ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές διαδρομές

Πολλές πρεμιέρες και σήμερα. Στο "Αμφι - Θέατρο",ανεβαίνει το θέαμα με τίτλο "Σολωμός",στηριγμένο σε ποιήματα και πεζά του Διονυσίου Σολωμού.Είναι μια καθαρά θεατρική παράσταση με ύφος άλλοτε αφαιρετικό, άλλοτε ονειρικό, ενώ άλλοτε επιδιώκεται η "απογείωση". Τρυφερά, λυρικά αποσπάσματα τα διαδέχονται έντονα δραματικά, επικά, αλλά και σατιρικά. Η συναρμογή των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.Το μουσικό μέρος έχει δύο πτυχές. Η πρώτη στηρίζεται σε συμφωνικά έργα του Αντίοχου Ευαγγελάτου,ενώ η δεύτερη είναι πρωτότυπη σύνθεση τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού.Στην παράσταση συμμετέχουν: Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Κροντήρης, Αννα Βυθούλκα, Αντώνης Ιορδάνου, Μιχάλης Κουκουλομάτης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Νίνα Μιχαλοπούλου, Ευτυχία Φαναριώτη.

  • Με το έργο της Ζ. Μπαλάσκο "Η πρεμιέρα",που πρωτοανέβηκε το 1995 στο Παρίσι με τίτλο "Η μεγάλη κραυγή του έρωτα", ξεκινάει, σήμερα, τις παραστάσεις του το θέατρο "Αθηνών".Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Αναστασίου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου,η επιλογή της μουσικής και των τραγουδιών του Γιώργου Παπαστεφάνου.Παίζουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τάκης Χρυσικάκος, Ζαχαρίας Ρόχας και Ρήγας Αξελός.
  • Πρεμιέρα και στον κάτω όροφο του "Από Μηχανής Θεάτρου",όπου η θεατρική εταιρία "Δόλιχος" παρουσιάζει το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι "Το Κτήνος στο φεγγάρι",σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου,σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού,σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου,μουσική Χάικ Γιαζιτζιάν.Παίζουν: Γιάννης Κυριακίδης, Ταμίλα Κουλίεβα και ο μικρός Γιώργος Φιλίδης.
  • Στο "Κνωσσός",ανεβαίνει, σήμερα, το έργο "Τα βότανα του έρωτα",σε μετάφραση Ιώς Μαρμαρινού,σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα - Κωνσταντίνου Μάριου,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη,μουσική Γιώργου Μπουντουβή.Παίζουν: Μαίρη Βιδάλη, Λάμπρος Τσάγκας, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Γιώργος Μπάρτης κ. ά.
  • Πρεμιέρα και στο θέατρο "Διθύραμβος",όπου ανεβαίνει το έργο του Καμύ "Οι δίκαιοι",σε μετάφραση Φαίης Μιχαήλ,σκηνοθεσία Μιχάλη Ζωγραφίδη,σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Κακριδά και μουσική Δημήτρη Παρανού.Παίζουν: Εφη Νιχωρίτη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Δημήτρης Παλπάνης κ. ά.
Μουσική απόδραση

Ηρθαν, τραγούδησαν και αποχωρούν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής από το "Μετρό" (Γκύζη 47 και Κάλβου 83), όπου για αρκετό καιρό φιλοξενήθηκαν οι μουσικές τους παραστάσεις. Ολοκληρώνοντας τις εμφανίσεις τους, οι δύο καλλιτέχνες σήμερα και αύριο πραγματοποιούν τις τελευταίες τους συναυλίες. Ο Σωκράτης Μάλαμας,πάντως, συνεχίζει να διηγείται με το μοναδικό του τρόπο τις δικές του ιστορίες, ασπρόμαυρες, μα και παραμυθένιες. Και αυτή τη Δευτέρα και την Τρίτη (10 μμ) ο μοναχικός βάρδος καταθέτει τραγούδια και ψυχή. Μαζί του η Μαρία Παπανικολάου.

  • Οι "Πυξ Λαξ" συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις εμφανίσεις τους, στο "Ρόδον" (Μάρνη 24). Το δημοφιλέστερο ελληνικό γκρουπ της τελευταίας δεκαετίας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην πιο ενεργή συμμετοχή του κοινού: Τραγούδια αγαπημένα, μα και εικόνες με κοινωνικά μηνύματα και προβληματισμούς και δραστηριότητες της "Γκρίνπις", που προβάλλονται μέσω βίντεο, περιβάλλοντας ολόκληρο το χώρο. Ωρα έναρξης: 9.30 μμ.
  • "Οπως η Θάλασσα", είναι ο τίτλος του τελευταίου δίσκου του συγκροτήματος"Ομαδική Απόδραση",μιας δουλιάς στην οποία συνεργάστηκαν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Σίλβιο Γκουάλντα. Το υλικό του δίσκου παρουσιάζεται ζωντανά από τα μέλη του σχήματος σήμερα και αύριο, στη Μουσική Σκηνή "Αθηνά" (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο).
  • Δύο ακόμη βραδιές με τον Νίκο Βερόπουλο (τον μόνο Ελληνα Τσέροκι) και το συγκρότημά του "Οξύμωρον", σήμερα και αύριο (10 μμ), στην αίθουσα της ΠΑΠΟΚ "Κίνηση" (Υπατίας 1β). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τους τρεις προσωπικούς του δίσκους, κομμάτια αγαπημένων Ελλήνων συνθετών και διασκευές μεσαιωνικών τραγουδιών.

Το "Υπόγειο" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι παρουσιάζει ο Χρίστος Τσάγκας, για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη".Η απόδοση - θεατρική διασκευή είναι της Μάρως Βαμβουνάκη,η σκηνοθεσία του Χρίστου Τσάγκα,ο οποίος και ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο. Σκηνικά - κοστούμια Κώστα Γεωργίου.Συμμετέχει η Λαρίσα Σ. Βέργου.Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, παγκοσμίως. Το "Υπόγειο" είναι από τα δημοφιλέστερα έργα του μεγάλου Ρώσου στοχαστή. "Ο ανώνυμος αντιήρωας του έργου - όπως σημειώνει ο Χ. Τσάγκας - εκπροσωπεί την πιο σκοτεινή ευφυία όλων μας. Αντλώντας δύναμη, από την ορφάνια και την αγωνία του για τον άνθρωπο φέρει τον εαυτό του σε αντίθεση με το σύμπαν των ισορροπημένων ανθρώπων, για να συμπεράνει πως το υπόγειο φρούριό του είναι ασφαλέστερο από την υπερβολή της αγάπης".

"Η Πρεμιέρα" στο Θέατρο "Αθηνών"

Το σχήμα "Ομαδική Απόδραση"

Στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), φιλοξενείται αυτές τις μέρες έκθεση έργων ζωγραφικής της Αννας Παλιεράκη.Το θέμα της ζωγράφου είναι η ανθρώπινη φιγούρα και τα ανώνυμα πρόσωπα. Ο Χ. Καμπουρίδης, μεταξύ άλλων, γράφει ότι η δουλιά της Παλιεράκη έχει μια ποιότητα ξεχασμένη εδώ και χρόνια και φτιάχνει τις μορφές της με ρεαλισμό και μινιμαλιστική λιτότητα. Η Αννα Παλιεράκη υπήρξε μαθήτρια του Ν. Νικολάου και του Γ. Μόραλη και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Από το 1978 έως σήμερα, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Η παρουσίαση έργων της στην γκαλερί "Κρεωνίδης" θα διαρκέσει έως τις 20 Φλεβάρη.

"Ιστορίες για δύο πιάνα", θα διηγηθούν αύριο (7.30 μμ), στον "Παρνασσό" (πλατεία Καρύτση), οι πιανίστες Διονύσης Μαλούχος και Δημήτρης Δημόπουλος.Στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση, που διοργανώνει το "Αττικό Ωδείο", παρουσιάζουν συνθέσεις των Πουλένκ, Κούρταγκ, Γκουασταβίνο, Ανισέγκος, Λουτοσλάφσκι κ.ά.

"Ντέφι κτυπώντας το φεγγάρι", είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8.30 μμ), στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9 - 11, Πλάκα), στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαλόγων ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές τέχνης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Σπύρος Σακκάς ερμηνεύει τραγούδια, σε ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Διαβάζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.Στο πιάνο ο Γιώργος Κουρουπός.

H ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΒΙΒΛΙΑ:

  • Χάρης Σακελλαρίου: "Ψηλά το κεφάλι δούλε" ("ΣΕ")
  • "Η ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 1946-1949" ("ΣΕ", "Ρ")
  • Βίκτωρ Ουγκώ: "Ο άνθρωπος που γελά" ("ΣΕ")
  • Κώστας Μπόσης: "... Και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα" ("ΣΕ")
  • "Επεσαν για τη ζωή", 3Α - 3Β: Εκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη μνήμη του Πολωνού σκηνοθέτη Γιέρζι Γκροτόφσκι,που πέθανε στις 13 Γενάρη 1999, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου,τη Δευτέρα, στις 8:30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή συνέντευξης που έδωσε το 1992, καθώς και οπτικό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, γύρω από τη ζωή και το έργο του και αποσπάσματα από όλες τις παραστάσεις του θεατρικού Εργαστηρίου του στην Πολωνία, που θα παρουσιάσει ο Αντώνης Διαμαντής.Ομιλία της καθηγήτριας θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράς Μπακονικόλα,με θέμα Γκροτόφσκι: Ιερή γιορτή".Οι ηθοποιοί της Πειραματικής θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο του "Για ένα φτωχό θέατρο", καθώς και άρθρα από περιοδικά του εξωτερικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ