ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σα δε ντρέπεστε...
  • Κόλπο μιας μέρας με μοναδικούς κερδισμένους εκείνους που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού
  • Επιμένει να "σπρώχνει" τον κόσμο στον τζόγο η κυβέρνηση

Παιχνίδι... μιας μέρας αποδείχτηκε πως ήταν -σ' αυτή τη φάση- η ραγδαία πτώση των τιμών προχτές, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού όσοι απέκτησαν μετοχές την Τρίτη, ήδη χτες αποκόμισαν κέρδη που φτάνουν το 8%. Σ' ένα από τα πλέον ακραία σενάρια χρηματιστηριακού τζόγου, η "διόρθωση τιμών", που επιζητούσαν επί τρεις βδομάδες όλοι εκείνοι που καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου, έγινε βίαια και στη βάση των πιέσεων που οι ίδιοι άσκησαν, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 6,06% που σημειώθηκε την Τρίτη. Από προχτές, προς το τέλος της συνεδρίασης και ακόμα περισσότερο χτες, τα "κοράκια" κατάφεραν να αποκτήσουν μετοχές δεκάδων και δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών σε φτηνότερες τιμές, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε νέα ανοδική κούρσα. Για τους αδαείς, που κατά χιλιάδες συνωστίζονται τον τελευταίο καιρό στην οδό Σοφοκλέους και τη ζημιά που μπορεί να υπέστησαν εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε εδώ και μια βδομάδα, ουδείς βέβαια δίνει δεκάρα. Ούτε η κυβέρνηση, που συχνά - πυκνά επιχειρηματολογεί περί της επιτυχούς πολιτικής της παραπέμποντας στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, ούτε τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, που "σπρώχνουν" τον απλό κόσμο προς το υποτιθέμενο εύκολο κέρδος, ούτε οι περιβόητοι "θεσμικοί επενδυτές", που αλωνίζουν τις χρηματαγορές με σκοπό να λεηλατήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από τις λαϊκές αποταμιεύσεις.

Χτες, ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 7,14%, ενώ περί τις 120 μετοχές βρέθηκαν στο +8%. Μάλιστα, όπως εξηγούν αρμόδιοι, αν εξετάσει κανείς το σχετικά χαμηλό τζίρο (πλησίασε τα 120 δισ. δρχ.) και το γεγονός ότι 130 μετοχές έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για αγορές, είναι πολύ πιθανό η ανοδική πορεία να συνεχιστεί και σήμερα. Χτες διακινήθηκαν 292 μετοχές, από τις οποίες 274 βελτίωσαν τις τιμές τους και μόνο 12 σημείωσαν κάμψη. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα των δύο συνεδριάσεων αυτής της βδομάδας είναι +0,6%, ενώ ο δείκτης χτες έκλεισε στις 3.270,05 μονάδες.

Τις χτεσινές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο έσπευσε να αξιοποιήσει και πάλι ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για "κινήσεις της κυβέρνησης που αποκατέστησαν το αίσθημα πλήρους ασφάλειας στην κοινή γνώμη και στους επενδυτές", ενώ κλιμακώνοντας την πολιτική... ώθησης του κόσμου προς τον τζόγο, υποστήριξε πως "το Χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει τη θετική πορεία του"...

ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Με όπλο τις ... νουθεσίες

Πέρασε ο καιρός των ελέγχων, απαντούν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών στις εκκλήσεις της κυβέρνησης

Στην πεπατημένη των εκκλήσεων προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες για "συστράτευση" και "αυτοσυγκράτηση" στη διαμόρφωση των τιμών, άρχισε να... ξιφουλκεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Χαραλάμπους,ο οποίος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει την πολιτική των "συμφωνιών κυρίων" που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Την ίδια στιγμή, με απαράμιλλο αυτοματισμό οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των Σούπερ Μάρκετ κάνουν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν κανενός είδους προσπάθεια για παρέμβαση στην απόλυτη ασυδοσία που τους εξασφαλίζει η "ελεύθερη οικονομία". Υπενθυμίζουν, μάλιστα, σε όλους τους τόνους ότι στην "ελεύθερη αγορά" το υπουργείο δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών.

Την ώρα που ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, στα πλαίσια της "ανάγκης για παραπέρα ενίσχυση της αντιπληθωριστικής προσπάθειας", την οποία - όπως είπε - "διαβλέπει το υπουργείο", καλούσε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να επιδείξουν "τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση", οι τελευταίοι διαμήνυαν τις προθέσεις τους πράγματι με τη... μέγιστη δυνατή σαφήνεια. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η εποχή που μπορούσε να παρέμβει η κυβέρνηση σε ζητήματα τιμών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή του απαγορεύουμε τις αυξήσεις". Ενώ, ο Ι. Στράτος,αποφεύγοντας να αναφερθεί στο θέμα των τιμών, υπεραμύνθηκε του ρόλου των βιομηχάνων, υποστηρίζοντας ότι "η ελληνική βιομηχανία κάνει αυτό που πρέπει", βαφτίζοντάς τους ακόμα και "πρωτοπόρους στην ανάπτυξη".

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Χαραλάμπους, τόνισαν από τη μεριά τους ότι δε σηκώνουν ούτε την υποψία προσπάθειας παρέμβασης. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά "η αγορά εκτιμά τις δηλώσεις του υφυπουργού, αλλά δε θα της υποδείξει πώς θα λειτουργήσει. Ζούμε σε μια "ελεύθερη οικονομία"", συμπληρώνουν, "στην οποία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει κανέναν τρόπο να παρέμβει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των τιμών".

ΕΜΠΟΡΟΙ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις "εκκρεμών υποθέσεων"

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την υπουργική απόφαση 1144/98 περί κλεισίματος παλιών ανέλεγκτων χρήσεων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Ιωνία, με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Εμπόρων Νέας Ιωνίας και τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων συλλόγων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, στη σύσκεψη:

  • Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι είναι εξωπραγματική η λογική που διέπει τη συγκεκριμένη απόφαση, ιδιαίτερα κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση όλων των συλλόγων στη διαδικασία που προβλέπεται και τονίστηκε ότι στο μέλλον θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση πολλούς εμπόρους.
  • Αποφασίστηκε η με κάθε τρόπο έκφραση της αντίδρασης των συλλόγων. Σ' αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο 25 Φλεβάρη στις 8.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου στη Λ. Ηρακλείου.
Απορρόφησε 250 δισ. η Τράπεζα της Ελλάδας

Καταθέσεις συνολικού ποσού 250 δισ. δραχμών απορροφήθηκαν κατά τη χτεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι σχετικές καταθέσεις έγιναν δεκτές με σταθερό επιτόκιο 12%.

Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 6,72%.

Συνέλευση των Κατασκευαστών Φωτιστικών

Η Ενωση Κατασκευαστών Φωτιστικών Αθήνας καλεί τα μέλη της σε εκλογοαπολογιστική ετήσια γενική συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών. Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 3 Μάρτη, στις 6.00 το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης που βρίσκονται στην οδό Πεισιστράτου 60 στην Καλλιθέα (τηλ. 9404870).

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Σάκκουλα", η μελέτη - έρευνα του οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου, με τίτλο "Συγκέντρωση κεφαλαίου - Τραπεζικοί και Ασφαλιστικοί Ομιλοι στην ελληνική οικονομία", στην οποία καταγράφονται με στοιχεία και πίνακες οι ραγδαίες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλαγές και ανακατατάξεις, που μεταξύ άλλων είχαν συνέπεια τη μείωση του δημόσιου ελέγχου των τραπεζών, με τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών τραπεζών, καθώς και τη δημιουργία νέων τραπεζοασφαλιστικών ομίλων με ενισχυμένη την παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι στην πορεία προς το ευρώ θα ενταθούν οι ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επικεντρώνει την προσοχή του στη διερεύνηση του επιπέδου συγκέντρωσης των εργασιών και κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το βαθμό μονοπωλιακής ή ολιγοπωλιακής διάρθρωσης καθώς και τη θέση και το ρόλο των μεγάλων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πρώτο βιολί

Πρώτο βιολί στην αναπαραγωγή του χρηματιστηριακού τζόγου επιδιώκει να γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Ετσι, με μια πρωτοφανή της χτεσινή ανακοίνωση - που ακολούθησε σχετικό δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας - γνωστοποιεί ότι αποφασίστηκε να συγκληθεί για τις 18 του Μάρτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Ηταν μάλιστα, τέτοια η σπουδή των διοικούντων να ενισχύσουν το παιχνίδι της οδού Σοφοκλέους, που δεν περίμεναν καν να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών της Τράπεζας για το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κι έτσι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 150 έως 180 δισεκατομμυρίων δραχμών"...

Σημειώνεται ότι χτες η μετοχή της Εθνικής, που παίζει ιδιαίτερα αυξημένο ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη, κλειδώθηκε στο +8% με ανεκτέλεστες εντολές για αγορές 226.185 μετοχές.

Οι δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία

Τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του έτους 1999, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που είχαν την 1η Γενάρη 1999 στην ιδιοκτησία τους ή κατείχαν εμπράγματα δικαιώματα για ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 69 εκατ. δρχ. για άγαμο, 138 εκατ. δρχ. για έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 17.250.000 δρχ. για καθένα από τα ανήλικα παιδιά τους.

Οι δηλώσεις ΦΜΑΠ θα υποβληθούν ως εξής:

  • Των νομικών προσώπων (όπως ΑΕ, ΕΠΕ κλπ.) μέχρι τις 17 Μάη 1999.
  • Των φυσικών προσώπων ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου από το οποίο αρχίζει το επώνυμο του υποχρέου σε προθεσμίες που λήγουν σταδιακά από τις 26 Μάη και μετά.
  • Για τους λοιπούς υπόχρεους (όπως ΟΕ, ΕΕ κλπ.) οι δηλώσεις θα υποβληθούν μέχρι και τις 15 Απρίλη 1999.

Το ποσό του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ