ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία του Μπαλέτου της Λυρικής

Την άμεση παρέμβαση των υπουργών Πολιτισμού και Ανάπτυξης ζητά με επιστολή του προς τους Ε. Παπαζώη και Ε. Βενιζέλο το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώστε "να του παραχωρηθεί το Ηρώδειο τον μήνα Ιούλιο, όπως κατά πάγια τακτική και παράδοση είθισται". Στην επιστολή, που υπογράφουν περισσότεροι από 70 χορευτές (πρώτοι χορευτές, σολίστ, κορυφαίοι, κορ ντε μπαλέ κι έκτακτοι), τονίζεται: "Ο Θ. Μικρούτσικος θέλει ν' αποκλείσει το Μπαλέτο από αυτό που δικαιούται και παραδοσιακά τού ανήκει: το θερινό του θέατρο, το Ηρώδειο. Οταν η πολιτεία επισήμως απονέμει τα πρώτα κρατικά βραβεία από κοινού στους δύο πρώτους χορευτές Γιώργο Μελογιαννίδη και Κυριάκο Κοσμίδη αναγνωρίζει με τον τρόπο αυτό το καλλιτεχνικό επίπεδο του Μπαλέτου της ΕΛΣ".

Το θέμα, πάντως, της έξωσης της Λυρικής Σκηνής έφτασε και στη Βουλή. Σε Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη αναφέρει ότι "είναι θέμα τιμής για τις κρατικές σκηνές να έχουν την αμετακίνητη θέση τους στα επίσημα φεστιβάλ της χώρας" και ερωτά την υπουργό "εάν θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Εθνική Λυρική Σκηνή να περιληφθεί στο επίσημο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών".

Το ΥΠΠΟ συμβάλλει, το Μέγαρο υπογράφει...

"Η Βενετία των Ελλήνων και η Ελλάδα των Βενετών", είναι ο τίτλος έκθεσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας, καθώς με πλήθος αντικειμένων, κειμηλίων και έργων τέχνης, θα αναφέρεται στις πολιτικές - οικονομικές - πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και την Ελλάδα, κυρίως μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Η παραπάνω έκθεση, που θα διαρκέσει από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου,αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΕΒΥΜΜ), δηλαδή ενός φορέα άμεσα εξαρτώμενου από το υπουργείο Πολιτισμού, συμβάλλοντας στο κρισιμότερο κομμάτι της προετοιμασίας μιας έκθεσης, δηλαδή τη συντήρηση και τις συνθήκες μεταφοράς 18 εικόνων του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Η συμβολή, όμως, δεν αφορά καμία έκθεση του ΥΠΠΟ ή σε χώρο του ΥΠΠΟ, αλλά διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής.

Ωστόσο, Ελληνες συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και αρχαιολόγοι της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων τα τελευταία τρία χρόνια μεταβαίνουν στο Ινστιτούτο, εξετάζουν τις ανάγκες των εικόνων και έχουν υποβάλει μελέτη εργασιών για την επανέκθεση, που προετοιμάζει το Ινστιτούτου.

Ξαφνικά, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το Μέγαρο Μουσικής και να πολιτογραφηθεί ως εκθεσιακό κέντρο, ανακόπτεται δραστηριότητα τριών ετών και μέρος της "μπαίνει στην υπηρεσία" του Μεγάρου Μουσικής, προκειμένου οι συντηρητές του ΥΠΠΟ να ασχοληθούν με 18 από τις εικόνες και σε συγκεκριμένη προθεσμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, ώστε να είναι σε θέση να μεταφερθούν σε μια έκθεση, για την οποία "άλλος" θα ..."κομίσει γλαύκαν".

Αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μουσικής προετοιμάζεται για την έκθεση χωρίς να έχει υποβάλει, ακόμα τουλάχιστον, στις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες μελέτη - όπως υποχρεώνει τους άλλους το ΥΠΠΟ - για τον τρόπο παρουσίασης και τις συνθήκες έκθεσης μοναδικών αντικειμένων. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος των εικόνων, καθώς από ένα υγρό κλίμα θα βρεθούν σε αντίθετες συνθήκες, ενδέχεται να επηρεάσει την κατάστασή τους. Αυτό έχει προβλεφτεί από το Μέγαρο Μουσικής; Μετά το τέλος της έκθεσης ποιου υπουργείου άραγε υπάλληλοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις τυχόν επιπτώσεις στην κατάσταση των εικόνων και ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Παράλληλα, τα έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα που θα μεταφερθούν από πολλά κρατικά και μη ιδρύματα της χώρας είναι ήδη αποφασισμένα και θα έρθουν από: το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, την Καίρειος Βιβλιοθήκη Ανδρου με την εικόνα της Παναγίας Καρδιώτισσας του 14ου μ.Χ. αι., την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, τα Αρχεία Νομού Κέρκυρας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Κορρέ κ. ά.

Πρόσφατα το ΚΑΣ ενέκρινε τη μεταφορά αντικειμένων από το Νομισματικό Μουσείο, ωστόσο ποιος έχει γνωμοδοτήσει για την κατάσταση της εικόνας της Παναγίας Καρδιώτισσας και τη μεταφορά της; Φαίνεται πως το Μέγαρο Μουσικής εξαιρείται από τη συνήθη πρακτική που τελευταία ακολουθεί το ΥΠΠΟ σε τέτοιες περιπτώσεις...

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Στη "Στοά του Βιβλίου" σήμερα (8μμ) οι εκδόσεις Πατάκη θα παρουσιάσουν τη σειρά παιδικών βιβλίων της εξαίρετης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Μάρως Λοϊζου "Το θαύμα του κόσμου".Θα μιλήσουν: Μάρω Λοϊζου, Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Σοφία Παράσχου - Χατζηδημητρίου, Κατερίνα Βερούσκου. Στην αίθουσα θα εκτίθενται τα πρωτότυπα έργα της Κατερίνας Βερούτσου,τα οποία εικονογραφούν τη σειρά των βιβλίων.

  • Το βιβλιοπωλείο "Ιανός" της Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Καστανιώτη θα παρουσιάσουν αύριο (12μ) τα βιβλία του Τηλέμαχου Αλαβέρα "Με τον Μπαρμπαλιά" ("Ιανός") και "Ο κυλιόμενος τάπης" (Καστανιώτη). Θα μιλήσουν οι: Ζωή Σαμαρά, Θανάσης Νιάρχος, Απόστολος Λυκεσέας και ο συγγραφέας.
  • Οι εκδόσεις Χατζηνικολή θα παρουσιάσουν στις 3/3 (8μμ), στη "Στοά του Βιβλίου" το έργο του καθηγητή Κ. Γ. Κασίνη "Διασταυρώσεις (Μελέτες για τον 19ο και 20ό αιώνα)".
  • Το Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου κυκλοφόρησε το δεύτερο τόμο της καινούριας επτάτομης έκδοσης του μυθιστορήματος του Μαρσέλ Προυστ "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο".Ο τόμος αυτός σε μετάφραση του αξέχαστου Παύλου Ζάννα αντιστοιχεί στην ενότητα που το 1919 πήρε το βραβείο "Γκονκούρ", με τίτλο "Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών". Στο επίμετρο της νέας έκδοσης - σε εκδοτική επιμέλεια Παναγιώτη Πούλιου, καλλιτεχνική επιμέλεια Λίκας Φλώρου και φιλολογική επιμέλεια Παντελή Μπουκάλα - περιλαμβάνονται επίσης η (ανέκδοτη στα ελληνικά) αλληλογραφία Μ. Προυστ - Αντρέ Ζιντ και η επανέκδοση της πρώτης κριτικής του έργου του Προυστ από τον Ξενοφώντα Λευκοπαρίδη με τίτλο "Ο Μαρσέλ Προυστ καλλιτέχνης" (1932). Οι σημειώσεις και οι περιλήψεις του τόμου έχουν πλουτιστεί με νέα φιλολογικά δεδομένα.
Τιμούν Σικελιανό και Καρούσο

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας,ο Δήμος Λευκάδας και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν σήμερα και αύριο τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Αγγελο Σικελιανό και τον ηθοποιό Τζαβάλα Καρούσο.Την πρώτη μέρα (6μμ) στη ζωή και το έργο του Αγ. Σικελιανού θα αναφερθούν οι: Κώστας Φωτεινός, Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη, Λία Παπαδάκη.Ποιήματα του Αγ. Σικελιανού θα διαβάσει ο Τίτος Βανδής.Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάσου Βασιλείου "Στου Οσίου Λουκά το μοναστήρι" από το ομώνυμο ποίημα του Αγ. Σικελιανού. Επίσης θα προβληθούν σκηνές για τον Αγ. Σικελιανό, με επεξηγήσεις από την Μ. Δημητρέα,εκ μέρους του "Μουσείου Θεάτρου". Αύριο (6μμ), στην εκδήλωση για τον Τζ. Καρούσο θα χαιρετίσουν και θα μιλήσουν οι: Κώστας Γλένης, Δέσπω Καρούσου, Δημήτρης Σκλαβενίτης, Νίκος Παπανικολάου, Κώστας Σταματέλος.Θα απαγγείλει ο Τ. Βανδής. Θα προβληθούν σκηνές από ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες με τον Τζ. Καρούσο. Το διήμερο των εκδηλώσεων, αλλά και την Κυριακή, στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών και προσωπικών ενθυμημάτων του Αγ. Σικελιανού και του Τζ. Καρούσου.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (πλατεία Γεωργίου Α' και Κορίνθου), αύριο στις 7.30μμ, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΜΙΕΤ Μιχάλης Τιβέριος θα δώσει διάλεξη με θέμα ""Αμπέλου παις εύφρων οίνος" Από την εικονογραφία της αμπέλου και του οίνου στην αρχαία ελληνική τέχνη".

Κουμπαράς για τους Κούρδους

Το Θέατρο "Νίκης Τριανταφυλλίδη" (Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8) αύριο, μεθαύριο και την Κυριακή θα δώσει δωρεάν παραστάσεις του έργου της Νίκης Τριανταφυλλίδη "Τρελή Ελένη", ως "ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του Α. Οτσαλάν". Στο φουαγιέ του θεάτρου θα ανοιχτεί κουμπαράς,όπου παρουσία εκπροσώπου της Ερυθράς Ημισελήνου των Κούρδων,οι θεατές θα μπορούν να δώσουν τον οβολό τους για τον αγώνα του κουρδικού λαού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 8227.185.

Μπαλάντες και αυτοσχεδιασμοί

Το μουσικό σύνολο "Παλαιινά Σεφέρια" εμφανίζεται αύριο στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζωοδόχου Πηγής 98). Θα ακουστούν παλιοί σκοποί της Κρήτης και νέες συνθέσεις. Την Κυριακή ο Ντόγκαν και η παρέα του θα παρουσιάσουν κούρδικα και μικρασιάτικα τραγούδια.

  • Τη Δευτέρα στο κλαμπ "Αλλότρια" (Αγ. Ιωάννου 65, Αγ. Παρασκευή) εμφανίζονται η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Νίκος Τουλιάτος.
  • Αυτοσχεδιασμούς ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, μπαλάντες και άλλα πολλά περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Αρλέτας, σήμερα και αύριο, στο μουσικό χώρο "Πινακοθήκη" (Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή). Το πρόγραμμα ακούει στο... ερώτημα "Από πού πάει για την Ανοιξη;" και μαζί με την Αρλέτα θα είναι ο Ντίνος Αποστόλου (σαξόφωνο, φωνητικά και φυσαρμόνικα).
  • Από σήμερα μέχρι τις 4 του Μάρτη (8μμ) στο "Χαφ Νοτ" (Τριβωνιανού 17, Μετς), ένας βιρτουόζος του βιολιού, ο Αρτας Τερζιάν (φωτό), με τη συνοδεία της πιανίστας Ζοζεφίνας Ορφανίδου,μας ταξιδεύει σε μουσικούς χώρους μαγικούς: Στις τσιγγάνικες μελωδίες από τον Καύκασο έως τα Βαλκάνια. Στον ίδιο χώρο και τις ίδιες μέρες στις 11 το βράδυ, φιλοξενείται η επταμελής μπλουζ μπάντα "Big John Dickerson & The Blue Chamber".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ