ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ
Τρομοκρατία και τραμπουκισμοί

Με όλα τα μέσα προσπαθεί η επιχείρηση να σταματήσει τον αγώνα για την επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου. Ακόμα και επίθεση τραμπούκων με αυτοκίνητο δέχτηκαν οι εργαζόμενοι, καταγγέλλει το σωματείο

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε ανοιχτή τρομοκρατία και τραμπουκισμούς κατά των εργαζομένων που περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις τους για την επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου τους, Δ. Βλάχου,στην επιχείρηση "Ελληνική Εταιρία Μπισκότων" (πρώην "Αλλατίνη") προβαίνει η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, τραμπούκοι της εταιρίας έπεσαν με αυτοκίνητο πάνω στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι μιας εργαζόμενης.Εκτός αυτού, το σωματείο καταγγέλλει τον διευθυντή της επιχείρησης κ. Νικογιάννη και τον προσωπάρχη, γιατί προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να σπάσουν τον απεργιακό τους αγώνα και να διαλύσουν το σωματείο. Οι εν λόγω κύριοι, συνεχίζει το σωματείο στην καταγγελία του, ασκούν ψυχολογική βία σε βάρος των εργαζομένων με απειλές και εκβιασμούς, βάζουν ανθρώπους τους να υποβάλλουν μηνύσεις σε εργαζόμενους, που πρωτοπορούν στον αγώνα. Τέλος, οδηγούν υπό την απειλή της απόλυσης τις νέες εργαζόμενες με δίμηνες συμβάσεις μέσα στο εργοστάσιο από διάφορα σημεία της περίφραξης.

Ωστόσο, τα πρωτοφανή κατασταλτικά μέτρα, όπως και η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και εισαγγελέα στην πρόσφατη κινητοποίηση, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και κανένας εργαζόμενος δεν πέρασε την πύλη για δουλιά.

Οπως τονίζει το σωματείο, "είναι φανερό ότι οι διευθύνοντες την επιχείρηση έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Τους συνιστούμε να είναι ψύχραιμοι και να περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντά τους και ν' αφήσουν τους εργαζόμενους να ασκήσουν ελεύθερα τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το σωματείο γίνεται καθημερινά δυνατότερο και οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι θα αποκτήσουμε όχι μόνο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, που την τελευταία πενταετία μας άρπαξαν, αλλά και την επίλυση όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν".

Η κυβέρνηση και το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας "ποιούν την νήσσαν" μπροστά σ' αυτή την καραμπινάτη μεθόδευση απόλυσης του ΕΣΑΚίτη συνδικαλιστή και της φίμωσης των φωνών αντίστασης. Εξάλλου, είναι οι ίδιοι που έχουν προσφέρει στο μεγαλοβιομήχανο και γενικότερα στην ολιγαρχία του πλούτου, όλο το αντεργατικό αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων για την επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου "Αλλατίνη", εκφράζει το σωματείο εργαζομένων "Ιντεάλ Στάνταρτ" και καταγγέλλει την ενέργεια ως άκρως αντεργατική που στοχεύει στην καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ
Κλιμακώνουν με κατάληψη της ΑΤΕ

Ξεχείλισε ο εμπαιγμός από εργοδοσία, ΑΤΕ, κυβέρνηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Με κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Χαλκίδα σήμερα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα, απαντούν οι 350 εργαζόμενοι στην επιχείρηση λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης και ΣΙΑ" στην κοροϊδία που υφίστανται τόσο από τον εργοδότη που τους οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών, όσο και από την Αγροτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ενώ ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το σωματείο, είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε οριστική λύση ως την προηγούμενη Παρασκευή, όχι μόνο δεν υλοποιεί τη δέσμευσή του, αλλά κύκλοι της ΑΤΕ διοχετεύουν πληροφορίες για κλείσιμο της επιχείρησης. Την ίδια στάση κρατά και ο υπουργός Γεωργίας, παρότι τον περασμένο Νοέμβρη έλεγε ότι θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λευκού κρέατος στην Εύβοια.

Ο πρόεδρος του σωματείου της επιχείρησης Θ. Χαλαστάρας,σε δήλωσή του στο "Ρ", κατάγγειλε ότι ο κλάδος συρρικνώνεται και μεγαλώνουν τα αδιέξοδα των εργαζομένων, κάτι που απέδωσε στις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιμελώς εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κατήγγειλε επιπλέον και την αδράνεια των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το οποίο ανέστειλε ακόμα και προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για κινητοποίηση στους κλάδους λευκού κρέατος και μετάλλου, επειδή την περιοχή θα επισκεπτόταν ο υπουργός Γεωργίας. Τέλος, ο συνδικαλιστής επισήμανε την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων και συντονισμού της πάλης των εργαζομένων για τη διασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Η Ντ. Μπακογιάννη... ενημερώνεται

Συνάντηση με το δήμαρχο, συνδικαλιστές και άλλους μαζικούς φορείς χτες στο Πέραμα

Καμιά ουσιαστική πρόταση, ούτε καμιά θέση που στην ουσία της να έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική συρρίκνωσης που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ανέπτυξε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη σε συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στο Δήμο Περάματος με τις διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης και τον δήμαρχο Γ. Πατσιλινάκο.Και στα όποια σοβαρά θέματα τέθηκαν, όπως αυτό της κατασκευής ελληνόκτητων πλοίων στα ξένα ναυπηγεία, απέφυγε να πάρει θέση.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι μέχρι σήμερα όλες οι εξαγγελίες που έχουν δοθεί έχουν μείνει στα χαρτιά και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συνδικαλιστές, καθώς και άλλοι φορείς αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της ανεργίας, της κατασκευής ελληνόκτητων πλοίων σε ξένα ναυπηγεία και συνολικά στην πολιτική υπονόμευσης της Ζώνης που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Η Ντ. Μπακογιάννη παίρνοντας το λόγο, αφού είπε ότι θέση της ΝΔ είναι "η Ζώνη να συνεχίσει να λειτουργεί", δήλωσε ότι η πολιτική της "δικαιώθηκε" στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των δυο μεγάλων ναυπηγείων, καθώς όσες θέσεις εργασίας υπάρχουν σήμερα στα ναυπηγεία οφείλονται σ' αυτή την πολιτική! Να σημειωθεί ότι συνολικά και από τα δυο ναυπηγεία έχουν χαθεί 2.600 θέσεις εργασίας και σήμερα τα ναυπηγεία υπολειτουργούν. Ο λόγος που η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ήταν ότι δεν αξιοποίησε κάποια κοινοτικά προγράμματα. Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, μετά από επιμονή των συνδικαλιστών, δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί - όπως σημείωσε - "δε λύνει κανένα πρόβλημα έτσι όπως είναι φτιαγμένο". Θέση της ΝΔ, όπως είπε, είναι η δημιουργία μιας συμμετοχικής εταιρίας, η οποία θα ιδιωτικοποιήσει τις δραστηριότητες του λιμανιού.

  • Σήμερα στις 11 το πρωί οι άνεργοι όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Πρόγραμμα για άνεργους πτυχιούχους

Από σήμερα, 3/2, έως και τη 1η Μάρτη οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα "Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων Αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης",το οποίο επιχορηγεί την προσαρμογή 4.000 περίπου πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι 29 ετών στο εργασιακό περιβάλλον και την πρακτική άσκηση για 11 μήνες.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση του ΟΑΕΔ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,σημείωσε ότι αρχικά θα διατεθεί για την εκτέλεση του προγράμματος το ποσό των 7 δισ. δραχμών, από το οποίο οι άνεργοι θα επιδοτηθούν κατά τη διάρκειά του με 140.000 το μήνα. Μετά το τέλος του προγράμματος, οι επιχειρήσεις "θα μπορούν" να απασχολήσουν τους ασκούμενους με ή χωρίς την ένταξή τους στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν με την αίτησή τους να ζητήσουν ειδικότητες ανέργων πτυχιούχων για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εκτός της αίτησης, είναι καταστατικό της επιχείρησης, ισολογισμός και αποτελέσματα χρήσης του έτους 1997 ή τα έντυπα Ε3 ή Ε4 για ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Εντυπο πληροφοριακό υλικό χορηγείται από τις κατά τόπους υπηρεσίες νομών, τοπικές υπηρεσίες και γραφεία εργασίας του ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αιτήσεων και θα καταρτιστεί πίνακας με τις επιχειρήσεις και τις αντίστοιχες προσφερόμενες θέσεις - ειδικότητες ανά νομό. Μετά και την επιλογή των επιχειρήσεων και μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη θα υπάρξει νέα προκήρυξη προς τους ενδιαφερόμενους ανέργους αυτή τη φορά, που θα αναφέρεται στις θέσεις - ειδικότητες που θα προκύψουν, καθώς και στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Επαναπροσλήψεις στην "Παλίρροια ΑΕ"

Χρειάστηκε απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας για να επαναπροσληφθούν 4 εργαζόμενοι, ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου, από την κονσερβοποιία "Παλίρροια ΑΕ" που εδρεύει στον Βασιλικό Χαλκίδας. Το σωματείο την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιεί τις πρώτες του αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο.

Η προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων έπεσε στο κενό. Οι 130 εργαζόμενοι συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στους απολυμένους, ενώ η εταιρία αναγκάστηκε κάτω από την πίεσή τους να καταβάλει επιδόματα, αργίες και υπερωρίες που μέχρι τότε δεν πλήρωνε, καθώς και να σεβαστεί εργασιακά δικαιώματα που παραβίαζε, ενώ πλέον θα υπογράφεται και σύμβαση εργασίας.

"Μάστιγα" η ανεργία

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των αδιεξόδων των κατοίκων της περιοχής, που πλήττεται βάναυσα από την ανεργία, ζητά με ομόφωνη απόφασή του από την κυβέρνηση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελυμνίων Εύβοιας.

Σε ψήφισμά του σημειώνεται ότι η ανεργία αποτελεί μέγα πρόβλημα για τους δημότες και έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, ότι η οικονομική κατάσταση των κατοίκων είναι εξαιρετικά άσχημη, ενώ ορισμένες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Απολύσεις στην "ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ"

Με απολύσεις 8 εργαζομένων επανέρχεται η φαρμακοβιομηχανία "ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ" στη Γλύφα Χαλκίδας, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας η εργοδοτική πλευρά επέμεινε στις θέσεις της και δε βρέθηκε λύση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων αποφάσισε έκτακτη γενική συνέλευση, απορρίπτοντας την εξέλιξη αυτή. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει προγραμματίσει αυτές τις απολύσεις με τη μορφή των "οικειοθελών αποχωρήσεων", χωρίς να θέλουν όμως οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ