ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον "αέρα" ο διάλογος - μαϊμού

Η ΓΣΕΕ απέχει και καταγγέλλει την ψευδεπίγραφη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου" για το φορολογικό. Απομονωμένη η ΠΑΣΚΕ επιμένει να στηρίζει το "διάλογο". Συγκέντρωση καταδίκης στις 12 μ., έξω από το Γενικό Λογιστήριο και τρίωρη παναθηναϊκή στάση εργασίας στο δημόσιο

Η χθεσινή απόφαση της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" -απάτη,τινάζει στον αέρα την κυβερνητική επιδίωξη ενός προσχηματικού "διαλόγου" για το φορολογικό και απομονώνει την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η οποία παραμένει ακλόνητη στη στήριξη της ψευδεπίγραφης διαδικασίας. Εκτεθειμένη μένει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, στο βαθμό που επιμένει - μόνη της πλέον - στη συμμετοχή στο στημένο σκηνικό.

Η ΓΣΕΕ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη σε μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας, σήμερα στις 11.30 το πρωί έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, "όπου θα διεξαχθεί η κυβερνητική φιέστα". Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στη συγκέντρωση καταδίκης του "κοινωνικού διαλόγου", στις 12 το μεσημέρι στο ίδιο σημείο - κόντρα στην προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης να την υποβαθμίσει - καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου.Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναθηναϊκή τρίωρη στάση εργασίας από τις 1μμ..

Η αποχή της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο", είναι πάγια θέση της ΔΑΣ,η οποία είχε καταγγείλει και την προηγούμενη διαδικασία εξαρχής.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ τονίζει: "Η κυβέρνηση προχωρά στην έναρξη μιας διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου, η οποία αποτελεί "επανέκδοση" της αφερέγγυας, προσχηματικής και απαράδεκτης για την εργατική πλευρά, διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου όπως αυτή εξελίχθηκε για τα ζητήματα της Ανάπτυξης, της Ανταγωνιστικότητας και της Απασχόλησης, η οποία χρεοκόπησε στη συνείδηση των εργαζομένων".

"Η ΓΣΕΕ, προσθέτει, δεν πρόκειται με τη συμμετοχή της να νομιμοποιήσει αυτή την κυβερνητική επιδίωξη, θα απόσχει, θα διαμορφώσει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με στόχο τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και θα λάβει μέτρα ώστε να αναπτυχθεί ένας γνήσιος διάλογος στους εργαζόμενους και στην κοινωνία για την αποδοχή των στόχων του εργατικού κινήματος και θα απαιτήσει την υλοποίησή τους από την κυβέρνηση".

Σχετικά με την κυβέρνηση, σημειώνει ότι προσπαθεί "να αποπροσανατολίσει από την ώριμη ανάγκη προώθησης μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης".

Στόχος της ΓΣΕΕ, όπως επισημαίνεται, είναι περισσότεροι φόροι για το κεφάλαιο και τα μεγάλα εισοδήματα και ελαφρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά, υπερφορολογούμενα εισοδήματα. Στα πλαίσια αυτά, έχει συστήσει επιτροπή εξειδίκευσης των θέσεών της, ενώ η ολομέλεια της διοίκησής της θα συνεδριάσει στις 9 Μάρτη για να αποφασίσει ένα συνολικό πρόγραμμα διεκδικήσεων.

Η ΟΛΜΕ,καλεί την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ "να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της το προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης και να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο"..

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στον "κοινωνικό διάλογο", γιατί "δε θέλει με τη συμμετοχή της να γίνει συνένοχος νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων".

- Πιστός στη στήριξη των κυβερνητικών κατευθύνσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,κάνει λόγο σε δήλωσή του για "οριακές αριθμητικές πλειοψηφίες", "πολιτικές σκοπιμότητες" και "κομματικές επιδιώξεις" που χρησιμοποιούν "το κίνημα και τους θεσμούς του στη σκακιέρα των κομματικών επιδιώξεών τους"..!

Σκλάβους αναζητεί η "Λόκριτς"!

Μ' ένα κατάπτυστο κείμενο τα νέα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ απαιτούν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν εντός 10 ημερών από όλες τις κατακτήσεις τους. Σε αποφασιστική αντίδραση καλεί η ΕΣΑΚ

Με ένα αποικιακού χαρακτήρα "Σχέδιο πρακτικού διμερούς συμφωνίας", η αμερικανική πολυεθνική "Λόκριτς",στην οποία παραδόθηκε σκανδαλωδώς η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας μας, η ΣΟΦΤΕΞ,καλεί το επιχειρησιακό σωματείο, να συμφωνήσει στον "επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων", στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής τους.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό μόνο κατ' όνομα αποτελεί διμερή συμφωνία, αφού η "Λόκριτς" εκβιαστικά απαιτεί από κάθε εργαζόμενο χωριστά (!) να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του σχεδίου, με "ρητή και ανέκκλητη δήλωση στον εργοδότη εντός 10 ημερών από την υπογραφή του",απειλώντας ότι αν η δήλωση δεν υποβληθεί, αυτό συνιστά "άρνηση αποδοχής της τροποποίησης των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας που θα επιφέρει τις νόμιμες συνέπειες"!

Η πολυεθνική επιχειρεί να εισάγει και "νέους όρους αμοιβής" σύμφωνα με τους οποίους από 1/1/99: Οι αυξήσεις των συμβάσεων θα δίνονται μόνο επί του βασικού μισθού. "Παγώνουν" όλα τα επιδόματα, τα οποία δεν προβλέπονται από συμβάσεις. Καταργούνται επιδόματα, όπως το χρονοεπίδομα 2% για κάθε έτος υπηρεσίας, η μισθολογική προώθηση στην ανώτερη βαθμίδα μετά από 10ετή παραμονή στην ίδια βαθμίδα κ.ά.

Ακόμα, βάζει "μαχαίρι" και στο πριμ παρουσίας που δε θα αναπροσαρμόζεται στο εξής, ενώ περικόπτει και την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης για τους εργάτες. Επιπλέον, αποφασίζει ότι "εφεξής δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στο καθεστώς υπαλλήλου, εργατών ανεξαρτήτως του χρόνου υπηρεσίας τους στην εταιρία".

Η "Λόκριτς" "βλέπει" και "πλεονάζον προσωπικό" ακόμα και μετά τη δραστική μείωσή του και τον περιορισμό του στα 1.270 άτομα και προτείνει "μετά από επανεκπαίδευση, η στελέχωση των γραμμών παραγωγής να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το πλεονάζον προσωπικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργία κι άλλων βαρδιών (Σάββατο - Κυριακή - νύχτα κλπ)"!

Προκλητικό και επαίσχυντο,χαρακτηρίζει το σχέδιο η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι αναζητούν σύγχρονους σκλάβους, αφού πρώτα η κυβέρνηση τους χάρισε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας".

Η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και το ΔΣ του σωματείου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι να αλλάζει τις αποφάσεις του προς το χειρότερο, όπως έκανε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία - θέση του προέδρου. Τέλος, ζητά να γίνει άμεσα γενική συνέλευση με αιτήματα αιχμής να παρθεί πίσω το αντεργατικό έκτρωμα, να μην κλείσει κανένα τμήμα, να υπογραφεί σύμβαση για το '99 με ουσιαστικές αυξήσεις και να μην παγώσουν οι μισθοί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Ενισχύονται οι πρωτοβουλίες στη βάση

Με στόχο να φτάσει το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλιάς, συνδικαλιστές απ' όλους τους κλάδους περιοδεύουν στα εργοστάσια και συζητούν με τους εργάτες και τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων.

Με τον ίδιο στόχο το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και το σωματείο του "Καζή" πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών.

Χτες, εξάλλου οι συνδικαλιστές Δ. Κυπραίος και Δ. Τσιουμπρής, μέλη της Επιτροπής, περιόδευσαν στα εργοστάσια "ΒΙΑΜΑΞ" και "ΕΛΚΟ Βαγιωνής".Και στα δύο εργοστάσια εκφράστηκε από εργαζόμενους και συνδικαλιστές αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ομόθυμα υποστηρίχτηκε ότι είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και τη δράση από τα κάτω, ενώ θετικά εκφράστηκαν οι εργαζόμενοι για την πρωτοβουλία της Επιτροπής.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα προβλήματα της βιομηχανίας, τη συρρίκνωση του κλάδου μετάλλου, κυρίως στη "ΒΙΑΜΑΞ", όπου οι εργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και κατά συνέπεια με τις απολύσεις.

Στο Βόλο

Ευρεία Παμβολιώτικη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου,με θέμα: "Πανελλαδικός συντονισμός - Αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος - Πλαίσιο αρχών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών".

Στη σύσκεψη, την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος.Επίσης, στις 4 Μάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7μμ, στην πλατεία Ελευθερίας για να εκφράσουν οι εργαζόμενοι του Βόλου την αγωνιστική αντίθεσή τους στον νόμο 2639/98 που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις.

ΕΚΑΣ και χάρισμα χρεών

Στάλθηκαν οι εγκύκλιοι εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου για ΕΚΑΣ και "ρύθμιση" χρεών

Οι νέες προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ και η αναπροσαρμογή του αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ετσι, για εισόδημα μέχρι 1.644.750 δρχ. το ΕΚΑΣ φτάνει τις 17.850 δρχ. Για εισόδημα από 1.644.751 δρχ. μέχρι 1.709.250 δρχ. τις 13.395 δρχ. Από 1.709.251 δρχ. μέχρι 1.752.250 δρχ. τις 8.940 δρχ. Από 1.752.251 δρχ. μέχρι 1.806.000 δρχ. τις 4.470 δρχ.

Η αναπροσαρμογή ισχύει από 1.1.1999. Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 1999. Το συνολικό, ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις δεν πρέπει να είναι πάνω από 1.806.000 δρχ. Το συνολικό, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.107.000 δρχ. Το συνολικό, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3.278.750 δρχ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν τη φορολογική δήλωση του 1998, αποκτήθηκαν δηλαδή το 1997.

Μια δεύτερη εγκύκλιος αφορά το νέο σκανδαλώδη τρόπο ρύθμισης των χρεών των οφειλετών προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, πλην του ΙΚΑ. Ορίζονται 36 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών, με μια προκαταβολή από 10%, 15% και 20%, ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, μπορεί να κάνει μέσα σε έξι μήνες δεύτερη συμφωνία, με μια μικρή αύξηση της προκαταβολής. Αν πάλι δεν ανταποκριθεί, μπορεί να κάνει μια τρίτη συμφωνία, χωρίς χρονικό περιορισμό!!!

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ειδικά ότι ο σχετικός νόμος ισχύει και επί οφειλών από αγγελιόσημο,γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για το αν και πότε θα εξοφληθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια οφειλών.

  • Χωρίς πολλά λόγια έγινε χτες η ορκωμοσία του νέου διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και των νέων υποδιοικητών Α. Τροβά και Α. Καρρά."Στόχος της νέας διοίκησης είναι να επιταχυνθεί η οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του ΙΚΑ", δήλωσε ο νέος διοικητής, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση για να προσαρμόσει τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, με βάση την αντιασφαλιστική πολιτική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ