ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις κι ο... Κου (τσού) κος

"Διάλογο εσείς και κοροϊδία, συγκέντρωση εμείς και απεργία", διεμήνυσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην κυβέρνηση και στους ομοτράπεζούς της

"Ο διάλογός σας είναι μια απάτη". Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τους κοινωνικούς εταίρους, υπουργό Εθνικής Οικονομίας και κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που προσέρχονταν για την "πανηγυρική" έναρξη του παντελώς προσχηματικού και ουσιαστικά ανύπαρκτου "κοινωνικού διαλόγου" για το φορολογικό, αφού ούτε η ΓΣΕΕ, ούτε κανείς συνδικαλιστής δε συμμετείχε.

Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,που μόνο αυτός προσήλθε και συμμετείχε στον... διάλογο, ενώ την ίδια στιγμή συνδικαλιστές, εργαζόμενοι ακόμα και στελέχη της ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ, διαδήλωναν: "Μέσα στο διάλογο είναι τρεις και ο κούκος, ο μόνος συνδικαλιστής είναι ο Κουτσούκος".

Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια τρίωρης παναθηναϊκής στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

"Διάλογο εσείς και κοροϊδία, συγκέντρωση εμείς και απεργία", φώναζαν οι διαδηλωτές, την ίδια ώρα που ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου κήρυττε μέσα, την έναρξη του... διαλόγου.

Τα συνθήματα "οι συνδικαλιστές που μας ξεπουλούν, δεν έχουν το δικαίωμα να μας εκπροσωπούν" και "όχι άλλα θα, τερτίπια, συζητήσεις, εδώ και τώρα θέλουμε αυξήσεις" συνεχίζονταν ακατάπαυστα, καθ' όλη τη διάρκεια που μέσα διεξαγόταν ο "διάλογος".

Δεν έλειψαν και τα συνθήματα καταδίκης της κυβερνητικής στάσης στο θέμα Οτσαλάν, όπως "πουλάτε την υγεία, πουλάτε την παιδεία, πουλήσατε τον Οτσαλάν τώρα στην Τουρκία" και "έπεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι οι ρουφιάνοι των Αμερικανών".

Το σύνθημα "όχι άλλα "θα" και κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", δόνησε την Πανεπιστημίου, όταν αποχωρούσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος και οι άλλοι εκπρόσωποί του.

Αμέσως μετά και ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν εμφανιζόταν, οι διαδηλωτές ξέσπασαν φωνάζοντας: "Εφυγε ο κούκος και έμεινε ο Κουτσούκος".Για αρκετή ώρα περίμεναν, για να ανακαλύψουν τελικά, πως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είχε φύγει από την πίσω πόρτα...

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα αποχώρησαν, δίνοντας υπόσχεση ταυτόχρονα να επανέρθουν αγωνιστικά.

Η ΕΣΑΚ

Με αφορμή την έναρξη του νέου διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", η ΕΣΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει και καταδικάζει "το στημένο διάλογο των κοινωνικών εταίρων, κυβέρνησης ΣΕΒ και υποταγμένων συνδικαλιστών. Αυτός ο διάλογος αποσκοπεί στο να επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους, με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση βαδίζοντας τον αντιλαϊκό ευρωενωσιακό δρόμο της ΟΝΕ, αποβλέπει και με τη φορολογική, αλλά και με τη γενικότερη πολιτική της, να αφαιρέσει εισόδημα και δικαιώματα από τους εργαζόμενους και να τα μετατρέψει σε νέα υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους αγωνιστικά να απαντήσουν σ' αυτούς τους προσχηματικούς διαλόγους, αλλά και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μέσα από μέτωπα αγώνων που θα αντιπαλεύουν όχι μόνο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, αλλά και την ουσία της. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στο αντιλαϊκό μέτωπο ΣΕΒ, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει έμπρακτα, αγωνιστικά, δυναμικά να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από συντονισμούς και συσπειρώσεις, να συμβάλλουν στην αναγέννηση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος με σαφή ταξικά διεκδικητικά χαρακτηριστικά".

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Η μεταρρύθμιση ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Αρχισε χτες ο "κοινωνικός διάλογος" για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με έντονη την παρουσία εκπροσώπων μεγαλοεπιχειρηματιών (ΣΕΒ κλπ), ενώ απουσίασαν η ΓΣΕΕ και άλλοι μαζικοί φορείς, καταγγέλλοντας τον ψευτοδιάλογο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, που εκπροσώπησε ο πρόεδρός της και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, άρχισε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Τις εργασίες του "κοινωνικού διαλόγου", κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου που, διευκρίνισε πως οι "μεταρρυθμίσεις" του φορολογικού συστήματος, θα καλύπτουν την περίοδο 2000 - 2004, ενώ από το πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων που προανήγγειλε ήταν φανερό πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη "μεταρρύθμιση" θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), των συνταξιουχικών οργανώσεων, καθώς και άλλων φορέων, ασφαλώς χάλασε την κυβερνητική φιέστα, που με τόση επιμέλεια είχε στηθεί. Χαρακτηριστικό της μικρής προσέλευσης και συμμετοχής, αποτελεί και το στοιχείο, ότι για να γεμίσει η μισοάδεια αίθουσα, επιστρατεύτηκαν δεκάδες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Η προεκλογική σκοπιμότητα του εγχειρήματος είναι εμφανής από το γεγονός, ότι το σχετικό πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 4 Ιούνη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.... Στην εισαγωγική του ομιλία ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, επιχείρησε να κρατήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ αρκετών επιπέδων. "Στόχος μας είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών και ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων", ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ - με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό "ακροατήριο" των μικρομεσαίων στρωμάτων - δήλωσε προκλητικά πως "αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης"! Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του αφορολόγητου ποσού, καθώς και σε φορολογικές εκπτώσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτές είναι και οι "ελαφρύνσεις" στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως δηλώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, φτάνουν δε φτάνουν για να αγοράσει κάποιος ένα ζευγάρι παπούτσια...

Τι δήλωσε ο υπουργός

Σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπαντωνίου, ανέφερε ότι "σε μεσοπρόθεσμη βάση οι "φοροελαφρύνσεις" θα έχουν οριακές επιπτώσεις στα έσοδα" γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι μικρής εμβέλειας. Ο ίδιος εξάλλου φρόντισε να θέσει τα όρια των πλαισίων της φορολογικής "μεταρρύθμισης", υπενθυμίζοντας ότι "οι παραγωγικές τάξεις θα πρέπει να είναι φειδωλές στις προτάσεις τους, γιατί όποιες αλλαγές προταθούν θα πρέπει να κινούνται μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας και να παίρνουν υπόψη τις ανάγκες του προγράμματος σύγκλισης". Και ο νοών νοείτω...

Αντίθετα, στο θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων ο Γ. Παπαντωνίου έδωσε απτές διαβεβαιώσεις στους παρευρισκόμενους φορείς των εργοδοτικών οργανώσεων, ότι αυτή θα μειωθεί "στα πλαίσια της φορολογικής εναρμόνισης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Οταν μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισήμανε ότι δεν άκουσε τον υπουργό να αναφέρει πως η μείωση της φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό στοιχείο ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Παπαντωνίου παρενέβη δηλώνοντας: "δεν το ανέφερα, γιατί αυτό είναι αυτονόητο..."!

Στο "διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση" η κυβέρνηση άφησε απ' έξω το τεράστιο θέμα της φορολόγησης των χρηματοοικονομικών πράξεων (μετοχές, ομόλογα),όπου σε καθημερινή βάση τζιράρονται τεράστια ποσά και ουσιαστικά οι πράξεις αυτές παραμένουν αφορολόγητες. Σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε ότι τις άφησε εκτός "διαλόγου", επειδή "τα τελευταία 2-3 χρόνια η κυβέρνηση έχει βάλει πολλούς νέους φόρους στις δραστηριότητες αυτές...".

Οι κύριοι στόχοι Χαρακτηριστικό δείγμα του "κάλπικου" χαρακτήρα που ενέχει η κυβερνητική κίνηση δρομολόγησης "κοινωνικού διαλόγου" για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αποτελεί το κείμενο - "μπούσουλας" που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους φορείς που θα συμμετάσχουν στην όλη "φιέστα". Πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι κυβερνητικοί στόχοι με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση και κωδικοποιούνται σε τέσσερις θεματικές ενότητες οι προτάσεις πάνω στις οποίες καλούνται να τοποθετηθούν οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρονται ως κύριοι στόχοι της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης οι εξής:

  • Η υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
  • Η καθιέρωση μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της φορολόγησής τους, στο πλαίσιο της φορολογικής εναρμόνισης των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η θέσπιση μέτρων και διαδικασιών που θα απλοποιούν το φορολογικό σύστημα και θα εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη.
  • Η εισαγωγή μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων θα είναι "ένα το κρατούμενο" της έκβασης του "κοινωνικού διαλόγου", κάτι που άλλωστε επισήμανε και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου, επικαλούμενος τις ανάγκες εναρμόνισης του ελληνικού φορολογικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο συγκεκριμένο τομέα. Δεδομένου αυτού, καθώς και της πολιτικής περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού, που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι δηλώσεις περί ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων αποτελούν ξεκάθαρα ένα "πυροτέχνημα", που θα αξιοποιήσει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Το εύρος των φοροελαφρύνσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια (ούτως ή άλλως στενά), που θα κρίνει η κυβέρνηση ότι διαθέτει την επόμενη περίοδο. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την ασάφεια που διέπει τη θεματολογία πάνω στην οποία θα εκτυλιχτεί ο "κοινωνικός διάλογος", τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο όριο, στη φορολογική κλίμακα και γενικότερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το πλαίσιο κυβερνητικών προτάσεων Συγκεκριμένα, η θεματολογία πάνω στην οποία καλούνται οι διάφοροι φορείς να υποβάλλουν προτάσεις, χωρίζεται σε 4 ενότητες στην κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κατηγορίες των μέτρων, των οποίων η εφαρμογή θα αφορά και εισοδήματα του 1999.

Η 1η ενότητα αφορά στο σύνολο των φορολογούμενων και περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Φορολογική κλίμακα (αφορολόγητο, κλιμάκια, φορολογικοί συντελεστές, τιμαριθμοποίηση).
  • Μειώσεις φόρου (TAX CREDITS).
  • Φορολογικές δαπάνες.
  • Τεκμήρια δαπανών.
  • Προσδιορισμός του εισοδήματος από τα ακίνητα.

Η 2η ενότητα αφορά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών και συγκεκριμένα:

  • Κατάργηση αντικειμενικών κριτηρίων.
  • Φορολόγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Φορολόγηση ανωνύμων εταιριών.
  • Φορολόγηση προσωπικών εταιριών και ΕΠΕ.

Η 3η ενότητα αφορά στις παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις ΔΟΥ και την εξυπηρέτηση του πολίτη και περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
  • Μείωση πιστοποιητικών.
  • Μείωση εργασιών των ΔΟΥ για θέματα εκτός φορολογίας.
  • Ενοποιήσεις φόρων.
  • Απλοποίηση εντύπων και διαδικασιών στη φορολογία των ακινήτων.
  • Απλοποίηση διαδικασιών στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.
  • Αλλες παρεμβάσεις.

Τέλος η 4η ενότητα αφορά στην υποτιθέμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Εκλογίκευση του συστήματος Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους - Διασύνδεση ΜΣΚΚ και νέων ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας).
  • Βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών.
  • Διασύνδεση της κατανάλωσης των φορολογούμενων και του φορολογητέου εισοδήματός τους μέσω διασταυρώσεων.
  • Αλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων λιγνίτη

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέβαλε τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των ορυχείων λιγνίτη από ιδιώτες, λόγω και των αντιδράσεων φορέων εργαζομένων στη ΔΕΗ

Ενας ακόμα τομέας της ΔΕΗ, αυτός της εκμετάλλευσης των ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη, ετοιμάζεται να παραδοθεί στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μεγαλώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την εξάρτηση της επιχείρησης από συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η δημιουργία ιδιωτικών εταιριών εξόρυξης λιγνίτη στη Φλώρινα, προκειμένου να τροφοδοτούν με λιγνίτη την υπό κατασκευή μονάδα της Φλώρινας, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της διοίκησης της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ, συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και φορέων της περιοχής, που ζητούν την εκμετάλλευσή των ορυχείων από το δημόσιο ώστε να αποτραπεί η ζημιά στην εθνική οικονομία.

Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και άλλων φορέων της περιοχής, η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΔΣ της επιχειρήσεις δε θα το επαναφέρει για συζήτηση και τη λήψη απόφασης.

Με ανακοίνωσή του για το θέμα, ο "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", ο οποίος απαίτησε την αναβολή του χθεσινού ΔΣ της ΔΕΗ, σημειώνει ότι πρόκειται για "ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα (Βαρβούτης - Ρόζας)". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι "επειδή πρόκειται για ποσά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, πραξικοπηματικά και στην ουσία εν κρυπτώ". Το σωματείο θεωρεί ότι "η δημόσια περιουσία πρέπει να διασφαλιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και όχι να χαρίζεται σε συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα". Αντιδρώντας σ' αυτή την ενέργεια της ΔΕΗ, ο "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" προχώρησε χθες και στη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Φλώρινας.

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο ζήτησε την παρέμβαση του, ώστε να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του ΔΣ της ΔΕΗ η δημιουργία θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ. Στην επιστολή σημειώνεται ότι "οποιαδήποτε λήψη απόφασης στην κατεύθυνση αυτή, είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και του Ελληνικού Δημοσίου". Επίσης, καθιστά την προσοχή στον υπουργό Ανάπτυξης ώστε, προκειμένου να μη θεωρηθεί συνυπεύθυνος σε τέτοιες αποφάσεις που συναντούν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ, να ενημερωθεί συνολικά για το θέμα.

Ακόμα και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αντέδρασε με ανακοίνωσή της σ' αυτά τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ.

Να αναβληθεί η συζήτηση περί δημιουργίας θυγατρικών εταιριών στο νομό, οι οποίες θα προμηθεύουν με λιγνίτη τον υπό κατασκευή Σταθμό της Μελίτης, ζητεί με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.

Αποστασιοποιούνται

Ακόμα και παραδοσιακά στηρίγματα του "κοινωνικού διαλόγου", όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), άρχισαν να αποστασιοποιούνται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Επιμελητηρίου προς τον Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με την οποία ο εκπρόσωπος του φορέα παρέστη στη χτεσινή φιέστα απλά ως ...παρατηρητής.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ (ΕΒΕΑ)
Δεν τους αρκεί η μείωση φορολογίας κερδών

Με το πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών, για παραπέρα μείωση της φορολογίας τους στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των ξένων επιχειρήσεων, προσήλθε στον "κοινωνικό διάλογο", ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Ο Γ. Παπαθανασίου στη συνοπτική παρουσίαση των θέσεων των εμποροβιομηχάνων, έθεσε σαν προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος:

  • "Εθνικό διάλογο" με τη συναίνεση και των πολιτικών δυνάμεων.
  • Εκτός από τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, που οι εμποροβιομήχανοι θεωρούν ένα το κρατούμενο, απλοποίηση του ΚΒΣ, και του ΓΛΣ, λογιστική εναρμόνιση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, διενέργεια φορολογικών ελέγχων εντός διετίας.
  • Σχετικά με την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει ότι εκτός από τη συγκριτική μελέτη για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, χρειάζεται και σε βάθος ανάλυση των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Υπόμνημα με τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Η ύπαρξη πολιτικής βούλησης από τη μεριά της κυβέρνησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική κατάληξη οποιουδήποτε διαλόγου, αναφέρεται στο υπόμνημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που κατατέθηκε χτες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή της στο διάλογο δεν ισοδυναμεί με συναίνεση στη λήψη μέτρων που θα είναι σε βάρος των ΕΒΕ. Δε θα πρέπει, πάντως, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ - που αποφάσισε να προσέλθει στο διάλογο - γνωρίζει εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοροϊδία και ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι προαποφασισμένη. Μ' αυτή τη λογική μόνο για τα μάτια του κόσμου μπορεί κανείς να πει ότι θέτει αρχές ως βασικές για μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, σαν να μη γνωρίζει ότι σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" δεν είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η ΓΣΕΒΕΕ θέτει στο τραπέζι του "διαλόγου" τα εξής ζητήματα:

  • Την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" χωρίς καμιά ισοδύναμη μορφή αντικατάστασής τους και κατάργηση του 35%.
  • Αναγνώριση των οικονομικών αποτελεσμάτων και πιστή τήρηση των βιβλίων.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών στην πραγματική κατάσταση των εισοδημάτων.
  • Ενιαίο κατώτατο όριο φορολογικής απαλλαγής.
  • Δραστική μείωση της φορολογίας στη διαδοχή και μεταβίβαση των ΜΜΕ.
  • Αυξημένα κίνητρα για συνενώσεις.
  • Εισαγωγή απλοποιημένων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις ΜΜΕ.
  • Κατάργηση συνοπτικών ελέγχων.
  • Κατάργηση της απογραφής στις επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 80 εκατ. δρχ.
  • Αυξημένα κίνητρα για συνενώσεις.
  • Ελεγχος της φοροδιαφυγής απ' όπου κι αν προέρχεται.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ