ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Απύθμενο θράσος

"Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Με τη φράση αυτή η λαϊκή σοφία περιγράφει ανθρώπους οι οποίοι καλύπτουν το άδικό τους επιτιθέμενοι σ' αυτόν που πραγματικά έχει το δίκιο. Και στην περίπτωση των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου σκιαγραφεί πλήρως την πραγματικότητα. Χτες η ΕΠΑΕ μ' αφορμή δημοσιεύματα για τα περιβόητα χρέη των ποδοσφαιρικών εταιριών προς το δημόσιο (που ποτέ δεν εξοφλούνται...) πέρασε στην αντεπίθεση.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ ζητάει άπαντες να 'ναι ευχαριστημένοι γιατί τα μέλη της χρωστάνε λιγότερα από άλλους! Και φυσικά επαναφέρει το αίτημα ακόμα πιο ευνοϊκής ρύθμισης, δηλαδή, σε απλά ελληνικά, χαρίσματος των οφειλών: "Τα τελευταία χρόνια η ΕΠΑΕ έχει προβεί σ' αλλεπάλληλες προσπάθειες προς την πολιτεία για τη ρύθμιση και την καταβολή των οφειλών.

Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, σ' αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες, ήταν ασύμφορες και επαχθείς (!) για τις ΠΑΕ, περιείχαν τόσο τα πάσης φύσεως πρόστιμα όσο και τις προσαυξήσεις (σ.σ. κοίτα... αδικίες). Οι ΠΑΕ, εκτός από ελάχιστες, ανταποκρίθηκαν, μ' αποτέλεσμα σήμερα, από την ίδρυσή τους (1979) να οφείλουν περίπου πέντε δισ δρχ. (σ.σ. τίποτα δηλαδή...), ενώ νεότερα αθλήματα όχι της εμβέλειας και της διάστασης του ποδοσφαίρου οφείλουν πολλαπλάσια ποσά".

Μάλλον δηλαδή αν εισχωρήσουμε στη λογική (;) της ΕΠΑΕ πρέπει να πούμε και "ευχαριστώ". Το θράσος των επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και αν αυτοί κοιτάνε τα συμφέροντά τους και προσπαθούν να τα υπερασπίσουν με κάθε μέσο, η πολιτεία έχει άλλο ρόλο. Στα πλαίσιά του λοιπόν το μερίδιο ευθύνης της για την αδηφαγία και τη θρασύτητα των ποδοσφαιροπαραγόντων είναι μεγάλο. Γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση, μηδέ της παρούσης εξαιρουμένης, απλά ενδίδει στις απαιτήσεις τους. Ετσι η απληστία τους μεγαλώνει "και εκεί που μας χρωστούσανε, ζητάνε και το βόδι".

Γ. Κ.

Δελτίο - γρίφος

Εξαιρετικά δύσκολο είναι το δελτίο της ερχόμενης Κυριακής. Τα στάνταρ είναι λίγα και στα περισσότερα ματς χρειάζεται περίσσια έμπνευση ώστε να πάτε... ταμείο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα προγνωστικά του "Ρ":

1. ΕΘΝΙΚΟΣ - ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ: Αμυδρές είναι οι ελπίδες για τους Πειραιώτες να μείνουν στην κατηγορία. Ισως κόντρα στον Αστέρα παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Προτείνεται: Χ1

2. ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ο Γηραιός με υποδεέστερες ομάδες είναι αξιόπιστος μέσα στο Καυτατζόγλειο. Οι Κορυδαλλιώτες δύσκολα θα αποφύγουν το... μοιραίο. Προτείνεται: 1

3. ΚΑΒΑΛΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ: Και οι δυο ομάδες είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Αμφίρροπο ματς όπου όλα είναι πιθανά. Προτείνεται: 1Χ2

4. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ: Το "τριφύλλι" μετράει επτά συνεχόμενες νίκες και ο "δικέφαλος", που δεν είναι σε καλή κατάσταση, ελπίζει σε μια ισοπαλία. Προτείνεται:

5. ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Ντεμπούτο στον πάγκο των "σταχυοφόρων" για τον Στάθη Σταθόπουλο. Και οι δυο μονομάχοι καίγονται για τους βαθμούς. Προτείνεται: Χ

6. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ: Στον Πύργο η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ είναι δυνατή. Ομως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και την αξία της Σκόντα που βλέπει έξοδο στην Ευρώπη. Προτείνεται: 12

7. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ: Ενα ακόμη δύσκολο ματς θα γίνει στη Νέα Σμύρνη. Ομάδες - ασανσέρ στα τελευταία παιχνίδια, κάτι που σημαίνει τριπλή παραλλαγή για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Προτείνεται: 12Χ

8. ΛΥΚΟΙ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η ομάδα του Καλοχωρίου παλεύει για τη σωτηρία της και είναι πιο κοντά στη νίκη από τους Βυρωνιώτες. Προτείνεται: 1

9. ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Και τα δυο συγκροτήματα για διαφορετικούς λόγους έχουν ανάγκη τους βαθμούς. Μέση λύση. Προτείνεται: Χ

10. ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΑ - ΛΑΡΙΣΑ: Η ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ έχει ανάγκη βαθμών για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Η ΑΕΛ είναι "αδιάφορη" βαθμολογικά. Προτείνεται: 1

11. ΒΕΝΕΤΙΑ - ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Η ισοπαλία είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα στην πρώτη ιταλική συνάντηση του δελτίου. Προτείνεται: Χ

12. ΕΜΠΟΛΙ - ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ: Το Εμπολι είναι σε καλύτερη κατάσταση αφού η Ντόρια είναι σκιά του παρελθόντος. Προτείνεται:

13. ΣΑΛΑΡΝΙΤΑΝΑ - ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Η έδρα παίζει ρόλο, όμως οι Φλωρεντινοί είναι καλύτεροι και θέλουν να διατηρηθούν στην κορυφή. Προτείνεται:

Σ13: ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΛΑΤΣΙΟ: Αναμφισβήτητα οι πρωτευουσιάνοι είναι ανώτεροι και είναι το φαβορί για την κατάκτηση της νίκης. Προτείνεται: 2

Ο 14ος

Ικανοποίηση Ιορντανέσκου

Το χαμόγελο από χθες επανήλθε στα χείλια του Ιορντανέσκου και ο προβληματισμός υποχώρησε, έστω και για λίγο, από το πρόσωπό του. Η ΕΠΟ οριστικοποίησε το φιλικό που με περισσή επιμονή ζητούσε πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τη Νορβηγία στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του EURO 2000. Στις 10 του Μάρτη αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα τεθεί στο ΟΑΚΑ (19.30) η Κροατία. Πέντε μέρες νωρίτερα ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας θα δώσει συνέντευξη οπότε θ' ανακοινώσει τις επιλογές για το σημαντικό φιλικό αλλά και τα σχέδιά του για το κρίσιμο παιχνίδι με τους "Βίκιγκς". Η Εθνική ομάδα των ανδρών θα δώσει ένα ακόμα φιλικό στις 28/4 στην Ελβετία.

  • Σε φιλικό παιχνίδι η Εθνική νέων κέρδισε στα Τρίκαλα την αντίστοιχη της Τσεχίας με 2 - 0. Τα γκολ πέτυχε ο Αγγελος Χαριστέας (16', 45').
Εκπτωτος ο Μελισσανίδης

Από χτες ούτε τυπικά ο Δ. Μελισσανίδης μπορεί να συμμετέχει στα διοικητικά δρώμενα της ΑΕΚ. Για το επεισόδιο με τον υπάλληλο της ΕΠΟ Γ. Μπεθάνη, ο ισχυρός (εντός συνόρων) "κιτρινόμαυρος" παράγοντας τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή με τρίμηνη έκπτωση από κάθε εταιρικό αξίωμα και 500 χιλ. δρχ. πρόστιμο. Αυτό σημαίνει πως αν η έφεσή του δεν ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να τον αντικαταστήσει άμεσα στο ΔΣ της εταιρίας. Να προσθέσουμε ακόμα ότι η "κιτρινόμαυρη" εταιρία ως συνυπεύθυνη τιμωρήθηκε με 1 εκατ. δρχ. πρόστιμο.

ΠΑΟΚ
"Βιντεόπληκτος" ο Χάαν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Χωρίς προβλήματα συνέχισε και σήμερα την προετοιμασία του ο ΠΑΟΚ, για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Τα προβλήματα είναι σχεδόν δεδομένα για τον Αρι Χάαν που ψύχραιμα εκτιμά την κατάσταση και προγραμματίζει με βάση το κάθε επόμενο παιχνίδι της ομάδας του.

Τις τελευταίες μέρες ο τεχνικός του "Δικεφάλου" παρακολουθεί από το βίντεο τα πρόσφατα παιχνίδια του ΠΑΟ και έχει σχηματίσει μια συνολική εκτίμηση για την αγωνιστική κατάσταση και αξία του.

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, σκόρερ στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής, αισιοδοξεί. "Είναι πολύ δύσκολο το παιχνίδι μας με τον ΠΑΟ, γιατί οι αντίπαλοί μας είναι μια πολύ καλή ομάδα, με καλούς παίκτες και ικανό προπονητή, αλλά έχουμε δουλέψει πολύ αυτές τις μέρες και ελπίζω πως θα έχουμε μια καλή παρουσία στο παιχνίδι".

Δύο προπονήσεις περιλάμβανε η σημερινή μέρα του ΠΑΟΚ και σ' αυτές πήραν μέρος όλοι οι διαθέσιμοι παίκτες εκτός φυσικά του Τάκολα και του νεαρού Νάστου. Ο πρώτος δε θα παίξει όπως είναι γνωστό, ενώ ο δεύτερος ενσωματώνεται αύριο με την ομάδα, μετά τη συμμετοχή του σε παιχνίδια της εθνικής Νέων.

Την προστασία των παικτών αλλά και όλων των παραγόντων των ποδοσφαιρικών συναντήσεων στο γήπεδο της Τούμπας, θα εξασφαλίσει η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με απόφασή της που πήρε χτες αργά το βράδυ στη διάρκεια σύσκεψης του ΔΣ. Η διοίκηση του "Δικεφάλου", θορυβημένη από το τελευταίο κρούσμα βίας σε βάρος του Τζο Νάγκμπε, όπως και όλα όσα είχαν συμβεί προγενέστερα, αποφάσισε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, στη διάρκεια των αγώνων στους χώρους της Τούμπας.

Ντ. Κ.

ΠΑΟ
"Πυροσβέστης" ο πρόεδρος

Με επέμβαση του προέδρου Γιώργου Βαρδινογιάννη ο Βασίλης Δανιήλ και ο Αλιόσα Ασάνοβιτς έκαναν προσωρινή ανακωχή. Το σερί των 11 νικών σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά και το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ δεν επιτρέπει... γκρίνιες.

Πρόθεση του Βαρδινογιάννη ήταν να συμβιβάσει τις δυο πλευρές. Αφ' ενός "τρίζοντας" τα δόντια στον Κροάτη και αφ' ετέρου να ζητήσει από τον Καβαλιώτη κόουτς να βάλει νερό στο κρασί του.

Πάντως, αν η φωτιά έσβησε ή σκεπάστηκε θα φανεί στη συνέχεια...

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Μοιρασιά στις Σέρρες

Σε εξ αναβολής αγώνα της Β Εθνικής στις Σέρρες η ομώνυμη ομάδα μοιράστηκε τέρματα (1-1) και βαθμούς με τον αξιόμαχο Αγ. Νικόλαο.

Η ομάδα της Κρήτης άνοιξε πρώτη το σκορ στο 20 με τον Ανδρεαδάκη.

Το συγκρότημα του Χρήστου Αρχοντίδη ισοφάρισε στο 50 με πένελτι που εκτέλεσε ο Πράσελ.

Ετσι ο ΑΟΑΜ πέρασε στην τρίτη θέση με 32 βαθμούς και ο Πανσερραϊκός με ένα βαθμό λιγότερο στην τέταρτη.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Μπίκας στο ντέρμπι

Ο Γ. Μπίκας από το Σύνδεσμο Χαλκιδικής ορίστηκε να διαιτητεύσει το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής, θα σφυρίξουν: ΟΦΗ - Ολυμπιακός (Μπέγκος), Πανιώνιος - Αρης (Τσαγκαράκης), Πανελευσινιακός - Απόλλωνας (Αγγελάκης), Καβάλα - Ιωνικός (Φασόλης), Βέροια - ΑΕΚ (Παπαδάκος), Εθνικός - Εθνικός Αστέρας (Αθανασόπουλος), Πανηλειακός - Ξάνθη (Ψυχομάνης), Ηρακλής - Προοδευτική (Μπριάκος).

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Επιασε δουλιά ο Σταθόπουλος

Ο Στάθης Σταθόπουλος είναι ο νέος τεχνικός του Πανελευσινιακού. Οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια μέσα σε λίγα λεπτά και από χτες ο νεαρός τεχνικός έπιασε δουλιά. Την Κυριακή, θα είναι κανονικά στον πάγκο των σταχυοφόρων στο κρίσιμο ματς με τον Απόλλωνα στο Θριάσιο Πεδίο.

Στις πρώτες του δηλώσεις, τόνισε: "Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από εδώ και πέρα. Πρέπει να ασχοληθούμε και με τους παίκτες που ήρθαν τη νέα μεταγραφική περίοδο και κανείς τους δεν έχει παίξει. Ελπίζω, όμως, ότι με τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε. Προσπάθειά μας είναι να σωθεί η ομάδα που έχει αξιόλογο υλικό. Χρειάζεται να σταθούμε και τυχεροί, καθώς, μόνο με τις δυο νίκες που έχει κάνει η ομάδα, τα πράγματα είναι δύσκολα".

Στη διάθεση του Α. Χάαν θα είναι ο Κ. Φρατζέσκος την Κυριακή, εναντίον του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ