ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης στην πολιτική υποταγής
  • Μεγάλη συναυλία - παγκαλλιτεχνική εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό στις 5.30 μ.μ.
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Κι αν η μισή τους καρδιά θα βρίσκεται στα Προπύλαια, η άλλη μισή θα είναι στο πλευρό του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού και του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μεγάλη συναυλία - παγκαλλιτεχνική εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό πραγματοποιείται σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια,στο πλαίσιο του παλλαϊκού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στην πολιτική της υποταγής και της υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης και αντίθεσης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που διοργανώνουν δεκάδες φορείς της Αθήνας και του Πειραιά. Τη δυναμική παρουσία των ανθρώπων των Τεχνών και του Πνεύματος στη σημερινή εκδήλωση και στην πορεία, που θ' ακολουθήσει προς την αμερικανική πρεσβεία, επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Από πλευράς των καλλιτεχνικών - πνευματικών φορέων, συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι: Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος,η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Η εκδήλωση - συναυλία, στη διάρκεια της οποίας, εκτός από το μουσικό μέρος, θα γίνουν και απαγγελίες έργων Κούρδων ποιητών, θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν δηλώσει συμμετοχή η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",οι τραγουδιστές και συνθέτες Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Θωμόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, Μαρία Δημητριάδη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Καλλιόπη Βέτα, Ηλίας Κλωναρίδης, Γιάννης Λάρδης, Λήδα Χαλκιαδάκη, Νένα Βενετσάνου, Τάνια Τσανακλίδου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Στυλιανός Μπέλλος,οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Νένα Μεντή, Σωτήρης Μουστάκας, Μπέττυ Βαλάση, Χρήστος Καλαβρούζος, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Ελένη Φιλίνη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας και δεκάδες μουσικοί. Οπως τονίστηκε χτες, οι δηλώσεις συμμετοχής αυξάνουν συνεχώς.

"Οι Ελληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Βασίλης Κολοβός, παίρνοντας πρώτος το λόγο, πάντα βρίσκονταν δίπλα στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε παρόντες αυτή τη στιγμή εθνικής ήττας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή μας στον κουρδικό λαό"."Αισθανόμαστε την ανάγκη", είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά,"σαν άνθρωποι που δουλεύουν με το χρώμα, το σχήμα και τον όγκο να καταθέσουμε την άποψή μας για το γεγονός αυτό, που αποδεικνύει σε τι μεγάλο κίνδυνο έχει βρεθεί ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής μας". Εκφράζοντας τη συμπαράσταση των εικαστικών καλλιτεχνών προς τα εκατομμύρια του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για ελευθερία και αυτοδιάθεση, τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια μιας πολιτικής υποτέλειας απέναντι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, συνήργησε σε ένα μεγάλο έγκλημα κατά του κουρδικού λαού". "Αισθανόμαστε ντροπή για όσα έγιναν", είπε εκ μέρους της ΠΟΘΑ ο Δ. Παπαγιάννης,"αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να φύγει". "Ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας διαβεβαιώνει τον κουρδικό λαό ότι είναι μαζί του", είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ ο Κώστας Τουρνάς,πρόεδρος της ΕΤΕ, προσυπογράφοντας το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν, τόνισε ότι "δε δικάζονται τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα". "Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα που διαπράττεται", είπε, εκ μέρους του ΣΕΗ, ο Ανδρέας Βαρούχας, τονίζοντας ότι έγκλημα διαπράττουν και "όταν ψηφίζουν συνθήκες όπως τη Σένγκεν και του Αμστερνταμ" και χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "υπάλληλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που με τη στάση της συμβάλλει στο ν' απαγορεύεται σε ένα λαό να έχει πατρίδα, να μιλά τη γλώσσα του". Στην "απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης", αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΠΜΣ, Χρήστος Κοκοτζής.

"Ο ελληνικός λαός θα δώσει την περήφανη απάντησή του", είπε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,τονίζοντας ότι η υπόθεση Οτσαλάν "δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς υπαίτιοι είναι οι ίδιοι που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και καθημερινά δολοφονούν αμάχους Ιρακινούς. Είναι οι ΗΠΑ, αλλά και οι συνεταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αρνήθηκαν άσυλο στον Οτσαλάν, βαφτίζοντας τρομοκράτη όποιον αγωνίζεται για ελευθερία. Ηρθε η ώρα των λαών να παλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα. Η υπόθεση Οτσαλάν είναι ίσως η αρχή των εφιαλτών, που ετοιμάζονται για την περιοχή μας. Το συλλαλητήριο γίνεται, όχι μόνο για να ξεπλύνουμε την ντροπή, αλλά για ν' αποτρέψουμε το σκηνικό της βαρβαρότητας".

Την αλληλεγγύη τους προς τον κουρδικό λαό εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους ο Σωτήρης Μουστάκας,ο Λυκούργος Καλλέργης,ο Μάριος Βατζιάς,ο Αγγελος Αντωνόπουλος και η Μπέττυ Βαλάση,που, εκ μέρους της "φαμίλιας" των καλλιτεχνών, απάντησε στις λασπολογίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών και με τη γλώσσα των παροιμιών: "Ομοιος τον όμοιο και κοπριά στα λάχανα". "Είναι ντροπή, είπε, που βγαίνει και βρίζει τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν πάντα μπροστάρηδες όταν έπρεπε ν' αγωνιστούν. Το απέδειξαν ο Βεάκης, ο Κατράκης, ο Καρούσος, ο Βέγγος, ο Κούνδουρος και τόσοι άλλοι, που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, όργωσαν τα βουνά".

Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους προαναφερόμενους, και πολλούς από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, ήταν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Καλαντζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Φοίβος Ταξιάρχης, Ζωή Βαλάση, Αγγελος Αντωνόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Τζένη Ζαχαροπούλου, Αλέξια, Τ. Παπαματθαίου, Μανώλης Πεταλάς, Κώστας Περάκης, Νίκος Ευγενίδης, Γιώργος Φαρσακίδης, Γιάννης Μητράκας, Δανάη Λούκα, Μαρία Κυριακίδου, Σόνια Βασιλακάκη, Δημήτρης Κατσιμάνης, Αγνή Χατζηκωτάκη, Λίλα Αγγελίδου, Περικλής Λουραμάνης, Μιχάλης Παπαδάκης, Μ. Κλαλιώτης, Ρίκα Διαλυνά, Δέσποινα Νικολαϊδου, Βιβέτα Τσιούνη, Ελενα Αλεξοπούλου, Σάσα Καστούρα, Αικ. Βακαλοπούλου, Κάτια Τσαλίνοβα, Παναγιώτης Μαντάλης, Σάββας Γεωργιάδης, Νίκη Τσιγκάλου, Μαρία Σεβαστάκη, Κάτια Βαρβάκη, Γιώργος Κέντρος, Αγάπη Μανουρά, Κοντρουβιδέας Δημήτρης, Ντιάνα Αντωνακάτου, Θανάσης Ακριβόπουλος, Εφη Σπηλιώτη, Αντιγόνη Χατζαράκη κ. α.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Παραδώσατε τον Οτσαλάν στους στρατοκράτες δημίους

Παρεμβάσεις καταγγελίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το κατάπτυστο κείμενο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΚ - Τουρκίας και συνολικά τη στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ

Οργή και αγανάκτηση για τον τρόπο που η ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει την υπόθεση της σύλληψης Οτσαλάν εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Β. Εφραιμίδης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απουσία του προέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΚ - Τουρκίας από την προγραμματισμένη για το θέμα συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για ντουμπλάρισμα της υπονόμευσης της συζήτησης. Αρχικά το Συμβούλιο και η Επιτροπή, που αρνήθηκαν επανειλημμένα να παραστούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή μας για το ζήτημα και σήμερα ο κ. Ντάκερτ, ο οποίος ήταν στην Κωνσταντινούπολη, επικεφαλής της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τη στιγμή που εκτυλίσσονταν οι δραματικές εξελίξεις που όλοι γνωρίζουμε και ο οποίος είχε δεσμευτεί να μας ενημερώσει, μόλις επιστρέψει η αποστολή, για το περιεχόμενο των συναντήσεων και των συνομιλιών".

"Αντ' αυτού, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, έχουμε στα χέρια μας ένα δελτίο Τύπου της αντιπροσωπείας, ένα κείμενο κατάπτυστο, από το οποίο προκύπτει πληθώρα ερωτημάτων και που κανένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας δεν είναι εδώ για να τα απαντήσει. Για παράδειγμα, στο κείμενο δίνονται συγχαρητήρια στην Τουρκία για την πρόοδο που έχει σημειώσει στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων που της είχαν τεθεί κατά τη σύναψη της Τελωνειακής Ενωσης. Είναι πασίγνωστο, πασίδηλο και το γνωρίζει πολύ καλά και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας ότι καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχει εκπληρωθεί. Το αντίθετο μάλιστα".

"Προκύπτουν επομένως κρίσιμα ερωτήματα για το ποια μέλη συμφώνησαν για το εν λόγω κείμενο, ποια διαφώνησαν. Διότι, πρόκειται πλέον για ένα κείμενο δημοσιοποιημένο, που μας εκθέτει όλους σαν Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σαν μέλη της Αντιπροσωπείας, σαν ΕΚ. Σας ρωτώ, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, τι θα σκεφτεί η κοινή γνώμη διαβάζοντας αυτό το κείμενο; Η ότι ήρθαμε από άλλο πλανήτη ή ότι προσπαθούμε να συγκαλύψουμε αίσχη!".

"Αλλο κρίσιμο ερώτημα: Τι μεσολάβησε από τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και τη σύνταξη του ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα Οτσαλάν μέχρι αυτό το προκλητικό δελτίο Τύπου; Είναι ντροπή στην τελευταία μόλις παράγραφο, χωρίς καν να αναφέρεται για ποιον μιλάμε, να υπάρχει μόνο μνεία για τη θανατική καταδίκη. Είναι επαίσχυντη υποκρισία, είναι ντροπή! Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει κακή μεταχείριση κρατουμένου ειδικά στις τουρκικές φυλακές, τι θα πει σταδιακή εξόντωση μέχρι τη θανάτωση για να απαλλαγούν όλοι από την υπόθεση, έχοντας τηρηθεί όλα τα προσχήματα - θέσεις της ΕΕ "των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι είναι μέθοδος εξόντωσης η επίσπευση της δίκης, ώστε ο Κούρδος ηγέτης να μην προλάβει να οργανώσει στοιχειωδώς την υπεράσπισή του απέναντι σε έναν πανούργο στρατοκρατικό μηχανισμό".

"Είναι όνειδος, το επαναλαμβάνω, να φερόμαστε ότι υιοθετούμε τέτοιες θέσεις, ένα τέτοιο κείμενο", κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να το αποκηρύξει.

"Ρίξατε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη λάσπη"

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύλληψη Οτσαλάν, ο Β. Εφραιμίδης σημείωσε:

"Ο μακρόσυρτος, βασανιστικός απελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού είναι φανερό, είναι ιστορικά βεβαιωμένο, ότι θα συνεχιστεί μέχρι να έχει τη νικηφόρα έκβασή του. Δεν έχει συμβεί στην ιστορία κάτι διαφορετικό για κανένα λαό". Και συνέχισε: "Γίνεται προσπάθεια να μετατεθεί το θέμα, ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους Συμβουλίου και Κομισιόν. Πολύ το δάκρυ για δίκαιη, φανερή δίκη για τον Οτσαλάν. Ομως και οι δύο και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εμφανίστηκε εδώ σαν Επίτροπος Δικαστηρίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Είπε ότι "ο Οτσαλάν στερείται αξιοπιστίας, είναι αναξιόπιστος να αντιπροσωπεύσει τον κουρδικό λαό". Επομένως "σταύρωσον αυτόν ως τρομοκράτη, τι τα θέλετε τα άλλα"".

Ξεσκεπάζοντας την υποκρισία της ΕΕ και των θεσμών της, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σταχυολόγησε: "Τι επικαλείστε ανθρώπινα δικαιώματα και τα άλλα για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, συμφωνίες, Χάρτες περί δικαιωμάτων, ασύλου και άλλα συναφή τώρα που τον παραδώσατε στα χέρια της στρατοκρατίας, των δημίων. Δεν έχετε το δικαίωμα να τα επικαλείστε όλα αυτά! Τα ρίξατε στη λάσπη! Αφού ακόμη και το τελευταίο τρίμηνο που περιφερόταν ο Οτσαλάν στην Ευρώπη καμία από τις κυβερνήσεις σας, ούτε το Συμβούλιο, ούτε η Κομισιόν, κατ' εφαρμογή τους, δεν του παραχώρησαν ούτε άσυλο, ούτε άλλη προστασία. Και να κάνατε αυτά για να μη χάσετε κάποιες χούφτες δολαρίων, επενδύσεων στην Τουρκία, για να μη δυσαρεστήσετε το μεγάλο υπερατλαντικό αφεντικό, που βάφτισε τον Οτσαλάν, όπως κάθε άλλον που αγωνίζεται για το λαό του, τρομοκράτη.

Εσείς, πατεράδες σας, αδέλφια σας, αγωνίστηκαν κατά του ναζιστή κατακτητή και τους επονόμαζαν τρομοκράτες και τους εκτελούσε. Το ίδιο κάνατε για τον Μαντέλα, για τον Αραφάτ και τώρα τους δέχεστε επισημότατα. Θα τον δεχτείτε και στο Κοινοβούλιο, το ίδιο θα συμβεί και με τον Οτσαλάν και όποιον άλλο τον αναπληρώσει. Δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω η Ιστορία!".

Καταλήγοντας ο Β. Εφραιμίδης σημείωσε: "Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν είναι μόνο θέμα Οτσαλάν, αυτή τη στιγμή τρεις Κούρδισσες, νεαρές κοπέλες, κρατούνται στο Ναϊρόμπι σε μια πρεσβεία, κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή να συλληφθούν από τις μυστικές υπηρεσίες, αμερικανικές και τις οίδε ποιες άλλες μυστήριες δυνάμεις, και να υποστούν την τύχη, τη μοίρα του Οτσαλάν. Χρειάζεται μια ειδική παράγραφος στο ψήφισμα, ειδική παρέμβαση για την τύχη τους. Ορίστε, κ. εκπρόσωπε του Συμβουλίου και της Κομισιόν, "στάδιο δόξης" να δράσετε. Να δοθούν εγγυήσεις ότι αυτές οι κοπέλες, που έχουν βελγικά, ελληνικά διαβατήρια, θα μπορέσουν να φύγουν και να μεταφερθούν με ασφάλεια για τις χώρες που έχουν διαβατήρια".

Εκατοντάδες μαζικοί φορείς και προσωπικότητες οι διοργανωτές

Διοργανωτές του συλλαλητηρίου και της συναυλίας είναι εκατοντάδες πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία εργαζομένων, επιστημονικοί και οικολογικοί φορείς, σωματεία διανοουμένων και καλλιτεχνών, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας ζωής του τόπου.Ανάμεσά τους οι:

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,

Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

Οι δήμαρχοι

Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής

Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος

Πετρούπολης, Γ. Γιώγος

Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος

Λυκόβρυσης, Χ. Σκαμάκης

Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σωματεία

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,Ομοσπονδία Οικοδόμων,Ομοσπονδία Φαρμάκου,Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ,Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας,Ναυτεργατικό Σωματείο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Πανελλήνια Ενωση Λογιστών,Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας,Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιλίου,Σωματείο Σερβιτόρων - Μαγείρων.

Αντιστασιακές οργανώσεις

ΠΕΑΕΑ,Πανελλήνια Ενωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου,Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974

Επιστημονικοί και άλλοι συλλογικοί φορείς

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας,Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ,"Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα","Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση","Εναλλακτική Κίνηση Δικηγόρων".

Συμμετέχουν επίσης:

Ελληνοκουρδική Ενωση Φιλίας

Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν

Επίσης μέλη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οι παραπάνω φορείς με το κάλεσμά τους απαιτούν:

  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Α. ΟΤΣΑΛΑΝ
  • ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ - ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Και τονίζουν:

"Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της βαρβαρότητας που προσπαθούν να επιβάλουν στην ανθρωπότητα με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Με εκβιασμούς, επεμβάσεις, τρομοκρατία, ακόμα και με πόλεμο, θέλουν να υποτάξουν τους λαούς. Ζήσαμε αυτόν τον καιρό την τραγική διαδρομή του Α. Οτσαλάν. Τις εικόνες φρίκης που γυρίζουν σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι όλοι αυτοί που άμεσα ή έμμεσα τον κήρυξαν "εκτός νόμου" με τη στάση τους. Οι ΗΠΑ, η Τουρκία. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ που αρνήθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο. Θλιβερός ένοχος για τη σύλληψή του η ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε στην παράδοσή του.

Δεν πρόκειται για λάθος ή παράλειψη! Είναι συνέπεια της πολιτικής της υποταγής και της υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές.

Ο λαός μας μπορεί και πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του. Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό. Να εκδηλώσει την αντίθεσή του στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Χτες χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπούν τους βαλκανικούς λαούς. Σήμερα τον κουρδικό. Αύριο ποιος έχει σειρά;".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καμιά δέσμευση για τους Κούρδους πρόσφυγες
  • Στις λογικές των "επιχειρήσεων" απέλασης επιμένει η κυβέρνηση
  • Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη χτες στη Βουλή

Καμία δέσμευση δεν πήρε χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός ΥγείαςΘ. Κοτσώνης,για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης και της περίθαλψης των Κούρδων μεταναστών στην Ελλάδα, εμμένοντας στη μέχρι τώρα λογική της κυβέρνησης, που οδήγησε στις γνωστές περιπέτειες τους Κούρδους πρόσφυγες της πλατείας Κουμουνδούρου. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ,Μπάμπη Αγγουράκη,ο υφυπουργός Υγείας έκανε αόριστα λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, ενώ θέλησε να παρουσιάσει σαν... υποδομή στέγασης των μεταναστών τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Λαύριο.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι το υπουργείο του προσανατολίζεται στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Λαύριο, διαθέτοντας κονδύλιο 20 εκατομμυρίων δραχμών για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής και θέρμανσης, ενώ για τα επόμενα χρόνια προσανατολίζεται στη δημιουργία εγκαταστάσεων διαμονής, αν και εφόσον βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση συγχρηματοδότησε με 39 εκατομμύρια προσπάθειες άλλων μη κυβερνητικών φορέων.

Οσον αφορά το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου, ο Θ. Κοτσώνης υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές δρουν με βάση τους διεθνείς κανόνες, ενώ άσκησε και κριτική στους μετανάστες, επειδή, όπως είπε, "καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες" για εγκαταστάσεις μόνιμης στέγασης, που ξεφεύγουν από το κυβερνητικό σχέδιο για προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, ο οποίος υποστήριξε πως και η απάντηση του υφυπουργού στο θέμα ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή "πρέπει να παραιτηθεί". Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη "γκαγκστερική" επιχείρηση της πλατείας Κουμουνδούρου ήταν ενδεικτική του ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. "Δε θέλατε να δώσετε λύση, θέλατε να απελάσετε τους Κούρδους", είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας πως αυτή τη θέση είχε δηλώσει και τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Οσον αφορά τα περίφημα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι αν υπήρχαν αυτά... δε θα υπήρχε η πλατεία Κουμουνδούρου. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του πολιτικού ασύλου ανέφερε τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ελλάδα που αναφέρουν ότι "έχετε δικαίωμα για 30% αλλά δίνετε μόνο 4%". Κατέληξε, λέγοντας ότι "γίνεται δόγμα της κυβέρνησής σας ότι ο αγώνας των Κούρδων είναι τρομοκρατικός αγώνας"!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Προσβολή για την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Συμβούλιο της ΕΕ για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και ανάκρισης με ψυχοφάρμακα του Α. Οτσαλάν

Κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν οι συνθήκες κράτησης, οι "ανακριτικές" μέθοδοι και οι σύγχρονες αναίμακτες συνθήκες εξόντωσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.Υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν προσβολή για την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια όχι μόνο του Κούρδου ηγέτη, αλλά ολόκληρου του κουρδικού λαού και κάθε δημοκράτη πολίτη απανταχού της Γης, που βλέπει κάθε έννοια δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταρρακώνεται με αναισχυντία από την τουρκική στρατοκρατία μπροστά στην προκλητική υποκρισία και την εγκληματική συνενοχή της διεθνούς διπλωματίας. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει, στην Ερώτησή του, τους "σοβαρότατους" φόβους που εκφράζονται για τις συνθήκες κράτησης, τη σωματική, ψυχική και πνευματική ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες και όλες τις ενδείξεις, όπως είναι εμφανές και από τα βίντεο που μεταδίδουν διαρκώς τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Κούρδος ηγέτης κρατείται από τις αρχές υπό τη συνεχή επήρεια ψυχοφαρμάκων, προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή κινητική καταστολή και συναισθηματική αμβλύτητα και να "διευκολυνθεί" με αυτό τον τρόπο η ανακριτική διαδικασία. Πρόσφατα δε, οι ίδιες τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Α. Οτσαλάν παρουσίασε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα των συνθηκών κράτησής του".

Επισημαίνοντας ότι "ο Κούρδος ηγέτης τελεί υπό απομόνωση και κρατείται στις πλέον βάναυσες φυλακές, όπου οι συνθήκες κράτησης έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από όλες τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δεδομένο το μένος που συνοδεύει τη "σύλληψη" και κράτηση του Κούρδου ηγέτη, και σημειώνοντας ότι αποτελεί κατάφωρη προσβολή κάθε έννοιας δικαίου η διεξαγωγή προανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων, που εμποδίζουν τον κρατούμενο να ενεργεί και να μιλάει αυτόβουλα, καθιστώντας τον υποβολιμαίο". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να αντιδράσει άμεσα και συγκεκριμένα σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και της ιερότητας του κρατούμενου και να λάβει μέτρα ώστε ο Α. Οτσαλάν να εξεταστεί από ανεξάρτητους γιατρούς - πραγματογνώμονες, ώστε να εξεταστεί και να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική ακεραιότητά του κατά τη διάρκεια της κράτησης και της δίκης του, περιφρουρώντας και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα του κρατούμενου στην αξιοπρέπεια και τη ζωή του".

Πλήθος οι συμμετοχές στη συναυλία της Δευτέρας

Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1 του Μάρτη, το απόγευμα η μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των καλλιτεχνών για τη σύλληψη και παράδοση του Α. Οτσαλάν στους Τούρκους. Σκηνοθέτες, συνθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, τραγουδιστές, μουσικοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών προσκαλούν το λαό της Αθήνας σε μια μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας. Οπως δηλώνουν "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαλαρώσει η αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό". Δεκάδες είναι οι καλλιτέχνες, που θα πάρουν μέρος στη μαραθώνια συναυλία, ενώ ο αριθμός όσων επιθυμούν να συμμετέχουν αυξάνει συνεχώς.

Με επιστολή του στην εφημερίδα μας, ο Γιάννης Γλέζος, αφού αναφέρει πως η συναυλία κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε μια απλή συμπαράσταση στον κουρδικό λαό και όχι να είναι μια συναυλία διαμαρτυρίας του πνευματικού κόσμου για την ντροπή που υπέστη από τα χέρια μας ο κουρδικός λαός, δηλώνει πως θα λάβει μέρος, εφ' όσον του επιτραπεί να τραγουδήσει τραγούδι που έγραψε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κάτω από το βάρος της ταπείνωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Υπενθυμίζεται ότι στη συναυλία δε θα υπάρχει εισιτήριο για το κοινό, αλλά καλλιτέχνες θα κυκλοφορούν στο χώρο, κρατώντας κουτιά για να συγκεντρώνουν χρήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ