ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα πλήγματα στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Αλλεπάλληλα πλήγματα κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών και ραντάρ πέτυχαν, χτες, τα αμερικανικά αεροσκάφη στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ιράκ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ιράκ και ΗΠΑ για τις επίμαχες περιοχές.

Πέντε ξεχωριστά πλήγματα πέτυχαν, χτες το πρωί, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε ιρακινά αντιαεροπορικά και ραντάρ στο Βόρειο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Οπως ανακοίνωσε λακωνικά η Γενική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Στουτγκάρδη "τα αμερικανικά αεροσκάφη δέχτηκαν πυρά από τα ιρακινά αντιαεροπορικά, απάντησαν αμέσως στην απειλή με πυραύλους αέρος - εδάφους και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας". Σύμφωνα, πάντα, με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές από τη Στουτγκάρδη δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, όπου τα αμερικανικά μαχητικά έπληξαν, για πρώτη φορά, και συστοιχία πυραύλων κατά πολεμικών πλοίων αν και δε δέχτηκαν καμία απειλή από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν περαιτέρω σχόλια και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν κανονικά τις περιπολίες τους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και θα αντιμετωπίζουν άμεσα και δυναμικά κάθε "απειλή ή πρόκληση εκ μέρους της ιρακινής πλευράς". Στο περιθώριο των πληγμάτων αυτών, έγινε γνωστό ότι στον Περσικό Κόλπο θα φτάσει μέσα στις επόμενες μέρες το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο Turbulent, προκειμένου να ενισχύσει τις βρετανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή.

Ειδική άδεια στους μετανάστες

Το ποσό των 165 δολαρίων έκαστος θα κληθούν να καταβάλουν, ανά δύο χρόνια, οι εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε κάποια χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να προμηθευτούν ειδική άδεια εργασίας στο εξωτερικό από την ιρακινή ηγεσία. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από τη Βαγδάτη, η οποία έσπευσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της να αποστείλει ειδική εγκύκλιο σε όλες τις διπλωματικές της αποστολές ανά την υφήλιο, μέσα στην οποία εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια. Ιρακινοί διπλωμάτες ισχυρίζονταν ότι το νέο αυτό μέτρο λήφθηκε για να ενισχυθούν και να διαφυλαχτούν οι δεσμοί των μεταναστών με την πατρίδα τους και "δε σημαίνει ότι η Βαγδάτη εγκαθιστά ένα νέο σύστημα ελέγχου των μεταναστών της, πολλοί από τους οποίους είναι πολιτικοί πρόσφυγες", όπως ισχυρίζεται η ιρακινή αντιπολίτευση. Εντούτοις, οι Ιρακινοί διπλωμάτες δε θέλησαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος Ιρακινός μετανάστης δεν υποβάλει τα χαρτιά του στην πρεσβεία της χώρας του, θα του αφαιρείται το διαβατήριο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι ΗΠΑ απαιτούν σύλληψη

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξακολουθεί, καθ' όλες τις ενδείξεις, να αναζητεί χώρα που θα τον δεχόταν - κι έχοντας αποτύχει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις - η Ουάσιγκτον παρενέβη χτες στο θέμα, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να "συνδράμουν την Τουρκία" στην καταδίωξη και προσαγωγή του "στη Δικαιοσύνη".

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, νουθέτησε τις χώρες που αρνούνται να παράσχουν καταφύγιο στον "Απο", ώστε "εκτός από το να αρνούνται σε τρομοκράτες όπως ο Οτσαλάν ένα ασφαλές λιμάνι, καταφύγιο ή άσυλο... να κάνουν ορισμένα βήματα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες της Τουρκίας για προσαγωγή του Οτσαλάν στη Δικαιοσύνη".

Ο Ρούμπιν προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με "πληροφορίες" ο Οτσαλάν επιδίωξε να προσγειωθεί στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν το επέτρεψαν. "Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν του επιτρέπει να παραμείνει εκεί... Νομίζω ότι αυτό το ιδιωτικό αεροπλάνο περιφέρεται χωρίς προορισμό", δήλωσε. Για να καταλήξει στον μάλλον άτσαλο αστεϊσμό: "δε θα ήθελα να ήμουνα ο κυβερνήτης αυτού του μικρού αεροπλάνου".

Η θέση των ΗΠΑ είναι φυσικά γνωστή: η Τουρκία είναι "πολύτιμη σύμμαχος", υπάκουη στις γεωπολιτικές επιταγές της Δυτικής Συμμαχίας, κατέχουσα κομβική θέση σε κρίσιμη περιοχή, επομένως οι ευρωπαϊκές... "ευαισθησίες" περί του Κουρδικού ελάσσονος σημασίας είναι και το θέμα δεν υφίσταται - εκτός αν ανατραπούν οι συσχετισμοί στη Μέση Ανατολή. Επομένως, το ΡΚΚ και ο ηγέτης του αφήνονται να αντιμετωπιστούν ως "τρομοκράτες" από τους καθ' ύλην "αρμόδιους", τους Τούρκους στρατηγούς και τους πολιτικούς ιθύνοντες της χώρας.

Αναμενόμενη λοιπόν η "κλιμάκωση", με δεδομένη μάλιστα την "οργή" που εκφράζει η τουρκική ηγεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες βράδυ κυκλοφόρησαν ξανά φήμες άφιξης του Οτσαλάν στην Ιταλία, τις οποίες επιχείρησε να διασταυρώσει ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε επικοινωνία του με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Οταν ο τελευταίος ανακοίνωσε πως "ο Τούρκος πρωθυπουργός μάς ζήτησε συγνώμη, αποδεχόμενος ότι οι πληροφορίες του ήταν λανθασμένες", ο Ετσεβίτ αντέδρασε με τρόπο που προδίδει την ένταση στην Αγκυρα: "Ελαβα γνώση της δήλωσης του ηγέτη της ιταλικής κυβέρνησης με έκπληξη. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ζητήσω συγνώμη", δήλωσε παγερά. "Αντιθέτως, από τις δηλώσεις μας για ενδεχόμενη άφιξη του Οτσαλάν στην Ιταλία, η ιταλική κοινή γνώμη ενημερώθηκε για το θέμα".

Ταυτόχρονα πάντως οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλα τα μεθοριακά φυλάκια της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο Οτσαλάν ενδέχεται, ταξιδεύοντας με πλαστά χαρτιά, να αφιχθεί στην Ιταλία και με "σαφή" διαταγή, σε περίπτωση σύλληψης, να αποστείλουν τον Κούρδο ηγέτη στη χώρα από την οποία προέρχεται...

Ο Ετσεβίτ συσκέφθηκε χτες με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Σενκάλ Ατασαγκούν, για τον "εντοπισμό" του Οτσαλάν. Ενώ επίσης χτες οι πρεσβευτές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, του Βελγίου και της Νορβηγίας κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, "η Τουρκία υπενθύμισε στους τρεις πρεσβευτές ότι ο Οτσαλάν είναι ένας τρομοκράτης αρχηγός, που πρέπει να δικαστεί εδώ (στην Τουρκία) για τα εγκλήματά του". Ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής Ντάρκο Τανάσκοβιτς δήλωσε, βγαίνοντας από το υπουργείο, ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Σερβία, "στην οποία δεν είναι ευπρόσδεκτος".

ΠΟΛΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση "συζητεί" με τους αγρότες με τη βοήθεια μεσολαβητών!

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

"Πυροσβεστικά" μέτρα φαίνεται πως αναζητεί η πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες στήνουν οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους και την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές εμπορευμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πρώτες δειλές κινήσεις της κυβέρνησης Μπούζεκ δεν αρκούν για να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες τους. Ολα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, οπότε θα γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών που άρχισαν χτες με τη μεσολάβηση της... Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας!

Τόπος της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν αίθουσες του Κοινοβουλίου. Οι μεσολαβητές προτίμησαν να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με συνδικαλιστές αγρότες και με στελέχη της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ είχε νωρίτερα δηλώσει πως δεν πρόκειται να έχει άμεσες συνομιλίες με τους αγρότες εάν αυτοί δε σταματήσουν να στήνουν οδοφράγματα κατά μήκος των εθνικών οδών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι εκπρόσωποι των αγροτών έφθασαν χτες στο χώρο της συνάντησης (Κοινοβούλιο) εκφράζοντας κάποια αισιοδοξία για τη δικαίωση των αγώνων τους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προέβη σε κάποιες μικρές κινήσεις "καλής θέλησης" λέγοντας πως θα προβεί στη μαζική αγορά ντόπιου χοιρινού κρέατος (ποσότητα γύρω στους 25.000 τόνους έως τα μέσα Μάρτη), στη βελτίωση των τρόπων καλλιέργειας και στην αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Επιπλέον, έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μην κάνουν χρήση δακρυγόνων ούτε να ασκήσουν βία σε βάρος όσων αγροτών παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 24 του Γενάρη. Ο υπουργός Γεωργίας Γιάσεκ Γιανιζέφσκι πρότεινε επίσης τη χρήση οινοπνεύματος από σιτηρά και πατάτες ως προσθήκη στα καύσιμα των αυτοκινήτων. Πάντως παρά τις παραχωρήσεις που φαίνεται έτοιμη να κάνει, η κυβέρνηση δε θέλει να "φουσκώσει" τον προϋπολογισμό με επιδοτήσεις σε έναν τομέα ο οποίος χρειάζεται βαθιά αναδιάρθρωση. Ετσι, είναι αμφίβολο εάν η όποια συμφωνία που ενδεχομένως επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι ανθεκτική ή βραχύβια...

Ενα από τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ