ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των νοσοκομείων και ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε αυτά, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας και Πρόνοιας, να σταματήσει η εκχώρηση της καθαριότητας στα ιδιωτικά συνεργεία και ΟΧΙ στα ιδιωτικά λογιστήρια. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων.

Τέλος, ζητά ουσιαστικές αυξήσεις, καθώς το 2% αποτελεί κοροϊδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα ΔΣ των σωματείων και τα περιφερειακά συμβούλια σε πανελλαδική σύσκεψη στο θέατρο "Αλφα" (Στουρνάρη και Πατησίων) σήμερα στις 9.30 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει παράσταση στον υπουργό Υγείας.

Τροπολογίεςγια εφημερίες και μάνατζερ

Στην κατάθεση της τροπολογίας για τη μεικτή εφημερία (ή ενδιάμεση εφημερία) στο νομοσχέδιο για την Αναπροσαρμογή των συντάξεων των συνταξιούχων μελών ΔΕΠ προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. Την ίδια τροπολογία είχε καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο ο υπουργός στις 4.2.1999, αλλά την είχε αποσύρει ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τον τύπο της ενδιάμεσης τον προέβλεπε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Ομως η κυβέρνηση αγνόησε το όλο πόρισμα της Επιτροπής και απομόνωσε μόνο το μέρος της μεικτής εφημερίας, που και αυτό το περιόρισε όσον αφορά το οικονομικό του περιεχόμενο σε σχέση με την αρχική πρόταση. Το άρθρο, που κατέθεσε χτες, προέβλεπε τα εξής: "Καθιερώνεται μεικτή εφημερία αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου και ακολουθούμενη από εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση 16ωρου. Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε εβδομήντα εκατοστά (70/100) της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής 16ωρης ενεργού εφημερίας. Η κατάρτιση του Προγράμματος εφημεριών γίνεται εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων".

Επίσης στην ίδια τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα της έκδοσης κατ' εξαίρεση για το 1999 των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις εφημερίες "εντός του πρώτου διμήνου του έτους".

Με τη ρύθμιση αυτή ο υπουργός έρχεται να καλύψει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών που εκδόθηκε 11.2.1998, δεδομένου ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 1998.

  • Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας έχει καταθέσει τροπολογία, με την οποία καταργεί τους ήδη επιλεγμένους 29 μάνατζερ των νοσοκομείων. Επίσης υπάρχει διάταξη με την οποία συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο οι αρμοδιότητες του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου και του μάνατζερ για νοσοκομεία με δύναμη μεγαλύτερη των 500 κλινών.
ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Στο "έλεος" των καπνεμπόρων οι παραγωγοί

Εδωσαν τα καπνά τους, αλλά παραμένουν ακόμη απλήρωτοι. Χτες αντιπροσωπεία τους έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Γεωργίας

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί της περιοχής του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας που περιμένουν ακόμα να πληρωθούν για τη σοδειά του 1997!

Με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Γεωργίας επαναλαμβάνεται, για άλλη μια χρονιά, το "φαινόμενο Χαρδαλιά" που αυτή τη φορά ακούει στο όνομα "Μαγρέζος".Η συγκεκριμένη εταιρία έπρεπε να είχε πληρώσει το αργότερο μέχρι το μέσα Ιούνη του 1998, αλλά έφτασε Φλεβάρης του 1999 και δεν έχει δώσει φράγκο, χωρίς καμία επίπτωση και χωρίς να υπάρχει καμία κυβερνητική μέριμνα για να μη χάσουν τα χρήματά τους οι "φεσωμένοι" καπνοπαραγωγοί. Χτες, αντιπροσωπεία των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας πήγε στο υπουργείο Γεωργίας, για να διαμαρτυρηθεί και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός τους έδωσε την κλασική υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει... να δει τι θα γίνει. Οπως ανέφεραν χτες καπνοπαραγωγοί, η εταιρία "Μαγρέζος" έχει αγοράσει χωρίς να πληρώσει 700 τόνους καπνά περίπου και η αξία τους ξεπερνάει τα 250 εκατομ. δραχμές.

Εκτός αυτού, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών από χωριά του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας έθεσαν στον υφυπουργό Γεωργίας το πρόβλημα της καταστρατήγησης των συμβολαίων από τους καπνεμπόρους και τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις που ακολουθούν, για να ρίξουν τις τιμές στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι καπνοπαραγωγών από την Κατούνα και τα χωριά Στάνου και Παπαδάτος, οι καπνέμποροι Παπαδόπουλος και Πετρίδου, υπέγραψαν πέρυσι συμβόλαια με τιμές από 314 μέχρι 340 δραχμές το κιλό για τα τσεμπέλια και 390 δραχμές για τα Σ-79, αλλά τους πληρώνουν με τιμές κάτω από 200 δραχμές το κιλό.

Ομως ούτε και σε αυτό το πρόβλημα ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε τη λήψη κάποιων ουσιαστικών μέτρων, ώστε να παταχτεί η ασυδοσία και η αισχροκέδρεια των καπνεμπόρων, πράγμα που δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία, αλλά ολόκληρη τη χώρα, αφού οι καπνέμποροι έριξαν φέτος εκβιαστικά τις τιμές μέχρι και 70% σε σύγκριση με πέρυσι. Είπε απλώς ότι θα ξαναγίνει σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα αυτό. Και σε γενικές γραμμές η λύση - κοροϊδία που προτείνεται για τους καπνοπαραγωγούς του Ξηρόμερου, είναι να κάνουν μηνύσεις στους καπνεμπόρους. Δηλαδή να τρέχουν στα δικαστήρια για καμιά δεκαριά χρόνια και πλέον, μήπως και δικαιωθούν τελικά, ενώ παράλληλα θα έχουν μπει στη "μαύρη λίστα" και θα δεινοπαθήσουν στο εξής από τις εκβιαστικές πρακτικές των καπνεμπόρων, τις οποίες στηρίζει και "ενισχύει", με προκλητικό τρόπο, ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά.

Εκδηλώσεις του Κέντρου Ζωής

Το Κέντρο Ζωής, ένας εθελοντικός μη - κερδοσκοπικός οργανισμός για τη στήριξη οροθετικών και ασθενών με ΕΪΤΖ, οργανώνει τέσσερις εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον:

  • Στις 4.3.1999 θα δοθεί θεατρική παράσταση του έργου του Τζον Πρίσλεϊ "Ενας Επιθεωρητής έρχεται", στο θέατρο "Διάνα" από το θίασο των Αντωνόπουλου - Τσακίρογλου - Διαβάτη και τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Ζωής.
  • Στις 18.3.1999 θα γίνει έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μαλλά στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (πλατεία Κολωνακίου 2). Η ζωγράφος θα προσφέρει τα έσοδα εκείνης της μέρας στο Κέντρο Ζωής.
  • Στις 20 και 21 Μάρτη 1999 το Κέντρο θα παρευρίσκεται στο 20ό Συνέδριο του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας στη Γλυφάδα.
  • Από τις 29-31 Μάρτη 1999 θα γίνει BAZAAR στην αίθουσα Κόντογλου του Πνευματικού Κέντρου Αθηναίων (9 πμ - 8 μμ).
Να μπει "φρένο" στην ασυδοσία των "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ"

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με χρεοκοπία και κλείσιμο απειλούνται οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ". Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στις περιοχές αυτές οι παραπάνω εταιρίες πωλούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, ενώ σε άλλες περιοχές - όπως για παράδειγμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής - οι τιμές των ίδιων προϊόντων, των ίδιων εταιριών,είναι αυξημένες έως και 45%.

Η τιμολογιακή αυτή πολιτική της "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ", τονίζει το ΚΚΕ, αποτελεί κλασική περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού, με προφανή στόχο να οδηγήσει στο κλείσιμο της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ολιγοπωλιακή κατάσταση, κατάλληλη για κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών και των κτηνοτρόφων.

Ερωτώνται οι υπουργοί Ανάπτυξης και Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ", που απειλούν με χρεοκοπία και κλείσιμο τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες.

Ενα από τα βασικά αιτήματα είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τρομακτικές

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αμεση ανάγκη εμβολιασμού των Τσιγγάνων

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα μαζικός εμβολιασμός των Τσιγγάνων που ζουν στους καταυλισμούς του Ασπροπύργου της Νέας Ζωής, τονίζουν σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι "Γιατροί του Κόσμου", καθώς τα αποτελέσματάα τους από έρευνα που αφορούσε στη συχνότητα εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των ιογενών ηπατίτιδων Α, Β και C στους Τσιγγάνους είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι "Γιατροί του Κόσμου", οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη στους Τσιγγάνους του Ασπροπύργου, είχαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Ασπροπύργου Τσίγκο και τον υπεύθυνο για τα θέματα υγείας της νομαρχίας Δυτικής Αττικής Λιόση, με σκοπό τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης των Τσιγγάνων του καταυλισμού. Οι "Γιατροί του Κόσμου" εξέθεσαν τα προβλήματα των Τσιγγάνων και ζήτησαν την άμεση χορήγηση εμβολίων ηπατίτιδας Α και Β, την εξεύρεση δημόσιου χώρου για την εγκατάσταση των 300 περίπου οικογενειών που ζουν σε σκηνές, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά της προηγούμενης βδομάδας (γκρέμισμα και κάψιμο των σκηνών) και την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στον τόπο διαμονής τους.

Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού

Μια στις δέκα γυναίκες στις δυτικές χώρες προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού, ενώ την επόμενη δεκαετία περίπου 5 εκατομ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα προσβληθούν από τη νόσο. Αυτό τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη σχετική ημερίδα που διοργανώνουν αύριο στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Με την ημερίδα ο σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια από γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή, ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιδιώκει να κάνει γνωστό το πρόγραμμά του σε κάθε γυναίκα, που έχει καρκίνο στο μαστό, αλλά ιδιαίτερα να δώσει σαφή και έγκυρη πληροφόρηση με στόχο την απομυθοποίησή του και την έγκαιρη διάγνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ