ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ρεκόρ... ανησυχίας για την πορεία

Στο ανώτατο σημείο της ιστορίας του έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η αναμονή της... διόρθωσης

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.278 μονάδες με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 148 δισεκατομμύρια δραχμές. Το κύριο, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος στην οδό Σοφοκλέους δεν είναι η ευφορία που θα φανταζόταν κανείς, αλλά η έντονη ανησυχία των... γνωριζόντων, για την από εδώ και πέρα πορεία των τιμών. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί από την ιστορία των χρηματαγορών, αλλά και από το χρηματιστήριο της χώρας μας, τις ισχυρές ανοδικές τάσεις των τιμών, πάντα ακολουθούν οι λεγόμενες "διορθώσεις", που δεν είναι τίποτα άλλο από την επίσης έντονη πτώση τους. Ιδιαίτερη αναφορά στα... "άλογα στοιχεία" των ημερών γίνεται από τους ειδικούς με αφορμή την πορεία της τιμής της Εθνικής Τράπεζας. Οπως ενδεικτικά έλεγαν χτες, το "σπάσιμο" της μετοχής, που οπωσδήποτε αφορά μία από τις καλύτερες και δυναμικότερες μονάδες της χώρας, δε δικαιολογεί το αμόκ ζήτησης που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες". Σημειώνεται ότι μέσα στην τελευταία βδομάδα η μετοχή σημείωσε άνοδο 36%, ενώ από τις αρχές του χρόνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,3%.

Το ποσοστό ανόδου της χτεσινής συνεδρίασης ήταν 1,39%. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το ποσοστό αυτό, ως εξέλιξη του Γενικού Δείκτη, δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την εικόνα της χτεσινής συνεδρίασης κι αυτό για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον από το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές από αυτές που διακινήθηκαν έκλεισαν με ζημιές. Δεύτερον, επειδή σημειώθηκε για μια ακόμα μέρα σημαντική άνοδος σε μετοχές όπως της Εθνικής και της Πάναφον, που συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Από τις 290 μετοχές που διακινήθηκαν 154 είχαν απώλειες, 110 κέρδη και 26 έμειναν σταθερές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 7,9% και της Πάναφον με 5,6%.

Ενα ακόμα στοιχείο που φαίνεται πως απασχολεί τους ειδήμονες είναι ότι ο κύριος όγκος των συναλλαγών στην οδό Σοφοκλέους επικεντρώνεται σε πολύ λίγες μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 148 δισ. δρχ. που ήταν ο όγκος των χτεσινών συναλλαγών, τα 46,5 δισ. αφορούσαν μετοχές της Εθνικής, ενώ το 74%, δηλαδή περίπου 110 δισ. δρχ., ήταν οι συναλλαγές μόλις 22 μετοχών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ΕΟΜΜΕΧ χρειάζεται αναβάθμιση και όχι διάλυση

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, με ανακοίνωσή της, επαναδιατυπώνει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ουσιαστικά καταργεί τον ΕΟΜΜΕΧ

"Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη", χαρακτηρίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) την κυβερνητική τροπολογία σε νομοσχέδιο, που προβλέπει την κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΟΕΕ - αποτελεί τον επίσημα θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης - αναφέρει ότι "ενόψει της συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου που αναφέρεται στις δραστηριότητες του ΕΟΜΜΕΧ, επαναδιατυπώνει την αντίθεσή του στην επιχείρηση ουσιαστικής κατάργησης του ΕΟΜΜΕΧ διά της συρρικνώσεως ή επικαλύψεώς του".

Με την ίδια ανακοίνωση η διοίκηση του ΟΕΕ:

  • Διατυπώνει τη θέση - άποψη ότι "ο ΕΟΜΜΕΧ, όχι μόνο θα έπρεπε να διατηρήσει τον πανελλαδικό και κοινωνικό του χαρακτήρα", αλλά και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του, ώστε "να δικαιώσει στην πράξη το ρόλο του ως φορέας πολλαπλής στήριξης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τις Οργανώσεις τους".
  • Εκφράζει την αντίθεσή του στην προβλεπόμενη κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΟΜΜΕΧ, επισημαίνοντας πως έτσι "διαλύεται και τυπικά το μοναδικό σημείο αναφοράς και στήριξης των μικρομεσαίων στην Περιφέρεια και απαξιώνεται ένα απόλυτα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό".
  • Σημειώνει, πως η μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ομάδα των μικρομεσαίων "θα παραμείνει χωρίς τη συμβολή και στήριξη του κατ' εξοχήν εξειδικευμένου Οργανισμού παροχής βοήθειας προς αυτούς" και ότι "η επιχειρούμενη αποκέντρωση" θα έχει συνέπεια τη δημιουργία μιας ακόμη γραφειοκρατικής και δυσκίνητης μονάδας, που θα ταλαιπωρεί περισσότερο τους μικρομεσαίους της Περιφέρειας.

Στο "διά ταύτα", η διοίκηση του ΟΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς "να δεχτούν την τροπολογία για τη διατήρηση της πανελλαδικότητας του ΕΟΜΜΕΧ", συμβάλλοντας έτσι τόσο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας όσο και στην ανάπτυξη της απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι

Τη ριζική αντίθεσή του στην υποβάθμιση και διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ, που δρομολογεί η κυβέρνηση, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, εδώ και δέκα χρόνια ο ΕΟΜΜΕΧ οδηγείται σταδιακά σε απαξίωση με διάφορους τρόπους, όπως με τον περιορισμό αρμοδιοτήτων και μεταφορά κονδυλίων προς μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιωτικά μελετητικά γραφεία "συμβούλων επιχειρήσεων", με την παραχώρηση πολλών αναπτυξιακών προγραμμάτων που σχεδίασε ο ΕΟΜΜΕΧ σε "ενδιάμεσους φορείς", που ουσιαστικά ελέγχονται από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κλπ. Τώρα, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνεται στον Οργανισμό η χαριστική βολή προωθώντας την αποφασιστική συρρίκνωσή του. Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διάλυση ακόμα και του κεντρικού ΕΟΜΜΕΧ και στην απώλεια για τις ΜΜΕ ενός δημόσιου φορέα υποστήριξής τους.

Η νέα κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ

Με την εκλογή νέας κεντρικής διοίκησης και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, συγκροτήθηκαν σε σώμα οι 200 νεοεκλεγέντες αντιπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), ενώ απομένει να συγκροτηθεί σε σώμα και η νεοεκλεγείσα κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη νέα διοίκηση του ΟΕΕ, που εκλέχτηκε από την 35η Τακτική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Επιμελητηρίου, αποτελούν:

  • Αλεβιζάκης Παναγιώτης,από την "Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων".
  • Γερονικολός Κώστας,από τη "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Επιστημόνων - Οικονομολόγων".
  • Μπιράκος Κώστας, Σουφλιάς Γιώργος, Τσαγκαράκης Ιωάννης, Κοκκόρης Παναγιώτης,από τη "Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων - Συνεργαζόμενοι".
  • Ντρέκος Αντώνης,από τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων".
  • Αλαμάνος Χάρης, Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Αποστολάκης Ηλίας, Κατρής Ανδρέας, Κυδωνάκης Γιώργος, Μακρυπίδης Ανδρέας,από την "Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Οικονομολόγων - Συνεργαζόμενοι".
  • Μοναστηριώτης Ευάγγελος από τη "Συνεργασία Κινήσεων Αριστερών Οικονομολόγων".

Μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα κεντρική διοίκηση, τα καθήκοντα του προεδρεύοντος θα ασκεί ο πρόεδρος της 35ης Συνέλευσης των αντιπροσώπων, Αντώνης Ντρέκος.

Σύσκεψη για το ΕΥΡΩ

Με θέμα την προετοιμασία του δημοσίου τομέα για την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου και των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής του εθνικού σχεδίου μετάβασης και συζητήθηκαν ειδικά, τεχνικής φύσης, θέματα, όπως η διπλή αναγραφή τιμών, η διάρκεια διπλής κυκλοφορίας, οι στρογγυλοποιήσεις, οι τραπεζικές προμήθειες, η συνέχεια των συμβάσεων, η δημιουργία του εθνικού παρατηρητηρίου ΕΥΡΩ και το πρόβλημα του 2000.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο 9,5% τα ετήσια έντοκα

Στο 9,5% διαμορφώθηκε το μέσο σταθμικό επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας κατά τη χτεσινή δημοπρασία που διενεργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως ανακοινώθηκε, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 548 δισ. δρχ., περίπου 3,4 φορές το ζητούμενο ποσό (160 δισ. δρχ. ). Το μέσο σταθμικό επιτόκιο ανήλθε σε 9,5% έναντι 10,3% που ήταν το αντίστοιχο επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας. Η απόκλιση των προσφερθέντων επιτοκίων είναι της τάξης των 0,24 εκατοστιαίων μονάδων. Το ποσό που έγινε συνολικά αποδεκτό ανέρχεται σε 192 δισ. δρχ. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 5 και τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη 1999, θα διατεθούν "Αφορολόγητα Αποταμιευτικά Ομόλογα" διετούς διάρκειας με ημερομηνία έκδοσης 5 - 2 - 99. Υπενθυμίζεται ότι τα αποταμιευτικά ομόλογα είναι νέοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου, που διατίθενται με δημόσια εγγραφή στις τράπεζες, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας σε όλη τη χώρα, καθώς και στους χρηματιστές - μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Είναι ανώνυμοι τίτλοι με σταθερό επιτόκιο 9,20% ετησίως για όλη τη διάρκειά τους και για οποιοδήποτε ποσό. Εκδίδονται με ονομαστική αξία από 10.000 δρχ. και σε πολλαπλάσια της αξίας αυτής με ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε επενδυτή τα 15 εκατ. δρχ. ανά έκδοση. Οι τόκοι τους είναι αφορολόγητοι στην περίπτωση που ο επενδυτής διατηρήσει τους τίτλους στην κατοχή του μέχρι τη λήξη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ