ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στην καρδιά και το νου της εργατικής τάξης ο αγώνας των μαθητών

Καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο παλλαϊκό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα άγρια, φασιστικού τύπου, μέτρα που παίρνει ενάντια στους μαθητές - "μέτρα που στοχεύουν όχι μόνο να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, αλλά να διαμορφώσουν γενικότερα κλίμα υποταγής και στους εργαζόμενους, να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του αγώνα" - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Τονίζει δε πως χρέος όλων είναι να αντιπαλέψουν αυτή την επίθεση και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο παλλαϊκό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Παρασκευής.

"Ηδη οι μαθητές είναι οι νικητές. Ο αγώνας τους είναι στην καρδιά και στο νου της εργατικής τάξης", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή. Χαιρετίζει τους πολύμορφους μεγαλειώδεις αγώνες που αναπτύσσονται στο χώρο της Παιδείας, τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την ωριμότητα με την οποία αναπτύσσουν αυτούς τους αγώνες οι μαθητές, "αγώνες που μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα", όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει πως η μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης δεν είναι στενά εκπαιδευτικό ή επιστημονικό πρόβλημα, αλλά είναι κοινωνικό, πολιτικό και κατ' εξοχήν ταξικό πρόβλημα, γι' αυτό και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. "Ο αγώνας για μόρφωση είναι ένα μέρος του συνολικού αγώνα για το μεροκάματο και το δικαίωμα στη δουλιά, στην υγεία, στον πολιτισμό, σε άλλα λαϊκά δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα χτυπιούνται άγρια από την κυβέρνηση, που με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μισομορφωμένους μαθητές, συνεχώς καταρτίσιμους και επανακαρτίσιμους - μελλοντικούς απασχολήσιμους πολίτες, εύκολη λεία στους νόμους της αγοράς", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας αναφέρει ακόμα πως τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης για την Παιδεία οδηγούν στην τρομακτική αύξηση της παραπαιδείας, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε δεύτερη ή και τρίτη εργασία για να μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στα πρόσθετα πολλαπλά έξοδα, οξύνοντας έτσι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η εργατική οικογένεια. "Οι κατά καιρούς ελιγμοί - προτάσεις του υπουργείου Παιδείας μοναδικό στόχο έχουν το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, το εύκολο πέρασμα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Η συκοφάντηση των μαθητικών αγώνων, η προσπάθεια διάσπασής τους, οι απειλές και η τρομοκρατία υπηρετούν τους αντιδραστικούς στόχους της κυβέρνησης και όσους υπηρετεί. Εμείς συγκροτούμε το δικό μας μέτωπο πάλης και απαιτούμε: "Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων"", σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και καταλήγει: "Παλεύουμε για ενιαίο 12χρονο σχολείο βασικής εκπαίδευσης, με σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία".

Για τη Συντονιστική Επιτροπή υπογράφουν τα συνδικάτα: Οικοδόμων,Μετάλλου,Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών,Εμποροϋπαλλήλων,Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης - Λιοσίων - Καματερού,Λιθογράφων,Λογιστών,Συνταξιούχων,Ιδιωτικών Υπαλλήλων,Ηλεκτροτεχνιτών,Φαρμακεργατών και Φαρμακοϋπαλλήλων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Απτόητοι, κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα

Αντιμετωπίζοντας πλέον την τρομοκρατία και τον αποπροσανατολισμό που ασκείται από πολλές πλευρές, οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αποφασισμένοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα.

Στην Αχαϊα 33 σχολεία παραμένουν κατειλημμένα, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, που με επιθέσεις και προπηλακισμούς επιχειρεί να ανοίξει διά της βίας όσα περισσότερα σχολεία μπορεί, ώστε να μπορούν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι να μιλούν για μείωση των καταλήψεων. Χτες σημειώθηκαν επεισόδια στο Λύκειο Καστριτσίου, όταν οι "αγανακτισμένοι γονείς", οι οποίοι είχαν από την περασμένη νύχτα καταλάβει το χώρο και μάλιστα είχαν αφαιρέσει τις πόρτες του σχολείου για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ανακατάληψης, απώθησαν μαθητές που εκφράζονταν υπέρ της κατάληψης βρίζοντας και ασκώντας ψυχολογική βία ιδιαίτερα στους μικρότερους μαθητές. Στην είσοδο του σχολείου οι τραμπούκοι συνεπλάκησαν με φοιτητές που ήταν εκεί, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένας φοιτητής ενώ οι ψυχραιμότεροι αποσόβησαν γενίκευση των επεισοδίων. Οι αγανακτισμένοι είχαν επικεφαλής το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ συμμετείχαν πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου, φορώντας τον μανδύα του "αγανακτισμένου" πολίτη. Μεταξύ των "αγανακτισμένων" ήταν ο υποψήφιος ΝΣ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιώτης και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Α. Σαφάκας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων. Από την παρουσία των παραπάνω φαίνεται πως ο Σύλλογος γονέων στηρίζει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Πρέπει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και ο Κ. Σπηλιώτης μάζευαν υπογραφές από μαθητές για να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ψηφοφοριών των μαθητών. Παρ' όλα αυτά, οι μαθητές συνεχίζουν αποφασιστικά και ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση συμμετέχοντας στο παμμαθητικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

  • Στην Ηλεία 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις.
  • Στην Αρκαδία 10, παρά την έντονη τρομοκρατία που ασκείται.
  • Στη Μεσσηνία βρίσκονται υπό κατάληψη 10 σχολεία.
  • Στη Λακωνία και τα 3 Λύκεια της Σπάρτης παραμένουν υπό κατάληψη.
  • Στη Ζάκυνθο 4 Λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ οι μαθητές ενός ακόμα Λυκείου πραγματοποιούν αποχή. Στο μεταξύ εντείνονται οι φωνές διαμαρτυρίας φορέων ενάντια στην τρομοκρατία και τη βία του παρακρατικού μηχανισμού. Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το μηχανισμό που με πολιορκητικό κριό τον διευθυντή β βάθμιας εκπαίδευσης και "αγανακτισμένους γονείς" μεταχειρίζεται βία και τρομοκρατία, προκειμένου να καταστείλει το μαθητικό κίνημα. Η ΕΛΜΕ καλεί την ΟΛΜΕ να μείνει πιστή στη γραμμή της ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών νόμων και να απαιτήσει λύσεις σε όφελος της εκπαίδευσης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Παρασκευής

Εντατικά προετοιμάζουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Μακεδονίας - Θράκης, τη μαζική κάθοδό τους στο πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 5 Φλεβάρη στην Αθήνα. Σήμερα, στη 1.00 μ.μ. το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,για το συντονισμό της παραπέρα δράσης, ενώ ήδη έχει απευθύνει κάλεσμα σε πανεπιστημιακούς δασκάλους όπως τον Γ. Χουρμουζιάδη και τον Χ. Τσολάκη,ώστε την επόμενη βδομάδα να πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση, για την παιδεία που οραματίζονται και την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση. Οι δύο καθηγητές του ΑΠΘ έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση και το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης άρχισε να προετοιμάζει την εκδήλωση.

Στο μεταξύ ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, πιστός στις κυβερνητικές εντολές, έστειλε έγγραφο προς όλους τους εισαγγελείς της περιφερείας του να συλλαμβάνουν τους μαθητές που στήνουν μπλόκα στους δρόμους. Οι μαθητές, από την πλευρά τους, ανταπαντώντας στην προκλητική στάση του εισαγγελέα, τονίζουν ότι καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού δεν πρόκειται να σταματήσει το ποτάμι των μαθητών που αγωνίζονται για τα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε νέου και νέας.

Στην επιστολή του προς το ΕΚΘ, το Συντονιστικό Σχολείων Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι μαθητές, έχοντας στο πλάι τους το σύνολο του ελληνικού λαού, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που με κάθε τρόπο προσπάθησε να υποτάξει τους μαθητές, στέλνοντάς τους σ' ένα σχολείο που με τους νέους νόμους η μόρφωση των εργαζόμενων και φτωχότερων οικογενειών γίνεται δυσκολότερη. Ενώ τονίζει: "Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καθυποτάξει όχι μόνο τους μαθητές, αλλά να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους και όλο το λαό ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις επιλογές της κυβέρνησης. Θέλει να σβήσει την ελπίδα από όλους μας για μια καλύτερη ζωή, για μια ζωή με δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλιά, για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή".

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του στο πλευρό του μαθητικού κινήματος τάσσεται και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική πυγμής απέναντι σε αδύνατους μαθητές και να πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που θα εκτονώσουν άμεσα την κατάσταση. Ενώ προειδοποιεί ότι αν δε δώσει σύντομα λύσεις στο πρόβλημα της Παιδείας το δρόμο των μαθητών θα ακολουθήσουν και οι γονείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Η ανάπτυξη δράσης από τα κάτω θα δώσει λύση"

Σήμερα συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που διεκόπη προχτές χωρίς οι παρατάξεις να καταλήξουν σε πρόταση σύνθεσης. Πάντως το ΔΣ της ΟΛΜΕ προσανατολίζεται να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται εκείνη τη μέρα στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών,στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στη 1/2/99 έκανε την παρακάτω δήλωση - πρόταση:

1) Διαμόρφωση εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ, όπου θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

α. Σύντομο σκεπτικό, όπου θα καταδικάζεται η αδιάλλακτη εμμονή της κυβέρνησης, θα εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον ηρωικό αγώνα των μαθητών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αγωνιστική συμπαράταξη μαθητών - γονιών - καθηγητών.

β. Αγωνιστική πρόταση που θα περιλαμβάνει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για 4-5/2/99, καθώς και μέτρα στήριξης του παμμαθητικού - πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής 5/2/99.

2) Αναφορικά με το θέμα του "διαλόγου" και των προτάσεων "διεξόδου" που προσπάθησαν άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, η ΔΕΕ διατύπωσε τις παρακάτω απόψεις:

α. Ενας διάλογος που κατά γενική ομολογία γίνεται χάριν εντυπωσιασμού και κινείται στα πλαίσια τακτικών ελιγμών εκατέρωθεν, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

β. Εκείνο που λείπει, όπως απέδειξε και η τελευταία συνάντηση υπουργού - ΟΛΜΕ, δεν είναι ούτε οι "προτάσεις διαλόγου", ούτε οι "προτάσεις διεξόδου". Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να εγκαταλείψει την αλαζονική και ανυποχώρητη στάση και να ικανοποιήσει τα ρεαλιστικά αιτήματα του μαθητικού κινήματος.

3) Προτείναμε να εκδώσει ανακοίνωση η ΟΛΜΕ όπου θα ζητά από τον υπουργό την έναρξη ενός ουσιαστικού και ισότιμου διαλόγου, με τους γνήσιους εκφραστές των μαθητικών αγώνων (Συντονιστικά), προκειμένου να δοθεί λύση που ν' αντιστοιχίζεται με τα αιτήματα των μαθητών.

4) Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ είτε με τις "προτάσεις διαλόγου", είτε με τις "προτάσεις διεξόδου", είτε με την άρνηση διαμόρφωσης αγωνιστικής πρότασης απέδειξε ότι παίρνει αποκλίνουσα κατεύθυνση από τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

5) Η ΔΕΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πιέσουν αναπτύσσοντας δράση από τα κάτω, ώστε να πραγματοποιηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ, παίρνοντας αποφάσεις που θα εγγυώνται τον αγωνιστικό προσανατολισμό και την ενίσχυση του συλλαλητηρίου στις 5/2/99.

6) Εκτιμούμε ότι τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε οι τακτικοί ελιγμοί. Απαιτεί απ' την κυβέρνηση να αναλάβει μονομερώς την πρωτοβουλία και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

7) Ο όποιος διάλογος για να έχει αξία και ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει, αφού παγώσει η εφαρμογή των νόμων 2525 και 2640.

Οι φοιτητές στο πλευρό των μαθητών

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας χτες. "Μπλόκο" στη λεωφόρο Αμαλίας αύριο

Σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας προχώρησαν χτες οι φοιτητές των συλλόγων από σχολές της Αθήνας που βρίσκονται υπό κατάληψη με κοινή τους απόφαση. Πρόκειται για τους συλλόγους Μαθηματικού,Φυσικού,Βιολογικού,Γεωλογικού,Νομικού,Φιλοσοφικής,Αρχιτεκτονικής,Μεταλλειολόγων και Παντείου.

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό του αγωνιζόμενου μαθητικού κινήματος, αγωνίζονται για να βάλουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, διεκδικώντας τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας στη μόρφωση και τη ζωή, διεκδικώντας τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Οι φοιτητές καταγγέλλουν την αστυνομοκρατία και δηλώνουν ότι αντιστέκονται στον αυταρχισμό και την καταστολή των λαϊκών αγώνων και υπερασπίζονται το Πανεπιστημιακό Ασυλο.

Οι φοιτητές, με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων, προγραμματίζουν για αύριο, Πέμπτη 4 Φλεβάρη,αποκλεισμό της λεωφόρου Αμαλίας στην πλατεία Συντάγματος, στις 11 το πρωί. Επίσης καλούν και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό - πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Πέτσας,μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που συνεχίζει την κατάληψη, "πρόκειται για μία ακόμα κίνηση στην κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων των φοιτητών με αιχμή τους νόμους 2525 και 2640. Δε μας ξεγελούν οι ελιγμοί ούτε οι προσπάθειες συκοφάντησης των αγώνων ιδίως των μαθητών", τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη σκληρή αντιεκπαιδευτική πολιτική, στην οποία οι φοιτητές μαζί με εργαζόμενους, μαθητές θα απαντήσουν με κοινή πάλη. Ειδικότερα οι φοιτητές της Νομικής αντιδρούν στο "σπάσιμο" της Νομικής και στη δημιουργία νέων τμημάτων, στον κατακερματισμό της γνώσης και την υποβάθμιση του πτυχίου, να μην περάσει η ίδρυση Σχολής Νομικών Επαγγελμάτων κ. ά.

Η "Ελευθερία" του εισαγγελέα

Ο αγώνας των μαθητών "κουρέλιασε", κυριολεκτικά, το νόμο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ανέδειξε την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος στη χώρα μας, έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Οι 15χρονοι και 16χρονοι "γαβριάδες" δίνουν μαθήματα αγωνιστικής συνέπειας κι επιμονής πρωτοφανούς κι πολύ ελπιδοφόρας για το αύριο της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Αναδεικνύουν μορφές πάλης, που δεν μπορούν ν' αποσιωπηθούν από τα ΜΜΕ, απαντώντας "στα ίσα" στην αδιαλλαξία και τον κυνισμό της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν με επιτυχία την επιχείρηση τρομοκράτησής τους με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, τις αστυνομικές προκλήσεις, τις πιέσεις των "αγανακτισμένων πολιτών".

Κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

***

Οσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ενότητα, μαζικότητα, αποφασιστικότητα, οργάνωση και συντονισμό, τόσο αυξάνεται η ανησυχία, αν όχι ο τρόμος, των κάθε λογής αντιπάλων του μαθητικού κινήματος και των διάφορων "καλοθελητών".

Ετσι βλέπουμε σιγά - σιγά να πέφτουν οι μάσκες πολλών. Είδαμε να τίθενται στο πλευρό της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, διάφοροι άλλοι "ταγοί" και λογής - λογής "σφογγοκωλάριοι". Ηρθε και η ΝΔ να συμπαρασταθεί, ουσιαστικά, στον Αρσένη και την κυβέρνηση, καλώντας τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις και τις πορείες στους δρόμους.

***

Ιδιαίτερα τα ΜΜΕ άρχισαν μια μεθοδευμένη εκστρατεία για να "σπάσει" ο αγώνας των μαθητών. Με υποδείξεις των αφεντικών των "διαπλεκομένων", δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι επιδίδονται σε όργιο εκφοβισμού και συκοφάντησης των αγωνιζόμενων μαθητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας. Ενώ στο προηγούμενο διάστημα κρατούσε μια "δημοσιογραφική ισορροπία" έναντι των μαθητικών κινητοποιήσεων - και για να μην αποκοπεί από τους νέους, αλλά και επειδή η ΝΔ δεν είχε ακόμα ανοιχτά εκδηλωθεί κατά των μαθητών - χτες, με πρωτοσέλιδο άρθρο, που υπογράφει ως "Ε", ζητάει από τους εισαγγελείς να εφαρμόσουν, επιτέλους, το νόμο! Και "συμβουλεύει": "Αν εισαγγελείς, αστυνομικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και οι προϊστάμενοί τους δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης".

***

Ωστε έτσι, λοιπόν; Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου; Να καλεί τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς να τα βάλουν με παιδιά 13-17 χρόνων επειδή αγωνίζονται για καλύτερη δωρεάν δημόσια παιδεία; Κι όχι να ελέγχει την εξουσία και τα λάθη, τις αδυναμίες και τα εγκλήματά της;

Αλλά έτσι γίνεται, όταν η εξουσία τρέμει μπροστά στο νεανικό κίνημα και αναζητά τη βοήθεια των ΜΜΕ. Υπάρχουν τότε πολλοί πρόθυμοι να μετατραπούν σε "ορντινάτσες", πολύ περισσότερο όταν καταλαβαίνουν ότι ένα κίνημα που δεν ελέγχεται από μηχανισμούς, μπορεί ν' αλλάξει πολλά μέσα στην κοινωνία, ακόμα και το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ