ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πρωτοβουλίες συντονισμού
  • Σύσκεψη, χτες, με πρόσκληση ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
  • Συναγερμός για την πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 10 του Φλεβάρη

Ο συντονισμός και η κοινή δράση των ναυτεργατών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της στεριάς, ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, και η ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν το θέμα της σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Τη σύσκεψη διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",ενώ συμμετείχαν ναυτεργάτες από όλες τις ειδικότητες, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των Ενώσεων των συνταξιούχων ναυτεργατών.

Θέμα της σύσκεψης ήταν επίσης και τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να παρθούν για την καλύτερη προετοιμασία της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης,που θα γίνει στις 10 Φλεβάρη στις 10 το πρωί στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με τη 2ας Μεραρχίας. Η συγκέντρωση αποτελεί την κλιμάκωση των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων, που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη ενάντια στην ανεργία. Επιπλέον αποτελεί και απάντηση στον "αχαλίνωτο", όπως χαρακτηρίστηκε, αυταρχισμό της κυβέρνησης, καθώς την ίδια μέρα θα οδηγηθούν στα δικαστήρια συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης το 1995, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να στηριχτούν μαζικά οι προσπάθειες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη συσπείρωση στη βάση, για το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων της πόλης του Πειραιά, με τη συγκρότηση αρχικά ενός παμπειραϊκού μετώπου πάλης,και κατ' επέκταση, για τη συγκρότηση του πανελλαδικού ταξικού πόλου,που θα ανατρέψει αυτή την αντεργατική, βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, στο όνομα του δήθεν "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", που αποτελεί στρατηγικό στόχο των πολυεθνικών, ποδοπατά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, με δικαστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών χτυπάει συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, με εισαγγελείς και προβοκάτσιες προσπαθεί να περάσει τη σκοταδιστική πολιτική της και να σταματήσει τον ξεσηκωμό της νεολαίας.

Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, από σήμερα ξεκινούν περιοδείες και εξορμήσεις στα καράβια, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, για την ενημέρωση των ναυτεργατών σχετικά με την πανναυτεργατική συγκέντρωση. Εξορμήσεις θα γίνουν και στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη.

ΣΟΦΤΕΞ
"Πλιάτσικο" καταγγέλλει η ΕΣΑΚ

Για πλιάτσικο σε βάρος της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας - της ΣΟΦΤΕΞ - από την αμερικανική κοινοπραξία Λόκριτς,κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ και ταυτόχρονα καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ ότι, ψηφίζοντας την τροπολογία για την άρση των εμποδίων για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, υπογράφουν το "σκάνδαλο της χρονιάς, δηλαδή το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη άνοιξε ο δρόμος για τη λεηλασία της ΣΟΦΤΕΞ και της τεράστιας περιουσίας της, ενώ η κυβέρνηση χαρίζει στην κοινοπραξία τεράστια ποσά, που προέρχονται από τον ελληνικό λαό. "Ομως - συνεχίζει η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ - για να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο χρειαζόταν και η συναίνεση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, που προπαγάνδιζε την ιδιωτικοποίηση, δημιουργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους περί "υγιούς ιδιωτικοποίησης", βάζοντας έτσι φρένο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνονται οι επώδυνες συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους το ξεπούλημα της επιχείρησης, όπως είναι οι απολύσεις και η αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων.

Τέλος η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους, έστω και αυτή τη δύσκολη στιγμή, να αγωνιστούν για να μην κλείσουν τμήματα της επιχείρησης, να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην καταργηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις, σημειώνοντας ότι με τη σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, αλλά χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία που θα θέλει και θα μπορεί να ανοίξει δρόμους σε ταξική κατεύθυνση, μακριά από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χαρτοβιομήχανος Π. Ζερίτης,ο οποίος είχε καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΞ, με επιστολή του στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να επαναληφθεί ο διαγωνισμός και να πραγματοποιηθεί νέος, προτείνοντας μάλιστα το σπάσιμο της εταιρίας σε πολλά κομμάτια και χωριστή πώληση για το καθένα, ενώ για τους εργαζόμενους προτείνει απόλυση.
Καταγγελία για την επιδότηση ενοικίου

Την απαράδεκτη στάση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,που καθυστερεί εδώ και μήνες τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου.

Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι δικαιούχοι έχουν κληθεί από τον ΟΕΚ να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους από τον Απρίλη και ένα χρόνο περιμένουν να τα... επεξεργαστούν και να δοθούν τα χρήματα. Επισημαίνει ότι επανειλημμένα ζήτησαν από το τοπικό γραφείο του ΟΕΚ να τους ενημερώσει για το πού οφείλεται η καθυστέρηση, αλλά ούτε και αυτό είναι ενημερωμένο. Το σωματείο ζητά από τον ΟΕΚ να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους και να τους δοθεί η επιδότηση ενοικίου άμεσα.

ΜΕΒΓΑΛ
Διώκεται ο συνδικαλισμός

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Στις διώξεις, την τρομοκρατία και τις αθέμιτες κατηγορίες που υφίστανται τα μέλη του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου της ΜΕΒΓΑΛ στο Κορωπί, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως στο Κορωπί λειτουργεί το Τμήμα Πωλήσεων Αττικής της εταιρίας που έχει έδρα στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και σε αυτό απασχολούνται 60 περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι το Σεπτέμβρη του '98 προχώρησαν σε ενέργειες ίδρυσης σωματείου. Επισημαίνουν ότι όταν αυτό έγινε γνωστό, η εταιρία απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, τους οποίους μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αναγκάστηκε να ξαναπροσλάβει. Η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ - συνεχίζουν - στην προσπάθειά της να κάμψει τη δράση του νεοσύστατου σωματείου, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, ειδικά του Τμήματος Πωλήσεων, με αλλαγές δρομολογίων, αλλαγές θέσεων από οδηγούς σε βοηθούς, με το να μην τους δίνει σαφές αντικείμενο εργασίας και συνεχίζοντας να απειλεί με απολύσεις.

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό: Πώς αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραπάνω κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Πωλήσεων Αττικής της ΜΕΒΓΑΛ; Με ποιο τρόπο παρεμβαίνουν στις καταγγελίες για την αδιαφορία του υπεύθυνου γραφείου κίνησης της επιχείρησης και του διευθυντή του υποκαταστήματος στην Αθήνα, όσον αφορά τις επισημάνσεις του σωματείου για την κακή κατάσταση των αυτοκινήτων και τη συστηματική τους τακτική παράβλεψης των προβλημάτων που υπάρχουν στην επιχείρηση; Τι μέτρα θα πάρουν ώστε οι 60 εργαζόμενοι να κατοχυρωθούν και να ασκούν ελεύθερα τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα χωρίς το φόβο της απόλυσης;

"Θερίζει" η ανεργία στην Ακτή Μιαούλη

Πρώτοι στις λίστες του ΓΕΝΕ θαλαμηπόλοι, ασυρματιστές, ναύτες

Την ίδια ώρα που η ανεργία "θερίζει" στην Ακτή Μιαούλη, τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ανεργία το 1998 ήταν μειωμένη σχετικά με το 1997! Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκύπτει μόνο από αλχημείες και από την αναξιοπιστία του ΓΕΝΕ, αλλά και από το νομοθετικό κατασκεύασμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,το νόμο 2575/98, με τον οποίο από το Φλεβάρη του 1998 αφαιρούνται τα φυλλάδια από τους μακράς διαρκείας άνεργους ναυτεργάτες! Ετσι σύμφωνα με το ΓΕΝΕ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν 2.549,ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 1997 ήταν 3.025...

Ομως ακόμα και αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ δεν μπορούν να αποκρύψουν την ανοδική πορεία της ανεργίας στους ναυτεργάτες. Ετσι μπορεί οι εγγεγραμμένοι του Δεκέμβρη του 1998 να εμφανίζονται λιγότεροι από αυτούς του Δεκέμβρη του 1997, είναι όμως κατά 125 περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους του περασμένου Νοέμβρη 1998 που ήταν 2.424.

Την πρώτη θέση στις μαύρες λίστες της ανεργίας για το μήνα Δεκέμβρη κατέχουν οι θαλαμηπόλοι, καθώς οι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΝΕ είναι 385.Ακολουθούν οι ασυρματιστές, με 351 στους καταλόγους του ΓΕΝΕ. Την τρίτη θέση στην ανεργία κατέχουν οι ναύτες που έφτασαν τους 317 εγγεγραμμένους. Οι εγγεγραμμένοι πρακτικοί μηχανικοί έφτασαν τους 296, ενώ στο "ύψος" της παραμένει η ανεργία και στους μαγείρους με 269 εγγεγραμμένους στους καταλόγους του Γραφείου.

Το πενιχρό επίδομα ανεργίας που φτάνει τις... 72 χιλ. δραχμές για τους έγγαμους, καταβλήθηκε το μήνα Δεκέμβρη σε... 389 άνεργους από τους 2.549 εγγεγραμμένους!

Σήμερα σύσκεψη σωματείων στον Πειραιά

Σε σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καλούνται να συμμετάσχουν οι διοικήσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τη σύσκεψη διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ,ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,η Ενωση Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα των σωματείων μεταξύ άλλων τονίζεται: "Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της χώρας μας αντιμετωπίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη σφοδρή επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση καλούνται να αντιδράσουν αποφασιστικά, να περιφρουρήσουν τον ταξικό χαρακτήρα και να επιβάλουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και να συντονίσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ