ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα αντίστασης από την Εύβοια

Πανευβοϊκή στάση εργασίας και 24ωρη απεργία σε επιχειρήσεις που απειλούνται με "λουκέτο"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης στέλνουν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της Εύβοιας, στην κυβερνητική πολιτική που συρρικνώνει την παραγωγική βάση του νομού, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία και θέτοντας σε κίνδυνο και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, συμμετέχοντας στην 2ωρη πανευβοϊκή στάση εργασίας, στην 24ωρη απεργία που αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και στη συγκέντρωση στην πλατεία Νέας Αρτάκης και την πορεία στη Χαλκίδα.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, η πλειοψηφία του οποίου κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του "λουκέτου", αναγκάστηκε να αποδεχτεί πρόταση που εδώ και καιρό είχαν καταθέσει οι ΕΣΑΚίτες μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ, χωρίς ωστόσο να αποδεχτεί και τις προτάσεις για παραπέρα συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η 24ωρη απεργία αφορά τις επιχειρήσεις λευκού κρέατος και μετάλλου "Μιμίκος", "Κελαϊδίτης", "ΣΥΝΚΟ", ΕΑΣ Εύβοιας, "Δάριγκ" και Ναυπηγεία Χαλκίδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ
"Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις"

Ενάντια στο "πάγωμα" των εργασιών του ΜΕΤΡΟ και την απειλή για 900 απολύσεις κινητοποιήθηκαν χτες οι εργαζόμενοι

Τετράωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ Αθήνας,αντιδρώντας στο "πάγωμα" του έργου για δύο χρόνια, αλλά και στις 900 απολύσεις που έχει εξαγγείλει η Κοινοπραξία Ολυμπιακό ΜΕΤΡΟ.Στις εννιάμισι το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο της Ομόνοιας και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων στο Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γ. Συνοδινός,

  • κατάγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ στη συνέχιση των εργασιών του ΜΕΤΡΟ, τμήματα του οποίου έχουν "παγώσει" για περισσότερο από δύο χρόνια. Επίσης, κατήγγειλε ότι η όλη κατάσταση ευνοεί την Κοινοπραξία Ολυμπιακό ΜΕΤΡΟ, η οποία, προκειμένου να αποσπάσει κι άλλα πανωπροίκια, χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους, τους οποίους και απειλεί με απόλυση. Οπως ανέφερε, στις άμεσες προτεραιότητες του συνδικάτου είναι η καμπάνια ενημέρωσης του ελληνικού λαού για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο ΜΕΤΡΟ, για τα λεφτά που χάνονται και για την ακύρωση προγραμματισμένων επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ. Ηδη χτες υπήρχε σχετική ανακοίνωση του συνδικάτου, η οποία μοιραζόταν στους πολίτες.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι με συνθήματα, όπως "δώστε λύσεις και όχι απολύσεις" και "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", μέσω των οδών Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη έφτασαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου τον κ. Γανωτή.Στα ζητήματα που του έθεσαν οι συνδικαλιστές για τη συνέχιση του έργου - σύμφωνα με την ενημέρωση των συνδικαλιστών - απάντησε ότι το θέμα της Μητρόπολης έχει επιλυθεί και ίσως την ερχόμενη βδομάδα να αρχίσουν οι εργασίες. Για την επέκταση στον Αγιο Αντώνη θα προκηρυχτεί διαγωνισμός μέσα στο Μάρτη, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επεκτάσεων προς το Αιγάλεω και την Αγία Παρασκευή. Για το επίμαχο θέμα της συνέχισης των εργασιών στο Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό ο κ. Γανωτής δεν είχε να δώσει απαντήσεις, αφού δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι κρατούν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τις δεσμεύσεις και είναι έτοιμοι για νέους αγώνες, ενώ κλήθηκαν από το συνδικάτο να μην υπογράψει κανένας την απόλυσή του. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Δ. Βανδώρος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Τ. Γόντικας Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΑ και ο Δ. Κυπραίος μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς πανεργατικό συλλαλητήριο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η διοργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 11 Μάρτη,αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Θεσσαλονίκης,που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο ΕΚΘ.

Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι 19 εργασιακών χώρων, μετά από την εισήγηση του Θ. Κυριακίδη για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο στις 11 Μάρτη, που πάρθηκε ομόφωνα, προσδιόρισε ότι τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

- Η απόκρουση της λιτότητας στα εργατικά εισοδήματα και η διεκδίκηση ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που μόνιμα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

- Η διασφάλιση και αναβάθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε από όλους η έντονη καταδίκη της κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές και η αγωνιστική αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό. Εκφράστηκε επίσης η αντίθεση στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, με τη χρησιμοποίηση ελληνικού χώρου για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο.

Στη "μάχη" της απεργίας οι ναυτεργάτες

Η αποφασιστική τους στάση απέτρεψε αναστολή της κινητοποίησης, που "μαγείρευαν" οι επικεφαλής της ΠΝΟ

Η άμεση και οργανωμένη αντίδραση των ναυτεργατών απέτρεψε την επιχείρηση συνδικαλιστών της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ),να "βάλουν στο συρτάρι" την απόφαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας για 24ωρη απεργία στα τουριστικά πλοία την ερχόμενη Πέμπτη 4 Μάρτη, με προοπτική κλιμάκωσης. Χτες το πρωί, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, με θέμα να παραμείνει σε ισχύ ή όχι η απόφαση για την 24ωρη απεργία. Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και κάτω από την πίεση που άσκησε η μαζική παρουσία των ναυτεργατών μέσα στην Ομοσπονδία, πλειοψήφησε η πρόταση υπέρ της απεργίας.

Από την περασμένη βδομάδα που, κάτω από τις πιέσεις των ναυτεργατών, αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ η απεργιακή κινητοποίηση, ταυτόχρονα έγινε ορατή και η πρόθεση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ για υπαναχώρηση. Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, αποκάλυψαν τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και κάλεσαν τους ναυτεργάτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τα μέλη της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών εντείνουν τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Με περιοδείες στα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και "οργώνοντας" την Ακτή Μιαούλη,καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και να απαιτήσουν αποφασιστικά, αυτή η απεργία να επεκταθεί, να κλιμακωθεί και να αποτελέσει την αφετηρία για πιο δυναμικούς αγώνες για να αναχαιτιστεί η ολομέτωπη επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την απορρόφηση όλων των ανέργων μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ),την αναδιοργάνωσή του, την άμεση πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αναβάθμιση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος τους, την προστασία του καμποτάζ και την κατάργηση του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνελεύσεις στα Σπάτα

Με συνελεύσεις κατά χώρο δουλιάς, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης τους για το επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις: Σήμερα Παρασκευή, στις 7μμ, στο χώρο της ΦΕΡΓΚΑΛ. Την Τρίτη, στις 6.30πμ, στο κεντρικό της ΧΟΧΤΙΦ, στις 10.30πμ στην ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ και στις 11.30πμ στην Τεχνική Ενωση. Την Τετάρτη, στις 11.30πμ, στο ΓΚΑΤΖΟΥΛΑ και στις 12.30μμ στο ΓΚΑΤΖΟΥΛΑ Βιολογικό. Την Πέμπτη στις 11.30πμ στην Εταιρία Κατασκευών και την Παρασκευή στις 7πμ στην εταιρία ΑΘΗΝΑ.

Στις συνελεύσεις θα παραβρεθεί εκπρόσωπος από την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ερώτηση για το ΙΚΑ Κυψέλης

Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο παράρτημα του ΙΚΑ Κυψέλης - Πατησίων, όπου 100 διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 200.000 ασφαλισμένους, αναφέρεταιη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης και η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας - Πρόνοιας.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξάνει συνεχώς και λόγω του ότι στην περιοχή κατοικούν πολλοί αλλοδαποί που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης και αποκτούν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα παίρνονται για την εύρυθμη λειτουργία του υποκαταστήματος και αν υπάρχει στους σχεδιασμούς των αρμοδίων υπηρεσιών η δημιουργία και άλλου υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Κυψέλη.

Οργιο ασυδοσίας στα νυχτερινά κέντρα

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Το όργιο ασυδοσίας που επικρατεί στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας σε βάρος των σερβιτόρων, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης,σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: "Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά και του Σωματείου Σερβιτόρων, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων έχει καταργήσει την αμοιβή με βάση τα ποσοστά (13% μεικτά επί των εισπράξεων) και αμείβουν τους σερβιτόρους με 10.000 έως 15.000 δραχμές για εργασία από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για εργαζόμενους που μένουν άνεργοι για 6 έως 8 μήνες. Σα να μην έφτασε αυτό, υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και την ασφάλισή τους. Τα αφεντικά τους μάλιστα τους απαγορεύουν (!) να κολλάνε πάνω από 15 ένσημα το μήνα, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας, ν' απομακρύνεται η ελπίδα συνταξιοδότησής τους και να πλήττονται οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία".

Οι δύο υπουργοί ερωτούνται ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη όλα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των σερβιτόρων στα νυχτερινά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ