σχηματίζοντας τη μεγαλειώδη λέξη "ΝΙΚΗ"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Ασβεστος φάρος η ΕΠΟΝ

Εκδηλώσεις τιμής στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Λάρισα, για τα 54 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης

Οι Θεσσαλονικείς τίμησαν τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σε μία μεγάλη όσο και συγκινητική εκδήλωση στο Αγαλμα της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία, που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ και η ΚΝΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ν. Χριστάνης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: "Οπως η ΕΠΟΝ χτες, έτσι και η ΚΝΕ σήμερα βαδίζει στο δύσκολο δρόμο των αγώνων και των θυσιών, γιατί καθοδηγείται από τη ραχοκοκαλιά, την ψυχή και το νου της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ. Το Κόμμα, που δεν έβαλε τότε νερό στο κρασί του, σήμερα δε σκύβει τη μέση στις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό". Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Α. Παπαθεοδώρου,ενώ πολλοί αγωνιστές καθώς και νέοι απήγγειλαν ποιήματα για την ΕΠΟΝ και την Εθνική μας Αντίσταση. Στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΠΕΕΠ, η ΠΕΑΕΑ, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ΕΑ ενώ εκπροσωπήθηκε το Εργατικό Κέντρο από το γραμματέα του, Β. Ρέβα. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν ο Γ. Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ν. Παπαδόπουλος,μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται: "Τα μέλη και οι φίλοι της ΠΕΑΕΑ και της ΚΝΕ, όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα σταθούμε ανυποχώρητα πιστοί στις αξίες και τις παραδόσεις της ΕΠΟΝ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, για τα δικαιώματά μας στη ζωή και το μέλλον μας, κόντρα στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που πιστά ακολουθούν οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις. Και τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός".

Στην Αθήνα

Τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ γιορτάστηκαν την Κυριακή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Φίλων της ΕΠΟΝ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".

Στους εκατοντάδες αντιστασιακούς, που πλημμύρισαν την αίθουσα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Ελ. Μωραϊτου,μέλος του ΔΣ της Ενωσης. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και στη συνέχεια επαναστατικά τραγούδια από τον Στ. Ψαραδάκο και μέλη του συγκροτήματός του "Νέα Ιωνία". Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Το πρωί της Κυριακής, μέλη της ΠΕΑΦΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη Λάρισα

Την Κυριακή έγιναν οι εκδηλώσεις και στη Λάρισα που οργανώθηκαν απ' το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ στον κινηματογράφο "Γαλαξίας".

Στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών", εκατοντάδες αντιστασιακοί και νέοι. Ο Γ. Φιλιππίδης,πρόεδρος του ΔΣ του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΕΠΟΝ και στη δράση των ΕΠΟΝιτών στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη τιμή για τους ζώντες, αλλά και τους ηρωικώς πεσόντες ΕΠΟΝίτες, είναι η συνέχιση των λαϊκών αγώνων για την πραγμάτωση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης.

Στην ομιλία του, ο Βάιος Μπιμπίλης,μέλος του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, τόνισε ότι η μνήμη και η τιμή της ΕΠΟΝ συγκινεί ακόμα και σήμερα τους νέους ανθρώπους, παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειες που έγιναν για να συκοφαντήσουν τον αγώνα της και να εξοντώσουν τους αγωνιστές, αφού στην ΕΠΟΝ θήτευσε η νιότη της πατρίδας μας και αποτέλεσε το σχολείο της Αντίστασης.

Στην εκδήλωση τραγούδησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ, απαγγέλθηκαν ποιήματα, διαβάστηκαν βιογραφικά σημειώματα ΕΠΟΝιτών, ενώ σε θεατρική μορφή ακούστηκε ο δωδεκάλογος της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ. Παραβρέθηκαν οι Αντ. Σκυλλάκος και Ηλ. Παπαδημητρίου,πρώην βουλευτές του ΚΚΕ, ο Γ. Χώτος,γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας του Κόμματος, ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λάρισας Χρ. Χαλκιάς, Αγ. Παπαστεργίου και Ειρ. Κατσίγρα,τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας, Γ. Ριζούλης και Γ. Σταμουλάκης,ο Γ. Μπακλαβάς,πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Λεζάντα Σελ. 36

Εκατοντάδες αντιστασιακοί πήραν μέρος στην εκδήλωση της Αθήνας

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, μέλη της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ