ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κονδύλια ενσωμάτωσης και διαφθοράς

Ενα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, της χρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια και πακέτα, διατίθεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, που είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό και οξύνονται με την πολιτική προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως π.χ. η ανεργία, η καταστροφή αγροτικών καλλιεργειών, κλπ. Υποτίθεται ότι η ΕΕ για τον παράγοντα άνθρωπο, κονδύλια, ώστε να τον ανακουφίσει από τις συνέπειες των προβλημάτων που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της. Είναι γνωστά τα κονδύλια που δαπανώνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επανακατάρτισης, επανεκπαίδευσης, επανειδίκευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, γιατί τάχα αλλάζει η διάρθρωση της παραγωγής, εισέρχονται νέες τεχνολογίες, δημιουργούνται νέοι κλάδοι, κλπ.

Είναι μια απάτη. Την ανεργία δεν τη δημιουργούν οι τεχνολογίες, αλλά η μείωση των θέσεων εργασίας, λόγω αύξησης της παραγωγικότητας, της εντατικότητας, λόγω έντασης της εκμετάλλευσης. Μέσω δε αυτής της διαδικασίας αντικειμενικά τα κονδύλια δίνονται για εξαγορά συνειδήσεων, οδηγούν στη διαφθορά. Για παράδειγμα, χρόνια πριν οι επιδοτήσεις στην αγροτική οικονομία, δίνονταν για να θάβονται τα αγροτικά προϊόντα στις χωματερές. Μέσω αυτής της διαδικασίας είχαν διαφθείρει τη συνείδηση του αγρότη, γιατί έμαθε αντί να καλλιεργεί και να παράγει καλά προϊόντα, να μην ενδιαφέρεται για την παραγωγή του ή για τις εξαγωγές, αλλά πώς θα μεταφέρει στη χωματερή περισσότερο φορτίο, για να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Τώρα έχει συρρικνωθεί η χρηματοδότηση για χωματερές και η παραγωγή σαπίζει στο χωράφι, ή αγοράζεται σε εξευτελιστικές τιμές από τους εμπόρους. Επίσης σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης, επανειδίκευσης, τα διάφορα επιδοτούμενα σεμινάρια, τις διάφορες μελέτες (π. χ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ή για την υγιεινή και ασφάλεια), στην ουσία δίνονται χρήματα για την εκπόνηση προγραμμάτων, που τα περισσότερα απ' αυτά δεν εφαρμόζονται, γιατί το πρόβλημα π.χ. της ανεργίας ή της υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, απαιτούν εφαρμογή μέτρων που το κεφάλαιο δεν τα εφαρμόζει. Επίσης, οι διάφορες μελέτες δεν προσφέρουν τίποτα στην εργατική τάξη, αφού γίνονται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου", γενικά της ΕΕ. Ετσι καρπώνονται τα κονδύλια όσοι επεξεργάζονται τα προγράμματα και όσοι εργαζόμενοι ή άνεργοι συμμετέχουν σ' αυτά, συνηθίζοντας σ' αυτή τη μορφή αντιμετώπισης των προβλημάτων και αποκτούν συνείδηση ενσωμάτωσης στο σύστημα. Επίσης, στα υποτιθέμενα εκπαιδευτήρια, τρανό παράδειγμα τα ΚΕΚ, όπου ούτε επιμόρφωση γίνεται, ούτε ειδίκευση, πολύ περισσότερο δε συμβάλουν στο να βρουν δουλιά οι απόφοιτοι. Συμβάλλουν όμως στον εύκολο πλουτισμό ορισμένων που τα καρπώνονται. Και αν αναλογιστούμε ότι παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται από φορείς των ΟΤΑ, από διάφορα ινστιτούτα στο πλάι των συνδικάτων, με την ευθύνη εκλεγμένων συνδικαλιστών, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς διαφθείρονται και εξαγοράζονται συνειδήσεις.

Ενα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων δίνεται είτε άμεσα είτε έμμεσα σε φορείς και θεσμούς που προωθούν τον κοινωνικό εταιρισμό. Για παράδειγμα το ΕΛΙΝΥΑΕ, ινστιτούτο υγιεινής και ασφάλειας, υποτίθεται ότι μελετά την αντιμετώπιση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης το πρόβλημα, αλλά είναι φορέας που συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η συμμετοχή στις διοικήσεις, τόσο σ' αυτό όσο και σε άλλα ινστιτούτα, π.χ. ΙΝΕ, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εθελοντική προσφορά αλλά αμειβόμενη. Η λογική που επικρατεί είναι ότι η κοινωνική προσφορά πρέπει να αμείβεται. Ετσι καλλιεργείται η συνείδηση της ανταποδοτικότητας στην "εθελοντική" προσφορά για δράση υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης! Βεβαίως, τα χρήματα είναι της ΕΕ, και των επιχειρηματιών. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τους εκπροσώπους των εργατών για τη λύση προβλημάτων των εργατών! Αν είναι δυνατόν! Αν αυτό δεν είναι μια μορφή εξαγοράς τι είναι; Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη "δελεαστική" παρέμβαση για άμβλυνση της ταξικής συνείδησης, με σκοπό το χτύπημα της ταξικής πάλης μέσω των ταξικών συμβιβασμών, της ταξικής συνεργασίας και βεβαίως αυτό έχει την αντανάκλασή του και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ίδιο ισχύει και για επιτροπές όπως η ΟΚΕ, κλπ.

Λ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
Προαναγγελία θυελλωδών ανέμων
  • Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον περιορισμό των κοινοτικών δαπανών
  • Αγροτική πολιτική, "πακέτο Σαντέρ" τα... θύματα
  • Χωρίς αντίκρισμα οι "πρωτοβουλίες" για Οτσαλάν

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο την μείωση των κοινοτικών δαπανών, με πρώτα... θύματα την αγροτική οικονομία και το "Πακέτο Σαντέρ". Αυτό προκύπτει απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βόννη. "Δεχόμαστε ότι οι κοινοτικές δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ υψηλές - τόνισε ο Κ. Σημίτης. Πρέπει να δούμε, όμως, πού πρέπει να γίνει ο περιορισμός τους".

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού προδιαγράφει και τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι τις οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο του Βερολίνου στις 24 και 25 Μάρτη. Στη Σύνοδο αυτή, όπως έχει ζητήσει η γερμανική προεδρία, θα κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν την "Ατζέντα 2000".

Πάντως, όλοι σημείωναν χτες στη Βόννη την ένταση που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εξαιτίας, κυρίως, της πρόθεσης της Γερμανίας να επιβάλει το σύνολο των θέσεών της.

Οπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, η Γερμανία φαίνεται να υποχωρεί απ' την αρχική θέση για την "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ και να συντάσσεται με τη Γαλλία στην πρόταση για το "πάγωμα" των δαπανών στο επίπεδο του 1999. Αυτή η πρόταση που κυριαρχεί και όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει, θα σημάνει σημαντική μείωση των κονδυλίων για την ελληνική αγροτική οικονομία. Υπολογίζεται ότι η συνολική απώλεια για το διάστημα 2000 - 2006 θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δραχμές.

Οι περιορισμοί των δαπανών θα έχουν άμεσες επιπτώσεις και στο "πακέτο Σαντέρ", το περιεχόμενο του οποίου θα μειωθεί δραματικά.

Στη χτεσινή Σύνοδο δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός έχει συγκροτηθεί ένα μπλοκ των "Βορείων", που με επικεφαλής τη Γερμανία ρίχνουν το βάρος τους στη σταθεροποίηση, στη διατήρηση των μακροοικονομικών μεγεθών και στη διεύρυνση. Στο άλλο μπλοκ, των "Νοτίων", συμμετέχουν οι Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία εμφανίζει διαφοροποιήσεις και ζητούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Θέμα Οτσαλάν

Χωρίς αντίκρισμα έμειναν και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το θέμα Οτσαλάν που είχαν στόχο να αποενοχοποιήσουν, εν μέρει, την κυβέρνηση.Η επιστολή προς τους 14 "εταίρους" και η συζήτηση του θέματος κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού, το μόνο που απέδωσαν ήταν μια παρέμβαση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και μια δήλωση του προεδρεύοντος καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, ότι η προεδρία "θα πράξει τα δέοντα"...

Πρέπει να σημειωθεί ότι απ' την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είχαν επενδυθεί αρκετές ελπίδες σ' αυτές τις πρωτοβουλίες, ελπίδες που έπεσαν στο κενό, καθώς οι "εταίροι" δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα απ' τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας.

Δηλώσεις Σημίτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους χρησιμοποίησε κατ' επανάληψη τον όρο "σκληρές διαπραγματεύσεις", για να δικαιολογήσει προφανώς το συμβιβασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους περιορισμούς των δαπανών.

Τόσο απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και απ' τις δηλώσεις άλλων ηγετών προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Γερμανοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με το ίδιο ποσοστό. Εξάλλου, έχουν ζητήσει να τελειώσει η διαδικασία για την "Ατζέντα 2000" μέχρι τις 25 Μαρτίου. Γιατί μια πιθανή παράταση θα απειλούσε την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δυσάρεστες παρενέργειες στην ούτως ή άλλως άσχημη πορεία του ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι "συγκρούσεις" πάντως που εκδηλώθηκαν κατά τη Σύνοδο επιβεβαίωσαν τον έντονο ανταγωνισμό στους κόλπους της ΕΕ και ειδικότερα τον πανικό των κυβερνήσεων των μικρότερων και φτωχότερων κρατών - μελών μπροστά στο ενδεχόμενο μιας σαρωτικής πολιτικής εκ μέρους των "ηγεμόνων" της ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Υπογράφηκε η σύμβαση για τους πυραύλους TOR-M1

Υπογράφηκε χτες η σύμβαση για την προμήθεια των 21 ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-M1.Πρόκειται για μια πλήρη μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού των 21 εκτοξευτών με όλο τον περιφερειακό εξοπλισμό, τα πυρομαχικά, την υποστήριξη, την εκπαίδευση του προσωπικού, ικανή να δρα στα πλαίσια μεγάλου σχηματισμού ή να διασπείρεται για την αντιαεροπορκή κάλυψη άλλων σχηματισμών. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 519 εκατομ. δολάρια (περίπου 150 δισ. δραχμές). Το σύστημα διαθέτει ραντάρ τριών διαστάσεων εμβέλειας 25 χιλιομέτρων και μπορεί να προσβάλλει, ταυτόχρονα, δύο στόχους σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Η παραγγελία περιλαμβάνει 5 κέντρα διεύθυνσης, 20 οχήματα μεταφοράς, 9 κινητά συνεργεία συντηρήσεως, 5 κινητές αποθήκες ανταλλακτικών, 2 εξομοιωτές εκπαίδευσης, 21 συστήματα αναγνώρισης φιλίων - εχθρικών στόχων (IFF). Οι παραδόσεις των υλικών θα αρχίσουν τον Ιούνη του 1999 και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη του 2000 με όλα τα συστήματα διασυνδεδεμένα στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας της χώρας και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ