ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της με ρυθμίσεις και τη ληστρική εκμετάλλευση των ΜΑΒΕ από την πολυεθνική MINERAL και τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων αμιάντου σαν δημόσια επιχείρηση

Την πρότασή της, για τη λειτουργία και αξιοποίηση των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) από το δημόσιο τομέα, με όρους και προϋποθέσεις που θα εξυπηρετούν την ελληνική οικονομία τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα σέβονται το περιβάλλον της περιοχής - επαναδιατυπώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση των κομμουνιστών στις συνεχείς παραχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" στις αξιώσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι "υποχώρησε για άλλη μια φορά, στις απαιτήσεις της πολυεθνικής εταιρίας ΜΙΝΕRΑL" και προχώρησε σε "νέες ρυθμίσεις σχετικά με το προσωπικό στα ΜΑΒΕ". Οι ρυθμίσεις έγιναν με πρόσχημα την κρίση στην αγορά της ΝΑ Ασίας και την απόφαση της ΕΕ για οριστικό κλείσιμο της ΜΑΒΕ, λόγω επικινδυνότητας του αμιάντου ως καρκινογόνου ουσίας, ενώ αξιοποιήθηκε και ο φόβος των εργαζομένων να βρεθούν άνεργοι.

Σχολιάζοντας την ουσία και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που έγιναν σχετικά με το προσωπικό των ΜΑΒΕ, η ΝΕ του ΚΚΕ Κοζάνης επισημαίνει ότι:

  • ενώ η κυβέρνηση και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου θριαμβολογούν και εμφανίζονται σαν "σωτήρας", παρουσιάζοντας σαν "επιτυχία την τελική ρύθμιση" στα ΜΑΒΕ, "στην ουσία, η μόνη κερδισμένη από τις συνολικές ρυθμίσεις του 1998 είναι η ΜΙΝΕRΑL", η οποία τώρα "με ευνοϊκότερους αποικιοκρατικούς όρους, αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του Αμιάντου, σε βάρος της οικονομίας της χώρας, των εργαζομένων, σε βάρος του νομού Κοζάνης".
  • στην ουσία "ιδιοκτήτρια των ΜΑΒΕ" είναι η ΜΙΝΕRΑL αφού "τα εκμεταλλεύεται χωρίς να πληρώνει ενοίκιο" και "απαλλάχτηκε από το προσωπικό που δήθεν ήταν πλεονάζον, χωρίς κανένα κόστος γι' αυτήν", ενώ έχει ανάγκη για προσωπικό και "προσλαμβάνει με το καθεστώς του απασχολήσιμου (... ) και συνθήκες δουλείας που θυμίζουν υπανάπτυκτες χώρες".
  • "ευθύνη" για τα όσα συμβαίνουν στα ΜΑΒΕ, έχουν επίσης, τόσο η ΝΔ, αφού κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μεταλλεία (αρχές του 1998) "ο βουλευτής της Ν. Παπαφιλίππου πρότεινε την παραχώρηση των ΜΑΒΕ στη ΜΙΝΕRΑL χωρίς ενοίκιο" όσο και ο νομάρχης Κοζάνης Π. Μητλιάγκας, ο οποίος "συμφώνησε με τα μέτρα".
  • "τα ΜΑΒΕ ήταν κερδοφόρα επιχείρηση", που η κυβέρνηση και η διοίκηση την κατάντησαν προβληματική με την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν (προσλήψεις, διαχείριση, εμπορία, αποικιοκρατικές ρυθμίσεις υπέρ της πολυεθνικής MINERAL). Τώρα "οι ίδιοι (κυβέρνηση, κλπ.) δηλώνουν ότι θα ανακάμψει, γι' αυτό εξάλλου και η MINERAL δεν παραιτείται", αλλά σαν μια εταιρία η οποία ελέγχει την αγορά της ΝΑ Ασίας και αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με αμίαντο σε άλλες χώρες με φτηνό κόστος, επιδιώκει και από τα ΜΑΒΕ "μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνό εργατικό κόστος, χωρίς μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, δίχως μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων" για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της, με τη ληστρική εκμετάλλευση των ΜΑΒΕ από τη MINERAL - που γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης - η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, επαναδιατυπώνει την πρότασή της, που είναι η εξής:

Πρώτον, "τα ΜΑΒΕ να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως δημόσια επιχείρηση".

Δεύτερον, "να αναλάβουν και τον τομέα της εμπορίας του προϊόντος" (σ. σ. αμιάντου).

Τρίτον, "να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων".

Τέλος, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σημειώνει την ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής για τη σωτηρία των ΜΑΒΕ και δηλώνει πως "το ΚΚΕ στήριξε και θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΑΒΕ με κάθε τρόπο".

Αποκλίσεις στον πληθωρισμό

Τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Σημίτη στο μέτωπο του "πληθωρισμού" - που αποτελεί ένα από τα 5 κριτήρια "σύγκλισης" και ένταξης στην ΟΝΕ - δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Είναι αλήθεια ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε τα τελευταία 6 χρόνια σημαντικά. Οπως επίσης είναι αλήθεια ότι στην ίδια περίοδο, η μείωση του πληθωρισμού στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Ελλάδα. Ετσι μεγάλωσε το χάσμα, που χώριζε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ στο δείκτη του πληθωρισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT για τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού, που δείχνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 3,7% για την Ελλάδα και 1% για την ΕΕ. Δηλαδή το 1998 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερος από την ΕΕ των "15" χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Αν κάποιος θέλει να κρίνει, κατά πόσο προχωρά η "σύγκλιση" του πληθωρισμού της Ελλάδας με το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει παρά να συγκρίνει πώς ήταν η εικόνα πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια. Οποιος ανατρέξει στα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι όχι μόνο δε μίκρυνε το χάσμα του πληθωρισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά μεγάλωσε. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ΕΕ (των 15 χωρών) ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν πέρσι 2,4 φορές μεγαλύτερος, πρόπερσι 2,3 φορές και το 1980 (πριν δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ) 1,9 φορές!

***

Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη, αν η σύγκριση γίνει με τις 11 χώρες - μέλη της ΕΕ της ζώνης του ΕΥΡΩ, που τον Δεκέμβρη του 1998 είχαν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 0,8%. Αυτό σημαίνει, ότι σε σχέση με τις συγκεκριμένες χώρες - που εντάχθηκαν στην ΟΝΕ - ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν πέρσι 4,6 φορές μεγαλύτερος! Προς τι λοιπόν οι δηλώσεις περηφάνιας του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όταν ο πληθωρισμός - από τα βασικά κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ - αντί να συγκλίνει, αποκλίνει;

Λ. Τ.

Μηνυτήρια αναφορά από τους δανειολήπτες

Στους καταχρηστικούς όρους που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις των τραπεζών με τους δανειολήπτες, καθώς και σε δεκάδες πράξεων και μεθοδεύσεων που ακολουθούνται σε βάρος τους, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Δανειοληπτών, ο οποίος αριθμεί σήμερα 70.000 μέλη πανελλαδικά.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε αδιαφανείς μεθοδεύσεις, που ακολουθούν οι περισσότερες τράπεζες, με τις οποίες χρεώνουν έντεχνα και αθέμιτα αυξημένους τόκους στους δανειολήπτες, ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν μειωμένους στους καταθέτες. Ο σύλλογος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας τόσο τις παραπάνω μεθοδεύσεις, όσο και σειρά άλλων πράξεων που ακολουθούν οι τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών, με τις οποίες παραβιάζουν διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Στις πράξεις αυτές - που καταγγέλλονται - περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: πλήθος καταχρηστικών και παράνομων όρων συμβάσεων, η άρνηση παροχής στοιχείων των λογαριασμών, η χρέωση επιτοκίων υπερημερίας πέραν των επιτρεπόμενων, ο εξαναγκασμός για υπογραφή δηλώσεων αναγνώρισης οφειλής χωρίς δυνατότητα προηγούμενου ελέγχου κλπ.

Αυξημένα κέρδη 24% για την Τράπεζα Πίστεως

Αυξημένα κέρδη εξασφάλισε η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και για την Alpha Τράπεζα Πίστεως κατά το 1998. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας ανήλθαν το 1998 σε 90,4 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24% συγκριτικά με το 1997.

Από τα αναλυτικά αποτελέσματα χρήσης 1998, που ανακοινώθηκαν χτες από τη διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως, προκύπτει ότι:

  • Το ενεργητικό ανήλθε σε 4.202 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση κατά 22% σε σχέση με το 1997.
  • Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 351 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με το 1997.
  • Το ύψος των καταθέσεων ανήλθε σε 3.203 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 30%.
  • Το ύψος των χορηγήσεων ανήλθε σε 1.677 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 31%.

Το μέρισμα που θα δοθεί στους μετόχους ανέρχεται σε 800 δρχ. ανά μετοχή από 724 δρχ. ανά μετοχή που ήταν το 1997.

Επίσης, το ΔΣ της Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διάθεση δωρεάν μετοχών, με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε παλιά, με παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Τα παραπάνω θα προταθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που έχει οριστεί για τις 30 Μάρτη 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ