ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Τη διγλωσσία προτιμά η κυβέρνηση
  • Δε συμμετέχει η χώρα μας σε ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο, ισχυρίστηκε στη Βουλή ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • Μπ. Αγγουράκης: Το ΝΑΤΟ προωθεί αλλαγή των συνόρων και εμπλέκει τη χώρα μας
  • Την ίδια στιγμή που περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και η χώρα μας σε ορμητήριο κατά των γειτονικών λαών, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε στη Βουλή, ισχυριζόμενος, ούτε ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι η χώρα μας δεν έχει καμία εμπλοκή στην απειλούμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη, είπε ότι η Ελλάδα "ουδεμία συγκατάθεση έχει δώσει για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και, απεναντίας, έχει κάνει σαφές ότι η υπόθεση απαιτεί πολιτική λύση και δεν πρόκειται να λυθεί στρατιωτικά".

    Ομως, στη συνέχεια, έσπευσε να παραδεχτεί την εμπλοκή της χώρας μας, λέγοντας ότι στο "όνομα της ειρήνης" η Ελλάδα θα συμβάλει στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, το ίδιο αποτελεσματικά, όπως "συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Αλβανία, όπως συμβάλλουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας με συμμετοχή 44 χωρών για να αντιμετωπιστεί το θέμα της Βοσνίας".

    Κατά τον υπουργό Αμυνας, οι στρατιωτικές δυνάμεις που κινήθηκαν μέσω Θεσσαλονίκης το έκαναν στα πλαίσια συμφωνίας του ΟΑΣΕ, πηγαίνοντας στα Σκόπια και αποτελώντας δύναμη "περιφρούρησης" των άοπλων στρατιωτών του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στο Κόσσοβο. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Α. Τσοχατζόπουλος, δε συμμετέχει "σε περίπτωση κατάτην οποία το ΝΑΤΟ αποφασίσει μαζί με άλλες χώρες για μία δυναμική στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο". Ομως, η χώρα μας "συμφωνεί να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως μέσο πίεσης με σκοπό τη διπλωματική πολιτική λύση".

    Ο υπουργός είπε ότι πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη 1.500 άτομα για τα Σκόπια, που "καμία σχέση δεν έχουν με τις 30.000 που λέτε ότι σκέπτεται το ΝΑΤΟ να στείλει, εάν φτάσουμε στο στάδιο να επέμβει στο Κόσσοβο".

    "Στο Κόσσοβο έχουμε σε εξέλιξη μία διαδικασία, που, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε αποσχιστικές ενέργειες και σε αλλαγή των συνόρων", τόνισε στην παρέμβασή του ο Μπ. Αγγουράκης και υπογράμμισε:

    "Γίνεται λόγος - οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ είναι σαφέστατες στην κατεύθυνση αυτή - και για ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ή όχι του ΝΑΤΟ, που να εγγυηθούν την όποια ειρήνη, η οποία στο βάθος του ορίζοντα έχει και αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς επιμένουμε ότι το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια προωθεί μία πολιτική αλλαγής των συνόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν σχέδια των Αμερικανών, σε ανταγωνισμό με τη Γερμανία και εμπλέκει τη χώρα μας".

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι η χώρα μας δε συμφωνεί στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσον αφορά το Κόσσοβο, τόνισε:

    "Συμφωνεί η χώρα μας στις απειλές που κάθε τόσο και λιγάκι εκτοξεύει μία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μία διάφοροι Αμερικάνοι, ότι αν οι Σέρβοι δε συμμορφωθούν θα βομβαρδιστεί το Κόσσοβο; Και νομίζω ότι συμμετέχει. Αλλιώς, αν δε συμμετέχει σε αυτήν την απόφαση, πρέπει να βγει και να διαφοροποιηθεί".

    Δε μας πείθετε, είπε, ότι αυτή η μαζική μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων μέσω Θεσσαλονίκης στην ΠΓΔΜ είναι για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. "Δεν μπορεί για 3.000 παρατηρητές να γίνεται λόγος για ένα σώμα που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 30.000, όπως δείχνουν διάφορα στοιχεία", είπε ο βουλευτής και κατέληξε:

    "Πού θα οδηγηθούμε; Υπάρχουν ήδη στη Βοσνία 30.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα έφευγαν σε έξι μήνες και έχουν περάσει πέντε χρόνια. Είναι άλλοι 30. 000 στην ΠΓΔΜ. Τι θα γίνει τελικά στα Βαλκάνια";

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Πάνε και έρχονται οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες

    Οδικώς, αλλά και σιδηροδρομικώς με τρένα του ΟΣΕ αναχώρησε χτες από τη Θεσσαλονίκη για την ΠΓΔΜ ο κύριος όγκος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που προορίζεται για την επικείμενη επέμβαση στο Κόσσοβο. Μάλιστα ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνδράμουν στην ασφαλή μετάβασή τους ως τα σύνορα. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης ένα ιταλικό πλοίο που θα μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό και άρματα μάχης, ενώ τις επόμενες μέρες επίκειται να φτάσουν και άλλα δύο αγγλικά αρματαγωγά. Συνολικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της επιχείρησης ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, θα καταπλεύσουν 20 πλοία αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και αμερικανικά, για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατιωτών.

    Παράλληλα συνεχίζεται η άφιξη δυνάμεων και οπλισμού και αεροπορικώς. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης χτες προσγειώθηκαν έξι μεταγωγικά αεροσκάφη. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που μεταφέρονται προωθούνται αμέσως οδικώς για την ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ σε δύο ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν καταλύσει οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που επιβλέπουν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

    Συνολικά όπως ήδη γράψαμε, 33.000 στρατιώτες αναμένεται να προωθηθούν στα Σκόπια μέσω της Θεσσαλονίκης. Μέχρι χτες είχαν περάσει 1.300 Βρετανοί από τους 2.500 συνολικά που θα συμμετέχουν στην επικείμενη σφαγή και τουλάχιστον 800 Γάλλοι. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει ακόμη πότε και πού θα γίνει η απόβαση των 2.500-3.000 Αμερικανών πεζοναυτών που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της κύριας δύναμης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Οι πληροφορίες θέλουν τα τρία πλοία που τους μεταφέρουν να πλέουν στα ανοιχτά Χαλκιδικής. Οπως είχε γίνει γνωστό, θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκινά την επόμενη βδομάδα στο Βόρειο Αιγαίο, οπότε κατά πάσα πιθανότητα η απόβαση των αμερικανικών δυνάμεων θα επιχειρηθεί μετά τη λήξη της άσκησης στις 9 Μάρτη.

    Και ενώ για δύο τουλάχιστον μήνες ακόμη (τόσο εκτιμάται να διαρκέσει η πρώτη φάση προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα) το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων, κανένας από τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού της περιοχής δεν παίρνει θέση. Μάλιστα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φέρεται να συμμετέχει στη διαδικασία εξυπηρέτησης των ξένων αφεντικών. Η σιωπή που επιδεικνύουν την ώρα που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης αλλά και ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ορμητήριο για το μακέλεμα των λαών της Βαλκανικής, αποδεικνύει την ένοχη στάση τους. Μόνο στα λόγια εμφανίζονται υπέρμαχοι της "ειρηνικής και μόνο διείσδυσης" στα Βαλκάνια, όμως παραχωρούν όλες τους τις υπηρεσίες, χωρίς ίχνος αντίδρασης, στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

    Την ίδια ώρα που ένα μεγάλο πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής στήνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει γη, αέρα και θάλασσα, στις υπηρεσίες των αιματηρών σχεδίων του ΝΑΤΟ, και η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δηλώνει εντελώς υποκριτικά πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και πως αν τελικά η διεθνής κοινότητα αναθέσει στο ΝΑΤΟ την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, η χώρα δε θα συμμετέχει σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση... Πάντως οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ευχαριστούν τις ελληνικές αρχές, γιατί όπως δηλώνουν χωρίς τη συνδρομή τους θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή της επιχείρησης προώθησης των στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ.

    ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
    Το έγκλημα οργανώνεται κάτω από τη μύτη μας

    "Είναι επικίνδυνο να κατοχυρωθεί η πόλη μας ως ορμητήριο για στρατιωτικές επεμβάσεις στους γειτονικούς λαούς. Σε τούτη την πόλη κανένας δεν μπορεί να κάνει πως δε βλέπει το έγκλημα που οργανώνεται κάτω από τη μύτη μας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,με αφορμή τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο για την επιβολή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στη Βαλκανική και καλεί τους φορείς και τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν θέση.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΟΘ αναφέρει: "Εδώ και τρεις μήνες η πόλη μας ουσιαστικά στρατοκρατείται. Μια τεράστια πολυεθνική μηχανή θανάτου προωθείται για να επιβάλλει την "ειρήνη" στην περιοχή με το πιστόλι στον κρόταφο. Τις τελευταίες μέρες, οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές προκλητικά και αδίστακτα, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο της πόλης, έχουν επιβάλει το δικό τους καθεστώς.

    Γίναμε ξένοι στη χώρα μας, κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας καταρρακώνεται με τον ποιο βάναυσο τρόπο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής υποτέλειας. Εκτιμούμε ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες τραγωδίες και συμφορές. Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δεν "ήξερα", δεν "κατάλαβα". Ο καθένας παίρνει ευθύνη, σε τούτες τις ιστορικές στιγμές. Είναι επικίνδυνο να κατοχυρωθεί η πόλη μας ως ορμητήριο για στρατιωτικές επεμβάσεις στους γειτονικούς λαούς. Η πραγματικότητα βοά. Τώραείναι ώρα ο καθένας να πάρει θέση. Το πραγματικό δίλημμα είναι Αντίσταση ή Υποταγή, Αντεπίθεση ή Ραγιαδισμός. Σε τούτη την πόλη κανένας δενμπορεί να κάνει πως δε βλέπει το έγκλημα που οργανώνεται κάτω από τη μύτη μας. Ο πέπλος σιωπής που επιβάλλεται πρέπει να σπάσει.

    Καλούμε τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, τους δημάρχους, τα επιμελητήρια, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εργατικό Κέντρο, τους φορείς των εργαζομένων, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης να πάρουν θέση.

    Καλούμε όλους αυτούς, που στην προεκλογική περίοδο προπαγάνδιζαν το όνειρό τους για μια Θεσσαλονίκη "Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, κέντρο διείσδυσης στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής", να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν αν αυτές οι πολυεθνικές δυνάμεις του θανάτου, που διεισδύουν στη Βαλκανική, πραγματοποιούν το όνειρό τους ή όχι".

    Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ κάνει έκκληση στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης "να εγκαταλείψουν την τακτική θαψίματος των αντιδράσεων του λαού της Θεσσαλονίκης. Να εγκαταλείψουν την τακτική εξωραϊσμού αυτής της δύναμης του θανάτου. Δεν πηγαινοέρχονται καραβάκια στο Θερμαϊκό για αναψυχή. Αυτά τα καράβια μεταφέρουν όπλα που σπέρνουν το θάνατο".

    ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
    Το ΝΑΤΟ "ανησυχεί" για έξαρση των συγκρούσεων

    ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

    Ενα επεισόδιο μεταξύ αξιωματούχων του ΟΑΣΕ και Σέρβων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε χτες την "εξαιρετική ανησυχία" του ΝΑΤΟ για τον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων βίας στην περιοχή.

    "Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τα συνεχή επεισόδια. Για την ώρα, ο ΟΑΣΕ δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που στρατοπεδεύει στην ΠΓΔΜ", δήλωσε χτες ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ακολούθως, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι "Κανάλι 9" πως ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτές οι βδομάδες (μέχρι τις συνομιλίες της 15ης Μάρτη) χρησιμοποιούνται από τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές "με σκοπό τη σύρραξη και όχι την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης". Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι όποιοι βομβαρδισμοί κατά σερβικών στόχων "θα γίνουν μόνο εάν καταστεί απολύτως απαραίτητο και πάντα προς εξυπηρέτηση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας"!

    Αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις αποτέλεσε η παρεμπόδιση οχημάτων της αποστολής των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ από την ΠΓΔΜ σε μεθοριακά φυλάκια του Κοσσυφοπεδίου από σερβικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, σε γιουγκοσλαβικό μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι τελωνειακές αρχές ακινητοποίησαν δέκα οχήματα της Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, μαζί με τους επιβάτες τους. Οι γιουγκοσλαβικές τελωνειακές αρχές ζήτησαν να ερευνήσουν το χώρο αποσκευών των αυτοκινήτων, αλλά οι διεθνείς παρατηρητές αρνήθηκαν, επικαλούμενοι τη διπλωματική τους ιδιότητα. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ ορισμένοι από την ομάδα των δέκα επιβεβαιωτών. Αργότερα, ο επικεφαλής της δύναμης, Γουίλιαμ Γουόκερ, διαμαρτυρήθηκε σχετικώς στις σερβικές αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" κοντά στο χωριό Πουστενίκ. Το αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης στην Πρίστινα δεν ανέφερε εάν υπήρξαν θύματα, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο στην ΠΓΔΜ. Συγκρούσεις επαναλήφτηκαν και χτες στο Μπούκος και στο Νεβολγιάνε (25 χλμ βορειοδυτικά της Πρίστινας).

    Στις συγκρούσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στο Κόσσοβο αναφέρθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του ο αρχηγός του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Οι βιαιότητες που σημειώνονται τώρα μπορεί να απειλήσουν την ειρηνευτική διαδικασία", είπε ο Ρουγκόβα, προσθέτοντας πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαβουλεύσεις σε όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά επίπεδα έως τις 15 Μάρτη, οπότε υποτίθεται ότι θα πρέπει να υπογραφεί "ειρηνευτική" συμφωνία.

    ΠΓΔΜ
    Κινέζικο "βέτο" στις δυνάμεις κυανοκράνων

    Ν. ΥΟΡΚΗ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

    Βέτο άσκησε χτες το Πεκίνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αρνούμενο, με τον τρόπο αυτό, να δεχτεί την ανανέωση της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επισήμως, η Κίνα αντέδρασε με τον τρόπο αυτό θεωρώντας πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ έχει "σταθεροποιηθεί" και ως εκ τούτου είναι άσκοπη η παραμονή των περίπου 1.000 κυανόκρανων που στρατοπεδεύουν στη χώρα αυτή. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν το κινέζικο βέτο ως αντίποινα στην απόφαση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

    Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την απογοήτευση αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ωστόσο εξέφρασαν την ελπίδα πως το Πεκίνο θα αλλάξει στάση ακόμη και την τελευταία στιγμή (μεσάνυχτα της 28ης Φλεβάρη, οπότε λήγει η αποστολή των κυανόκρανων). "Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μπλοκάρει μία επιτυχημένη ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή μόνον εξαιτίας των άλλων προβλημάτων", σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ. Μάλιστα, αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Στόγιαν Αντοφ (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως "μη - σοφή" την απόφαση της νέας κυβέρνησης να αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν.

    Είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται βέτο κατά της ανανέωσης παραμονής ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Η αποστολή κυανόκρανων στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε το 1992 στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, υπό την ονομασία "Αποτρεπτική Αποβατική Δύναμη ΟΗΕ". Η παραμονή των δυνάμεων αυτών λήγει στις 28 του μήνα, αν και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεωρούν πως θα βρεθεί μία προσωρινή "τεχνική" λύση για ανανέωση της παραμονής των κυανόκρανων για δύο περίπου μήνες.

    Η ΠΓΔΜ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αφού προηγουμένως είχε λάβει την υπόσχεση για ...άμεση οικονομική βοήθεια ύψους 235.000.000 δολαρίων και πιθανές επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων.

    ΕΔΥΕ ΒΟΛΟΥ
    "Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή γειτονικών λαών"

    Με χθεσινό Δελτίο Τύπου της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Βόλου σημειώνει ότι "με ιδιαίτερη ανησυχία" αντιμετωπίζονται οι "επικίνδυνες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, με τη σχεδιαζόμενη Νατοϊκή επέμβαση".

    "Η απόρριψη αποστολής Νατοϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, για την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και οι εκβιασμοί και οι απειλές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές, έχουν δημιουργήσει τα μαύρα σύννεφα του πολέμου, που έχουν απλώσει βαριά τη σκιά τους στα Βαλκάνια", αναφέρει η ΕΔΥΕ Βόλου.

    "Η Ελλάδα", προσθέτει το Δελτίο Τύπου, υπάρχουν φόβοι ότι "θα συρθεί σε χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο", ενώ και η κυβέρνηση της χώρας "παραδέχτηκε ότι αν αποφασίσει το ΝΑΤΟ να επέμβει, τότε πολύ δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να μείνει απ' έξω".

    "Ολα αυτά και τα όσα συνέβησαν ενάντια στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων με την παράδοση του Α. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές", καταλήγει η ΕΔΥΕ Βόλου, θέτουν το ζήτημα του "πώς να αντιδράσουμε στις σχεδιασμένες επεμβάσεις, να αντισταθούμε και με τον αγώνα όλων των λαών της Βαλκανικής να βάλουμε φραγμό στα Νατοϊκά σχέδια, που θα οδηγήσουν στη σφαγή και το αιματοκύλισμα των γειτονικών λαών".

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
    Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες οικονομικά χώρες της Βαλκανικής διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου", σε συνεργασία με τη Βαλκανική Ενωση Φιλίας,που στόχο έχει να απαλύνει τον πόνο των βασανισμένων απ' τον πόλεμο ορφανών παιδιών και γερόντων. Η ανθρωπιστική βοήθεια σε είδος που θα συγκεντρωθεί είναι τρόφιμα, σχολικά είδη, ρουχισμός και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος του Μάρτη στις σχολικές μονάδες. Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Περιστερίου να δουλέψουν για την τελική επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

    Επίσης, το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την ανησυχία και την αντίθεση στην προσπάθεια εδραίωσης της Νέας Τάξης Πραγμάτων, σημειώνοντας ότι οι λαοί θέλουν και μπορούν να ζήσουν και να συνεργαστούν ισότιμα χωρίς την ξένη στρατιωτική παρουσία και επικηδεμονία. "Εχουν διακηρύξει - τονίζεται στην ανακοίνωση - την πίστη τους στον αυστηρό σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, στη μη επέμβαση στα εσωτερικά των κρατών, στη μη χρήση και απειλή χρήσης βίας, στην ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, στο σεβασμό του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει ελεύθερα το μέλλον του και το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του".



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ